Een kort geding tegen de basisschool
Last updated on August 17th, 2023 at 01:08 pm
Een vriendin heeft een kind op de basisschool. Volgend jaar wordt daar het zogenaamde Gelijke Dagen Model ingevoerd. Niet te verwarren met het Continurooster. Bij die laatste houd je de vrije woensdagmiddag. Bij het Gelijke Dagen Model hebben kinderen elke dag school van half negen tot twee.
Kort geding!
Maar er is een wel heel bijzondere reden voor dat het Gelijke Dagen Model op deze school pas volgend jaar wordt ingevoerd. En dat is dat één van de ouders zei:
‘ Als je dit jaar het Gelijke Dagen Model invoert, span ik een kort geding aan!’
Die ouder heeft een kind in groep 8. Dus volgend jaar is het probleem er niet meer. De school koos eieren voor haar geld, en stelde het uit.
Ik stond echt met mijn oren te klapperen toen ik dit hoorde. Ik vind het nogal wat om te dreigen met een rechtszaak tegen de basisschool van je kind. Maar vervolgens las ik deze week dat dit steeds vaker voorkomt! Het aantal geschillen tussen ouders en school groeide de laatste vier jaren met maar liefst 140%.
Redenen waarom ouders de school van hun kind aanklagen
- Wanneer een kind van school moet omdat het niet goed genoeg presteert, terwijl de ouders vinden van wel.
- Als scholen in de ogen van ouders te weinig doen tegen pesten.
- Als een school te weinig doet om de taalachterstand van kinderen van asielzoekers weg te werken. Syrische vluchtelingen spanden een kort geding aan.
- Als de school een Gelijke Dagen Model wil invoeren.
- Als een kind niet mee mag op schoolreisje vanwege slechte schoolprestaties of gedrag.
Ouders accepteren beslissingen van scholen niet zo maar meer
Een belangrijke verklaring voor het gedrag van ouders is dat ze beslissingen van scholen niet meer zo maar accepteren. In de tijd dat mijn moeder opgroeide was de status van een leerkracht op de basisschool nog zo hoog dat hem plechtig het eerste Kievitsei werd aangeboden! Dat is nu compleet anders. Scholen hebben veel van hun autoriteit verloren. En daar hebben ze zelf ook een belangrijke rol in gespeeld vind ik.
Scholen hebben zelf ook schuld
Scholen vragen ouders te pas en te onpas om te helpen met allerlei taken die vroeger voorbehouden waren aan geschoolde leerkrachten. Maar anno 2015 worden ouders bijvoorbeeld gerust ingezet om kinderen te helpen met lezen. Geen wonder dat ouders gaan denken dat ze het net zo goed, zo niet beter weten.
Van mij heb je geen last, maar ook weinig plezier
Ik ben een type ouder waarvan scholen noch last, noch veel plezier van hebben. Mijn uitgangspunt is dat de leerkracht niet voor niets vier jaar Pabo achter de rug heeft. Ik beschouw lesgeven als een vak. En dat is één van de redenen dat ik niet sta te trappelen om allerlei taken op school op me te nemen. Ik vind dat taken voor de professionals.
Mijn verantwoordelijkheid is dat ik mijn kinderen goed opgevoed naar school stuur, en met een gezond ontbijt achter de kiezen.
Tegelijkertijd is het denk ik wel belangrijk om oplettend te blijven als ouder. Want ook leerkrachten maken fouten. Maar een kort geding aanspannen? Nee, dat zou ik denk ik niet zo gauw doen.
N.B. De meeste klachten van ouders gaan over basisscholen, hbo’s en universiteiten! Op de middelbare scholen gaat het blijkbaar beter!
Zie ook mijn posts over het Afscheidscadeau voor de juf en Basisschool kiezen.
Hoe kijk jij aan tegen de trend dat ouders vaker de school van hun kind aanvallen?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Als Belgisch vraag ik me dan af waar jullie kinderen zijn vanaf twee uur, allemaal naar de opvang? Zelf vind ik het niet echt een positieve tendens dat de schooluren zwaar beginnen af te wijken van de kantooruren. Tuurlijk past een mens zich aan, dat doen mensen die in ploegen werken ook. Als ik echter zie hoeveel huiswerk er nu al is, dan vraag ik me af wat dat gaat zijn wanneer de school reeds om twee uur dicht gaat.
Een rechtzaak aanspannen, hmm, in groep misschien wel, alleen zeker niet. Ik geloof niet echt in de slaagkansen.
Een goede vraag Sopdet! Ik denk dat de buitenschoolse opvang blij is het met Gelijke Dagen Model, want daardoor hebben ouders meer tijd om te overbruggen voor hun kind voordat ze zelf vrij zijn.
Een kort geding aanspannen zou ik zelf niet zo snel doen (pfff…wat een werk), maar er zijn best wel situaties voor te stellen waavoor het voor ouders een wanhoopsmiddel is.
Ben het met je eens trouwens dat scholen zelf debet zijn aan de ontstane situatie. Ouder participatie is heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, maar dat betekent ook dat je ouders inspraak moet geven.
Het hoeft niet veel werk te zijn Anita, als de dreiging er mee al genoeg is ; )
En dat was het blijkbaar in dit geval.
Zo ik heb niet alle reacties gelezen, wat een lappen tekst.
MAar ooit heb ik de PABO gedaan en een van de redenen dat ik gestopt ben toen met lesgeven waren de ouders. Ze respecteerden mijn verhaal niet, hun kind deed dat niet verhalen moest ik aanhoren. Ik was jong en bijna geen levenservaring en trok dat echt niet. Dus 1. respect van de ouders naar de school is echt wel verandert.
Nu ben ik zelf moeder van een basisschool kind en 1 van de ouders die helpt met lezen. Waarom? Zoidat de kinderen die het lezen moeilijk vinden, extra kunnen lezen. MEt een beetje hulp (lees er is een stok achter de deur zodat ze ook echt lezen, en ze worden gecorrigeerd als ze niet goed lezen) Dat moeten alle ouders ook zelf thuis doen met hun kinderen. Leren lezen is niet iets wat je alleen op school doet, maar dat is meters maken. En met het maken van de meters hebben de zwakkere leerlingen moeite, het is moelijik en niet leuk. De leerkracht heeft hier tegenwoordig met een groep van ruim 30 kinderen waarvan er zeker 5 op een ander niveau werken (hoger en lager) en ook nog eens 2 die vroeger zouden zijn doorgestroomd naar het speciaal onderwijs (LOM, MLK oid) gewoon geen tijd voor. Dus als mama wil ik graag helpen. Ik bemoei me verder niet met het lesgeven. Dat mag de meester zelf doen, hij wordt er voor betaald. (ik kan nu niet zeggen hij is de proffessional, want dat kan ik nu zelf ook zijn namelijk)
Dus zowel van de kant van de ouder als van de kant van de leerkracht zeg ik: Ouders het begint met jullie, waar is je respect gebleven voor de leerkracht en de school. NAtuurlijk zijn er uitzonderingen, maar ben je het niet eens met de school, zoek lekker een school die wel bij je past! Maar stop met dat gedreig zeg! Dan moet de school daar tijd in stoppen in plaats van in het onderwijs van jouw kind!
Misschien wat heftig, maar deze reactie lokte je stukje vandaag bij me uit.
Wat naar Marijke, dat je je genoodzaakt voelde te stoppen met lesgeven vanwege de ouders. Dat is toch niet niks. Maar ik lees regelmatig verhalen over boze ouders die met opgestroopte ouders naar school komen omdat ze boos zijn op de leerkracht.
Wel heel mooi dat je je kennis en expertise nu alsnog kunt inzetten op school.
Wat je zegt over de grote klassen, en kinderen met verschillende behoeftes herken ik. Ik heb begrepen dat leerkrachten het om die reden tegenwoordig best zwaar hebben. En daar komt dan blijkbaar ook nog een heleboel administratieve rompslomp bij.
Bij mij op school hadden ze vroeger ook al voorleesmoeders. Voorlezen daar hoef je toch niet voor gekwalificeerd te zijn ;-) Als kind vond ik dat juist hartstikke leuk dat je even in een klein groepje speciale aandacht kreeg.
Als ik niet tevreden over de school zou zijn, zou ik gewoon een ander zoeken. Dat is voor het kind beter dan dat het in een strijd terecht komt. En ik hoor van heel veel leerkrachtvriendinnen dat ouders echt vreselijk zijn tegenwoordig ;-)
Ik zou ook niet een rechtszaak aanspannen. Maar wat ik wel lastig vind dat er ook veel meer beroep wordt gedaan op de kinderen zelf binnen de school. Zo lost onze school het leesprobleem gedeeltelijk op met hogere klassen die met de lagen klassen gaan lezen. En is er een soort programma tegen pesten op school waarbij je eerst naar een ( op dat moment aangewezen ) leerling moet stappen als er mot is op het schoolplein. Mijn dochter ging deze regels zo rigide opvolgen dat ze niks meer aan de leerkrachten vroeg. En er mee zat als een spel uit de hand liep. Als ik hier over wilde praten werd het altijd geminimaliseerd en naar mijn dochter toegewezen. Totdat ik een keer vroeg wat het beleid was. Toen hebben we een gesprekje gehad met dochter erbij. De leerkracht vroeg aan mijn dochter op een best belerende toon hoe erg het wel niet was geweest. Dan ga ik mij wel achter de oren krabben hoe goed de leerkrachten het met onze kinderen voor hebben. Of dat ze zo volgepropt worden met regels en wetten volgen dat ze niet meer naar de kinderen zelf kunnen kijken of wat die nodig hebben. Het is wel fijn als het gesprek tussen ouders en leerkrachten mogelijk is. Want een leerkracht is zo veel uur per dag met je kind dat het ook een opvoeder is. Liefs, Eva
Ook op de basisschool van mijn jongste zoon worden inderdaad oudere leerlingen ingezet om de jongere leerlingen te helpen met lezen.
Het is inderdaad belangrijk dat leerkrachten het kind blijven zien.
Het lijkt mij wel een grote stap om een kort geding aan te spannen, al snap ik regel 2, school doet niks tegen pesten het beste! Dit is niet alleen voor jouw kind of eigen belang maar goed voor veel meer kinderen.