Reacties

Meel kopen? 1 belangrijke waarschuwing! — 28 reacties

 1. Ha Nicole,

  hele broodjes eten, ook de korstjes.
  Brood is bijna goud waard!
  Nu was het voor mij altijd al bijna goud waard.
  Vind bijna niets lekkerder, dan een bruine boterham met kaas.

  Bakken doe ik niet...

  Groetjes!

 2. Ik wil vrijdag weer London Buns gaan bakken, naar het recept van blogster My Inner Victorian, dus hopelijk is er niet gehamsterd in de supermarkt...

  Nog beterschap voor je man, hopelijk slaat de corona jou over.

 3. "Wel kun je het meel langer goed houden als je het bij thuiskomst eerst 24 uur in de vriezer doet, volgens Teunie."

  Als je meel invriest voor 24 uur dan zal het bij het ontdooien nat worden. Niet zo goed voor meel of bloem.

 4. Amen voor de woorden van de molenaar! Als je nagaat hoeveel kapjes er gewoon worden weggegooid of boterhammen die een paar dagen oud zijn.
  Wist je dat het bakken van brood vroeger (middeleeuwen) veel langer duurde dan een uur? Brood was een bijzonder waardevol voedingsmiddel. Iets waar je zoveel moeite voor moet doen, dat weet je wel te waarderen.

 5. Applaus voor die molenaar die geweigerd heeft om zoveel meel te verkopen! Ik denk dat dat heel verstandig is, om die nuchterheid er een beetje in te houden.
  Overigens zag ik vorige week (mijn Paracetamolvoorraadje was bijna op en ik had het nodig, dus dan ga je naar de winkel) dat er dus ook weer Paracetamol wordt gehamsterd helaas. Geen doosje meer te krijgen bij 'mijn' Kruidvat. Lekker dan.

 6. Ik heb een hele tijd zelf brood gebakken, maar daar ben ik op een gegeven moment mee gestopt. Daarna ben ik brood zelf gaan snijden, ook lekker, iets dikkere plakken. Maar dan wel brood van de bakker.

  Love As always
  Dimario

 7. Mensen die geen oven hebben hoeven daardoor niet in paniek te raken. En dat geldt ook voor de overige thuisbakkers indien het gas en de stroom langdurig uitvalt. Dan gaan we gewoon heel ver terug in de tijd en bakken ons brood zoals onze voorouders dat deden. Een vuurplaats onder een gemetselde schoorsteen hebben wij niet, daarom doen wij dat buiten. Het enige wat je nodig hebt is een gietijzeren pan van het type "Dutch oven" waarvan het deksel een opstaande rand heeft.
  Ik heb er een zonder pootjes en de dekseldoorsnede is ca 30 cm. De prijs ervan ligt rond de 60 Euro.
  Verwarm de ingevette pan voor op een bed van gloeiende houtskoolbriketten. Na een half uur de as van het deksel verwijderen. Doe vervolgens het gerezen deeg in de pan en leg het deksel erop. Zet de pan op een metalen tray zodat de houtskoolbriketjes de pan niet raken. Dat voorkomt verbranding van de onderkant van het brood. Verdeel 8 verse briketjes rondom de rand van de bodem en leg er 21 op de rand van het deksel tegen de opstaande rand aan. Dat geldt overigens alleen voor mijn maat pan. Elk kwartier de ketel een kwart slag draaien en na 55 minuten is het brood gaar.
  Voor deze maat pan gebruik ik 1 kilo bloem dat een brood oplevert van ruim 1600 gram.

  Als je de Dutch oven alleen gaat gebruiken om brood te bakken op houtskool zou ik er een met pootjes nemen. Dan hoef je er geen metalen tray onder te zetten. Aangezien ik een kachel heb en veel met gietijzeren pannen erop kook zijn pootjes niet gewenst.

  Voor dit deeg gebruik ik een kilo Aldi of Lidl bloem, beiden zijn uitstekend van kwaliteit. Een procent zout is 10 gram. 1,5% droge gist is 15 gram. Water 60 tot 65% is 600 tot 650 ml. 15 minuten goed kneden tot je een vliesje kunt trekken. Daarna laten rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is. Nu druk je met de handen de gasbellen eruit, dat voorkomt gaten in het brood. Ga deze keer niet meer kneden want dat maakt de mooi gevormde glutenstrengen kapot. Maak er een mooie bol van en laat het nog eens rijzen. Daarna kan het de pan in. Schrik niet als het deeg nu instort. Het herstelt zich helemaal door de forse ovenrijs.

  Doe het een keer in het donker. Vooral kinderen vinden dat leuk. Het heeft iets magisch als je alleen maar gloeiende kooltjes in het donker ziet.

  Succes.

 8. Wij bakken meestal zelf brood. Als we brood kopen is het altijd ongesneden omdat het zo veel langer vers blijft. Stel dat het brood binnenkort extreem duur is dan ga ik gewoon op zoek naar een vervanger.

 9. Ik maakte ooit een noodpakket en las toen idd dat dat soort spul niet goed blijft. Ik koop overigens mijn brood van de Belgische Lidl, betere kwaliteit. Onze vriezer ligt er vol mee maar dat is geen gehamster, we gaan niet heel vaak die kant op.

 10. Oekraïne de ‘graanschuur van de wereld’ dat is echt zo.
  Ook komt er een tekort zonnebloemolie aan, dus we zijn er nog niet.
  Ik hamster niet, vind ik niet nodig. Hans

 11. Meel kocht ik altijd per 10 kilo toen Aldi de kilopakken van 15 cent per 10 in baaltjes in de winkel had staan. Nu staat er een pallet met losse kilopakken in de winkel. De prijs is al heel lang aan het stijgen.

  Brood is het meest verspilde voedsel, omdat te grote broden worden gekocht en mensen dagelijks vers brood willen. Koop kleiner brood. Niet meer dan je echt opeet. Of maak van oud geworden brood toast, tosti en wentelteefjes.

  Meel en rijst blijft lang goed als je het in een luchtdicht afgesloten opbergbox bewaart.

  Voor een deel kun je meel vervangen door aardappel in het deeg te verwerken.
  Gooi uitgelopen aardappels niet weg maar plant ze in bloempotten. Dan heb je straks verse krieltjes en meelvervanger.

 12. He, de Wijchense molen, dat is bij ons! Het viel mij vooral op dat er zonnebloemolie gehamsterd wordt. Op sommige plekken al helemaal niet meer te krijgen. Gisterochtend bij de Makro was er nog voorraad, een paar uur later was alles weg zag ik.
  Ik ben helemaal geen hamsteraar, vreselijk en bovendien zou ik niet weten waar ik alle voorraad moet laten. Wat ik me wel afvroeg, zou meel langer houdbaar zijn in een luchtdichte emmer?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder