Wasmachine schoonmaken: hoe vaak moet dat?

wasmachine schoonmaken

Je wasmachine schoonmaken.

Doe jij dat vaak genoeg?

Je hebt van die apparatuur waarmee je dingen schoonmaakt.

Zo maak je met je vaatwasser je bestek en serviesgoed schoon, en met een wasmachine je kleding. Omdat je met deze apparatuur schoonmaakt, zou je denken dat ze zelfreinigend zijn!

Maar dat is dus niet zo.

En dat maakt een wasmachine schoonmaken een belangrijke klus. Denk alleen al eens aan het probleem van vetluis!

Moderne wasmachines worden sneller vies! Lekker dan.

Sterker nog, omdat de nieuwe wasmachines minder water gebruiken, en we vaak op lagere temperaturen wassen vanwege het milieu, blijven er meer vieze resten achter in je wasmachine. Denk aan schimmel, wasmiddelresten en vieze geurtjes. Dat maakt een wasmachine reinigen belangrijker dan ooit.

Dus hoe vaak moet je een wasmachine schoonmaken? En hoe?!

Zie ook mijn post over de vaatwasser schoonmaken!

Wasmachine schoonmaken: hoe vaak?

Als vuistregel kun je hanteren:

Maak je wasmachine 1x keer per maand schoon.

Er zijn ook mensen die de wasmachine schoonmaken na elke keer wassen. Ik weet niet wie dat zijn, en ik ken ze zelf niet. Persoonlijk kan ik dat niet opbrengen moet ik bekennen. Ik vind dat te veel gedoe.

Tijdschrift Libelle geeft een advies dat tussen 1 keer per maand je wasmachine schoonmaken en na elke wasbeurt in ligt: zij adviseren 1 à 2 keer per maand wasmachine schoonmaken.

Filter wasmachine schoonmaken

Laten we beginnen met de belangrijkste vraag over het filter van je wasmachine: waar zit het in vredesnaam?! Meestal zit het onderaan je wasmachine, achter een klein klepje verstopt.

Hieronder zie je mijn wasmachine met filter:

filter wasmachine schoonmaken hoe vaak

Dit klepje krijg je meestal niet zo makkelijk open. Ik gebruik meestal even een kindermesje om het te openen:

filter wasmachine schoonmaken

En dan zie je bijvoorbeeld dit:

filter wasmachine schoonmaken

Achter het zwarte slangetje zit het filter van je wasmachine.

Filter wasmachine ziet er niet uit als een filter

Maar een filter van een wasmachine ziet er helemaal niet uit als een filter!

Dat vind ik tenminste.

Hieronder zie je het filter van mijn wasmachine:

filter wasmachine schoonmaken

Toen ik begreep dat dit mijn filter was, dacht ik: ‘Ja maar, dat had ik ook nooit geweten!’

Filter wasmachine schoonmaken: hoe vaak?

Ik moet bekennen dat ik het filter van mijn wasmachine meestal pas schoonmaak als ik problemen heb met mijn wasmachine. Doorgaans spoelt het water dan niet goed weg. In dat geval is er bijna altijd iets met het filter. Dat zit dan verstopt. Vaak met van die haarschuifjes van mijn jongste dochter.

Ik adviseer om het filter 1 keer per maand even te controleren schoon te maken.

Vind je dat teveel moeite? Maak het filter van je wasmachine dan tenminste 1 x in de 4 maanden schoon.

Kookwas voor het onderhoud van je wasmachine

Het advies is om 1 x per maand een zogenoemde kookwas te doen om je wasmachine te reinigen. Een kookwas wil zeggen dat je een was draait op een temperatuur van 95 graden. Je kan dit in theorie doen met een lege trommel.

Dit staat er over kookwas en je wasmachine reinigen in de gebruiksaanwijzing van mijn wasmachine:

‘Met moderne wasmiddelen kan kleding vaak bij een lage temperatuur worden gewassen. Dit betekent dat zich een lichte aanslag kan
ontstaan in de machine*. Deze aanslag kan een onaangename geur veroorzaken.

Om dit te voorkomen, verdient het aanbeveling een keer per maand een wasprogramma van 95 °C te draaien. Gebruik hierbij een geringe hoeveelheid wasmiddel. Het is niet noodzakelijk wasgoed in de machine te doen.’

*Hiermee bedoelen ze vetluis!

Lees voor alle schoonmaakmethodes mijn post Hoe houd je je wasmachine schoon?

Conclusie over Hoe vaak wasmachine schoonmaken?

Als je je wasmachine 1x per maand schoonmaakt heb je aan je huishoudelijke plicht voldaan. Vaker mag, maar hoeft niet. Vergeet daarbij het filter niet!

N.B. Lees ook: wat is beter, vloeibaar of poeder wasmiddel.

Hoe vaak maak jij jouw wasmachine schoon?

Similar Posts

42 Comments

 1. Ik probeer het ook regelmatig te doen door een handdoeken was heel heet te wassen. het pluis om het filter heen haal ik weg met de stofzuiger

  1. Dat heb ik weleens gedaan met theedoeken, keukenhanddoeken en vaatdoekjes. Het slijt daar erg hard van. Misschien ook omdat ik daar geen hele trommel van vol krijg.

 2. Haha, ik dacht al… oh God, ben ik nou toch echt zo’n vreselijke huisvrouw, ik doe dat nooit….
  Maar gelukkig! We draaien hier elke week een kookwas met de handdoeken, doekjes, dweiltjes enzo :)

 3. Mijn wasmachine geeft aan wanneer ik een was op 90 graden moet draaien. Heel handig. Verder maak ik hem 1x in de maand schoon.

 4. Ik was alleen op 30 en 40 graden. Ik gebruik weinig wasmiddel. Bij de witte was gaat een schepje soda. Ik gebruik geen wasverzachter maar een scheutje azijn. Donkere was, was ik ook met azijn. Anders krijg ik altijd strepen op de was.
  Een keer in de maand draai ik de wasmachine op 90 graden. Hoger kan hij niet. Ik doe dan de hoeveelheid van een kopje soda in de trommel en azijn in het bakje van de wasverzachter. Ik doe altijd het wasmiddel in de trommel zelf. Ik heb het idee dat dat effiecienter en schoner is.
  Alleen de zeef is wel een aandachtspuntje. Die vergeet ik gewoon. Toch eens naar kijken.

 5. Toch een aandachtspuntje voor ons. Wij draaien inderdaad ook de meeste was op een lage temperatuur. Ik ga me er eens in verdiepen hoe we dat bij onze machine het beste kunnen doen :)

 6. Ik weet het eigenlijk niet eens, maar bij ons geeft de wasmachine zelf een melding na zoveel tijd wanneer hij gereinigd moet worden. Heel handig!

 7. Handig, ik maak m’n wasmachine dus veel te weinig schoon. Zo af en toe laat ik ‘m draaien met wat soda er in, maar op 95 graden heb ik nog nooit geprobeerd!

 8. Oh joh ik heb nog nooit een wasmachine schoongemaakt haha! Maar het zou eigenlijk wel moeten inderdaad. Het is toch een behoorlijke aankoop en niet iets dat je zo maar even vervangt

 9. Ik heb er eerder over gelezen en probeer het nu 1x per 2 maanden te doen.

  Iig de machine op een hoge temperatuur een lege keer laten draaien.
  Bakje wasmiddel goed schoonmaken en de rubber randen.

 10. Serieus, moet dat zo vaak?! Kan me niet heugen wanneer ik dat gedaan heb. Maar doe wel eens in de zoveel tijd een was met bijvoorbeeld (oude) handdoeken op 95 graden en ik heb ook geleerd om dan waspoeder in plaats van vloeibaar wasmiddel te gebruiken. De korrels van de poeder zouden achtergebleven drab van vloeibare wasmiddelen losmaken. Geen idee of het waar is hoor

 11. Dat wist ik helemaal niet, ik doe het namelijk nooit :( . Vind wel veel handig tips zelfs in de reacties. Dat ga ik voortaan ook doen. Bedankt voor de tips ✨????✨

 12. Ik doe dit geregeld wel. Dan draai ik of een hete was eens tussendoor, of ik doe een was met een vaatwasmachine blokje erin. Merk ook gelijk dat mijn was dan weer schoner ruikt.

 13. Schoonmaken? Alleen wat ik zie. Wel ooit het filter eruit getrokken omdat dat in de gebruiksaanwijzing staat. Veel te veel gedoe, want geen problemen. Wel ooit een geldstuk erin gehad, maar toen weigerde de machine.
  Verder gebruik ik schoonmaakazijn als wasverzachter, was vnl op 40 en 60 graden met extra water en gaat de huisdierenwas samen met de poetsdoeken op 95 graden.
  Kortom, de moderne inzichten aangaande wassen zijn aan mij niet besteed.

 14. Ik heb me er toevallig een tijd geleden in verdiept toen ik wasluis had. Ik droog de rubberen rand zo vaak mogelijk. Het zeepbakje maak ik maandelijks schoon, ik kwam er achter dat ik dit echt er helemaal uit kan halen. Het filter onderin doe ik eens in de paar maanden maar dat is eigenlijk nooit echt vies sinds ik de handdoeken en vaatdoeken op kookwas was.
  Ik gebruik azijn als verzachter, en dat haalt ook goed zeepresten weg. En ik gebruik geen vloeibaar wasmiddel meer, dat schijnt slechter te zijn voor de machine.

 15. Goed om te lezen! Afgelopen week kregen we last van stinkende was omdat de wasmachine schijnbaar toch echt schoongemaakt moest worden. We hadden alleen geen idee hoe, nu gelukkig wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.