Schoonmaak soda kopen? Welke van de 4 moet je hebben?

Soda kopen: welke soort

Als je er eindelijk achter bent wat het verschil is tussen soda en baking soda, stuit je vervolgens op een nieuwe vraagstuk. Want schoonmaak soda wordt ook weer onder verschillende namen verkocht. Zoals:

Fijne soda, zilver soda en kristal soda.

En welke moet je nou hebben?

Even voor de duidelijkheid: deze post gaat over de soda waarmee je alléén kunt schoonmaken. Dus níét over baking soda/ zuiveringszout.

Fijne soda, grove soda, kristal soda en zilver soda

Zoals de naam 'fijne soda' eigenlijk al verklapt is dit type soda waarmee je kunt schoonmaken wat fijner van structuur. De korreltjes zijn klein. Kies je voor soda met een wat grove korrel dan heet dat bijvoorbeeld kristal soda. Want de grovere korrels lijken wat meer op kleine kristallen.

Het grote voordeel van fijne soda vind ik, is dat het makkelijker en sneller oplost dan de wat grovere korrels.

Maar verder hebben ze dezelfde werking.

Hieronder een voorbeeld van een zak met grove zilver soda:

grove soda
0,85 bij Kruidvat

En hieronder een zak met fijne soda:

soda
83 cent bij AH

Soda: wat is het eigenlijk?

In soda zitten geen fosfaten, enzymen, bleekmiddel of parfum. Het heeft geen geur en is makkelijk te gebruiken. Het breekt makkelijk af in de natuur en het is niet giftig. Afhankelijk van de hoeveelheid soda die je gebruikt kun je drie soorten schoonmaakmiddel maken:

 • Mild: 20 gram soda oplossen in 500 ml heet water.
 • Gewoon: 100 gram soda oplossen in 500 ml heet water
 • Sterk: 200 gram soda oplossen in 500 ml heet water

Soda is keihard geworden

Ik weet niet of jij het wel eens hebt gehad, maar ik kocht een keer een zak soda bij de Action die keihard was. Je kon er zo iemand de hersenen mee inslaan. Hoewel dit lastig is, doet het gelukkig niets af aan de werking van de soda. Dat het zo hard wordt kan komen door blootstelling aan hoge temperaturen en zon. Wat ik meestal doe is er even flink met een vork in prikken zodat het weer uit elkaar valt.

N.B. Bij Driehoek pronken ze met het feit dat hun kristal soda niet klontert.

kristal soda
1,99 bij AH

Schoonmaken met soda: waarvoor kun je soda o.a. gebruiken?

 1. Verstoppingen voorkomen, door 1 keer per maand een zak soda door je gootsteen te gieten in combinatie met heet water. Of voor een gootsteen ontstoppen.
 2. Voeg een eetlepel kristal soda toe aan je waspoeder voor een extra schoon effect.
 3. Soda kristallen helpen om mos te verwijderen. Strooi de soda op de plekken met groene aanslag en giet er een beetje water op. Laat twee dagen liggen tot het mos bruin wordt. Veeg de soda weg, en spoel goed schoon.
 4. Maak een papje van water met soda en smeer dat op een aangekoekte pan. Nachtje laten zitten, en de volgende ochtend maak je de pan eenvoudig schoon.
 5. Kleine ontstoken wondjes.
 6. Mieren verjagen: strooi de soda bij de gaten en kieren die de mieren gebruiken om binnen te komen. Lees ook mijn andere tips tegen mieren in huis.
 7. Zweetlucht in schoenen verwijderen.

N.B Pas op met soda als je een oude wasmachine hebt

Soda tast aluminium aan. Dus heb je een oude wasmachine met misschien aluminium onderdelen? Wees dan voorzichtig met het gebruik van soda.

Zilver soda bij de Hema?

Ik ben dol op de Hema dus ik heb natuurlijk ook even gekeken of ze het daar verkopen. Maar via de Nederlandse website in ieder geval niet. Wel kun je silver soda kopen via Hema.com.

Soda hema
2,25 GPB bij Hema.com

Soda samengevat

Alsof het allemaal al niet verwarrend genoeg was met de termen baking soda/ zuiveringszout en schoonmaak soda, heb je binnen de schoonmaak soda ook nog verschillende namen.

Deze post ging over schoonmaak soda.

Dat is dus soda die je NIET kunt gebruiken voor persoonlijke verzorging of om mee te bakken. Deze soda is alleen geschikt om schoon te maken.

Voor een handig overzicht met verkooppunten, zie mijn post Baking soda kopen.

Schoonmaak soda is te koop in 2 varianten: fijne en grove korrel

Schoonmaak soda is te koop in twee varianten: fijne korrel en een wat grovere korrel. Het wordt verkocht onder namen als kristal soda en zilver soda. Je hebt al een zak soda voor zo'n 85 cent. Dus duur is het niet. En het is een handig en goed schoonmaakmiddel om in huis te hebben.

Lees ook mijn posts Zuiveringszout Kruidvat en schoonmaken met baking soda.

Heb jij schoonmaak soda in huis? Waar koop jij de jouwe? En waar gebruik je het voor?

Similar Posts

8 Comments

 1. Ik gebruik ook soda! Op advies van de wasmachinewinkel om de wasmachine schoon te houden (1 x per maand laten draaien op hoge temperatuur met een kwart pak soda erin). Maar ook voor aangekoekte pannen: heet water, soda, klein beetje vaatwasmiddel en scheutje (schoonmaak)azijn. Gaat lekker bruisen en je hoeft niet zo hard te schrobben.
  Ik was me niet bewust van zoveel soorten... dank voor je artikel dus!

  Groet,
  Nicole

 2. Een hele zak soda 1x p mnd door de gootsteen? Bizar zeg, overdaad schaadt! ik doe het al 40 jaar met 1 a 2 eetlepels!

 3. Jazeker, vaste prik hier :-) Ik maak er wasmiddel van (met Sunlight zeep), week pannen (een klein beetje en heet water, en 10 minuten is al genoeg), zet ook oven-onderdelen ermee in de week, gebruik het voor buiten -tegels enzo, ontstoppen (niet zoveel als jij), in een teiltje om de eeltzolen zacht te maken als ik met mes, rasp en puimsteen aan de slag ga....heel veel dus!

 4. Stinkende sportshirts? Een nachtje (of twee nachtjes) in een teiltje soda en daarna in de was en je bent van die vieze, zure geur van oud zweet af. (Azijn werkt ook, maar het is lastig om de azijngeur weer uit je kleren te krijgen). Mijn kniebeschermers krijgen eens in de zoveel tijd dezelfde behandeling.

 5. Ik gebruik soda vooral om de koelkast, vriezer en de oven schoon te maken. Ik heb geleerd om de grovere kristallen met een beetje kokend water op te lossen. Dat gaat veel sneller dan gewoon heet water. Wij gebruiken tegenwoordig ook soda in ons zwembad, om de pH-waarde goed te krijgen en te houden. Veel beter dan die dure chemische middelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.