Meel kopen? 1 belangrijke waarschuwing!

meel kopen

Door de oorlog in Oekraïne is er een run op meel las ik in de krant. Meel kopen is ineens heel populair.

Meel kopen

Op school leerde ik dat Oekraïne de ‘graanschuur van de wereld’ was. Vervolgens vergat ik dat feitje weer. Maar nu het daar oorlog is, krijgt het ineens meer betekenis. De prijzen van tarwe en graan zullen namelijk gaan stijgen.

Het gevolg?

Veel mensen haasten zich om meel te kopen.

En dan niet 1 pak meel, maar meteen maar een stuk of 24. ‘Dat is de paniek,’ constateert Molenaar Jeroen van de Water van de Wijchense Molen in de krant.

Meel kopen waarschuwing

Maar een heleboel meel kopen is helemaal niet slim. Meel is namelijk maar ongeveer 6 maanden houdbaar. Ook Teunie Luijk van het blog Eenvoudig Leven schrijft op haar blog dat heel veel meel kopen niet verstandig is.

Teunie schrijft:

‘Toch probeer ik steeds duidelijk te maken, dat grootschalig hamsteren voor wat betreft meel en bloem echt niet slim is. Meel en bloem kun je niet heel lang bewaren. Grote kans, dat je beestjes in je voorraad krijgt (meelmot), of schimmel, waardoor het muf wordt.’

Wel kun je het meel langer goed houden als je het bij thuiskomst eerst 24 uur* in de vriezer doet, volgens Teunie.

Waar kan ik meel kopen?

Wil jij meel kopen? Ik dacht eerst: ‘Dan koop je toch gewoon even tarwebloem bij de supermarkt?!’ Maar bloem en meel zijn twee verschillende producten. Rutger van Rutger Bakt legt het uit:

 • Meel = vermalen graan. Het heeft een wat grovere structuur. Dat komt doordat de zemelen en kiemen van de graankorrel behouden zijn.
 • Bloem = gezeefd meel. Fijnere structuur. De zemelen en kiemen zijn eruit gezeefd. Hierdoor is het minder voedzaam
 • Tarwebloem =gezeefd tarwemeel

Je kunt meel kopen bij de supermarkt, maar dat is dan meestal eigenlijk bloem. Veel mensen bakken hier succesvol brood mee. Maar de echte liefhebbers zeggen dat het meel van een echte molen veel beter is.

Brood bakken met meel van de Lidl?

Maar als jij meel wilt kopen in verband met bezuinigen, dan is tarwebloem van de Lidl wellicht best een goede optie. Op broodsmakelijk.nl hebben ze een wit brood gebakken met Lidl patentbloem van Belbake. Ik vind hen behoorlijk positief! Hoewel wit brood natuurlijk wel minder gezond is.

Meel kopen bij de molenaar

Je kunt een molen bij jou in de buurt vinden via molenaarsgilde.nl. Je kunt bij hen zoeken op provincie, maar de lijst met resultaten vond ik erg mager. Ik weet diverse molens bij mij in de buurt die niet op de lijst staan.

Google dus liever molen + meel! Dan vind je waarschijnlijk meer resultaten.

Online meel kopen

Je kunt ook online meel kopen. Bijvoorbeeld bij demolenwinkel.nl en zelfbroodbakken.nl. Of bij Teunie.

Tot slot: geen paniek

Volgens molenaar Jeroen van de Water is er op dit moment geen reden tot paniek. Er is genoeg meel voor iedereen! Tenzij sommige mensen enorm gaan inslaan. In dat geval blijft er voor anderen (te) weinig over.

Pas in het najaar zou een eventueel tekort aan meel gaan spelen. Op dit moment wordt er in Oekraïne immers niet gezaaid vanwege de oorlog.

Maar vergeet dus niet deze waarschuwing: meel blijft ongeveer 6 maanden goed.

Meel hamsteren ook vanwege coronacrisis

Overigens was er aan het begin van de coronacrisis ook een run op meel! Wonderlijk hoe sommige producten zo graag gehamsterd worden. Dit filmpje is 1 jaar oud:

Ik sluit daarom af met de woorden van de nuchtere molenaar, die zijn grenzen heeft bij hebberige klanten:

‘Een klant wilde laatst vijftig kilo graan hebben. Daar heb ik nee tegen gezegd. We doen wat we kunnen. Mensen moeten ook een beetje zuinig zijn. Het hele brood opeten, ook de korstjes.’

Leestips

Hoe denk jij over meel kopen en zelf brood bakken?

*Daan van Sloten reageerde op Facebook op deze post met:

’24 uur in de vriezer is niet lang genoeg. 48 uur, minstens. Ook pasta, rijst, bonen etc dat gedroogd is en bedoeld om te bewaren, eerst in de vriezer.

Ik heb hier bloem staan die twee jaar oud is, in gevacumeerde zakken (gewoon het hele papieren pak er in) en dat is nog perfect. Donker en droog bewaren, niks aan de hand.’

Similar Posts

28 Comments

 1. De media brachten het met veel sensatie “brood wordt onbetaalbaar” en dus ging men hamsteren. Mijn man zag iemand 50 pakken bloem kopen en het schap was meteen leeg.

 2. Ha Nicole,

  hele broodjes eten, ook de korstjes.
  Brood is bijna goud waard!
  Nu was het voor mij altijd al bijna goud waard.
  Vind bijna niets lekkerder, dan een bruine boterham met kaas.

  Bakken doe ik niet…

  Groetjes!

 3. Ik wil vrijdag weer London Buns gaan bakken, naar het recept van blogster My Inner Victorian, dus hopelijk is er niet gehamsterd in de supermarkt…

  Nog beterschap voor je man, hopelijk slaat de corona jou over.

 4. Mensen die meel hamsteren zijn dom en egoïstisch. Laat ook wat voor een ander over, en inderdaad zijn meel en bloem beperkt houdbaar.

 5. “Wel kun je het meel langer goed houden als je het bij thuiskomst eerst 24 uur in de vriezer doet, volgens Teunie.”

  Als je meel invriest voor 24 uur dan zal het bij het ontdooien nat worden. Niet zo goed voor meel of bloem.

 6. Amen voor de woorden van de molenaar! Als je nagaat hoeveel kapjes er gewoon worden weggegooid of boterhammen die een paar dagen oud zijn.
  Wist je dat het bakken van brood vroeger (middeleeuwen) veel langer duurde dan een uur? Brood was een bijzonder waardevol voedingsmiddel. Iets waar je zoveel moeite voor moet doen, dat weet je wel te waarderen.

 7. Applaus voor die molenaar die geweigerd heeft om zoveel meel te verkopen! Ik denk dat dat heel verstandig is, om die nuchterheid er een beetje in te houden.
  Overigens zag ik vorige week (mijn Paracetamolvoorraadje was bijna op en ik had het nodig, dus dan ga je naar de winkel) dat er dus ook weer Paracetamol wordt gehamsterd helaas. Geen doosje meer te krijgen bij ‘mijn’ Kruidvat. Lekker dan.

  1. Ik was laatst bij het Kruitvat en toen kwamen mensen verbandmiddelen, paracetamol etc groot inslaan voor vervoer naar Oekraine. Misschien bij jouw Kruitvat ook gebeurd?

 8. Ik heb een hele tijd zelf brood gebakken, maar daar ben ik op een gegeven moment mee gestopt. Daarna ben ik brood zelf gaan snijden, ook lekker, iets dikkere plakken. Maar dan wel brood van de bakker.

  Love As always
  Dimario

 9. Mensen die geen oven hebben hoeven daardoor niet in paniek te raken. En dat geldt ook voor de overige thuisbakkers indien het gas en de stroom langdurig uitvalt. Dan gaan we gewoon heel ver terug in de tijd en bakken ons brood zoals onze voorouders dat deden. Een vuurplaats onder een gemetselde schoorsteen hebben wij niet, daarom doen wij dat buiten. Het enige wat je nodig hebt is een gietijzeren pan van het type “Dutch oven” waarvan het deksel een opstaande rand heeft.
  Ik heb er een zonder pootjes en de dekseldoorsnede is ca 30 cm. De prijs ervan ligt rond de 60 Euro.
  Verwarm de ingevette pan voor op een bed van gloeiende houtskoolbriketten. Na een half uur de as van het deksel verwijderen. Doe vervolgens het gerezen deeg in de pan en leg het deksel erop. Zet de pan op een metalen tray zodat de houtskoolbriketjes de pan niet raken. Dat voorkomt verbranding van de onderkant van het brood. Verdeel 8 verse briketjes rondom de rand van de bodem en leg er 21 op de rand van het deksel tegen de opstaande rand aan. Dat geldt overigens alleen voor mijn maat pan. Elk kwartier de ketel een kwart slag draaien en na 55 minuten is het brood gaar.
  Voor deze maat pan gebruik ik 1 kilo bloem dat een brood oplevert van ruim 1600 gram.

  Als je de Dutch oven alleen gaat gebruiken om brood te bakken op houtskool zou ik er een met pootjes nemen. Dan hoef je er geen metalen tray onder te zetten. Aangezien ik een kachel heb en veel met gietijzeren pannen erop kook zijn pootjes niet gewenst.

  Voor dit deeg gebruik ik een kilo Aldi of Lidl bloem, beiden zijn uitstekend van kwaliteit. Een procent zout is 10 gram. 1,5% droge gist is 15 gram. Water 60 tot 65% is 600 tot 650 ml. 15 minuten goed kneden tot je een vliesje kunt trekken. Daarna laten rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is. Nu druk je met de handen de gasbellen eruit, dat voorkomt gaten in het brood. Ga deze keer niet meer kneden want dat maakt de mooi gevormde glutenstrengen kapot. Maak er een mooie bol van en laat het nog eens rijzen. Daarna kan het de pan in. Schrik niet als het deeg nu instort. Het herstelt zich helemaal door de forse ovenrijs.

  Doe het een keer in het donker. Vooral kinderen vinden dat leuk. Het heeft iets magisch als je alleen maar gloeiende kooltjes in het donker ziet.

  Succes.

 10. Wij bakken meestal zelf brood. Als we brood kopen is het altijd ongesneden omdat het zo veel langer vers blijft. Stel dat het brood binnenkort extreem duur is dan ga ik gewoon op zoek naar een vervanger.

 11. Ik maakte ooit een noodpakket en las toen idd dat dat soort spul niet goed blijft. Ik koop overigens mijn brood van de Belgische Lidl, betere kwaliteit. Onze vriezer ligt er vol mee maar dat is geen gehamster, we gaan niet heel vaak die kant op.

 12. Oekraïne de ‘graanschuur van de wereld’ dat is echt zo.
  Ook komt er een tekort zonnebloemolie aan, dus we zijn er nog niet.
  Ik hamster niet, vind ik niet nodig. Hans

 13. Meel kocht ik altijd per 10 kilo toen Aldi de kilopakken van 15 cent per 10 in baaltjes in de winkel had staan. Nu staat er een pallet met losse kilopakken in de winkel. De prijs is al heel lang aan het stijgen.

  Brood is het meest verspilde voedsel, omdat te grote broden worden gekocht en mensen dagelijks vers brood willen. Koop kleiner brood. Niet meer dan je echt opeet. Of maak van oud geworden brood toast, tosti en wentelteefjes.

  Meel en rijst blijft lang goed als je het in een luchtdicht afgesloten opbergbox bewaart.

  Voor een deel kun je meel vervangen door aardappel in het deeg te verwerken.
  Gooi uitgelopen aardappels niet weg maar plant ze in bloempotten. Dan heb je straks verse krieltjes en meelvervanger.

 14. Ik heb die hele hamsterwoede nooit begrepen. Ook niet tijdens de lockdown en nu ook niet. Nou ja, misschien krijg ik straks wel honger. Dat zien we dan wel weer.

 15. He, de Wijchense molen, dat is bij ons! Het viel mij vooral op dat er zonnebloemolie gehamsterd wordt. Op sommige plekken al helemaal niet meer te krijgen. Gisterochtend bij de Makro was er nog voorraad, een paar uur later was alles weg zag ik.
  Ik ben helemaal geen hamsteraar, vreselijk en bovendien zou ik niet weten waar ik alle voorraad moet laten. Wat ik me wel afvroeg, zou meel langer houdbaar zijn in een luchtdichte emmer?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.