Cost Per Wear - Kosten Per Draagbeurt: streef naar 2,-

cost per wearIk had er nog nooit van gehoord, maar het staat voor Kosten Per Draagbeurt.*

Hoe bereken je de Cost Per Wear van een kledingstuk?

Je berekent dit als volgt:

Cost Per Wear = aankoopbedrag ÷ het aantal keren dat je een kledingstuk draagt.

N.B. Het doel is dat dit bedrag rond de 2 euro ligt. Je kunt kosten per draagbeurt dus gebruiken om te bepalen of een bepaald kledingstuk je geld waard is.

Cost Per Wear trouwjurk heel hoog

Bij een trouwjurk zal de KPD waarschijnlijk veels te hoog zijn. Een merk trouwjurk kost al gauw minstens 1500,-. En je zult hem waarschijnlijk 1 keer dragen. Dat betekent dat de KPD van je trouwjurk dus 1500 is! Een stuk meer dan 2...

Maar goed, ik denk niet dat je de KPD moet gebruiken bij een trouwjurk! Als je tenminste graag een jurk wilt kopen.

Laten we het daarom eens toepassen op mijn goedkope rode rokje van de Zeeman!

De Cost Per Wear van mijn Zeemanrokje

cost per wear
Cost per wear: 0.04 cent

Zo'n tien jaar geleden kocht ik een rood, knielang rokje bij de Zeeman van jersey materiaal voor 7,99. Ik draag dat rokje graag. Het zit lekker, en omdat het zo goedkoop was ben ik niet bang dat er vlekken in komen. Het is een fijn, laagdrempelig rokje.

Meestal kan ik het dragen vanaf mei tot en met ongeveer september. Laten we eens zeggen dat ik het 1 keer per week 1 dag draag, gedurende een periode van 5 maanden dat de temperaturen het toestaan.

Dat zou betekenen dat ik het rokje 20 keer draag in één jaar. Over een periode van 10 jaar is dat 200.

KPD van mijn Zeemanrokje is dus:

7,99 ÷ 200 = 0,04 cent

Met dit rokje blijf ik ruim onder de 2 euro! Het is dus een heel verantwoorde koop.

Je Cost Per Wear verbeteren doe je zo

kleding mooi houdenHoe lager je Cost per Wear hoe beter. Oftewel hoe langer je met je kleding kunt doen, hoe beter en duurzamer is. Dit is ook goede tactief als je duurzaam consumeren nastreeft.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt om het leven van je kleren te verlengen!

Zo verbeter je je Cost Per Wear!

1. Berg je kleding op de juiste manier op

Wollen truien moet je bijvoorbeeld niet in je kast hángen. Want dat is niet goed voor het model. Broeken kun je het beste wel ophangen, en dan wel in zo'n speciale hanger met een klem. Door je kleding op de juiste manier op te bergen behoud je de vorm van het kledingstuk!

2. Was 'delicate' kleding apart of op de hand

Deze regel geldt in ieder geval voor bh's! Ook al houd ik me er eerlijk gezegd nooit aan.. Maar door je netjes te houden aan het wasvoorschrift, voorkom je dat kleding beschadigt, verkleurt of dat het model er vroegtijdig uit gaat. Doe je delicate spullen toch in de wasmachine? Doe ze dan op z'n minst in een kussensloop! Zo zijn ze toch een beetje beschermd.

3. Kies voor houten of stoffen hangers

Houten en stoffen hangers zijn in de regel dikker dan plastic hangers. Daardoor steunt zo'n houten of stoffen hanger de schouders in een kledingstuk beter! Dit is dus weer beter voor het model en de vorm van je kleding.

4. Droog je kleding op natuurlijke wijze

Oftewel: gooi je kleding niet in de droogtrommel, ook al is dat snel en makkelijk. Al dat door elkaar tuimelen op warme temperatuur kan kleding sneller doen slijten.

5. Was je kleding binnenstebuiten

Als je kinderen hebt zoals ik, dan wordt de vieze was vaak al binnenstebuiten aangeleverd... Het voordeel is dat de kleuren minder snel vervagen. En als een shirt een print heeft, is binnenstebuiten wassen ook een behoud voor de afbeelding.

6. Let op wat je bij elkaar in gooit!

Gooi geen spijkerbroeken met van die harde 'spijkers' er in, bij jersey rokken kan ik je vertellen. Want voor je het weet heb je kleine gaatjes in je jersey kleding.

Conclusie

Als je zorgvuldig met je kleding omgaat kun je er langer mee doen en verlaag je de Kosten Per Draagbeurt. En dat is weer goed voor je portemonnee : )

En als je dol ben op een bepaald kledingstuk, verklein je zo het risico dat het kapot gaat.

Lees ook mijn post over je wasmachine reinigen en kleine gaatjes in kleding repareren.

Hoe ga jij met je kleding om?

Als je je in kast kijkt: van welk kledingstuk is je KPD dan het laagst? En van welke het hoogst?
Hoe beslis jij of je een kledingstuk koopt?

* Ik las over KPD in de Marie Claire van februari 2014, in een interview met stylist Danie Bles

Vergelijkbare berichten

7 reacties

 1. Ik heb een zwarte broek die heeft een hele lage KPD, ik heb hem inmiddels 3 jaren, ik draag hem 3 dagen in de week (naar kantoor) het hele jaar door. Soms draag ik hem zelfs in het weekend, maar even voor het gemak, 52 weken x 3 =156, 3 jaren maakt 468. Ik kocht hem bij de Action voor 6.99 in de aanbieding wat hem 0.014 maakt per draagbeurt tot nu toe, en hij kan nog jaren mee want hij blijft prachtig. Het duurste is toch weer die trouwjurk, tot nu toe 599,95 en nog niet gedragen, na 17 okt wel hoor :-). Wel leuk om er eens zo naar te kijken. groetjes

  Debby

 2. Ik ben dus niet de enige malloot. Ik reken het meestal om naar de kosten per jaar. Vooral als ik weer eens te horen krijg dat wat ik koop zo duur is. Ik koop 2x per jaar een jurkje a € 70 die draag ik dan weer 10 jaar dus € 7 per jaar. Zelfde truck werkt ook prima met schoenen. Ik koop 1x per jaar een paar en die kunnen dan best € 200 euro zijn, maar ja ze gaan ook weer 10 -15 jaar mee. Heb nu schoenen aan die ik zeker al 16 jaar heb want in mijn vorige woonplaats gekocht en hier woon ik al weer 16 jaar.
  Gewoon optijd naar de schoenmaker en regelmatig poetsen. Onderhoud verlengt de levensduur van je spullen echt.

 3. Veel van mijn kleding heb ik gekocht in de uitverkoop of voor een vriendelijk prijsje. Die draag ik thuis en vaak gedurende vele jaren. Net als je zegt met je rokje is het geen ramp als er een vlek inkomt of iets dergelijks.
  Sommige kledingstukken draag ik alleen als ik naar een speciale gelegenheid ga. Die zijn uiteraard duurder per draagbeurt. Maar zo houd ik ze wel lang netjes.
  Leuke manier om er naar te kijken.

 4. Daarom heb ik er niet zo heel veel moeite meer mee om wat duurdere dingen te kopen. Als ik het veel draag dan valt het best mee. Zoals mijn icebreaker vest. Dat kostte 120 euro ofzoiets, maar ik draag het al een jaar bijna elke dag.

 5. ik koop af en toe dure dingen, zoals schoenen en dit jaar ook een winterjas. de schoenen koop ik duur omdat ik voetproblemen heb en op mijn werk 6 uur per dag loop, ik doe wel heel lang met mijn schoenen, mede doordat het dure schoenen zijn , wel koop ik maar 2 paar per jaar en draag ze eerst een jaar netjes en daarna draag ik ze op mijn werk op. dit jaar kocht voor het eerst in 10 jaar een winterjas, de oude winterjas kocht ik in de uitverkoop en die heb ik dus 10 winters dagelijks gedragen , die jas heeft wel bewezen dat hij mijn geld dubbel en dwars waart was, dit jaar kocht ik een nieuwe winterjas omdat de oude echt op was, ik had al regelmatig gekeken naar een 2e handse maar geen geluk , dus nu maar een nieuwe en als hij net zo lang mee gaat als de vorige dan was ook deze het geld meer dan waard . de rest van mijn kleding koop ik voor 90 % 2ehands en gaat ook redelijk lang mee, langer dan nieuwe goedkopere kleding

 6. Je kunt het ook per half jaar uit rekenen. Ik heb dit jaar €123 aan kleding uit gegeven. Dat is ongeveer 173 dagen. Dan geef ik € 0,71 per dag uit. Is dan ongeveer € 0,35 aan gemiddeld KPD per kledingstuk. (alleen bovenkleding geteld, twee stuks per dag).

 7. Hallo,

  KPD.... Wat een prima term! Nog wat tips om de KPD zo klein mogelijk te maken:

  - als je in de paskamer iets aanpast en er verschijnt bij de eerste blik in de spiegel meteen een glimlach op je gezicht dan heb je een kledingstuk gevonden dat je waarschijnlijk wel vaak gaat dragen.

  - ga voor je geopende kast staan en realiseer je dat je met de inhoud ervan waarschijnlijk nog wel 5 tot 10 jaar vooruit zal kunnen zonder dat je iets erbij zou kopen (mits er geen mode en verleidingen zouden bestaan, en afgezien van ondergoed en sokken). Het is dus echt een kwestie van zelf kiezen wat je wil: je kunt je laten verleiden om altijd met de mode mee te doen. Maar dat hoeft niet...... (het is jouw portemonnee).

  Groetjes,

  Marian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.