Bakpoeder, soda, baking soda en zuiveringszout: wat is nou wat?

bakpoeder

Ken je bakpoeder?

En is dat hetzelfde als baking soda?

Of juist niet?

Op het gebied van zuiveringszout, baksoda, bakpoeder en baking soda zijn er diverse producten te koop. En de namen van die producten lijken vaak erg op elkaar! Dat zorgt voor verwarring.

Want welke soda kun je nou precies wáár voor gebruiken? En welke variant kun je het beste kopen?

Soda, baking soda, bakpoeder, zuiveringszout: de soorten op een rijtje

Maar laten we eerst eens beginnen met een overzicht van de verschillende (verwarrende) producten op het gebied van zuiveringszout, baking soda, bakpoeder etc.

Baking soda van het merk Arm & Hammer

De baking soda van het merk Arm & Hammer bestaat uit Natriumbicarbonaat oftewel Natriumwaterstofcarbonaat (E500ii)

Baking soda

1,69 bij AH voor 454 gram

Baksoda van Dr.Oetker

De Baksoda van Dr. Oetker uit Natriumwaterstofcarbonaat (E500)

Screen Shot 2018 08 28 at 15.12.17

69 cent bij AH voor 5 zakjes ad gram

Backin bakpoeder van Dr.Oetker

De Backin bakpoeder van Dr. Oetker bestaat uit iets meer ingrediënten:

 • rijsmiddelen (difosfaten (E450)
 • natriumcarbonaten (E500))
 • zetmeel
Screen Shot 2018 08 28 at 15.11.19

59 cent voor 5 zakjes a 16 gram per stuk

Zuiveringszout

natriumbicarbonaat

Screen Shot 2018 08 28 at 15.15.48

Zilver soda

Dit is een heel ander type soda, en moet je beslist NIET in voeding gebruiken. Dit type soda is alleen geschikt voor schoonmaken.

zilver Soda

Natriumwaterstofcarbonaat (natriumbicarbonaat, dubbelkoolzure soda) kun je in levensmiddelen herkennen aan het volgende E-nummer: E500 (ii)

Wat is nou wat? Bakpoeder versus baksoda

Baking soda = baksoda = zuiveringszout = natriumcarbonaat.

Zie je dat?

Vier verschillende termen voor hetzelfde!

Hoe zit dat nou?

Baking soda ≠ bakpoeder

Bakpoeder is NIET hetzelfde als baking soda = baksoda = zuiveringszout = natriumcarbonaat. Bakpoeder is een samengesteld poeder.

Bakpoeder bestaat uit:

 • Carbonaat
 • Zuur
 • Zetmeel als vulmiddel/stabilisator

De baking soda van Arms & Hammer is dus hetzelfde als bijvoorbeeld de Baksoda van Dr.Oetker.

Het verschil zit ‘m in de prijs: de Baksoda van Dr. Oetker is veel duurder.

Wel zit dat in handige kleine porties verpakt. Dus als je niet zo vaak baking soda nodig hebt, dan kan de Baksoda van dr. Oetker best handig zijn.

Want eenmaal geopend is een pak baking soda van Arms & Hammer maar 1 maand houdbaar.

Verschil baking soda versus Baksoda

Op de site van Dr. Oetker doen ze ook een poging om de verwarring de wereld uit te helpen. Ze leggen daar het verschil uit tussen bakpoeder en baksoda. Het belangrijkste verschil tussen bakpoeder en baksoda volgens hen, is dit:

Baksoda moet je eerst goed mengen met bloem voordat je andere ingrediënten toevoegt. Want Baksoda werkt onmiddellijk! Je hebt dus niet zoveel tijd.

Volgens dr. Oetker heeft bakpoeder geen ‘zuur’ nodig om te rijzen. Baksoda wel. Als je de Baksoda van Dr. Oetker gebruikt kun je wat relaxter omgaan met je beslag.

Bakpoeder en baksoda zijn allebei een rijsmiddel. Maar Baksoda heeft een sterkere werking dan bakpoeder. Baksoda heeft bovendien iets zuurs nodig om actief te worden.

Aan bakpoeder hebben ze al iets zuurs toegevoegd. Omdat het een combinatie is werkt het iets minder sterk dan baksoda. Het voordeel van bakpoeder is dat je niets hoeft toe te voegen. Het is kant en klaar voor gebruik.

Bakpoeder schoonmaken

Met bakpoeder schoonmaken? Ik zou dat niet doen omdat je dan geld verspilt. Bakpoeder is speciaal geschikt om dingen mee te bakken. Waarom zou je dan met bakpoeder schoonmaken? Gebruik voor schoonmaken liever soda, of kies voor schoonmaken met baking soda.

Filmpje met uitleg over bakpoeder

In onderstaand filmpje legt een wat oudere banketbakker uit wat bakpoeder is. De beste man raakt eerst een beetje op een dwaalspoor en heeft het over as in de openhaard of zo. Blijkbaar gebruikten ze dat vroeger om te bakken. Maar rond 1 minuut komt hij eindelijk terzake, en dan is zijn uitleg fijn en duidelijk!

Maar als ik hem was zou ik maar geen leraar worden…

Conclusie

Als je iets wilt bakken is Bakpoeder het makkelijkst om te gebruiken. Want daar zit alles al in. Je hoeft dan niet zelf nog iets zuurs toe te voegen om het te activeren. Het is zeg maar de luie/makkelijke versie van baking soda.

Baking soda kun je alleen gebruiken in recepten waar ‘iets zuurs’ in zit. Denk bijvoorbeeld aan karnemelk, azijn, citroenzuur.

Je kunt baking soda vervangen met bakpoeder mits er ‘iets zuurs’ bij het recept in zit. Rutger ( van Heel Holland Bakt) adviseert deze verhouding:

1 theelepel baking soda = 3 theelepels bakpoeder.

Lijst met definities

 • Baking soda = baksoda = zuiveringszout = natriumcarbonaat
 • Bakpoeder ≠ Baking soda = baksoda = zuiveringszout = natriumcarbonaat

Dus wat moet je nou kopen?

Als je het makkelijk wilt, koop dan gewoon de zakjes Bakpoeder van Dr. Oetker. Wil je voordelig uit zijn, en vind je het geen probleem om ‘iets zuurs’ toe te voegen koop dan de Baking soda van Arms & Hammer. En als je helemaal van het gezeur wilt af zijn koop je gewoon zelfrijzend bakmeel. Dan hoef je helemaal niets meer toe te voegen.

Leestip:

Wat gebruik jij om te bakken? Bakpoeder? Baking powder? Of ga je voor het gemak van een kant en klaar pakket of zelfrijzend bakmeel?

28 Comments

 1. Pascale
 2. Juliette - Strongbody.nl
 3. Juliette

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh