Trakteren op school

trakteren op school

Mijn middelste zoon werd donderdag 11 april 12, en hij wilde niet trakteren op school.

In eerste instantie ging ik daarmee akkoord, ‘want,’ zo redeneerde ik: ‘Het is zíjn verjaardag.’ Maar het zat me toch niet helemaal lekker.

Trakteren op school is een sociale vaardigheid?

Dus uiteindelijk besloot ik op woensdagavond dat er toch maar wel getrakteerd moest worden. Ik vind het toch ook een bepaalde sociale vaardigheid, die er bij hoort als je jarig bent. Net zoals mensen op hun werk trakteren als ze jarig zijn. Gelukkig had ik bij de Action een tijdje terug van die Haribo zakken gekocht, met daarin kleine snoepzakjes, en dat waren er genoeg.

Aan mijn zoon heb ik uitgelegd, dat hij immers ook mee geniet van de traktaties van andere kinderen als zij jarig zijn, en dat trakteren er op de basisschool nu eenmaal gewoon bij hoort, maar dat hij van mij op de middelbare school niet meer hoeft te trakteren.

Hoewel ik ook niet geloof dat het daar nog gebeurt.

Trakteren op de middelbare school

Trakteren op de middelbare school komt veel minder voor. Sterker nog, geen van mijn vijf kinderen moest trakteren op de middelbare school. Dit komt onder andere doordat klassen elk uur van lokaal en/of leerkracht wisselen. Als er al getrakteerd wordt op de middelbare school, dan is dat bijvoorbeeld in een uur dat de klas de mentor heeft.

Maar het is dus niet de gewoonte!

Wonderlijk eigenlijk, want als je een baan hebt, wordt er vaak wel weer getrakteerd.

Zie ook Afscheidscadeau juf.

Hoe denken jullie over trakteren op school?
En hoe is het met de trend dat de traktaties steeds kunstiger en luxer worden?

Similar Posts

9 Comments

 1. Mijn zoon werd 6-4 13 jaar en hij wil wel trakteren ook op de middelbare school:-). Wij hebben van marshmallows en rice crisps een soort cup cakes gemaakt en daar een oreo topping op. Mier zoet, maar iedereen vond het leuk en lekker.
  Ik vind het altijd leuk om iets zelf te maken, hoeft niet duur te zijn, maar wel leuk. Op beide scholen worden de traktaties meestal zelf gemaakt, sommige kinderen nemen taart mee.
  Mijn zoon wil dan weer geen partijtje of feestje. Ik ben er nog niet uit of ik dat oké vind. Vorig jaar heeft hij ook niks gedaan, ik denk dat de leeftijd net lastig is, geen partijtje meer willen, maar eigenlijk ook geen dansfeestje.

  1. Op die leeftijd is het inderdaad even zoeken naar een nieuwe formule voor kinderfeestjes. Ik merk met mijn oudste kinderen dat ze het steeds meer zelf organiseren, en dat ik er niet meer bij nodig ben. Hoogstens op de achtergrond voor de catering!

 2. Hier mogen ze op de basisschool geen traktaties meer geven. ik ben hier ook wel blij mee. De zoveelste potlood of gum verdween in het laatje en voor sommige mensen was dat veel te duur.
  Op de middelbare school wordt ook niet getrakteerd en geen feestjes.
  Op de basisschool hadden ze feestjes maar daarna niet meer. Worden ze wat ouder en willen ze met vrienden naar de bios, frietkraam of iets dergelijks dan mag dat natuurlijk altijd.

  1. Oh dat is wel heel kaal, maar wel praktisch natuurlijk. Ik heb idd ook voorgesteld om naar bijv. de bios te gaan, maar tot nu toe niet echt reactie gehad… Nou ja we zien het wel. Ik deed vroeger wel altijd iets met mijn verjaardag. In de kleuterklas heeft mijn pop zelfs haar verjaardag wel eens gevierd:-), ik vond het veel te leuk om te trakteren.

  2. Hé, dat vind ik best bijzonder zeg! Maar dan werd er bij jou op school dus echt getrakteerd op cadeautjes… Dat vind ik ook wel vrij absurd, en wordt inderdaad een kostbare zaak.

 3. Er wordt getrakteerd op de basis school. Ze willen alleen maar gezonde traktaties op hebben. Ik houd me er wel aan. zoon2 heeft ooit getrakteerd op;
  appels/sinasappels
  bruine bol en krentenbollen
  blokjes kaas en worst met een druifje

  De meeste ouders houden zich niet aan de afspraak er wordt vaak chips getrakteerd en veel zoetigheid met een ‘flut’ cadeautje.

  1. Mijn ervaring is ook dat in de schoolgids weliswaar de oproep staat gezond te trakteren, maar dat de grote meerderheid zich daar totaal niet aan houdt. Toen ik nog gezonde stekelvarkens trakteerde, was ik zo ongeveer de enige. En de kinderen vonden het niet eens lekker… : (

 4. Hier wordt ook gewoon getrakteerd, maar niet zoveel kindjes in de klas dus dat scheelt . Mijn zoon is in de zomer jarig en wil op ijsjes trakteren. Helemaal goed, hopelijk vindt juf dat ook. En het liefst inderdaad iets gezonds.
  Mijn vroegere buurvrouw zei een keer dat haar kinderen niet op gezonds hoeven te trakteren want ze zijn jarig, maar als iedereen dat denkt bij hun in de klas hebben ze nooit iets gezonds. Want er zitten 36 kinderen, dus er is altijd wel iemand jarig.

  Nog gefeliciteerd met je zoon zijn verjaardag.

  1. Dank je. Ik deed eerder ook altijd iets gezonds, maar steeds meer kinderen lustten dat dan niet. Uiteindelijk ben ik toen gezwicht voor snoep… Erg eigenlijk.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.