Reacties

Word je dik van brood? — 42 reacties

  • Vervelend dat je het filmpje niet kunt zien Hanneke. Het is echt wel interessant.

   Ik vind brood niet bijzonder lekker, maar wel een handig vehikel om iets lekkers op te smeren.

 1. van brood word je niet dik, wel van wat je erop doet !
  Daarbij ben ik van mening dat je gewoon bruin, volkoren, grof volkoren bij de bakker moet kopen daar er mi het minst toevoegingen in zitten !
  Mijn ervarting is, daar ik verslaafd was aan brood, at p/d een half brood zonder 1 gr aan te komen, de hele dag aan eten dacht, dit had echter te maken met de glucose spiegel.
  Nu eet ik s'morgens een halve litr zelfgekookte havermout, met de koffie 1 boterham, tussen de middag een salade met quinoa en rond half 4 nog een boterham.
  De behoefte aan de hele dag aan eten denken is nu voorbij,
  Niet altijd heb ik tijd om een salade te maken en dan eet ik tussen de middag 3 boterhammen met soep .
  Heerljk brood!!

  • kort gezegd komt het hierop neer;
   je eet , bloedsuikerspiegel stijgt,
   er wordt insuline afgegeven,
   waardoor bloedsuikerspiegel daalt
   een dalende bloedsuikerspiegel geeft weer een hongergevoel,
   de cirkel is nu rond.

   Hoe gezond en lekker ik brood dus vind, is het voor mij niet geheel passend en heb ik gezocht naar alternatieven,
   tw zelf gekookte havermout elke ochtend en zo mogelijk 4x pw een quinoasalade als lunch, daar ik daar een lang verzadigingsgevoel van houd en niet meer te maken heb met dalende suikerspiegels en continue hongergevoel!

 2. Zelf eet ik geen brood. Ik word er ziek van. Niet zo zeer door de gluten maar door de granen zelf. Gluten vrij brood kan ik vaak wel eten mits ze geen graan soort gebruiken. Soms word tarwe zo bewerkt dat ze de gluten onschadelijk maken? Of ze verwijderen het eiwit, hoe ze het doen geen idee. Als ik dus zo'n broodje eet of ander product word ik gegarandeerd ziek. Zelf ben ik al wel flink afgevallen maar dat komt ook omdat je bepaalde stofjes te kort komt. binnen kort ga ik samen met een diëtiste dat weer op orde brengen. ( een speciale diëtist in samen werking met een allergoloog)

  • Fijn dat een diëtische je kan helpen. Voedingsstoffen te kort komen is natuurlijk ook niet handig. Ik vind het in zulke gevallen altijd erg fijn dat er professionals zijn die er meer van weten.

 3. Het filmpje ken ik niet. Maar zou er zoveel brood minder gegeten worden,dat een supermarkt in de tegenaanval gaat?Ik ben zelf minder brood gaan eten en meer groenten. Daardoor is mijn glucosespiegel stabieler.Het brood bak ik zelf. Als mensen zich beter voelen zonder brood,waarom dan niet?

  • Wat ik uit het filmpje begrijp is dat brood een belangrijke bron voedingsstoffen is. Leuk dat je je brood zelf bakt! Zo'n tien jaar geleden heb ik dat ook een tijdje gedaan. Nu staat de broodbakmachine op zolder. Maar mijn man bakt elke zaterdag een broodje in de gewone oven.

 4. Ik heb gemerkt dat wanneer ik paleo eet dat ik afval. De eerste twee weken voel ik me prima bij paleo en daarna gaat mijn hoofd raar doen. Voel ik me niet mezelf en wat suf.
  Ik eet trouwens veel, dus ik denk niet dat ik met paleo minder calorieën eet.

 5. Volkoren- of meergranenbrood, heerlijk! Haast nog lekkerder dan een warme maaltijd, maar dan ligt het er wel aan wat erop zit natuurlijk :-)
  De Westerse wereld is zo langzamerhand niet goed meer bij 't hoofd, al die hypes over van alles wat je niet meer eten mag/moet. En juist weer wel, zoals al die dure uitheemse zaden, terwijl een stronkje broccoli net zo goed is en véééél goedkoper.
  Wij blijven gewoon onze boterhammetjes eten, hmmmmmm.

  Het filmpje vertelde mij niet heel veel nieuws, maar 't is voor velen wellicht nuttig om te bekijken.

 6. Al zeker 10 jaar eet ik weinig brood, als ik wil afvallen paar weken helemaal niet. Ik voel me beter zonder elke dag brood, dit werd me aangeraden ivm reumagerelateerde aandoening fibromyalgie en bij mij werkt dit zeker.

  Bang dat ik te weinig vezels binnen krijg ben ik niet, ik eet fruit en veel groente en stoelgang in prima.

  Als ik brood eet als ontbijt en lunch dan heb ik veel meer trek de hele dag. Als ik meer eiwit eet met groente dan heb ik geen last van honger tussendoor en neem ik geen tussendoortjes.

 7. Mijn schoonmoeder en schoonzusje deden een tijdje geleden aan het Cambridge dieet. Als je dit dieet volgt mag je helemaal geen brood eten omdat je er dik van blijft. Er zit zout in en dat houd vocht vast waardoor je dik blijft. Vocht of vet, het ziet er hetzelfde uit vanaf de buitenkant. Toen ze eenmaal stopte met brood eten (en wat andere dingetjes) vlogen de kilo's eraf. Of dit nu zo gezond en goed voor je is weet ik niet. Met allebei gaat het gewoon goed en ze zijn verschrikkelijk veel afgevallen. (mocht stiekem ook wel).

  • Het Cambridge dieet. Klinkt mooi! Ik had er nog niet eerder van gehoord. Fijn dat ze zo goed gewicht zijn verloren. Hopelijk kunnen ze het er ook afhouden.

 8. Zonder hier nu te willen beweren dat brood écht slecht voor je is en dat je er per definitie dik van wordt (bij mij was dat wel het geval), wil ik toch even kwijt dat het overgrote deel van het huidige fabrieksbrood waar alle broodafdelingen van al onze supermarkten mee vol liggen, behalve natuurlijk de bloem of meel vrijwel áltijd toegevoegde suikers bevat en glucose-fructosestroop. Met fabrieksbrood bedoel ik die tientallen in plastic verpakte één-euro-zoveel-broden.

  Iets waar ik als kritische consument en iemand die het liefst alles zo natuurlijk mogelijk (zonder al die vaak onnodige en soms schadelijke toevoegingen) wil eten, niet zo heel dol op ben. Ga er maar eens op letten in hoeveel gefabriceerd voedsel en brood suiker en glucose-fructosestroop is toegevoegd. Ik neem dus altijd indien mogelijk de variant zonder die toevoegingen én dan dus ook zónder kunstmatige zoetstoffen en smaakversterkers. Wat ik ermee wil zeggen is dat je wel, vind ik, met gezond verstand en kritisch naar de voedingsmiddelen moet kijken. En als consument zeker niet alles klakkeloos moet geloven wat een Voedingscentrum of Unilever aan lyrische verhalen over ons eten de wereld in brengen.

  Neemt niet weg dat ik af en toe echt trek kan hebben in een lekkere boterham of een lekker broodje! En die neem ik dan ook, maar meestal wel de meest ambachtelijke soort dan. Gemaakt van meel en granen. Als ik dan brood eet wil ik ook lekker brood.

  Zelf brood bakken in de oven is ook heel lekker trouwens maar een tijdrovend klusje.

 9. Ik ben geen brood eetster, nooit geweest ook, dat vond mijn moeder al heel vroeg uit en stapte over op beschuit, dat heb ik jarenlang als ontbijt gegeten tot ik tiener was en zij eerder weg ging voor haar werk dan ik naar school moest, toen sloeg ik ook dat weer over. Heel soms, vind ik brood wel lekker, maar dan met een gebakken eitje of een luxe broodje gezond, en dat doe ik dan weleens, maar dan is het diner voor mij of zo...

  Ik gooide mijn brood ook altijd weg op de overblijf, oeh, ja al vanaf het begin eigenlijk op de lagere school, nu werd er op mij gelet toen ze daarachter kwamen maar toch lukte het mij gewoon om het niet te hoeven eten of weg te gooien ergens...

  Ik denk dat mijn Indische genen sterker zijn, daar waar men niet eens brood kent in het hele menu niet... daar eten ze nasi als ontbijt en nee niet de nasi zoals je bij de chinees haalt, natuurlijk niet, gewoon rijst met wat groenten en restjes vlees van de vorige dag erdoor.

  X

  • Grappig om rijst te eten bij het ontbijt! Dat lijkt me best een fijn begin van de dag. Een broodje gezond vind ik ook wel lekker. Hoewel die enorm vet schijnen te zijn door de kaas.

  • lol, ja en in kas zit juist 0 koolhydraten en moet je eten als je het koolhydraat arm dieet gaat doen :D En spek, en eieren... bla

   X

 10. ik hou van brood! Ik heb het een tijd niet gegeten toen ik kharm at een paar jaar geleden, maar ik heb het toen wel echt gemist. Ik geloof niet dat een specifiek voedingsmiddel je dik maakt. Balans, en alles met mate! Te veel is nooit goed, en dat geldt niet alleen voor brood.

 11. Ik denk dat het er gewoon op aankomt om gevarieerd te eten en - heel belangrijk - alles met mate!
  Van brood op zich word je niet dik, maar wel al je er te veel van eet. Het is nu eenmaal makkelijker om even een boterhammetje te smeren dan iets met groenten te bereiden wanneer je trek hebt. Regelmatig ook eens een soepje of een salade eten voor de lunch i.p.v. altijd maar dat eeuwige boterhammetje zorgt ook voor de nodige variatie.

 12. Ik eet brood, zoveel als mijn motortje nodig heeft. Als ik naar mijn werk fiets (20km) is dat dus meer dan op een vrije dag. Wel volkorenbrood, want vezels vullen een stuk beter dan "inademingsbrood"(wit en bruin).
  Dik worden doe je van teveel eten en te weinig. Je eet makkelijk teveel als je weinig eiwitten en weinig vezels in je eten hebt - dan is het vaak snoep of junkfood. Je beweegt makkelijk te weinig als je thuis zit of niet op een actieve manier naar je werk kunt gaan. Maar alleen van brood zeggen dat je te dik wordt, zo simpel zit het leven helaas niet in elkaar.

  • Als je een flink eind moet fietsen, is het inderdaad belangrijk dat je 's ochtends genoeg voedingsstoffen neemt. Ik sla het ontbijt ook echt nooit over. Die boodschap heb ik goed onthouden.

 13. Lekker hoor, brood :).
  Er is volgens mij al redelijk lang "gedoe" dat brood niet gezond zou zijn. Wij eten zo'n 1 à 2 keer per dag brood. Ik vind het heerlijk (vooral eigen-gebakken) en de kinderen ook.
  Ik vraag me vaak wel af wat mensen eten als ze geen brood eten....

  Dik worden doe je eerder van de hoeveelheid/soort beleg denk ik... Ach, als je alles met mate eet, komt het best goed ;)

 14. Ik vindt brood ook erg lekker en eet het dagelijks. Ik ben blij om te lezen dat je er niet dik van wordt! Ook de kinderen krijgen dagelijks brood. Ik vindt het belangrijk dat ze goed eten en genoeg vezels binnenkrijgen.

 15. Mijn eerste reactie was oei. Tot als ik verder las en dat je niet dik word van brood. Ik vind het super want ik ben verzot op brood. Ik zou het niet kunnen missen. :)

 16. Wat een interessant en duidelijk filmpje. Zelf ik eet ik in de ochtend meestal havermout met yoghurt maar als lunch eet ik volkorenbrood. Indien mijn drukke schema het toelaat, bak ik het brood zelf. Dan weet je precies wat erin gaat en ik vind het vaak lekkerder smaken. Het brood is dan jammer genoeg niet zo lang houdbaar. Volgens mij word je niet dik van brood eten, eerder van het geen dat je erop doet.

  • Doe je dan havermout in de yoghurt Chris? Ergens misschien ook wel goed dat zelf gebakken brood minder lang houdbaar is, want dat betekent dan toch ook dat er een extra stoffen aan zijn toegevoegd.

 17. het ligt eraan wat voor soort brood je kiest of je er dik van wordt. Wit en bruin (gebrand wit) brood uit de supermarkt zit vol met suiker en toevoegingen. Het zijn snelle koolhydraten dus je krijgt er sneller weer honger van. Het beste is volkoren tarwe og volkoren speltbrood, de zuurdesemvariant is nog beter maar ook heel machtig. En het allerbeste is of zelf maken of van de natuurwinkel. Zelf beperk ik het brood eten tot minimum . Ik eet wel meer roggebrood en havermout.

  • Roggebrood at ik vroeger altijd bij mijn oma! Met suiker er op! Nu krijg ik er zin in.

   Ik wist niet dat in supermarkt brood suiker zat! Ik koop het nu altijd bij de Lidl: boerenbruin. Ik zal de ingrediënten eens controleren.

 18. Ik ben gek op brood. Ik ben ook heel kieskeurig, want ik hou niet van slap, flets of flauw brood. Ik wil stevig volkoren, of knapperig-korst-wit, of inderdaad croissantjes. Zuurdesem brood. Roggebrood. Bananenbrood. Alles is goed, als het maar kwaliteitbrood is.

  (Ik kan rustig 4 zuurdesemboterhammen op, trouwens, Maar omdat er dan ook iets op moet doe ik dat niet. Want ik denk eerlijk gezegd nog steeds dat het is wat je óp je brood doet waar je dik van wordt. Maar goed. Ik ben ook tevreden met een laagje boter op vers brood. Of droge kaiserbroodjes. Mmmm.)

  Brood is lekker. Ik zou het nooit opgeven.

 19. Interessant artikel. Ik eet zelf amper brood, ik kan het niet goed verdragen (krijg er ontzettende buikpijn van). Zelf eet ik daarom beschuit, crackers of salades. Stokbrood eet ik wel af en toe, dat gaat beter dan "normaal" brood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder