Reacties

Rijschool kiezen: hoe doe je dat? 8 criteria — 35 reacties

 1. Ze treft het maar dat jullie een deel betalen! Ik betaalde het zelf en eigenlijk iedereen in mijn omgeving betaalde de eigen rijlessen. Volgens mij had ik er wel 50 nodig. En 3x afrijden, het examengeld is ook een aardig bedrag.

 2. Ik geloof dat ik zestig lessen heb gehad voor ik afreed, maar slaagde wel de eerste keer.
  Helaas kan ik me geen auto veroorloven dus mijn rijbewijs ligt al jaren vergeten in de kast.
  Ik laat hem wel nog steeds verlengen, omdat je nooit weet of er een wonder gebeurd, maar mocht dat wonder gebeuren dan ga ik toch eerst weer een poosje les nemen.

 3. Mijn dochter heeft nu 4 lessen gehad (18). Zij moet haar rijbewijs zelf betalen. Dit jaar heeft ze een tussenjaar en kan daardoor veel werken. Ze heeft een pakket van 35 lessen voor 1600 euro, inclusief examen. We schieten het geld wel voor, zodat ze het in termijnen kan betalen. Het komt neer op ongeveer 37,50 per lesuur. Ze gaat er helemaal voor en rijdt nu 2 x 2 uur per week. Als het goed is kan ze over 9 weken afrijden. Bij deze rijschool waren er van de 10 laatste examens 9 geslaagd, dus fingers crossed :-).

  • Dat is ook niet zo duur! Onze dochter wil ook twee lessen per week gaan nemen, en aangezien ik het toch allemaal al betaald heb vind ik dat prima. Maar als ik de comments zo lees, geloof ik niet dat 20 lessen genoeg zullen zijn…

   Hopelijk slaagt je dochter. Spannend!

 4. Ik begon met 32 euro en dat ging later naar 35 - maar dat is dan ook al zo'n 6 jaar geleden (gaat hard zeg!). Ik had wel veel lessen nodig, volgens mij zo'n 100 uur bij elkaar en 6 keer afrijden, maar laat je daardoor niet afschrikken hoor - ik heb dcd, wat tegelijk schakelen en kijken, of kijken en het stuur recht houden, moeilijker maakt. Nu kan ik dat oplossen door het stuur met één hand vast te houden als ik over mijn schouder moet kijken (tip van mijn rij-instructeur), en kan ik een beetje opletten dat ik een auto rijd met een niet te strak afgestelde koppeling, maar dat eerste mag bij een rijexamen niet, en ik reed af in een italiaanse auto met een extra lastige koppeling xD

  • Wat zijn de prijzen enorm gestegen dan zeg! Met dat pakket komen wij rond de 39 euro per les uit denk ik.

   Ik hoop inderdaad niet dat mijn dochter ook 100 lessen nodig zal hebben. Fijn dat je het uiteindelijk wel gehaald hebt!

 5. Ik heb mijn rijbewijs vorig jaar gehaald in Utrecht. Bij de goedkoopste rijschool in de regio (twee dagdelen naar gezocht) betaalde ik 1600 euro voor een pakket van 30 lessen van 60 minuten, en onbeperkt afrijden tot ik zou slagen. Uiteindelijk had ik echt meer lessen nodig voor ik kon afrijden, en zakte ik twee keer. De herexamens hoefde ik niet zelf te betalen, maar de lessen tussendoor natuurlijk wel, want ik zat al ruim over de 30.
  Losse uren les kostten hier 38 euro, ik ging meestal 1,5 uur achter elkaar voor 55 euro.
  Ook zakte ik nog een keer voor mijn theorie, dus daarmee was ik ook weer 60 euro verder. In totaal was ik precies 2525 euro kwijt.
  Dat ik twee keer zakte, kwam niet doordat de rijschool niet goed was omdat ik er relatief weinig voor moest betalen, maar door pure onzekerheid. Overigens had de instructeur met mij gewed dat ik het de eerste keer zou halen, omdat hij er vanuit ging dat ik het kon. Omdat het niet zo was, trakteerde hij mij en mijn vriend, die mij bij het CBR op kwam halen, op een milkshake.

  Goed herinneringen aan die rijlessen! Iedereen die in de buurt van Utrecht woont, zou ik rijschool is-met.nl aanrijden. Inmiddels is hij trouwens wel duurder geworden, zag ik op zijn site. En terecht, want hij zat ver onder de prijzen van anderen en de brandstof wordt er ook niet goedkoper op.

 6. Hier wordt altijd gezegd dat je ongeveer net zo veel lessen nodig hebt als je jaren oud bent. Het ergste dat je kunt doen is met horten en stoten rijles nemen. Dat was bij mij het geval. Ik begon na de geboorte van mijn eerste kind en zat krap bij kas. En dan hield ik weer een poosje op en ging naar een andere rijschool. Pas op de 4e keer geslaagd en toen had ik inmiddels twee kinderen en was de oudste al 4.
  Mijn schoonmoeder slaagde toen ze 57 was (na 100 lessen!).
  Mijn kinderen zijn allemaal de 1e keer geslaagd, maar er zijn er maar twee die regelmatig rijden. Auto rijden is een dure sport en je kunt het zonder auto stellen als je in een grote stad woont. De jongste haalde het en ging toen met een vriendin naar Californie alwaar ze 3 weken lang met een grote automatische auto reden. En op een donkere avond reed mijn dochter langs het Great Canyon... Ach, wat niet weet, wat niet deert! Ik werd er achteraf akelig van toen ik het hoorde.

