Verjaardag tradities: laat je inspireren door de onze!

Verjaardag tradities

Ik houd van verjaardag tradities!

Toen mijn zusjes en ik nog klein waren was het de verjaardagstraditie dat we cadeautjes kregen op bed. Het hele gezin verzamelde zich ‘s ochtends bij het bed van de jarige, en dan werd er eerst gezongen. Daarna gaven we de cadeautjes. En later die dag was er taart! En natuurlijk was het huis versierd met slingers.

Verjaardag tradities

Cadeautjes bij de koffie van 10 uur

Toen ik zelf moeder werd, heb ik die traditie een tijdje overgenomen. Maar in de loop van de tijd is het veranderd. ‘s Avonds versieren mijn man en ik het huis met slingers, maar de cadeautjes worden niet meer op bed gegeven. Mijn kinderen zijn inmiddels pubers en slapen liever uit! Dus nu is het de verjaardag traditie geworden om de cadeautjes te geven bij de koffie van 10 uur.

Nog steeds wordt er dan eerst gezongen, waarna de cadeautjes worden gegeven. De jarige mag een taart kiezen, en die wordt gegeten na de cadeautjes. Dat is afwisselend zelfgemaakte appeltaart, Sachertorte van Dr.Oetker of abrikozenvlaai! Aan de taartkeuze weet ik welk kind er jarig is : ) Een Sachertorte maken overigens niet moeilijk dankzij Dr.Oetker : )

De jarige mag een uitje kiezen bij onze verjaardag tradities

Toen de kinderen nog klein waren, nodigden we standaard de hele familie uit. Maar met vijf kinderen, en familie die van ver moest komen, werd dit steeds lastiger. Daarom vieren we verjaardagen nu gewoon alleen met het gezin. En een nieuwe verjaardag traditie is dat de jarige iets mag kiezen om te gaan doen. Bijvoorbeeld bowlen, naar de McDonalds of naar familierestaurant Gasseling in Doetinchem. De MacDonalds is het populairst! Maar mijn oudste zoon, die niet van poespas houdt, kiest de laatste jaren zelfgemaakte patat bij ons thuis. Een uitgebreide versie is loaded fries.

Verjaardag tradities: De liedjes die we zingen

De liedjes zijn in de loop van de tijd eigenlijk niet veranderd. We zingen altijd eerst Er is er een jarig, hoera hoera, dat kun je wel zien dat is hij/zij. En dan wijzen we naar de jarige. En daarna zingen we Lang zal hij leven. Dat laatste doe ik met wat extra inzet, want ik wil ook echt graag dat ze nog heeeel lang leven.

Toen de kinderen nog op de basisschool zaten wilden ze soms nog wel eens een extra liedje toevoegen. Zoals ‘Wat wil je later worden als je groter bent‘  en ‘Hankiepankie Shanghai‘ of zoiets.

Lees ook wat ik mijn jongste zusje gaf toen ze 40 werd: Cadeau 40 jarige vrouw

Wat zijn jullie verjaardag tradities?

Similar Posts

20 Comments

 1. Wij vieren alleen nog de verjaardagen van onze kinderen. Zelf gaan we altijd met z’n tweeën een dagje weg naar de sauna of iets dergelijks.

 2. Wij maken de jarige wakker door het zingen van Lang Zal ie Leven (die dan soms al heeeeel lang wakker ligt in het bedje!) Daarna cadeautjes zoeken, die zijn verstopt.

  Het vesrchuift nu al wel een beetje naar cadeautjes gewoon op bed geven, na het lied. En dan scheuren maar! Het taarttijdstip is afhankelijk van de dag van de week. We vieren ene verjaardag altijd op de dag zelf voor het gezin. Het weekend ervoor of erna is het kinderfeestje en wordt de verdere familie/vrienden uitgenodigd (die steeds minder vaak ook allemaal op komt dagen…)

  1. Aha, dus dat lag niet alleeen aan mijn familie Mammalien! Bij ons werden de aantallen en de frequentie van de verjaardagsbezoekers ook steeds kleiner. Ik dacht dat dit aan ons grote gezin lag, maar misschien komt het ook als kinderen ouder worden?

 3. De kinderen zijn nog jong (6, 3 en 4 maanden) en tot nu toe stonden de oudste twee zelf al te springen van enthousiasme op de ochtend van hun verjaardag dus van wakker zingen is geen sprake. ;)
  We versieren wel de avond van tevoren de benedenverdieping met slingers en ‘s ochtends krijgen ze hun cadeautjes met een extra lekker ontbijtje (bijvoorbeeld een croissantje in plaats van havermout of een boterham).
  ‘s Ochtends pakken we ook de cadeautjes uit, taart rond koffietijd en de jarige mag altijd kiezen wat we ‘s avonds eten. De jarige een uitje laten kiezen is ook leuk, misschien dat we dat ook wel gaan doen. ;

 4. Een cadeautje aan de ontbijttafel en afhankelijk van de dag gewoon aan het werk. En de verjaardag word de zondag er voor of erna gevierd met familie.
  Wij hebben niet echt tradities, meestal mogen ze wel bepalen wat we die dag gaan eten. Dit was bij mijn ouders ook zo.
  Wat ik wel doe vanaf dat ze vijf zijn laat ik ze een vragenlijst invullen die elk jaar gelijk is. Kun je mooi kijken hoe de antwoorden per jaar verschillen of niet:-) Ik heb dit nu twee keer gedaan bij zoonlief. Dochter wordt over 2 weken 3 dus die moet nog even wachten. En dit had ik afgekeken van Pinterest, vond het wel leuk

  1. Wat een briljant idee van die vragenlijst Janneke! Dat geeft uiteindelijk een prachtig beeld van de tijd die is verstreken en de ontwikkeling van je kind. Balen dat ik daar nooit aan heb gedacht!

 5. …’s avond de kamer en een stoel versieren. Feestmuts maken ( totdat ze 18 waren). Wij wilden al eerder met de feestmuts stoppen maar ze waren zeer gesteld op vader’s creatief ontworpen feestmuts! Wakker zingen, lekker ontbijtje en kadootjes uitpakken. Altijd op de dag zelf kwamen opa’s en oma’s en veel ooms en tantes, neefjes en nichtjes en kinderen uit de buurt. In het weekend een kinderfeestje, meestal een speurtocht, spelletjes doen en later film huren (met popcorn etc) Toen de eenmaal naar de middelbare achool gingen werden het slaapfeeatjes, dansfeestjes of met een stel naar de bioscoop, zwembad of ijsbaan!

 6. Wij maakten ze ook altijd “wakker” met ontbijt op bed, liedjes en een cadeautje. Deze dag mochten ze ook zelf kiezen wat we aten. Familie en vrienden feest in het weekend wat het dichtst op de datum zat. En dan ergens in de loop van het jaar hun kinderfeestje. Daar maakten we altijd veel werk van met speurtochten en dergelijke (heel veel leuke herinneringen aan :) ) Later in hun puberteit werd ook hier het ochtendritueel verplaatst naar de koffietijd met taart liedjes en cadeautjes. Tot en met hun 18e verjaardag hebben we de familie/vriendendag gehouden (waar wel steeds minder mensen kwamen). Nu gaan we lekker met het gezin uit eten, héérlijk. Vaak word er nog wel een ahum kinderfeest gehouden bij ons, maar dat gaat meer om vrienden, gezellig muziekje en een paar biertjes . Alles wordt keurig opgeruimd :) . Mijn eigen verjaardag vier ik nooit en mijn man wil nog wel eens één keer in de vijf jaar een groot tuinfeest geven.

  1. Bij ons gaat het net zo. Het is inmiddels erg krap in het grote bed maar toch nog gezellig. Bij de achttiende verjaardagen heb ik iets speciaals gemaakt voor de kinderen – voor de oudste een champagneontbijt met zalm, fruit en warme broodjes, en voor de jongste (die niet van champagne houdt) een uitgebreide bentobox voor mee naar school. Met salade, sushi, smoothie en tropisch fruit.

 7. Leuk! Omdat onze kindjes nog klein zijn en meestal vroeg wakker zijn, staan de cadeautjes beneden klaar. De avond ervoor versieren papa en ik de woonkamer. En worden alle cadeautjes ingepakt. Dan ontbijten we samen aan tafel. Als het feestje gevoerd wordt (zaterdag of zondag) krijgen ze een mooie slagroom taart in een thema waar ze op dat moment helemaal wild van zijn. Zo hebben we al Dora, Monsters, Frozen etc gehad. Op de dag zelf wordt er iets lekker voor bij de koffie gehaald. Want
  meestal komen opa en oma op de dat zelf ook nog even.
  Als papa of mama jarig maakt de ander met de kindjes een ontbijtje wat op bed wordt opgegeten en dan volgen de cadeautjes die vaak door de kinderen worden uitgepakt haha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.