Rijschool kiezen: hoe doe je dat? 8 criteria

rijschool kiezen

Eindelijk zijn we zo ver: afgelopen dinsdag had mijn dochter (17,5) haar eerste rijles na zorgvuldig een rijschool kiezen!

Ik had al een paar keer informatie verzameld over de kosten, maar kwam steeds niet echt verder. Het is toch een vervelende som geld. Maar omdat ze volgend schooljaar vier dagen per week bij de Zeeman in een dorpje zestien kilometer verderop gaat werken, is een rijbewijs toch wel handig.

Brommerrijbewijs is ook duur

Even overwogen we nog een brommerrijbewijs, omdat we dachten dat dit een goedkopere optie was. Maar het blijkt dat zo’n brommerrijbewijs ook best prijzig is, en bovendien helemaal niet makkelijk. Veel efficiënter is het om dan maar meteen je rijbewijs te halen, en dan mag je automatisch ook op een brommer.

Rijschool kiezen: liefst mond tot mond reclame

Het liefst kies ik dit soort diensten op basis van mond tot mond reclame, want dan hoor je de echte ervaringen. Via mijn nichtje hoorde ik over een gepensioneerde rijschoolhouder die nog steeds rijles geeft: de eerste 10 lessen voor maar 30 euro. Aangezien de gemiddelde prijs voor rijles 45 euro is, een enorm koopje. Helaas vond hij dat we te ver weg woonden.

Rijschool kiezen met behulp van internet

Afgezien van mijn nichtje ken ik verder niemand die recent ervaring heeft met autorijles, en dus was ik veroordeeld tot het internet bij het rijschool kiezen. Daar vond ik een website met rijschoolhouders die, net als films, beoordeeld werden met sterren.

Daar vonden we een rijschool met een beoordeling van vijf sterren, 6 kilometer verderop. Een les kost daar 45 euro en duurt 60 minuten. Tsja, echt veel goedkoper zie ik het ook niet worden, en bovendien wil ik niet kwaliteit offeren om maar goedkoper uit te zijn. Dat kan namelijk ook duurkoop worden. Het fijnst is natuurlijk als je kind meteen de eerste keer slaagt voor het rijexamen.

Bij deze rijschool bieden ze een pakket van 20 lessen aan voor 995, inclusief examen, waarmee je iets goedkoper uit bent. De theorielesboeken kun je bij hen huren, en door zelfstudie de theorielessen uitsparen. Omdat we het belangrijk vinden dat mijn dochter de waarde van geld leert, betaalt zij per les 20 euro en ik de overige 25 euro.

Ik hoop dat het een goede keuze blijkt te zijn. En ik hoop natuurlijk dat mijn dochter een hele vlotte leerling is en aan 22 lessen al genoeg heeft. Maar het gemiddelde aantal rijlessen schijnt toch wel 35  te zijn.

Rijschool kiezen met hulp van het CBR

Op de site van het CBR vind je een handige rijschoolzoeker. Je kunt daarmee zien wat het slagingspercentage van een rijschool is. Een niet onbelangrijk criterium!

Update rijschool kiezen

Inmiddels schrijven we 9 jaar later. De dochter waar ik het over heb in deze blogpost had zeker niet genoeg aan 22 rijlessen. Ze heeft meer dan 40 rijlessen nodig gehad. Het was kortom een duur grapje. Met mijn jongste dochter ging het al niet veel sneller met de rijlessen. Die had maar liefst 70 rijlessen nodig!!!!

Jongste zoon rijles in 2022

Ondertussen is mijn jongste zoon aan het lessen voor zijn rijbewijs. Hij heeft zijn theorie examen de derde keer gehaald, en is inmiddels twee keer gezakt voor zijn rijexamen. De kosten voor de rijlessen zijn flink gestegen: het kost nu 58 euro per rijles!

En dan moet mijn zoon ook nog 7 kilometer fietsen naar een naburig dorp voor zijn rijlessen. Dat was juist altijd één van de fijne dingen van rijles vond ik: dat je thuis werd opgehaald en weer naar huis gebracht. Maar dat is dus ook niet meer het geval.

