Nieuwe bank kiezen: had je hier aan gedacht?

bank kopen

De meeste mensen die een nieuwe bank zoeken kijken in eerste instantie vooral naar het uiterlijk. En vervolgens naar de grootte.

Maar wist je dat er nog andere, belangrijke aandachtspunten zijn?

Hieronder een overzicht met dingen om aan te denken als je een nieuwe bank wilt kopen!

Zo koop je slim een nieuwe bank!

1. De zithoogte

Dit is er typisch zo eentje die vaak vergeten wordt. Maar vergis je niet: de ene zithoogte is de andere niet. Hoe lager de zithoogte, hoe lastiger het is om weer uit de bank op te staan. Zeker als je wat stram bent, dan is een te lage zithoogte echt vervelend. In het ergste geval moeten ze je echt uit de bank hijsen.

2. De pootjes!

De pootjes van een bank zitten aan de onderkant van een bank, en vallen daardoor niet zo op. Maar onderschat de pootjes niet, want ze doen heel veel voor de uitstraling van een bank. Zo geven strakke metalen pootjes een heel andere look dan krullerige pootjes met een ronding er in.

Ook niet onbelangrijk: wil je dat de pootjes van je bank zichtbaar zijn of juist niet?

Afgezien van de uitstraling, betekenen verborgen pootjes vaak ook dat je niet even makkelijk onder de bank kunt stofzuigen. Kijk maar:

De bovenste bank zul je even moet schuiven, als je eronder wilt stofzuigen:

bankstel kopen

Bij deze bank met duidelijk zichtbare pootjes kun je er wel makkelijk bij:

Bankstel kopen

N.B. Ook een belangrijke eigenschap van zichtbare pootjes: ze geven een ruimtelijker effect! Dus heb je een kleinere woonkamer, dan worden zichtbare pootjes geadviseerd.

3. Het materiaal van de bank

Zeker als je kleine kinderen hebt en/of huisdieren is het materiaal van je bank erg belangrijk. Stof kun je bijvoorbeeld veel lastiger schoonmaken. Daarom houd ik erg van banken die je met een doek kunt afnemen. Het liefst van echt leer, maar anders van nepleer. In de winter heb ik donkerrode nepleren hoezen op onze houten bank liggen. Dat is werkelijk ideaal.

Maar in de zomer zit er een mintgroene stoffen hoes om de kussens. Het is me echt een raadsel hoe ik zo’n beginnersfout heb kunnen maken! Deze zomer waste ik de hoes, deed hem om de kussens, en een paar uur later zaten er al vlekken in!

Hieronder een voorbeeld van de keuzes in materialen en kleuren die ik tegenkwam bij Montel:

bank kiezen

4. De grootte van de bank

Een bank is vaak het middelpunt van de woonkamer. Het is dus belangrijk dat hij niet te groot of juist te klein is. De juiste grootte hangt af van een 2 factoren:

 1. Hoeveel mensen moeten erop kunnen zitten.
 2. De grootte van je woonkamer.

Want je kunt wel een groot gezin hebben met 7 personen, zoals wij, maar dat wil niet zeggen dat een zevenpersoons bank in je woonkamer past. Een grote valkuil wat betreft de grootte van een bank is dit:

In een toonzaal lijken banken vaak kleiner. Hierdoor kan het gebeuren dat een bank eenmaal in je woonkamer ineens te groot blijkt.

Dit voorkom je door thuis zorgvuldig te meten hoeveel ruimte je hebt voor een bank. Ben je handig? Maak dan een kleine maquette van je woonkamer, en experimenteer met verschillende formaten bankstellen. Zo weet je zeker dat het past. Ben je niet zo handig? Dan kun je ook een virtuele planner gebruiken zoals roomstyler.com.

5. Het soort kussens van je bank

Het type kussen dat je kiest bepaalt de sfeer die je bank uitstraalt. Kies je voor zogenoemde ‘plofkussens’ oftewel van die lekkere dikke comfortabele kussens dan oogt dat heel anders dan als je kiest voor strakke kussens. Wie houdt van een strek en net interieur kan beter kiezen voor strakke kussens.

6. Wil je een flexibele bank of een ‘gewone’ bank?

Tegenwoordig heb je banken die je naar smaak kunt uitbreiden en aanpassen. Denk aan losse elementen die je aan je bank kunt toevoegen, maar die je ook als bijzettafel kunt gebruiken. Hieronder een voorbeeld van zo’n flexibele bank:

bank kiezen

7. Wat voor uitstraling wil je?

Persoonlijk ben ik dol op de vintage look. De foto van de bank bovenaan deze post, met de duidelijk zichtbare pootjes, is een stijl die ik mooi vind. Maar je kunt ook gaan voor stoer, minimalistisch, romantisch, zakelijk of modern.

Een nieuwe bank kiezen: samenvatting

Bijna iedere Nederlander heeft een bank in huis tegenwoordig. Banken bieden vaak net wat meer comfort dan stoelen. Als je een bank koopt is dat meestal voor een langere tijd. Het is dus belangrijk dat je de juiste bank koopt. In deze post gaf ik een handig overzicht met aandachtspunten als je een nieuwe bank wilt kopen.

Tip!

Inspiratie nodig? Kijk dan eens naar deze mooie collectie banken en kijk of jouw droombank er bij zit!

Leestip

Bank reinigen!

Als jij nu een nieuwe bank zou kopen: zou je dan weer dezelfde nemen? Waarom wel of juist niet?

Similar Posts

41 Comments

 1. Ik heb geen bank meer, maar vier losse fauteuils. Ik heb 20 jaar lang een 2- en 3-zits bank gehad. Maar mijn woonkamer is niet zo heel groot (ongeveer 30 M2) en het is belangrijk dat ik overal goed kan manoeuvreren met mijn rolstoel. Met vier losse fauteuils ben je dan toch wat flexibeler qua inrichting dan met twee banken.

  Daar komt bij dat ik er zelf nooit in zat (ook niet in die fauteuils trouwens). Voor mij zit niets beter dan mijn eigen stoel. Bezoekers zeggen dat de fauteuils uitstekend zitten, dus voorlopig laat ik het zo.

  1. Nee absoluut niet. Zoals ik al aangaf zit voor mij niets beter dan mijn eigen stoel. En wat liggen op een bank betreft: het klinkt misschien saai en zakelijk, maar daar heb ik mijn bed voor. Ik lig absoluut niet lekker op een bank. Ik heb het wel eens gedaan toen ik er nog een had maar het duurde nooit lang.

 2. Je vergeet de “diepte” van de bank. Mijn zus, 164 cm, moet vaak op het uiterste puntje zitten om haar voeten op de vloer te houden. Met haar rug tegen de rugleuning steken haar benen recht vooruit ????

 3. Ja zeker weer een leren.
  Waarschijnlijk wel weer tweedehands.
  Hier voor een rode stoffen bank gehad met 3 honden, waarvan 1met een witte vacht????
  Wat een drama.
  De bank was schoon, hij springt op de bank en je kan weer opnieuw beginnen????
  Ja, en ze mogen bij mij lekker op de bank liggen????????????

 4. Hier zouden we dr volgende keer een bank nemen die weinig ruimte eronder heeft zodat de ballen, auto’s en ander speelgoed er niet onder kan rollen haha

 5. Hi hi, ik dacht in eerste instantie aan een geldbank. Zijn wij de laatste tijd heel druk mee geweest.
  Maar het punt van zitdiepte is voor grote mensen heel belangrijk. The scanndinavian look. Voor kleinere bezoekers hebben wij losse kussens en soms een voetenbankje. ????

 6. Tip voor alle kattenbezitters: microvezel! Daar krabben ze niet aan of kunnen ze geen halen/gaten in maken, weet ik veel. Dat was dus de vorige bank. De huidige bank hebben we een ander fijngeweven stofje, maar ze hoeven er maar met een nagel aan te wijzen en er zit een haal op. Heel irritant. Dus er liggen vooral de hele dag grote fleece dekens op. Ziet er niet echt echt.

 7. Ik zou weer dezelfde bank willen als we nu hebben… Alleen dan zonder alle gebruikerssporen van vooral een klein jongetje van bijna 3 jaar ;) Hij past gewoon precies bij ons en het interieur.

 8. Hele fijne tips! Ik ben toevallig aan het rondkijken voor een nieuwe bank. Die van mij is nog maar een paar maanden oud, maar ik begin hem al wat beu te worden haha

 9. Manlief is lang, ik ben kort, wij kopen meestal iets voor haar en iets voor hem…Materiaal vind ik super belangrijk: het moet makkelijk schoon te krijgen te zijn. Ik hou niet van een vies huis EN niet van schoonmaken…dus echt dat ik oplet dat de bank makkelijk te onderhouden is

 10. Toen Mila net geboren was moest en zou ik een witte bank hebben. Mijn moeder raadde het ernstig af. Uiteindelijk is het een zandkleurige bank geworden (drie-zits) met hoezen van – jawel – stof. Uiteindelijk zijn we nu een jaartje of 6 verder en heb ik voor het eerst de kussens omgedraaid. Daarna gaan ze – voor de winter – de was in. Ik had tegelijkertijd een nieuwe hoes erbij gekocht (zelfde kleur) en dat was voor ons de ideale oplossing. Ik houd persoonlijk niet zo van (nep of echt) leer. Tenzij het een Chesterfield-bank is, maar die vind le husband gruwelijk.

 11. Ik heb nu een heerlijke bank waar we met z’n viertjes vaak op crashen. Ik ben dan niet meer van die bank af te krijgen. Ik heb zelf nog helemaal niet nagedacht wat voor bank ik zou willen. De volgende bank zal waarschijnlijk worden gekozen wanneer de kids de deur uit zijn!

 12. Graag wil ik hoebanken met lange lounge, alleen onze woonkamer is al vol dus ik denk het past niet meer om zo`n bank te hebben. Hele mooi bank!

 13. Aan de zithoogte had ik eigenlijk nooit aan gedacht, maar dat is zeker belangrijk om over na te denken. Daarbij lijkt zo een flexibele zetel best handig en daarbij ook heel mooi vind ik zelf.

 14. Het 1e waar ik op selecteer is of ik het uberhaupt een mooie bank vind en dan kijk ik of de bank qua afmeting past en wat mogelijkheden zijn.

 15. Leuk zeg! Als mijn vriend en ik gaan samenwonen, willen we allebei een hoekbank met een lang stuk zodat we naast elkaar lekker kunnen liggen en netflixen of filmpje kijken. Dat vind ik echt wel een must.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.