Woning kopen: dit moet je weten
Last updated on November 27th, 2023 at 11:38 am
- Wie heb je nodig bij het kopen van een woning?
- De adviseur
- De makelaar
- De taxateur
- De notaris
- Leuker kunnen we het niet maken…
- Hypotheek afsluiten
- Klaar voor je droomhuis?
Dit is een ingezonden artikel geschreven door Koen
Je gaat binnenkort je eerste woning kopen. Er komt veel op je af en je kunt soms door de bomen het bos niet meer zien. Met wie krijg je te maken als je een huis koopt? Wat moet er worden verbouwd en hoeveel kun je maximaal lenen? Zoveel vragen. De basis van het kopen van een woning leg ik uit in deze blog.
Wie heb je nodig bij het kopen van een woning?
Bij het kopen van een woning laat je je adviseren door meerdere partijen. Je kunt een bouwinspecteur inschakelen om de staat van de woning te controleren. Daarnaast ga je op zoek naar een betrouwbare financieel adviseur die je helpt bij het regelen van de hypotheek. Maar er is meer mankracht nodig. De mannen in pak, zoals het in de wandelgangen ook wel heet: ofwel de makelaar, taxateur en de notaris. Wie er wat doet, leg ik je hieronder haarfijn uit.
De adviseur
Een onafhankelijke adviseur is een tussenpersoon die jouw mogelijkheden bij verschillende hypotheekaanbieders vergelijkt. Hij vraagt de hypotheekofferte aan en begeleidt je tijdens het hypotheekproces. Je kunt bij hem terecht met al je vragen over jouw hypotheek.
De makelaar
De makelaar kan je op de hoogte houden van het woningaanbod in de door jou gewenste regio en prijsklasse. Je mag een makelaar inschakelen maar dat is niet verplicht. Er zijn ook mensen die kopen zonder de hulp van een aankoopmakelaar.
De taxateur
Een taxateur bepaalt de marktwaarde van een woning. Als je een hypotheek afsluit voor een bestaande woning dan is een taxatierapport verplicht. Zo weet de geldverstrekker wat het huis echt waard is.
De notaris
Een notaris is de laatste schakel in het aankoopproces van je woning. Hij is degene die de aktes opstelt die de overdracht definitief maken. Ook zorgt de notaris voor de financiële afhandeling.
Leuker kunnen we het niet maken…
Ook de Belastingdienst mag niet ontbreken in het lijstje. Het bezit van een eigen woning heeft namelijk gevolgen voor je inkomstenbelasting. Zo kun je onder bepaalde voorwaarden de hypotheekrente van je inkomen aftrekken. In het jaar dat je je huis koopt, kun je ook een aantal eenmalige kosten, zoals de hypotheekaktekosten en taxatiekosten, aftrekken.
Hypotheek afsluiten
Staar je bij het afsluiten van een hypotheek niet blind op de rente. Kijk ook naar de verschillende hypotheekvormen, rentevormen en andere voorwaarden zoals de geldigheid van de hypotheekofferte. Je adviseur kan je helpen, maar je kunt zelf al wat voorwerk doen. Dat kan gemakkelijk online. Een kwestie van je laptop open klappen en gaan! Hoeveel kun je eigenlijk lenen? Wat is je maximale hypotheek? Een eerste indicatie kun je bij veel hypotheekverstrekkers al direct online krijgen. En bedenk je ook wat moet er allemaal worden gefinancierd met die lening? Moet er bijvoorbeeld zaken verbouwd worden?
Een laatste, maar niet onbelangrijke tip: verlies jezelf niet in je enthousiasme als je je droomhuis denkt te hebben gevonden. Ben niet te snel met dat (te) hoge waardoor je misschien wel in de financiële problemen kunt raken. Blijf kritisch en praat met vrienden en kennissen over je potentiële nieuwe woning. Samen weet je meer dan alleen.
Klaar voor je droomhuis?
Je weet nu iets meer over wie je nodig hebt bij het kopen van een woning. Hopelijk helpt dit je in zoektocht naar dat ene droomhuis. Succes en vooral veel plezier!
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Het is inmiddels alweer tien jaar gelden dat we ons huis hebben gekocht. We zijn nu (nog heel pril) bezig om een huis te laten bouwen.
Okay.
Mannen in pak? Dat kan echt niet meer. Onze hele woningaankoop is door een vrouwelijke makelaar en een vrouwelijke hypotheekmedewerkster gedaan. Het is echt absurd dat dit een ‘in de wandelgangen’ term is. Echt. Hopeloos ouwerwets.
Als je een huis koopt, hou er dan rekening mee dat je in principe tegenwoordig beperkt kan financieren en dat dat in de toekomst waarschijnlijk alleen maar minder wordt. Hou rekening met de afschaffing van de hypotheek-aftrek.
Is het huis wat je op het oog hebt echt in zo’n staat van verwaarlozing dat je moet verbouwen, neem dit dan NIET op in je hypotheek, maar zorg dat je dit zelf kunt financieren. Of doe het gewoon niet.
Een hypotheek is en blijft een lening. Waar je voor betaald. Het goedkoopste is en blijft je lening afsluiten bij de bank waar je betaal/spaarrekening loopt.
Kies een betrouwbare adviseur, want man: ze draaien je nog steeds graag een poot uit.
Zelf shoppen voor een lening werkte bij ons beter.
En wij hadden NIET de goedkoopste lening bij onze eigen bank.
Ze konden (of wilde?) er niet onder.
We hebben wel al onze rekeningen naar de bank van de hypotheek verhuisd….
Slimme zet van de bank denk ik.
Dit soort dingen laat ik aan mijn man over :D
Waarom zou je dit aan je man overlaten? Het is toch ook jouw toekomst en je wilt toch ook weten welke plannen en risico’s je (samen) neemt. Dat kan ik echt niet begrijpen.
omdat ik niet alles kunt begrijpen, anders dan in mijn eigen land (Indonesië, eigenlijk weet ik ook niet hoe daar onze ouders regelen dat). Mijn man regelt alles voor huis, water, ketels, gezondheidsverzekering. Eigenlijk moet ik weten voor toekomst als wat niet leuks gebeurd. Mijn man wilt wel mij laten leren hoe het allemaal en ik moet ook eigenlijk willen weten hoe het allemaal. Dus tijd om te leren over alles in onze huis van rekeningen enzo
Ja, ik weet nog wel toen we een huis zochten en kochten… je hebt veel nodig en het kost allemaal veel geld ;-).
Er komt veel bij kijken maar je moet wat over hebben voor het huis van je dromen.