Kaasplankje maken: 5 handige tips!

kaasplankje maken

In de serie Chateau Meiland zag ik het Martien Meiland doen: een kaasplankje maken.

Hij legde er uiteraard kaas op, en daarnaast worst en voor de kleur wat augurken.

Ondertussende mompelde hij dat zijn vrouw Eric nooit zo’n mooi kaasplankje zou maken als hij.

Onderstaand gastartikel gaat over een kaasplankje maken!

Kaas- en wijnavond: zo stel je de perfecte kaasplank samen

Staat er een gezellige avond met vrienden op de planning?

Organiseer dan een kaas- en wijnavond. Sfeer gegarandeerd, tenminste als je weet hoe je zo’n avond goed laat verlopen. Denk aan noten en zaden, gedroogde vruchten en brood en crackers. Nood aan meer inspiratie?

Lees dan even verder.

1. Diverse kazen

Start met het kiezen van de kazen. Die kan je halen bij de lokale supermarkt, de slager of kaasboer. Denk hier even over na, want bij de ene zal je al wat meer informatie krijgen dan bij de andere. Kies voor kazen met uiteenliggende smaken, texturen en melksoorten. Je kan bijvoorbeeld zachte kazen zoals brie en geitenkaas combineren met hardere kazen zoals cheddar en G. Weet je van de gasten dat er enkele geïnteresseerd zijn in de kenmerken van de kaas? Prik er dan eventueel kleine kaartjes met een beschrijving in.

2. Zoete elementen

Daarna voeg je de zoete elementen toe aan de plank. Ook deze kunnen heel uiteenlopend zijn. Denk aan fruit of gedroogde vruchten, een zoetere wijn zoals Merlot. Daarnaast kan je er elementen om in te dippen aan toevoegen zoals honing, vijgenjam of druivenmosterd. Deze passen enorm goed bij de hartige smaak van de kazen en vormen zo een smakelijk geheel.

3. Charcuterie

Klinkt misschien iets minder logisch, maar de kaasplank is niet volledig zonder charcuterie. Leg er daarom enkele plakjes gedroogde ham, salami of prosciutto bij. Ook deze kan je halen bij de lokale slager, op de markt of simpelweg in de supermarkt. Je zal bij het smullen al snel merken dat deze een waardevolle toevoeging zijn aan de culinaire avond.

4. Droge elementen

Vergeet tot slot zeker de droge elementen niet. Denk aan een breed assortiment aan brood en crackers zoals stokbrood, roggebrood en flatbread. Deze vormen een goede basis voor het combineren van de andere zaken en compenseren met de heerlijke wijn die je hebt uitgekozen, zoals bijvoorbeeld Cabernet Sauvignon. Vind je het een uitdaging om de juiste wijn te vinden? Kijk dan even online voor inspiratie.

5. Presenteer en experimenteer

Alle ingrediënten aanwezig? Leg ze dan samen tot een mooi geheel. Durf hier zeker in te experimenteren en kijk wat de beste uitstraling heeft. Kies er eventueel voor om de presentatie in een bepaald thema te doen zoals Mediterraans of Frans. Op die manier zal al snel blijken dat je er veel moeite in gestoken hebt en dat de plank gemaakt is met liefde.

Kaasplankje maken nawoord

Ik heb helemaal trek gekregen in een kaasplankje na het lezen van deze blogpost. Het idee om met een prikkertje in de kaas informatie te geven over de kaas vind ik een leuk idee! Ik zou dat zelf zeker wel lezen. Zeker als het feelgood informatie is zoals dat de kaas van koeien komt met een heerlijk leven met veel gras en zo.

Het enige dat ik miste bij een kaasplankje maken in dit gastartikel zijn de zilveruitjes! Er gaat niets boven een blokje kaas met een zilveruitje erbovenop vind ik. Hoewel het niet een culinair hoogstandje is, vind ik kaas met zilveruitjes heerlijk hartig.

Kaasplankje cadeau doen

Een kaasplankje maken en cadeau doen is een leuk en persoonlijk cadeau. Maar het lijkt me ook wel een beetje spannend om cadeau te geven. Je moet dan toch wel behoorlijk goed weten wat iemand lekker vindt op kaasgebied. En het moet ook praktisch haalbaar zijn:

idealiter ga je het kaasplankje maken op dezelfde dag dat je het cadeau wilt geven.

Dan is het lekker vers.

Vegetarisch kaasplankje maken

Misschien ben je vegetariër en wil je een vegetarisch kaasplankje maken. In dat geval gebruik je simpelweg geen vleeswaren. Laat de salami en ham achterwege. Met radijsjes, worteltjes en komkommer kun je kleur toevoegen aan je vegetarische kaasplankje.

Vegan kaasplankje maken

Ik was benieuwd of je ook een veganistisch kaasplankje kunt maken. En dat kan! Er zijn namelijk vegan kazen te koop. Bij zowel Jumbo als AH kwam ik vegan kaas tegen. Zoals deze:

vegan kaasplankje

En deze:

vegan kaasplankje maken

Kaasplankje kopen

Er zijn allerlei speciale kaasplankjes te koop. Zoals dit kaasplankje van Blond Amsterdam:

Ik vind het er leuk uitzien, maar het is best erg bont. In mijn ogen komt je kaas dan niet meer zo goed tot zijn recht! Anderzijds kun je juist bewust een kakelbont plankje gebruiken als je weinig kaas gegeten hebt van een kaasplankje maken ; )

Kaasplankje Action

Een officieel kaasplankje verkoopt de Action niet. Maar ze hebben wel diverse ‘serveerplateau’s’ die je kunt gebruiken voor een kaasplankje maken. Zoals dit serveerplateau van marmer:

kaasplankje action

Het handige aan dit plankje vind ik dat je hem kunt ophangen na gebruik. En ik vind dat een kaasplankje meer kan schitteren op een neutraal plankje dan op een bont plankje.

Tot slot een kaasplankje van de Lidl, waarbij ook meteen een handig mes zit:
Screenshot 2023 11 18 at 10.53.31 1

Kaasplankje bestellen

Vind je zelf een kaasplankje maken teveel gedoe of werk? Of twijfel je aan je culinaire kwaliteiten? Dan kun je ook een kant en klaar kaasplankje bestellen. Bij kaaswinkels bieden ze doorgaans kant en klare kaasplankjes aan.

Maar gaat het puur om twijfel welke ingrediënten geschikt zijn voor een kaasplankje maken? Dan biedt AH handige boodschappenlijstjes aan voor een kaasplankje. Kijk maar:

kaasplankje maken

Ik vind dit echt een heel handig aanbod. Zo hoef je niet zelf te bedenken wat goed bij elkaar past. Ze benoemen zelfs welke wijnen passen bij je kaasplankje.

Leestip: Mac and Cheese maken

Maak jij weleens een kaasplankje? Wat is jouw tip voor een lekker kaasplankje?

Similar Posts

3 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.