Orgaandonor tegen wil en dank

het ongeluk

In februari van dit jaar werd de nieuwe donorwet aangenomen. Volgens deze wet ben je automatisch donor, tenzij je aangeeft dat je dit niet wilt.

Deze nieuwe donorwet gaat overigens pas in, in de zomer van 2020.

Wie zijn bedenkingen tegen deze wet uitspreekt wordt in de regel met pek en veren ingesmeerd. Je wordt al snel als 'egoïst' weggezet, als je niet blij bent met de nieuwe regeling.

Het is een beladen onderwerp.

Op mij heeft het verhaal van operatie assistente Anjo van de Mortel altijd veel indruk gemaakt.

Orgaandonatie: wirwar van emoties

In het boek Het ongeluk zie je een donkere kant van orgaandonatie. In Het ongeluk verliest Ellen haar zoontje. En hoewel ze erin toestemt zijn organen te doneren, zit ze vol wrok en woede naar de personen die de organen van haar zoontje ontvangen. Ze verscheurt zelfs hun bedankbriefjes.

Op mijn boekenblog vind je mijn review van dit boek.

 

Similar Posts

15 Comments

 1. Zal je recensie ook nog lezen als de link klopt;) maar ik heb zelf ook mijn bedenkingen bij orgaandonor zijn. Vertrouw dat niet helemaal door verschillende artikelen enzo die ik daar al over gelezen heb

 2. “Tegen wil en dank” is natuurlijk grote onzin.
  Binnen 5 minuten heb je met je DigiD aangegeven dat je geen donor wilt zijn. Lijkt me een kleine moeite. Niemand verplicht iemand om donor te zijn.
  Het teveel moeite vinden om even in te loggen en aan te geven dat je geen donor wilt zijn, en het dan prima vinden dat er voor jouw lethargie elk jaar mensen sterven omdat er te weinig donoren zijn vind ik inderdaad egoïstisch (ik weet dat jij dat zo niet zegt, maar sommigen wel!)

  1. Er zijn ook te weinig donoren omdat teveel mensen ongezond leven en diabetes type 2 krijgen. Met allemaal klachten van dien waardoor ze oa sneller nierproblemen krijgen en een donornier nodig hebben.

 3. Ik begrijp niet dat iemand geen donor wil zijn. Je helpt er een ander mee die verder leeft met jou organen. Mijn familie weet al, mocht mij iets overkomen dan zullen mijn goede organen moeten doorgegeven worden. Zonder meer. Ook omgekeerd. Het idee dat ik hier iemand mee help die het broodnodig heeft zal mij alleen maar een grote voldoening geven.

 4. Ik vind deze wet ethisch niet verantwoord. Ook al ben ik niet tegen het doneren van organen. In Nederland wonen meer dan een miljoen laaggeletterde mensen, die op deze manier onfatsoenlijk worden binnengehaald als orgaandonor. Het goede doel heiligt niet alle middelen!

 5. De wet legt alleen vast dat je automatisch een voorkeur voor donatie hebt, ten alle tijden hebben je nabestaanden het laatste woord.
  Zelfs als jij 'ja' aangegeven hebt kunnen zij aangeven het niet te willen en dan gebeurt het ook niet.

  Het is een zeer gedegen proces wat plaatsvindt met veel gesprekken in relatief korte tijd maar niet overhaast.

  Ik heb beide kanten van dichtbij mee mogen maken, het doneren en het ontvangen, het eindeloze wachten terwijl je geliefde zieker en zieker wordt en op een punt beland dat zelfs een donororgaan niet meer kan en sterft.

  De schrik dat een geliefde niet meer beter zal worden maar voor een deel anderen het leven kan redden.

  Zelfs met deze wet zal het aantal donoren nog onvoldoende zijn, er zijn zeer veel eisen wil er een orgaandonatie kunnen plaatsvinden.

 6. Deze aangenomen wet is een ernstige vorm van dictatuur. Als reactie hierop heb ik me dan ook uit principiële redenen als NIET donor laten registreren.
  Voorlichting middels verplichte vakken als genetica en erfelijkheidsleer op middelbare scholen kan ook een hoop ellende inzake erfelijke aandoeningen voorkomen.

 7. Ook ik heb in mijn naaste omgeving orgaandonatie meegemaakt. Toch vind ik niet dat deze wet aangenomen had mogen worden!

 8. Ik stond vroeger geregistreed als donor en nu ik meer weet sta ik geregistreerd als niet donor. Ik geef niks en hoef ook niks van een donor.
  De donor is hersendood. Dus niet echt dood. Haren blijven groeien, een zwangerschap kan uitgedragen worden en nog meer. Daarbij wordt de donor zonder verdoving van de organen ontdaan en sterft op de operatietafel zonder zijn/haar geliefden om zich heen.
  Er wordt vaak negatief gedaan over het niet donor zijn. Maar ik zou het voor mezelf niet kunnen verdragen dat als ik een donororgaan zou krijgen dat de donor helse pijnen heeft moeten doorstaan voor mij.
  Ik vind het een slechte wet. De overheid is niet de baas over mijn lichaam. En dat is het wel behalve wanneer je geregistreerd staat als niet donor.

 9. Heftig. Vooral dat zonder verdoving. Kan me niet voorstellen dat bepaalde lichaamscomponenten niet meer op pijn reageren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.