Aan hoeveel lessen mijn jongste zoon inmiddels heeft gehad denk ik liever niet. Maar laat ik het zo stellen: mijn kinderen zijn beslist geen natuurtalenten als het gaat om autorijden…. We hebben nu een speciaal faalangst rijexamen aangevraagd voor mijn zoon. Niet zozeer omdat hij faalangst heeft, maar omdat de kans op slagen voor het rijbewijs dan wat hoger ligt.

Mogelijke criteria voor een rijschool kiezen

 1. Het slagingspercentage van een rijschool
 2. Ervaringen van anderen bij een rijschool
 3. De prijzen. Er is bij ons in de buurt een rijschool die veel goedkoper is dan die van mijn jongste zoon. Ik geloof dat je maar 35 euro per uur betaalt, en in ruil daarvoor rookt de rij-instructeur in de auto terwijl je les hebt ; )
 4. Wat voor soort auto gebruiken ze voor de lessen? Wat is het merk? En is het een automaat of niet?
 5. De naam. Dit is een beetje een stom criterium, maar er is een rijschool hier in de buurt die heet ‘Kiek ‘m goan!’ wat Achterhoeks is voor ‘Kijk ‘m gaan!’ Ik vind dat zo’n grappige naam dat ik bijna daarom die rijschool zou willen.
 6. Hoeveel lessen kun je nemen per week? Mjin jongste zoon mag in zijn handjes knijpen als hij 1 x per week kan lessen….
 7. Hoe lang duurt een individuele les? Dat kan namelijk variëren van 45 minuten per les tot 60 minuten of nog langer.
 8. Is het mogelijk om twee lessen achter elkaar te doen?

Leestips

Wat betalen jullie voor een rijles van 60 minuten? En hoeveel had jullie zoon/dochter er nodig?

Deze post verscheen voor het eerst in 2013, maar inmiddels hebben al mijn kinderen rijles gehad. Deze nieuwe informatie is in de post opgenomen!

Similar Posts

35 Comments

 1. Ze treft het maar dat jullie een deel betalen! Ik betaalde het zelf en eigenlijk iedereen in mijn omgeving betaalde de eigen rijlessen. Volgens mij had ik er wel 50 nodig. En 3x afrijden, het examengeld is ook een aardig bedrag.

 2. Ik geloof dat ik zestig lessen heb gehad voor ik afreed, maar slaagde wel de eerste keer.
  Helaas kan ik me geen auto veroorloven dus mijn rijbewijs ligt al jaren vergeten in de kast.
  Ik laat hem wel nog steeds verlengen, omdat je nooit weet of er een wonder gebeurd, maar mocht dat wonder gebeuren dan ga ik toch eerst weer een poosje les nemen.

 3. Mijn dochter heeft nu 4 lessen gehad (18). Zij moet haar rijbewijs zelf betalen. Dit jaar heeft ze een tussenjaar en kan daardoor veel werken. Ze heeft een pakket van 35 lessen voor 1600 euro, inclusief examen. We schieten het geld wel voor, zodat ze het in termijnen kan betalen. Het komt neer op ongeveer 37,50 per lesuur. Ze gaat er helemaal voor en rijdt nu 2 x 2 uur per week. Als het goed is kan ze over 9 weken afrijden. Bij deze rijschool waren er van de 10 laatste examens 9 geslaagd, dus fingers crossed :-).

  1. Dat is ook niet zo duur! Onze dochter wil ook twee lessen per week gaan nemen, en aangezien ik het toch allemaal al betaald heb vind ik dat prima. Maar als ik de comments zo lees, geloof ik niet dat 20 lessen genoeg zullen zijn…

   Hopelijk slaagt je dochter. Spannend!

 4. Ik begon met 32 euro en dat ging later naar 35 – maar dat is dan ook al zo’n 6 jaar geleden (gaat hard zeg!). Ik had wel veel lessen nodig, volgens mij zo’n 100 uur bij elkaar en 6 keer afrijden, maar laat je daardoor niet afschrikken hoor – ik heb dcd, wat tegelijk schakelen en kijken, of kijken en het stuur recht houden, moeilijker maakt. Nu kan ik dat oplossen door het stuur met één hand vast te houden als ik over mijn schouder moet kijken (tip van mijn rij-instructeur), en kan ik een beetje opletten dat ik een auto rijd met een niet te strak afgestelde koppeling, maar dat eerste mag bij een rijexamen niet, en ik reed af in een italiaanse auto met een extra lastige koppeling xD

  1. Wat zijn de prijzen enorm gestegen dan zeg! Met dat pakket komen wij rond de 39 euro per les uit denk ik.

   Ik hoop inderdaad niet dat mijn dochter ook 100 lessen nodig zal hebben. Fijn dat je het uiteindelijk wel gehaald hebt!

 5. Ik heb mijn rijbewijs vorig jaar gehaald in Utrecht. Bij de goedkoopste rijschool in de regio (twee dagdelen naar gezocht) betaalde ik 1600 euro voor een pakket van 30 lessen van 60 minuten, en onbeperkt afrijden tot ik zou slagen. Uiteindelijk had ik echt meer lessen nodig voor ik kon afrijden, en zakte ik twee keer. De herexamens hoefde ik niet zelf te betalen, maar de lessen tussendoor natuurlijk wel, want ik zat al ruim over de 30.
  Losse uren les kostten hier 38 euro, ik ging meestal 1,5 uur achter elkaar voor 55 euro.
  Ook zakte ik nog een keer voor mijn theorie, dus daarmee was ik ook weer 60 euro verder. In totaal was ik precies 2525 euro kwijt.
  Dat ik twee keer zakte, kwam niet doordat de rijschool niet goed was omdat ik er relatief weinig voor moest betalen, maar door pure onzekerheid. Overigens had de instructeur met mij gewed dat ik het de eerste keer zou halen, omdat hij er vanuit ging dat ik het kon. Omdat het niet zo was, trakteerde hij mij en mijn vriend, die mij bij het CBR op kwam halen, op een milkshake.

  Goed herinneringen aan die rijlessen! Iedereen die in de buurt van Utrecht woont, zou ik rijschool is-met.nl aanrijden. Inmiddels is hij trouwens wel duurder geworden, zag ik op zijn site. En terecht, want hij zat ver onder de prijzen van anderen en de brandstof wordt er ook niet goedkoper op.

 6. Hier wordt altijd gezegd dat je ongeveer net zo veel lessen nodig hebt als je jaren oud bent. Het ergste dat je kunt doen is met horten en stoten rijles nemen. Dat was bij mij het geval. Ik begon na de geboorte van mijn eerste kind en zat krap bij kas. En dan hield ik weer een poosje op en ging naar een andere rijschool. Pas op de 4e keer geslaagd en toen had ik inmiddels twee kinderen en was de oudste al 4.
  Mijn schoonmoeder slaagde toen ze 57 was (na 100 lessen!).
  Mijn kinderen zijn allemaal de 1e keer geslaagd, maar er zijn er maar twee die regelmatig rijden. Auto rijden is een dure sport en je kunt het zonder auto stellen als je in een grote stad woont. De jongste haalde het en ging toen met een vriendin naar Californie alwaar ze 3 weken lang met een grote automatische auto reden. En op een donkere avond reed mijn dochter langs het Great Canyon… Ach, wat niet weet, wat niet deert! Ik werd er achteraf akelig van toen ik het hoorde.

 7. In Zwitserland, waar ik vandaan kom hoef je niet perse rijles nemen.
  Je bent 18 en je vraag een voorlopig rijbewijs aan. Daarvoor moet je wat administratie kosten betalen (niet veel). En vervolgens ga je rijden met iemand die 3 jaren minimaal een rijbewijs heeft. Ben je zover, schrijf je je zo in voor examen. En klaar.
  Theorie kun je zelf leren.
  Denk je dat je toch of theorie lessen en/of rijlessen nodig hebt, zijn er net als hier, rijscholen. Weet niet meer de prijs en inmiddels is het zeker duurder geworden.

  Omdat mijn ouders geen rijbewijs hebben, had ik mijn autootje al gekocht vóór mijn rijbewijs. Moest alleen mijn vriendinnen of mijn buurvrouw vragen of ze mee wilde rijden … als passagier.

  Had 7x 100 minuten nodig van een rij instructeur. Geen theorieles. Totaal binnen 2 en halve maanden had ik het gehaald.
  En net als mijn autootje, dat allemaal zelf betaald !!

 8. weet je een slagingspercentage zegt niet alles over een rijschool, mijn man heeft een rijschool gehad waar hij leerlingen aannam die wel 7 keer bij een andere rijschool waren gezakt ( faalangst etc) door heel veel geduld slaagden ze dan soms wel maar ook niet. Dat wil nog niet zeggen dat je een goede/slechte rijschool bent.

 9. Hopelijk heb je het rijbewijs ook vrij snel gehaald? Ikzelf heb er iets meer dan 3 maandjes over gedaan. Heerlijk is dat he om auto te rijden.

 10. Ikzelf had het binnen 18 lessen en de eerste keer slagen, mijn dochter had wat meer lessen en is ook de eerste keer geslaagd. De rest zullen we het maar niet over hebben.

 11. Worden ze tegenwoordig niet meer thuis opgehaald? Dat vond ik juist ook zo handig, dat je gewoon vanuit huis kon lessen. Ik vind het een duur geintje, dat rijbewijs halen, maar ja, zonder is ook onhandig.

 12. Ik haalde mijn rijbewijs 38 jaar geleden. Ik had 12 lessen en toen had ik mijn rijbewijs. Tegenwoordig is het wel een stuk moeilijker denk ik. Mijn zoon had een rijschool in zijn straat. Mijn dochter wil geen rijbewijs.

 13. Ik haalde mijn rijbewijs op mijn 18e, 40 jaar geleden, in 20 zelfbetaalde lessen. Eerste x geslaagd.
  Ik wilde het mijn kinderen geven, kind 1 bleek natuurtalent: na 1 pakket lessen geslaagd voor theorie én praktijk.
  Kind 2 heeft faalangst. Dat werd een speciale rijschool, héél veel lessen, wel fantastische leraar, en na 60 lessen wel 1e x geslaagd. Het was een rib uit mijn lijf, maar één die ik ze met liefde gegeven heb!

 14. Mijn dochter was destijds zo klaar. Ik heb geen idee meer wat rijlessen en examens toen kostten. Ikzelf heb er heel lang over gedaan om mijn rijbewijs te halen (door faalangst). Maar ik ben nog elke dag blij dat ik doorgezet heb! Zo blij met de vrijheid van een rijbewijs! En al meer dan dertig jaar schadevrij, he? Dus lang lessen zegt niks.

 15. Wij hebben voor mijn oudste ook gekeken naar een brommerrijbewijs maar dat is totaal niet gunstig, nu rijdt ze in een mini.

 16. Wat een leuke en spannende tijd!! Heel veel succes voor je dochter. Hoe lief dat jullie mee betalen. Hopelijk haalt ze het in 1x.

 17. Mijn man is momenteel bezig met zijn rijbewijs C. De drie theoretische examens was hij van de eerste keer door. Nu is hij bezig met de praktijklessen. Veel succes voor je dochter, dit is best een grote stap hé.

 18. Ik vind de prijzen zo heftig. Twee van mijn kinderen willen heel graag leren rijden, het staat nu ook op hun verlanglijst voor kerst (om een deel te betalen zeg maar) maar het is allemaal zo duur :(

 19. IK ben bij dezelfde rijschool gaan rijden als vriendinnen van me. Ik was ook geen rijtalent: praktijk pas bij de 3de keer gehaald, theorie wel in 1 x

 20. Ik heb zelf geen auto rijbewijs puur omdat ik het zelf moet betalen en het echt veel en veel te duur is/wordt en als je je rijbewijs wel haalt moet je ook nog flink betalen voor eventuele onderhoud benzine, wegen belasting etc.. mijn broertje was al € 3000 kwijt alles bij elkaar, nee bedankt..

  Ik weet niet wat jullie prijzig vinden aan een brommer rijbewijs dan? Want ik heb nu een jaar m’n brommer rijbewijs dat koste 500 bij elkaar Incl examen, theorie en alles was in 1 dag thuis kon je oefenen, ik kreeg smiddags les en na de theorie les gelijk cbr examen daarna praktijk t zelfde

 21. ik leerde in 2007 auto rijden, mijn moeder vond het een moeilijke keuze voor een rijschool. Uiteindelijk voor eentje kort bij huis gekozen. Maar was er toen niet zo tevreden over. Die zat langs mij en die at alleen maar. En ik had zoveel schrik. Uiteindelijk was ik er toen ook niet door. Toen voor een andere gekozen en toen wel geslaagd. De eerste keuze is niet altijd de beste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.