 7. In Zwitserland, waar ik vandaan kom hoef je niet perse rijles nemen.
  Je bent 18 en je vraag een voorlopig rijbewijs aan. Daarvoor moet je wat administratie kosten betalen (niet veel). En vervolgens ga je rijden met iemand die 3 jaren minimaal een rijbewijs heeft. Ben je zover, schrijf je je zo in voor examen. En klaar.
  Theorie kun je zelf leren.
  Denk je dat je toch of theorie lessen en/of rijlessen nodig hebt, zijn er net als hier, rijscholen. Weet niet meer de prijs en inmiddels is het zeker duurder geworden.

  Omdat mijn ouders geen rijbewijs hebben, had ik mijn autootje al gekocht vóór mijn rijbewijs. Moest alleen mijn vriendinnen of mijn buurvrouw vragen of ze mee wilde rijden ... als passagier.

  Had 7x 100 minuten nodig van een rij instructeur. Geen theorieles. Totaal binnen 2 en halve maanden had ik het gehaald.
  En net als mijn autootje, dat allemaal zelf betaald !!

 8. weet je een slagingspercentage zegt niet alles over een rijschool, mijn man heeft een rijschool gehad waar hij leerlingen aannam die wel 7 keer bij een andere rijschool waren gezakt ( faalangst etc) door heel veel geduld slaagden ze dan soms wel maar ook niet. Dat wil nog niet zeggen dat je een goede/slechte rijschool bent.

 9. Worden ze tegenwoordig niet meer thuis opgehaald? Dat vond ik juist ook zo handig, dat je gewoon vanuit huis kon lessen. Ik vind het een duur geintje, dat rijbewijs halen, maar ja, zonder is ook onhandig.

 10. Ik haalde mijn rijbewijs 38 jaar geleden. Ik had 12 lessen en toen had ik mijn rijbewijs. Tegenwoordig is het wel een stuk moeilijker denk ik. Mijn zoon had een rijschool in zijn straat. Mijn dochter wil geen rijbewijs.

 11. Ik haalde mijn rijbewijs op mijn 18e, 40 jaar geleden, in 20 zelfbetaalde lessen. Eerste x geslaagd.
  Ik wilde het mijn kinderen geven, kind 1 bleek natuurtalent: na 1 pakket lessen geslaagd voor theorie én praktijk.
  Kind 2 heeft faalangst. Dat werd een speciale rijschool, héél veel lessen, wel fantastische leraar, en na 60 lessen wel 1e x geslaagd. Het was een rib uit mijn lijf, maar één die ik ze met liefde gegeven heb!

 12. Mijn dochter was destijds zo klaar. Ik heb geen idee meer wat rijlessen en examens toen kostten. Ikzelf heb er heel lang over gedaan om mijn rijbewijs te halen (door faalangst). Maar ik ben nog elke dag blij dat ik doorgezet heb! Zo blij met de vrijheid van een rijbewijs! En al meer dan dertig jaar schadevrij, he? Dus lang lessen zegt niks.

 13. Mijn man is momenteel bezig met zijn rijbewijs C. De drie theoretische examens was hij van de eerste keer door. Nu is hij bezig met de praktijklessen. Veel succes voor je dochter, dit is best een grote stap hé.

 14. Ik vind de prijzen zo heftig. Twee van mijn kinderen willen heel graag leren rijden, het staat nu ook op hun verlanglijst voor kerst (om een deel te betalen zeg maar) maar het is allemaal zo duur :(

 15. Ik heb zelf geen auto rijbewijs puur omdat ik het zelf moet betalen en het echt veel en veel te duur is/wordt en als je je rijbewijs wel haalt moet je ook nog flink betalen voor eventuele onderhoud benzine, wegen belasting etc.. mijn broertje was al € 3000 kwijt alles bij elkaar, nee bedankt..

  Ik weet niet wat jullie prijzig vinden aan een brommer rijbewijs dan? Want ik heb nu een jaar m’n brommer rijbewijs dat koste 500 bij elkaar Incl examen, theorie en alles was in 1 dag thuis kon je oefenen, ik kreeg smiddags les en na de theorie les gelijk cbr examen daarna praktijk t zelfde

 16. ik leerde in 2007 auto rijden, mijn moeder vond het een moeilijke keuze voor een rijschool. Uiteindelijk voor eentje kort bij huis gekozen. Maar was er toen niet zo tevreden over. Die zat langs mij en die at alleen maar. En ik had zoveel schrik. Uiteindelijk was ik er toen ook niet door. Toen voor een andere gekozen en toen wel geslaagd. De eerste keuze is niet altijd de beste.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder