Reacties

Waarom ik nooit make-up draag — 94 reacties

 1. Tot een jaar geleden droeg ik ook geen make up, maar na heel veel slapeloze nachten Door een peuter die niet meer wilde slapen ben ik wat make up gaan dragen. Eyeliner en mascara en eigenlijk ben ik dat blijven doen. Voel mij daar prettig bij.

  Dagcrème gebruikte ik ook nooit, maar ook dat ben ik toen gaan gebruiken. Ook dat bevalt nog dus smeer wel Door.

  • Een goede dagcreme schijnt heel verstandig te zijn inderdaad. Om je huid te beschermen tegen zon en het weer.

   Fijn dat je met wat make-up de gevolgen van slaapgebrek kon weg werken.

 2. Vroeger heb ik zoveel make-up gedragen. Als puber versleet ik meer make-up dan mijn moeder. Toen ik op mezelf ging wonen en ging werken, vond ik het al minder belangrijk worden. Beetje bij beetje is make-up uit mijn leven verdwenen. Nu doe ik het alleen nog bij speciale gelegenheden.

  • Mijn wenkbrauwen laat ik soms een keer epileren bij de kapper en dan ook meteen verven. Dat is dus toch wat make-up : )

   Dat doe ik ongeveer twee keer per jaar.

 3. Hier ook geen make up, alleen als ik moet werken doe ik mascara op.
  Mijn dochter is juist tegenovergestelde, die zie ik dus nooit meer zonder makeup..die is 15...

 4. Ik ga nooit zonder make up de deur uit. Ik doe dat puur uit onzekerheid. Ik heb last van acne en verberg die het liefst achter een subtiele plamuurlaag. Wel nadruk op subtiel. Want al die Barbie-gezichten vind ik ook niet mooi. Keerzijde: mijn poriën raken verstopt met als gevolg dat de acne er niet beter op wordt. Zomers gaat het beter met mijn huid en draag ik juist weer geen make up. Daarom kijk ik weer uit naar die heerlijk zonnige dagen.

  • Wat een lastig pakket is dat Leonie. Enerzijds wil je iets verdoezelen, anderzijds wordt het daar weer erger van. Fijn dat je huid in de zomer opfleurt : )

 5. Ik gebruik elke dag oogschaduw, wenkbrauwpoeder en blusher. Door alopecia ben ik al mijn haar kwijt geraakt en door make-up te gebruiken valt het niemand op dat ik geen wimpers en wenkbrauwen meer heb. Ik draag make-up sinds mijn 15de en het kost me weinig tijd om het op te brengen en 's avonds weer te verwijderen.

 6. Heel soms gebruik ik gekleurde lipgloss en nog minder vaak wat poeder en rouge. Helaas verdraag ik geen oogschaduw en mascara. Dus doe ik ook lekker makkelijk.
  Zonder make up heb ik toch een wisselend gezicht. Ik 'teken' nogal snel. Dus als ik me goed voel zie ik er stralend uit, ben ik wat minder dan zie je dat ook meteen aan donkere kringen en een bleek gezicht. Nu na al die bankdagen heb ik een heel smal bekkie. En als ik ergens ben en ik word te moe of te overprikkeld dan krijg ik weer een heel rode kleur in mijn gezicht.
  Tis echt letterlijk what you see is what you get.

 7. Zonder make-up durf ik de deur absoluut niet uit... ik vind het vre-se-lijk om geen make-up op te hebben. Nu draag ik niet iedere dag lagen foundation (wat ik eerder wél deed): een beetje poeder, oogschaduw, mascara en de hele klimbim pleur ik op m'n gezicht, haha! Op de een of andere manier geeft het me een vertrouwder gevoel. Wat dat gevoel precies is weet ik niet, maar make-up dragen geeft me een soort van zelfvertrouwen. ♥

  • Op zich is het fijn dat je zo'n relatief makkelijke manier hebt gevonden om je zelfvertrouwen een boost te geven Loene. En je kunt het ook helemaal zelf toepassen!

   Ik kan me goed voorstellen dat je graag make-up op doet als je je daardoor zelfverzekerder voelt. Dat is toch een prettige sensatie.

 8. Als ik thuis ben gebruik ik nauwelijks makeup, hoogstens lippenbalsem met een kleurtje. Soms, als ik een afspraak heb of naar de stad ga of zo, maak ik me een beetje op met wenkbrauwpotlood, mascara en lippenstift in een niet te felle kleur. Voor een feest komt daar nog een beetje transparante poeder bij. Toch zie ik er dan niet opgemaakt uit, meer een 'betere' versie van mijn naturelle gezicht. Maar bv. mijn haar verven, dat doe ik nooit.

 9. Er is heel veel make up die diervriendelijk is... :S
  Ik draag geen make up op werkdagen, en vrije dagen. Maar ik kan me wel vermaken met make up opdoen als ik 'uit ga'. Dus alleen op momenten dat ik er tijd voor heb, en zin. Het is geen moeten.
  Ik hoor wel eens meiden zeggen dat ze het eng vinden om zonder make p de deur uit te gaan. Dat lijkt me vreselijk, dat je denkt dat je normale gezicht niet goed genoeg is om aan de buitenwereld te tonen.
  Eén tip. Het is mij opgevallen dat als ik make up draag men mij serieuser neemt. Het is raar, maar dat is me gewoon opgevallen. Bij serieuze zaken zorg ik dus voor war paint. Dan gaat echt mijn make up gezicht op. Bankzaken regelen, sollicitaties (heb ik nooit make up loos gedaan), zelfs grote aankopen doen: met make up op kan ik beter onderhandelen.
  Is maar een tip.
  Het fijne van geen make up dragen is dat ik lekker in mijn ogen kan wrijven wanneer ik wil, en aan mijn gezicht kan zitten en dat ik ook door de regen kan lopen zonder bang te zijn als een zombie op mijn werk te komen :)

  • Dat is ook een interessant fenomeen Daenelia: dat je dan serieuzer wordt genomen! Hierboven schrijft iemand dat haar vriend het ook verzorgder vindt staan. Misschien heeft dat er mee te maken.

 10. Ik draag alleen een goede dagcrème en bb crème. .ik ben nu 60 en heb het altijd zo gedaan. . Wel altijd een lipstick. En je voedingspatroon is daarbij ook belangrijk veel water drinken daar zweerik bij voor een mooie huid. Ik rook en drink niet. Ook een belangrijke..en een goede verzorging ..ik heb nooit make up gedragen..met zware foundations enzo..

  • Bij goede verzorging doe ik het slecht helaas. Ik moet mezelf toch echt eens aanwennen een dag en nachtcreme te gebruiken. Soms koop ik een potje, maar ik houd het zelden langer dan 2 dagen vol...

 11. Een dagcreme is alles wat ik gebruik .
  Ik ga wel 1x in de 6 weken naar de schoonheidsspecialiste om mijn huid te laten verzorgen maar daar laat ik me ook nooit opmaken .
  Niks voor mij , make up , veel te veel gedoe .
  Als ik op mijn werk zie wat sommige dames aan make up uitgeven ben ik altijd weer verbaasd en dan is het daar nog goed betaalbaar .
  Ooit wel een poosje lippenstift gebruikt als ik de deur uitging en op mijn werk , maar daar heb ik ook geen zin meer in .
  Ik zorg dat ik er verzorgd uitzie qua kleding en haar en dat vind ik genoeg .
  Heb niks tegen make up maar ook niks met make up ????

  • Dat lijkt me best fijn 1 keer in de 6 weken naar de schoonheidsspecialiste. Lekker even ontspannen. En dan weet je ook meteen zeker dat je huid goed verzorgd is.

 12. Ik draag wel make up zeker als ik buiten kom want ik kan soms zo bleek zien en met mijn hoge jukbeenderen heb ik altijd blauwe schijnsels onder mijn ogen ,daar erger ik me altijd aan dus gebruik ik een consealer en foudation en een lijntje onder mijn ogen vroeger gebruikte ik ook oogschaduw en mascara en om af te schminken gebruik ik de ontschminkdoekjes van de aldi dat is zo gebeurd

 13. Leuk artikel. Je hebt een goede reden waarom je het niet doet. Ik moet zeggen dat ik ben pas 6 maanden bezig met make-up. Sinds ik blog heb eigenlijk. Ik vind make-up in mijn hele leven nooit belangrijk, maar ik vind het nu gewoon leuk om iets nieuws uit te proberen en omdat ik denk: Ik word oud nu of nooit. haha Ik weet ook niet hoe ik make-up moet gebruiken en ik leer ook met mijn blog mee. Ik denk dat als ik dat altijd al gedaan heb het zal mij nu niet zo veel boeien. Maar omdat alles van make-up gebied is nieuw voor mij daarom ben ik enthousiast. Huidverzorging daar was ik wel altijd mee bezig. :-)

 14. Ik draag geen make-up. Nooit gedaan.

  ik kan er niet tegen. Mijn huid reageert er heftig op. Zo heb ik ook nog steeds geen dagcrème gevonden die ik kan gebruiken. Binnen een half uur zweet de crème letterlijk van mijn huid, pas als ik alles grondig heb verwijderd wordt mijn gezicht weer rustig.

  Ik gebruik soms wel amandelolie van kneip.

  mijn oudste gebruikt wel iedere dag make-up. Zonder gaat ze de deur niet uit. Ze gebruikt niet veel dus van mij mag ze.

 15. Ik draag mascara, maar alleen naar werk/afspraken/etcetera. Nu ik werkloos thuiszit laat ik het naturel :) En als ik op stap ga dan gebruik ook nog wat oogschaduw, en föhn/style ik mijn haar. Voor de dagelijkse verzorging gebruik ik een dagcréme.

 16. Ik ben altijd op zoek naar een goed kohlpotlood. Van zowat alles raken mijn ogen geïrriteerd, voelen ze branderig aan, terwijl er nauwelijks iets aan te zien is, niet rood of zo. Hetzelfde heb ik met veel crèmes (trekken toch door richting ogen).

 17. Wat een leuk artikel.
  Ik draag wl make up maar alleen als ik er zin in heb.
  Ik wil ook wel gewoon zonder make up de deur uitgaan.
  Ik heb niet altijd zin om er moeite voor te doen haha.

 18. Nou ik hoef er niets aan toe te voegen, ik idem dito. Ik heb sporadisch make up op, en ik vind mezelf ook echt mooier met make-up maar het is gewoon teveel gedoe. En als ik dan wat op heb vergeet ik dat er wat op mijn gezicht zit en ga ik zitten wrijven/ ;-)

 19. Ik draag eigenlijk ook nooit make-up. Ook ik ben te lui. Als puber had ik steeds last van ontstoken ogen en mocht daarom niets dragen. Daarna is dat eigeblijk zo gebleven. Mijn man vind het ook niet nodig. Hij zegt altijd dat wij, mijn dochter en ik, mooi genoeg zijn en dat we geen make-up nodig hebben.

 20. De verschillen of je thuis bent of in een dagelijkse werkomgeving maken een verschil van een lichtjaar.

  Gebruik je geen dagcrème?

  Ik ga zo onderaan in Chrome al mijn gegevens weer intikken. Ben langere tijd niet met de PC in aanraking geweest, alleen met de Ipad.

  • Ik werk thuis, dus daar hoef ik het ook niet voor te doen. Een dagcreme gebruik ik ook niet, hoewel ik dat wel diverse keren geprobeerd heb. Maar ik houd het nooit vol.

   Wat betreft het intikken: ik moet zelf ook altijd mijn naam en url intypen op blogs. Zoveel werk is dat toch eigenlijk ook weer niet? Ik vind het zelf een kleine moeite.

 21. Ik droeg altijd make-up... een dikke laag ook nog eens. Al een paar jaar is het een stuk minder en sinds een jaartje of wat draag ik eigenlijk vrijwel niks meer. Eigenlijk ook om de redenen die jij al geeft + een hele vette huid van mezelf dus NOG MEER acne wanneer ik wel make-up draag.

  Als het nodig is smeer ik op wat rode acne plekken wat BB-cream om de heftige roodheid wat te camoufleren, ik gebruik mascara en teken mijn wenkbrauwen een ietsie pietsie bij (omdat de helft van mijn wenkbrauwen amper haren telt).
  Dat kost me ongeveer 2 minuten per dag en vind ik prima.

  Vaak vind ik ook dat dames die veel make-up dragen er een stuk ouder uit zien. Geef mij maar gewoon een naturel look :)

  • BB-crème zag ik al eens eerder voorbij komen in de comments. Wat is dat voor soort creme?

   Ik herken wat je zegt dat make-up ouder kan maken. Voor een vrijgezellenfeest van een vriendin werden we allemaal opgemaakt en vervolgens op de foto gezet. Op die foto's zie ik er heel verlopen uit.... En veel ouder dan normaal. Die foto's heb ik ergens ver weggestopt.

  • Yes klopt inderdaad! Het is een soort van dagcreme met een heel licht pigment (minimale foundation) en veelal ook wat bescherming tegen de zon ;) Ik heb er een van The Body Shop met tea tree olie die ook nog eens een reinigend effect heeft vanwege de acne.

   Mijn sproeten dekt hij in elk geval niet, dus hij is echt maar heel licht en super voor wat rode plekjes of wallen ;)

 22. Leuk artikel!
  Ik draag vrijwel iedere dag make up, alleen op dagen dat ik haast heb of de hele dag thuis ben niet, maar wel alleen basic make up. Mascara, concealer, bronzer en blush. Ik voel mij er prettiger en verzorger door. Maar ik voel mij niet onzeker zonder make up. Vind het alleen minder mooi.

 23. Ik draag om dezelfde redenen als jij nooit make-up. Bij vlagen begin ik er weer eens optimistisch aan, omdat een beetje mascara en wat oogschaduw mij best leuk staan (dat zie ik zelf ook wel), maar dan komt er onherroepelijk weer een dag waarop ik 's avonds denk 'moet het er al weer af?! Ik had het er toch net opgesmeerd?!' En dan bespaar ik mezelf de moeite weer.

 24. Zoals veel dames van zekere leeftijd begint mijn gezicht wat minder expressief en minder vrouwelijk te worden - wenkbrauwen worden wat zwaarder en lichter, lippen en wimpers worden wat fletser. Vandaar gebruik van pincet en wenkbrauwverf. Lijntjes, mascara, lipstick gebruik ik voor feesten en partijen en net als een eerdere lezeres als"war paint". Foundations en blushers heb ik na de puberteit nooit gebruikt. Nagellak begin ik niet meer aan, een halve dag mooi en dan kan je opnieuw. Ik kijk met verwondering en lichte afgunst naar vrouwen die hun nagellak wel ongeschilferd kunnen houden

  • Mijn dochters hebben mijn nagels wel eens gelakt. Maar ik vond het heel ongemakkelijk voelen. Net alsof het mijn handen niet meer waren. Pas toen ik de nagellak er had afgehaald had ik weer rust.

 25. Tegenwoordig heb je heel veel diervriendelijke make-up ;-) Ik ben pas sinds een jaartje met make-up bezig. Voor de donkere huid zijn er extra uitdagingen. Ik ben ook dankbaar voor alle filmpjes turorials op YouTube, want daar leer ik veel van. Maar meestal heb ik gewoon basic make-up op. Dan is het ook niet een groot verschil als ik een keer geen zin had.

 26. Is een vaste routine geworden en een enkel lijntje onder of op je ooglid kan je net een wat wakkerder en stralender uiterlijk geven. Als een lijst om een schilderij zie ik het.
  Ik gebruik nooit gekleurde dagcreme of zoiets of blusher, want dat vind ik te overdreven en dan zie ik er meer als Pipo de Clown uit dan als Mamaloe. En ik vind het prettig rode lippenstift te dragen. Ook al knal ik zelf niet, ik zie er wel zo uit.
  In het weekend meestal niks en ik vind het ook geen probleem om zonder iets de deur uit te gaan. Maar meestal dus wel minimaal mascara en een subtiel lijntje (Geen Inez Weski look hoor).

 27. Ik draag eigenlijk alleen oogmake-up en dan alleen als ik naar mijn werk ga of naar een feestje. Inderdaad uit luiheid en omdat ik er niet handig mee ben. Maar goed, ik review wel beautyproducten om mezelf uit te dagen en er meer over te leren.

 28. Ik draag nu altijd make-up, ik heb namelijk een permanente eyeliner. Ik ben daar zo blij mee.

  Ik heb dus naast mijn kidzblog ook een beautyblog. Ik draag dagelijks make-up. Ik ben erg bleek van mijzelf en draag daarom graag een foundation. Ik voel mezelf veel zekerder als ik make-up draag ( en dan ook alles, foundation, oogschaduw, mascara, rouge en meestal lippenstift).

  • Ik ben ook zeker heel erg blij met de permanente eyeliner. Paar maanden terug had ik een slechte nacht gehad. Maar moest al vroeg weer mee naar voetbal. Niemand kon zien dat ik weinig slaap had gehad. Omdat ik door de eyeliner een mooie openblik krijg.

 29. Bij mij werkt het heel raar. Ik ga make-up dragen als ik beter in mijn vel zit, en daardoor voel ik me nog beter. Ik draag mijn make-up heel subtiel, je ziet bijna niet dat ik wat op heb, maar mijn ogen zien er net wat wakkerder uit en mijn huid heeft geen rode vlekjes en straalt meer (nouja, niet echt dus, maar door de make-up lijkt dat zo). Als ik niet lekker in mijn vel zit, kan ik mezelf er vaak niet toezetten om make-up op te doen, waardoor ik me dan nog rotter voel als ik in de spiegel kijk. Vreemd vreemd.

  • Klinkt inderdaad als een gemiste kans Michelle ; )
   De volgende keer dat je je niet prettig voelt, zou je eigenlijk eens moeten kijken of je dit patroon kunt doorbreken en je toch opmaken. Kijken of je je dan vervolgens beter voelt.

   Dat lijkt me een leuk onderzoekje!

 30. Ik draag eigenlijk elke dag make-up, behalve op zondag of als ik naar de schoonheidsspecialiste ga. Ik denk persoonlijk dat ik er niet heel anders uit zie met of zonder make-up, behalve dan dat mijn wimpers meer opvallen met mascara. Ik draag ook niet heel veel make-up, dingen als vloeibare foundation, concealer en al die troep om je gezicht een andere vorm te geven dat gebruik ik allemaal niet. Teveel werk en ik vindt het niet nodig. Ik hoef niet totaal een ander gezicht te hebben als ik make-up draag.

 31. Hier een ouder van een medescholiertje, een vrouw die niet echt mooi is maar eens in de zoveel tijd maakt ze zich op en doet ze haar haar - en als man haar dan tegen is gekomen roept hij steevast "ik heb de tweelingzus van B. weer gezien, dat is eigenlijk best wel een lekker ding!". Tja.

  Dat is één van de redenen dat ik het niet graag gebruik. Je zit er dan voor de rest van je leven aan vast.

 32. Draag geen make up. Nooit gedaan ook. Heb een heel gevoelige huid en dan is dat het laatste wat je wilt. Vind het soms teveel wat er op zit bij sommige dames en soms vind ik het netjes.
  Net als haar kleuren, dat doe ik ook niet. Ben al aardig grijs en denk dan: mooi grijs is ook niet lelijk.
  Groet, Wilma

 33. Make up is voor mij een beetje een hobby. Vind het super leuk om nieuwe producten te kopen en er van alles mee uit te proberen! Ik voel me ook niet oncomfortabel wanneer ik eens weinig of geen make up draag, hoewel het qua 'mooiheid' in mijn ogen wel een verschil maakt. Gemakszucht snap ik wel, onzekerheid is nergens voor nodig! Alles kun je leren en het is simpeler dan het lijkt (behalve eyeliner, da's gewoon zuur)

  • Dat genieten van nieuwe producten kopen en uitproberen zie ik zeker terug op blogs inderdaad. Het is leuk om te zien dat beautybloggers echt blij worden van make-up producten.

 34. Leuk dat je dit deelt!! Zelf houd ik erg van make-up, maar ik vind het ook super leuk dat jij gewoon zegt dat je het nooit draagt en waarom :-D
  Ik vind het leuk om me op te maken en ik vind het resultaat mooi. Maar ga natuurlijk ook geregeld zonder make-up de deur uit.

 35. Toen ik nog tiener was, droeg ik geen make-up, wel al bezig om mijn huidgezicht zo glad net als op tijdschriften te hebben. Dan verder naar mascara, lipstick na iets ouder tot ik getrouwd ben.

 36. Je maakt wel wat los!
  Het liefst draag ik geen make-up, omdat ik het zo voel zitten. En ik vind het veel gedoe en ongezond. Wanneer ik 'representatief' werk heb ik een beetje oogschaduw en mascara op.
  En ik 'knap enorm op' van wat lippenstift, hahaha.
  Dag- en nachtcrème gebruik ik altijd.

 37. Het enige wat ik doe is mascara op mijn wimpers en dan heb je het wel zo'n beetje gehad. De reden daarvan is een gevoelige huid, zeg maar gerust eczeem. Lippenstift zal ik helemaal nooit gebruiken. Voor een feestje heb ik wel eens lichte ogenschaduw opgedaan, maar zo subtiel dat je het bijna niet zag. Mijn ogen leken alleen iets groter.
  Ik ben een keer als verassing, 100 jaar geleden hoor, helemaal opgemaakt door professionals. Ik was toen een jaar of 17 denk ik. Maar ik schaamde me gewoon toen ik over straat liep en voelde me totaal niet mezelf. Ik ben het gewoon niet gewend denk ik.

 38. Hier zelden make-up, alleen als de wallen dusdanig groot zijn dat je meer blauw als iets anders ziet wil ik ze wel eens wegwerken. En met een bruiloft of zo, maar aangezien dat niet zo vaak is...

  Vind het net als jij teveel werk om het op te doen, maar vooral het er weer af krijgen!

  Onlangs nog een belangrijk gesprek gevoerd, gewoon zonder make up... dat is nu eenmaal wie ik ben.

 39. Leuk om te lezen. Ik draag make-up, maar niet eens veel. Ik ben gezegend met een prima huid en vind dat ik geen foundation of dat soort dingen nodig heb. Dus het enige wat ik gebruik is oogschaduw, een zwart lijntje en mascara. Ik heb mezelf ook aangeleerd om me met één hand op te maken (met de andere hand houd ik een spiegeltje vast) en kan het dus op elk moment en op elke plek. Binnen 8 minuten ben ik klaar, appeltje eitje en dus prima te combineren met de ochtendspits :)

  Als ik reis, houd ik het vaak alleen op een zwart lijntje met mascara of alleen mascara. Veel geld uitgeven aan make-up doe ik absoluut niet. Voor mij is het H&M, Hema of Essence.

 40. wat leuk om al die verschillende reactie's te lezen..
  Ik draag van de 7 dagen denk ik 4 dagen make up...
  de ene keer alleen iets op lippen, dan weer alleen ogen..
  en soms ook full face, net waar ik zin in heb...

 41. gezien mijn lichte wimpers gebruik ik sinds mijn 27 ste mascara,
  soms wat grijze oogschaduw of een grijze eyeliner.
  Zonder is nu zo kaal!
  Mi oogt het heel natuurlijk,
  op mijn lippen heb ik bijna altijd vaseline uit een blikje!
  Ik ga naar de schoonheidspecialiste voor reiniging en gebruik dagcreme van Vichey, ivm droge huid.

 42. Er zijn idd genoeg redenen om wel of geen make-up te dragen.
  Ik lees zelf iig ook geen blogs hierover, trekt me niet zo aan, reviews van make-up.

  Ik draag meestal mascara, eye liner en soms wat rouge of blusher, omdat ik een blanke huid heb. Beetje kleur.
  Alleen met feestjes komt er wat meer aan te pas.

 43. Ik draag de ene dag wel make-up en de andere dag niet. Net hoe mijn pet staat, haha. Als ik echt een feestje / diner / verjaardag / afspraak heb draag ik werk make-up. Inderdaad omdat mijn gezicht dan wat sprekender is (je ziet niet dat ik wimpers heb zonder mascara). Maar het er weer afhalen heb ik ook een hekel aan, het is wel gedoe inderdaad, haha.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder