Dag broodtrommel, hallo supermarkt

school lunch

Toen ik naar de middelbare school ging, nam ik een dubbele boterham met kleffe kaas mee. Lekker was het niet, maar nou ja.

Halverwege mijn middelbare school carrière kon je ook kokend heet water krijgen. Toen namen velen zakjes cup à soup mee. Zelf nam ik tomatensoep mee. Ik vond het verrukkelijk! De lat lag natuurlijk wel laag, vanwege de kleffe boterham.

Geen brood mee naar school, maar kopen bij de supermarkt

Mijn twee oudste dochters namen echter alleen de eerste jaren brood mee naar school. Daarna namen ze geld mee in plaats van brood. En daarvan kochten ze voor schooltijd, of in de pauze een vers broodje. Mijn jongste zoon die in de tweede klas zit, heeft dit ook een paar keer gedaan. Maar hij concludeerde al na een week: ‘Dat is veel te duur. Al mijn zakgeld gaat er aan!’ En die heeft zich dus weer bekeerd tot de boterham van huis.

Scholieren kopen ongezonde troep

Steeds meer middelbare schoolleerlingen kiezen er voor om iets te kopen bij de supermarkt, net als mijn dochters. Het voordeel is duidelijk: het is verser. Maar nu dient zich een nieuw probleem aan:

Niet alle scholieren kopen een broodje. Grote groepen kopen dingen als zakken chips, energy drinks, snoep, cola en ongezonde frikandellenbroodjes. En hoewel klandizie leuk is, zijn veel supermarkten niet blij met de invasies van scholieren

Ik vind het een fascinerend verschijnsel. Want bij mij kwam het destijds niet eens op om naar de supermarkt te gaan onder schooltijd. Eenmaal op school bleef ik daar, tot ik weer naar huis kon. Van tussentijdse uitstapjes voor snacks bij de supermarkt was geen sprake.

Hoe komt dit?

Dus ik vraag me af:

Waar komt de trend vandaan dat scholieren naar de supermarkt gaan en daar allerlei etenswaren kopen?

Zou het komen doordat het onderwijs rommeliger is geworden? Mijn oudste dochter die in gymnasium 6 zit heeft bijvoorbeeld zelden tot nooit echt les. Het is allemaal zelfstandig werken en groepsopdrachten maken. Kennisoverdracht is er nauwelijks.

Ook zijn de lesroosters rommeliger geworden volgens mij. Ik kreeg destijds een lesrooster aan het begin van het schooljaar, en dat bleef de rest van het jaar hardnekkig hetzelfde. Maar bij mijn kinderen wisselt het lesrooster elke 8 weken.

Zie ook mijn post over Gezonde snacks op school. en het magister.

Wat nemen jouw kinderen mee naar school in hun trommeltje? Of kopen ze ook wat in de pauze?

Similar Posts

48 Comments

 1. Ik ben inmiddels 46 jaar maar toen ik op de Havo zat in de jaren 80, ging ik al naar het minisupertje dat op 1 minuut van school lag. Daar verkochten ze broodjes met beleg of een krentenbol met kaas voor een gulden. De eigenaar kende ons al snel en dat was dus ook nog gezellig. Ik kreeg 8 gulden zakgeld en had zeker een dag per week vroeg vrij dus dat kon prima uit. Al snel kreeg ik een tientje en toen gingen we ook wel eens een patatje bij Schep op de middenweg in Amsterdam halen. Ik was echt niet de enige, wel bij de minderheid die broodjes kocht. De meesten haalden chips of koeken.

  1. Hmm lekker! Dan lag het misschien toch ook aan mij dat ik nooit naar de supermarkt ging. Nou was er ook niet eentje zo dichtbij de school moet ik zeggen.

   Grappig dat er dus ook toen al veel ongezond voedsel werd gekocht. Dat is dus niet veranderd.

 2. Wij gingen 30 jaar geleden ook al naar de supermarkt – maar toen hadden we volgens mij ook al een wisselend rooster met tussenuren (LOL het was waarschijnlijk een vooruitstrevende school… ;-)). Overigens kocht ik er zelden iets. Mijn zakgeld was niet hoog genoeg om er dagelijks broodjes van te kopen. Zeker niet als ik er wat van over wilde houden voor wat anders.

  Misschien krijgen kinderen nu ook wel meer zakgeld?

 3. Heel af en toe kocht ik zo’m vijfendertig jaar geleden een warm saucijzenbroodje bij de Hema. Op een andere school kocht ik soms een stroopwafel. Scholieren hebben tegenwoordig blijkbaar meer geld te besteden.
  Mijn zoons hebben altijd boterhammen van thuis meegenomen. Jongste zoon ging met vrienden naar de supermarkt en dat was niet gezond. Hij kreeg overgewicht. Toen zoonlief stopte met al dat snoepen was hij heel snel weer slank.
  Ik verbaas me al meer dan twintig jaar over het ongezonde eetgedeag van veel scholieren. Ik vind het ook zorgwekkend. Al die suiker, vetten, toevoegingen. Kan gewoon niet gezond zijn.

 4. Op mijn middelbare school, 25 jaar geleden, konden wij in de pauze om tien uur koffie/thee/flesje frisdrank met een koek kopen voor nog geen gulden bij elkaar. En op het flesje zat statiegeld, wist de kantinebeheerder zeker dat het weer teruggebracht werd. En in de grote pauze kon je ook nog verse soep kopen. Dat deed ik dan nooit. Maar in de grote pauze konden we ook naar de sigarenboer achter school om snoepjes te kopen. Of naar de winkelstraat die 5 minuten lopen vanaf school was, waar 2 supermarkten waren. We gingen altijd naar de goedkoopste, Aldi, om chips te kopen. Maar ik vond het zonde van mijn geld, dus ik deed het sporadisch. In mijn eerste jaar ging ik in de pauze ook gewoon naar huis, omdat we tussen de middag warm aten. En ik vond het s avonds uit de magnetron niet lekker, maar het jaar erop gingen we naar de avond warm eten toe. Was praktischer met 2 kinderen op de middelbare school.
  En op het mbo kocht ik wel eens een mars oid, maar ik bleef het zonde van mijn geld vinden.

  1. Als ik het zo lees speelt de nabijheid van een leuke supermarkt bij de school ook een belangrijke rol. Hoe dichterbij, hoe eerder scholieren er wat gaan kopen krijg ik de indruk.

   Best bijzonder dat je op de middelbare school tussen de middag thuis kon eten. Dat hoor je niet vaak.

  1. Oh ja, dat verbod dat je niet van het schoolplein af mag is volgens mij een enorme wassen neus waarmee scholen zich graag presenteren op open dagen. In de praktijk gaan scholieren gewoon het plein af!

   En dankzij de rommelige lesroosters is het denk ik ook onmogelijk te controleren of iemand tijdens schooltijd weg gaan, of simpelweg al ‘uit’ is.

 5. Ik nam gewoon een broodtrommel mee en dat deed iedereen. Bij de conciërge kon je melk, karnemelk en koeken kopen. Die koeken kostten 50 cent en af en toe kochten mijn vriendin en ik er een. Later kwamen er snoepautomaten met chips en marsen enzo. Ook daarvan maakten we bij uitzondering gebruik. Hier gaan alle scholieren elke dag gewoon met brood naar school of werk. Behalve Dirk. Die koopt z’n lunch in de kantine en Willem neemt elke dag een salade mee bij wijze van lunch. De jongens die werken nemen het brood en het beleg los mee en smeren tijdens de lunch. De scholieren nemen hun brood belegd mee. Sommigen in een zakje, anderen in een trommeltje tegen het pletten. Op de school van jan is het op maandag en vrijdag tostidag. Dan mag je je belegde boterham in het tosti-ijzer doen.

 6. Als ik de comments zo lees van hierboven is dit iets van alle jaren… Wij gingen ook af en toe een broodje eten of iets kopen in het winkeltje. Een goe gesprek met de kids zeker? haha….

  1. Ja hè? Ik lees ook dat dit niet uniek is voor deze tijd. Scholieren gingen altijd al lekkere dingen haalden onder schooltijd. Het lag dus denk ik aan mij dat het niet bij me opkwam om het te doen : )

 7. Tijdens mijn middelbareschool kreeg je je een klein winkeltje in school waar je melk,thee en kleine dingetjes kon kopen. bijvoorbeeld een broodje kroket. Daar was toen al wat over te dien, want het assortiment was niet gezond genoeg. Nu woon ik in Frankrijk en dat is sowieso een heel ander verhaal. Hier eten de kinderen een warme maaltijd en die wordt verzorgd door school.Niks geen broodje of snack, maar een driegangen menu met iedere dag verse groenten. Groetjes!

 8. Toen ik op school zat, kochten we ook weleens iets in de supermarkt, maar niet elke dag. Mijn kinderen krijgen nu natuurlijk gewoon nog fruit mee en brood thuis, ik ben benieuwd hoe dat zal gaan als zij op de middelbare school zitten!

 9. Hmmm, ik nam 7 boterhammen mee naar school. Iets lekkers kopen I. P.v. brood was voor mij niet handig. Daar had ik nooit genoeg aan. Wel nam ik een bakje koffie of chocomel. Mijn kinderen Namen allemaal brood mee van huis. Ook koffie in een thermosbeker.middelste zoon woont niet meer thuis neemt nu naar stage ook gewoon wraps, rijst of brood of een salade mee. Oudste zoon koopt wel regelmatig wat bij de kantine van de dagbesteding waar hij is.
  Ik ga tussen de middag gewoon naar huis om te eten….

  1. Dat is een flinke maaltijd Marie. Hoeveel tijd had je om die op te eten? En moest je ver fietsen naar school?

   Wraps mee voor de lunch lijkt me een lekker alternatief voor een boterham!

 10. Ik weet van een kleine supermarkt,waar maar twee leerlingen tegelijk naar binnen mogen. Want behalve kopen,wordt er ook gestolen.

  1. Dan moeten ze denk ik best lang wachten! Sommige hordes scholieren zijn echt best groot. Maar ik snap het wel van zo’n kleine supermarkt. Wel vervelend dat de mispunten het verpesten voor de ‘goeien’.

 11. Ik nam ook altijd gewoon mijn eigen brood mee. Toen ik op MBO zat en daarna HBO kocht ik af en toe eens een broodje of nam iets uit de kantine.
  Nu ik werk, neem ik gewoon eigen brood mee. Soms met een bakje yoghurt en meestal wat fruit.
  Niks mis met een eigen meegenomen boterham!

 12. Wij gingen niet naar de supermarkt maar konden genoeg (ongezonde) dingen in de kantine op school kopen en dat deed ik wel vaak. Eigenlijk wel zonde van t geld maar ik houd echt niet van brood, en zeker niet vooraf gesmeerd.

 13. Wij hadden heel hip,35 terug op school een “winkeltje”Je on er broodje kaas of vlees kopen, melk,karnemelk, thee en soep van de dag. Als soep was het net iets meer dan cup-a-soup, de conciërge deed zijn best.Als je straf had, moest je helpen achter de toonbank of in de keuken. (niks mis mee) Ik was toen wel een lastige eter, en wilde mijn eigen volkorenbrood mee, dus ik had een trommeltje, maar kocht wel soms soep of thee.
  Mijn dochter had coeliakie, dus altijd eigen eten mee naar school. Dat probeerde ik wel zo leuk mogelijk te maken, pannenkoekjes waren favoriet(glutenvrij brood is niet lekker, duur en valt erg snel uit elkaar, dan heb je een broodtrommel kruimels met een verdwaalde plak kaas. Ook een zelfgemaakte salade van kliekjes was door haar goedgekeurd om mee te nemen.

  Ze kwam wel een keer thuis met het verhaal dat de conciërge in de kantine van school spacecake verkocht! Ik vond het zo raar dat ik maar even langs ging. Bleek het spacekoek te zijn, een choco-caramel-koek. Ze heten nu Kanjers geloof ik. Wel een betere naam :).

 14. Bij ons op school vroeger kon je in de pauze marsen en prik krijgen. Dat kocht ik best vaak.
  Mijn klasgenoten gingen toen ook al best vaak naar een buurtwinkeltje om snoep te kopen in plaats van brood. Ik vond die marsen lekker genoeg en had geen zin om daar helemaal heen te lopen.
  Ik woon nu in de buurt van een supermarkt die naast een middelbare school zit. Daar hebben ze speciale scholierenkassa’s waar rond 12 uur altijd enorme rijen staan. De meeste kinderen kopen pakken koek en croissantjes is me wel eens opgevallen. Er gaan weinig appels over de toonbank.
  Mijn kinderen zijn nog veel kleiner, die krijgen eigenlijk altijd brood en fruit mee. Ik hoop maar dat ik ze zo geprogrammeerd krijg dat ze dat later, als ze zelf naar de middelbare school gaan, ook nog de beste keuze vinden…

 15. Onze zoon zit op 2 VWO. Heeft gewoon les en het hele jaar hetzelfde rooster. Neemt brood met kaas en vleeswaren.mee. En een bidon ranja. Koopt af en toe een crossaint bij de supermarkt of een panini in de schoolkantine.
  Niet te vaak want te duur.
  Saai hé? ????

 16. Ik kreeg / nam vroeger ook gewoon brood mee en af en toe kocht ik op school een koek of zo.. We hadden niet echt een supermarkt in de buurt dus die optie viel al af. Wel apart eigenlijk dat er zoveel kinderen dagelijks naar de supermarkt gaan!

 17. Ik ging ‘vroegah’ ook wel naar de supermarkt. Ik ben nu 33 jaar dus ik spreek over een kleine 18 jaar geleden (auw ;)). Zoonlief zit op het vwo en neemt braaf bammetjes van thuis mee. Tegenwoordig koopt hij af en toe wel eens iets in de kantine. Wij wonen op loopafstand van een middelbare school en er gaan zeker hele grote groepen naar de supermarkt op de hoek van de straat. Bij ons in de straat is dan ook veel zwerfafval…Gelukkig komt de gemeente regelmatig langs om het bij te houden!

 18. Leuk om te lezen, ik had het er met mijn dochter over en opeens bemerkten we dat we hier in de Haute Marne eigenlijk nooit scholieren in de supermarkt zien. De kinderen en ook middelbare scholieren gaan met de schoolbus naar school, blijven daar de hele dag en eten tussen de middag een warme maaltijd. Mijn kleinzoons, 4 en 7 jaar gaan s’morgens om 8 uur met de bus naar school, eten tussen de middag op school, een voorafje, hoofdgerecht en een dessert. Wel zo gezond en ze maken kennis met allerlei smaken, ze moeten ook van alles wat proeven.
  Groet Adriana

 19. Ik heb op verschillende middelbare scholen gezeten. O.a. In België. Daar had je vaste schooltijden (net als hier de basisschool ) en mocht je het terrein niet af. Nam dus altijd brood mee, of at op school. Daarna weer in NL naar middelbaar. Omdat er 2 scholen naast elkaar waren en er altijd moeilijkheden waren tusse de leerlingen, mochten wij niet van het terrein af tijdens pauze of tussen uren. Nam toen ook gewoon brood mee. Kantine had allen koeken of snacks. Bewaarde ook lievermijn zakgeld om te gaan stappen in het weekend ????

  1. En gingen jullie dan ook echt niet van het terrein af Linda? En hoe werd dit gehandhaafd? Want hier mogen brugklassers bijvoorbeeld officieel ook niet van het plein af, maar ze doen het wel. En daar wordt niets aan gedaan.

 20. Ook bij ons vroeger al automaten met koeken en soepen. Broodjes weet ik even niet meer. Maar wij gingen in een tussenuur zeker ook naar het naastgelegen winkelcentrum. Bij mijn dochters komt er nu zeer regelmatig een snackkar naast de school staan. Ook verkopen ze dmv een betaalpas systeem op school tosti’s, saucijzenbroodjes, panini’s en pistoletjes met kaas e.d. Ze proberen het wel onder aandacht te brengen hoe gezond je bezig bent want er hangen grote lijsten met calarieen enz. De kids hebben een pasje die ze zelf moeten opladen, dus kunnen daar niet betalen met hun pinpas. Mijn dochters denken gelukkig na over hun geld en hebben van mij eenmalig 5 euro gekregen voor als het nodig is. Ze nemen brood mee, maar lopen in tussenuren ook nog wel eens naar de AH of Mac die er ook vlakbij is voor kleine bedragen. Ik vind het onbegrijpelijk dat kinderen geld krijgen om dagelijks zulk ongezond eten te kopen.

  1. Lekker dat de school snacks aanbiedt. Dat helpt misschien ook wel om de kinderen binnen de school te houden. Hoewel ik van jou begrijp dat ze dus ook alsnog wel ‘buitenschools’ eten halen.

 21. Goh, ik denk dat dat dat af hangt van wie je bent en wat je doet. Ik kocht regelmatig een broodje onderweg, maar vaak ging ik gewoon met een brooddoos naar school, zelfs nu nog naar het werk. Ik werk in een supermarkt, dus opties genoeg maar soms pak ik gewoon mijn bokkes mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.