Wat doe jij als je in de file staat?

file

File, ‘k zit weer in de file… Wel meer dan duizend wielen. En ik wil naar huis,’ zong André van Duin treurig.

Ik vind altijd dat dit het fileprobleem prachtig samenvat. Vooral dat verlangen van naar huis willen, maar niet kunnen.

Zelf sta ik gelukkig zelden in de file. En dat komt onder andere doordat mijn kantoortje achter onze keuken zit! Ik hoef dus niet naar mijn werk te rijden. Mijn man daarentegen moet elke dag van Doetinchem naar Amsterdam reizen. Maar hij doet dat met de trein. En één van zijn belangrijkste redenen om van het (onbetrouwbare openbaar vervoer) gebruik te maken is het fileprobleem. Want hij zou anders dagelijks heel wat tijd in de file staan.

Files

Toch bestaan files nog niet eens zo lang! Sterker nog de allereerste file in Nederland was op eerste Pinksterdag in 1955. Zestig jaar geleden dus. Hij was bij knooppunt Oudenrijn in Utrecht. Het grappige is dat niemand daar destijds van baalde. Integendeel. Ze vonden het erg interessant en modern dat ze vast stonden. De file werd zelfs een attractie. Mensen gingen in de berm zitten kijken naar al die auto’s die niet voor- of achteruit konden.

Oorzaken van files

Heel simpel gezegd worden files veroorzaakt door teveel auto’s. Maar dat is nogal een ‘Duh!’ oorzaak. Daarnaast zijn er de volgende oorzaken:

 • Slecht weer zoals sneeuw, gladheid, mist of heel veel regen
 • Een ongeluk. Mensen gaan langzamer rijden als er ergens iets gebeurd is omdat ze willen zien wat er gebeurd is.
 • Wegwerkzaamheden
 • Wegversmallingen
 • Stoplichten
 • De brug die open gaat… Het klinkt als een smoesje, maar kan dus wel degelijk voor vertragingen zorgen!
 • Op en afritten
 • Meer mensen stappen vaker in de auto
 • Zondagopening van de Ikea! Als wij op zondag naar mijn zusje willen, dan komen we altijd langs de afslag naar de Ikea in Duiven, en daar staan vaak lange files!

De beleving van files

De eerste file werd dus niet vervelend geworden. Maar anno 2015 worden files wel degelijk als een vervelend probleem gezien. Het schijnt bovendien veel uit te maken of je voor vertrek al weet dat je in de file komt, of dat je er onaangenaam door verrast wordt. Als je je er op ingesteld had zijn files minder vervelend.

André van Duin is er in ieder geval niet blij mee. Luister maar:

Zelf vind ik files vrij erg. Het liefst pak ik dan de eerstvolgende afslag om maar uit die stomme file te zijn. Maar als ik er niet zelf in sta, vind ik ze wel leuk om naar te kijken. Daarom kijk ik ook altijd graag naar het journaal als ze beelden laten zien van mensen die in de file staan om naar het strand te gaan. Of op vakantie.

En dan denk ik net als wijlen Godfried Bomans: ‘En gij zijt daar niet bij.’

Files als je op vakantie gaat

De Zomervakantie nadert met rasse schreden. En dat betekent dat veel mensen Nederland verlaten. En ondanks de vakantiespreiding gaan veel mensen toch op ongeveer hetzelfde moment. En dat geeft…. files! In Frankrijk hebben ze er zelfs een speciale naam voor: Zwarte Zaterdag. En zeker op tropisch warme dagen, met een paar kleine kinderen in de auto is dat best pittig. Wat kun je doen om de tijd in de file zo goed mogelijk door te komen?

 • Zorg als het even kan voor airconditioning in je auto! Dan is het buiten weliswaar tropisch warm, maar zitten jullie in ieder geval koel. En dat helpt al een heleboel tegen irritatie en ongeduld.
 • Veel mensen hebben tegenwoordig draagbare dvd-spelers mee in de auto of een tablet. Je kunt tegen schermgebruik zijn, maar kinderen kunnen er wel heel zoet mee zijn in de auto.
 • Zorg dat je voldoende blijft drinken.
 • Kinderen uitgekeken op hun schermpjes? Doe dan bijvoorbeeld ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet!’ Ik wilde eerst zeggen laat je kind auto’s tellen, maar dat is vooral leuk als auto’s rijden…

Heb jij vaak te maken met files? En hoe ga je er mee om?

Similar Posts

22 Comments

 1. Niks. Gewoon de rit uitzitten. Ik sta gelukkig vrijwel nooit in de file. Ik werk in de stad Groningen en kom aan de rustige kant de stad in. Vanuit Drachten is het altijd heel druk. Hoor ik van collega’s. Ik kom vanuit richting Duitsland, da’s veel rustiger. Als er al een file is, komt dat door een ongeluk. De meeste file-ervaringen doen wij op in het buitenland. Maar dan hebben we het over lange ritten, dan zijn we altijd rijkelijk voorzien van eten en drinken. Een paar jaar geleden stonden we zonder aanwijsbare oorzaak 1,5 uur stil bij Bottrop, Duitsland, toen we onderweg waren naar België. Je had die snuiten moeten zien van de mensen om ons heen toen ik uitstapte, een doekje op de kofferbak legde en koffie en thee ging schenken en broodjes tevoorschijn toverde!

  1. Dat klinkt heel gezellig eigenlijk Neurootje! Wat een leuke manier om van de nood een deugd te maken. Misschien gaan die mensen dat wel overnemen : )

 2. Ha ha files tjaaaa…..
  Ik vind het vreselijk, maar vermaak me meestal wel goed, de laatste keer gingen we dwars door nederland naar ergens onderin limburg waar mijn schoonpapa een weekeindje weg had geboekt voor de fam. Toen kwam ik onverwacht in de file, er bleek een auto in de fik te staan. Mijn oudste dochter zat naast me en had haar ukelele mee :-) ramen open en zingen maar, voor iedere reactie van de buurfilerijders kraag ze een punt :-)

 3. Gelukkig sta ik zelden in de file. En anders, ja gewoon maar afwachten. Als je helemaal stil staat vind ik verschrikkelijk! Stapvoets rijden vind ik minder erg.
  Wij vertrekken altijd op een donderdag naar vakantie. Zo proberen we iig de zwarte zaterdag al te vermijden.

 4. Ik sta er weleens in maar vind het niet erg. Vaak na persevent vanuit Amsterdam naar Brabant maar gewoon lekker muziekje op en andere filegangers naast mij spotten. Ik houd van autorijden en file hoort erbij. Wel leuk de historie over files :-)

  1. Als je van autorijden houdt is het denk ik ook minder vervelend. Ik vind auto rijden echt waardeloos. Ik word er altijd zo sloom van. En wij hebben altijd van die enge auto’s die oververhitten als ze te lang stil staan met de motor aan. Daardoor werd ik altijd enorm gestresst van files.

 5. Ik woon in het noorden van Drenthe en files komen hier zelden voor.
  Soms gaan we naar familie van manlief in het westen en ik vind het dan altijd heel druk terwijl manlief vindt dat het reuze mee valt. Heel af en toe staan we in Duitsland in de file (onderweg naar Denemarken) en dat vind ik heel vervelend want ik moet inderweg altijd plassen en van het idee dat ik in de file sta en er geen wc in de buurt is, moet ik altijd nog veel erger.

 6. Ik sta gelukkig bijna nooit in de file, hier in het noorden komt het een stuk minder voor. Ik hou er helemaal niet van. Stilstaan, niet weten hoe lang het nog duurt, niet weten waardoor. Ik kan er slecht tegen. Wij vertrekken op een maandag als we met vakantie gaan. Een reden daarvoor is de drukte meiden. Files zullen we zeker wel tegenkomen, maar zo druk als op een zwarte zaterdag is he zeker niet. En die schermpjes zijn een uitkomst! Ze zullen er niet de hele rit naar kijken, maar het is wel prettig dat het kan.

  1. Ja met twee films op een schermpje ben je alweer 3 uur verder! Niet weten hoe lang een file duurt maakt het volgens mij ook vervelender. Wat dat betreft is file informatie een zegen denk ik. Dan krijg je toch een idee over wat je nog te wachten staat.

 7. Ook in de trein staan we soms in de file of hebben we langzaamrijdend verkeer (doordat we achter een vertraagde stoptrein rijden bijvoorbeeld). Maar dat komt niet zo vaak voor. Een flesje water en een appeltje mee, en een e-book of muziekje. En dan de ogen dicht doen.
  In de auto is een file vervelender, zeker op hele warme of juist hele koude dagen. Muziek in de auto helpt dan, gezelschap en iets te drinken ook. En verder een verdraagzame natuur.

 8. Tja hier in de Randstad zitten we er middenin. Een dagelijks terug kerend iets dus. We zijn het inmiddels wel gewend en houden er rekening mee. Achteraan sluiten en langzaam rijden. Is er geen file hebben we dus een meevaller.

 9. Een bloedhekel heb ik eraan, die files. Ik doe dan ook vanalles, o.a. hyperventileren, misselijk worden, bedenken hoe ik asap uit de wagen geraak,…ik heb sinds enkele jaren autorij angst , door de vele hypo’s achter het stuur. Dan was het een tijd onverantwoord om te rijden en krijg je angst. Het is wel enkele maanden geleden dat i’ nog een hypo deed, maar de angst blijft. Zelfs als ik als passagier meerijd!

 10. Tegenwoordig heb ik gelukkig nog maar zelden file maar als ik er dan in sta dan geef ik me er maar aan over. Radio aan en verstand op nul, anders wordt het nog vervelender.
  Ik heb een paar files die ik in mijn leven meemaakte nog helder in mijn geheugen staan maar die waren dan ook wel héél extreem.

  1. Eentje was in 1987 in voormalig Joegoslavië, op weg naar Griekenland (met mijn ouders en een vriendin die mee mocht, ik was 16), die file duurde serieus een paar dagen, een hele belangrijke doorgaande weg was zó druk en er waren wegwerkzaamheden, een dodelijk ongeluk door inhalers, uren stonden we stil in de brandende zon, er was dat jaar een hittegolf in die regio, mensen gingen hun stoeltjes en tafels in de berm zetten, mensen gingen liggen slapen, het was écht heel vreselijk.
   Eentje was in de jaren ’90 op weg naar mijn werk in Amsterdam, kettingbotsing op de A4 ter hoogte van Badhoevedorp, heb er 3,5 uur over gedaan, over een stukje van een paar kilometer.
   Eentje een paar jaar geleden, ook op de A4 richting Leiden, een wegafsluiting als gevolg van een ongeval, ik was op weg naar een begrafenis. Daar ben ik uiteindelijk nooit gekomen. Na 2,5 uur stilstaan kon ik rechtsomkeert weer naar huis.
   Twee jaar geleden in de zomervakantie op weg naar Contis Plage in Frankrijk, bij Bordeaux in de fikkende hitte ook een uren durende file. De airco trok het echt niet, totaal niet…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.