Mijn moeder zei altijd… Maar wat zeg ik eigenlijk altijd?

Gepost December 6, 2018 in Opvoeding / 23 Comments

moederschap

‘Mijn moeder zei altijd…’

Het is denk ik iets dat menigeen wel eens zegt. De lessen van je moeder draag je zowel bewust als onbewust mee in je leven. Ik heb op Huisvlijt wel eens een post gedaan over dingen die onze moeders altijd zeiden. Je krijgt ze met ‘de paplepel mee,’ zoals het gezegde gaat.

Wat hebben de kinderen van mij onthouden?

Maar ineens vroeg ik me af: Wat hebben de kinderen van míj onthouden? Zijn er specifieke dingen die ik ze heb meegegeven? Ik heb altijd erg mijn best gedaan, maar het is toch afwachten wat er blijft hangen. En wat niet. En hebben ze dingen onthouden die ik ook echt belangrijk vind? Of dragen ze hele andere boodschappen met zich mee dan ik bedoelde? Bij begrafenissen worden dit soort dingen graag gememoreerd, maar dan kun je het natuurlijk zelf niet meer horen. Daarom besloot ik het de kinderen gewoon nu eens te vragen. Via onze gezins-app. Ik appte ze het volgende:

Kinderen: welke ‘lessen’ / ‘boodschappen’ heb ik jullie meegegeven?

De lessen die ik mijn kinderen meegaf

Hieronder het resultaat:

 1. Tv is slecht.
 2. Eet elke dag groenten.
 3. Geen sex voor het huwelijk.
 4. Alcohol is niet goed voor je.
 5. Het leven is niet altijd Leuk.
 6. Doe wat je kunt, niet minder.
 7. Wees altijd beleefd.
 8. Accepteer mensen voor hoe en wie ze zijn.
 9. Denk goed na, en volg niet klakkeloos ‘de groep’.
 10. Altijd je bord leegeten: ook als het niet lekker is.
 11. Niet liegen.
 12. Kijk iemand in de ogen als je hem of haar de hand schudt.
 13. Zorg dat je alles goed op orde hebt voordat school weer begint.
 14. Draag altijd een goede bh.
 15. Je hoeft niet veel vrienden te hebben. Een hele goede is al genoeg.
 16. Knuffels zijn vies.
 17. Als je ongesteld bent hoef je niet te sporten.

Is dit wat ik de kinderen wilde meegeven?

Laat ik om te beginnen even benoemen dat deze 15 ‘lessen die ik mijn kinderen meegaf’ van mijn dochters komen. De zonen zwegen… Veel dingen herken ik wel. De ‘geen sex voor het huwelijk,’ vind ik wel wat streng klinken nu, maar ik sta nog steeds achter mijn onderliggende boodschap: wees zuinig met je lichaam, en sex hoort bij Liefde. Wat betreft de vieze knuffels: tijdens de basisschoolperiode hadden de kinderen regelmatig luizen. En ik verdacht op een gegeven moment de knuffels ervan dat ze het probleem in stand hielden. Vandaar mogelijk de boodschap dat knuffels vies zijn. Wat betreft boodschap nummer 17: die kan ik me niet herinneren! Sterker nog, ik vind dat geen excuus om niet te gaan hardlopen!

Een boodschap die ik ze graag meegeef, maar ik niet in bovenstaand lijstje terugzie is: doe regelmatig iets voor een ander. Heel praktisch: streef elke dag naar 1 tenminste 1 goede daad. Blijkbaar is die niet blijven hangen. Ook miste ik mijn boodschap: ‘Energydrinks zijn super ongezond en slecht voor je, en alleen goed voor de portemonnee van de mensen die ze verkopen.’

Welke lessen van jouw moeder herinner jij je? En welke lessen/boodschappen wil je zelf graag aan je kind(eren) meegeven?


23 responses to “Mijn moeder zei altijd… Maar wat zeg ik eigenlijk altijd?

 1. Wat grappig om dit te lezen, ik heb nog geen kinderen maar zelfs ik merk dat ik er af en toe dezelfde uitspraken als mijn moeder uitgooi. Uitspraken waar ik zelf vroeger als kind een hekel aan had haha!

 2. Leuk stuk om te lezen thanks for sharing. Wat ik mijn zoon graag wil mee geven is “behandel de mensen zoals je graag zelf behandeld wil worden” en “Follow your dreams”. 2 punten die heel belangrijk zijn in ons eigen gezinsleven.

 3. Thea

  Zuinig op je lichaam zijn en zonde liefde geen sex vind ik erg belangrijk maar daar heeft het huwelijk m.i. niks mee te maken!
  Toen mijn jongste dochter ging studeren en op kamers woonde keek ze, als ze alleen at, naar de tv. Wel met een “schuldgevoel” want wij wilden dat beslist niet in ons huis!

 4. Jouvence.nl

  Leuk om te lezen. Iets wat me in ieder geval erg is bijgebleven van mijn ouders is ‘goed je best doen’, ‘niet liegen, de waarheid komt altijd boven water’ en ‘doe het veilig’.

 5. VeggieMo

  Ik kan me niet herinneren dat ik bepaalde dingen vaak zei. Ik heb het aan een zoon gevraagd en die wist het ook niet.
  Ik heb ongetwijfeld dingen gezegd maar ze blijkbaar niet vaak herhaald.
  Het enige dat ik me herinner is dat ik soms zeg ‘als ik me ergens teveel mee bemoei moet je het zeggen’.
  Mijn moeder waarschuwde me vaak om voorzichtig te zijn. Niet dat ik zo onvoorzichtig was, maar het haalde dan wel net de lol van dingen af. Of toen ik nog heel jong was en bv een plakje worst bij de slager kreeg en dan hoorde ‘wat zeg je dan’. Dat vond ik zo dubbel. De slager vond me lief en mijn moeder vond dat ik iets niet goed deed. Bij mijn zoons deed ik dat anders. Ik zei voor hen ‘dankjewel’ en zij vonden het dan leuk om ook dankjewel te zeggen.

 6. Van mijn moeder heb ik geleerd om iedereen gelijkwaardig te behandelen en niet neer te kijken op mensen die anders zijn.

  Dit was volgens mij niet zozeer iets wat ze zei, maar ze droeg (draagt) het beslist uit. Ik herinner me dat we (hartje zomer) in de drukte van de stad een man met het syndroom van down tegenkwamen die iedereen heel vrolijk een prettige kerst wenste. Mijn moeder reageerde met een vrolijke kerstwens terug – waar de meeste mensen niet reageerden / verstoord keken.

  Bankdirecteur of straatveger het maakt volgens haar niets uit. Dat wil ik overigens graag ook weer meegeven aan mijn kinderen.

 7. Pascale

  Ik zei vaak ‘doe een ander niet aan wat je zelf niet wil aangedaan worden’
  ‘in onzen bloten (naakt dus) zien we er allemaal hetzelfde uit’
  ‘Leugens komen altijd uit’
  ‘Maak dat je overeen komt want als wij er niet meer zijn heb je nog altijd je broers en zussen!’

 8. Bernardine

  Doe nooit watje moeder zegt, dan komt het allemaal terecht, zei Annie MG 😉
  Ik zal er nog eens over nadenken wat ik mijn kinderen mee geef.
  Soms doe ik wel eens mijn mond open en dan komt mijn moeder er uit, maar dat is meestal niet positief 🙁

 9. Wat een nette brave reacties allemaal. Ik heb hele andere dingen geleerd, mijn moeder was nergens bang voor en trok haar mond open als ze het ergens niet mee eens was. Ik doe dat ook en mijn kinderen betrap ik er nu ook al op. Goed voor jezelf opkomen heet dat 🙂

 10. Wat een leuk artikel! Als jongen herken ik er daar natuurlijk geen van ;p
  Afgelopen zomer heb ik een bingo gemaakt met uitspraken van mijn ouders. Echt hilarisch!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.