Pesten op het werk

pesten op het werk hema cursus

Heb je last van pesten op het werk?

Pukkie volgde de Hema cursus Pesten op het werk.

Nadat ze mijn post over de Hema Academie had gelezen volgde Pukkie’ er twee keer een Hema cursus!

Hema cursus

En ze was zo vriendelijk om een verslag te schrijven over haar ervaringen met de Hema Academie.

Via haar lidmaatschap van de bibliotheek volgde Pukki onderstaande cursussen:

 • Time Management
 • Pesten op het werk

Een cursus Instagram staat nog op Pukkie’s agenda.

Pukkie’s ervaringen met een cursus van de Hema academie

‘Aanmelden voor een cursus is makkelijk. Het wijst zich min of meer vanzelf. Eenmaal aangemeld kun je kiezen uit een gratis Hema cursus, of een betaalde cursus. Ik koos voor de gratis cursussen Time Management (gratis voor bieb-leden) en Pesten op het Werk.

Cursus Time Management

Er staat één uur voor de cursus Time Management. De cursus  time management bestaat vooral uit tekst. Eigenlijk is het een soort e-book op powerpoint achtige slides. Er zitten een paar filmpjes in.

De basisgedachte achter deze cursus is dat je de goede dingen moet doen. Maar dan moet je natuurlijk eerst wel bepalen wat ‘goede dingen’ zijn! Weinig vernieuwend, en ook weinig opdrachten. Je kunt niet insturen of vergelijken met anderen.

Kortom: een prima cursus als je geen tijd hebt om naar de bibliotheek te gaan. Anders zou ik zeggen: je kunt net zo goed het boek Time Management van Stephen Covey lezen.

Cursus Pesten op het werk

Voor de cursus Pesten op het werk  van de Hema Academie staat officieel zes uur. Maar ik was in anderhalf uur klaar. Deze cursus was veel interessanter dan de cursus Time Management. De cursus bestaat uit filmpjes, met gesproken uitleg, en ondertiteling. Aan het eind van de cursus is er een toets met 12 vragen. Zo kun je testen of je de stof goed beheerst.

De impact van pesten op de werkvloer

Op basis van het taalgebruik en de uitgebeelde beroepen in deze cursus, denk ik dat de doelgroep LBO/MBO is. Maar de voorbeelden zijn universeel, en komen ook in kantoortuinen e.d. voor. Door de gespeelde voorbeelden, en mogelijke reacties, krijg je echt een realistisch beeld over pesten. En wat de impact is op degene die gepest wordt.

Praat over pesten op het werk

Als oplossing wordt vooral gepromoot erover te praten met de leidinggevende, of een vertrouwenspersoon. Ze gaan nauwelijks in op de rol van omstanders/ de zwijgende meerderheid. Persoonlijk zou ik het interessant hebben gevonden om daar meer over te weten.

Maar deze cursus biedt denk ik voldoende handvatten om pesten op het werk bespreekbaar te maken. Bijvoorbeeld door iedereen de cursus te laten volgen, en er daarna over te praten in een werkoverleg/meeting.’

Pesten op het werk cursus en hulp

De Hema Academie bestaat niet meer, dus de cursus die Pukkie daar volgde is helaas niet meer beschikbaar. Maar gelukkig zijn er andere goede cursussen over dit onderwerp. Google maar eens ‘cursus pesten op het werk.’ Daarnaast zijn er diverse assertiviteitscursussen.

Wat zijn jouw ervaringen met pesten? 

Similar Posts

6 Comments

 1. Ik heb geen ervaring met pesten op het werk. Gelukkig maar, want het lijkt me vreselijk…
  De gratis cursussen van de Hema blijken toch best wel aardig te zijn. Ik bennook benieuwd naar wat anderen ervan vinden…
  Ik wens je een heel fijne dag vandaag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 2. Ik heb wel zijdelings eens iets meegekregen over een voormalige collega die gepest werd maar hoe dat precies zat ben ik eigenlijk nooit te weten gekomen. (De afdelingen onderling hebben niet evenveel contact omdat er in de productie in ploegen wordt gewerkt en je elkaar dus niet zo vaak ziet.)
  Ik ben gelukkig nooit het onderwerp van pesterij geweest. Het lijkt me vreselijk!

  Met de Hema-cursussen heb ik geen ervaring. Ik heb er in mijn omgeving ook nog niemand over gehoord.

 3. ik ben als kind op school jaren gepest en dat heeft duidelijk invloed op de rest van mijn leven gehad.
  Op mijn werk heb ik nooit met pesten te maken gehad.

  Wel heb ik een keer op staande voet ontslag genomen omdat een collega mij dagelijks om het minste en geringste verrot schold en de leidinggevenden het niet nodig vonden om in te grijpen..
  Ze wilden me niet kwijt dus ik ben naar een andere afdeling overgeplaatst en de betrokken collega heeft op zijn donder gehad.
  Die man is zich rot geschrokken en verbijsterend genoeg had ie werkelijk geen benul van hoe zijn gedrag bij anderen over kwam.
  Die heeft daar dus wel wat van geleerd.

 4. @ Marlien: dat gedrag is dus pesten. En: wel bizar dat je eerst ontslag moest nemen, voordat er actie werd ondernomen…,.

  Ik ben blijkbaar kwetsbaar voor pestgedrag: ben vroeger op school gepest, en had later een leidinggevende die volop pestte… En een bestuur dat vond dat ik geen kritiek op mijn leidinggevende mocht hebben, maar dat het in ieder geval ook hun taak niet was om in te grijpen… BHrrrr, ZO blij dat ik daar weg ben! (maar nog steeds bang om nog eens in zo’n situatie terecht te komen – je kunt geen kant op, want solliciteren als je zo behandeld wordt – dat gaat ook niet zo lekker…)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.