Hoe kies je het juiste vloerkleed?

vloerkleed kopenVan de week stond ik bij de Xenos met een grijs vloerkleed in mijn handen.

Ik was sterk in de verleiding om het te kopen. De reden dat ik het uiteindelijk niet deed was dat ik vermoedde dat het vloerkleed dat er nu ligt toch mooier is. Of zoals mijn tante Dina zou zeggen: ‘Het is mooi spul voor wie het nodig heeft.’ En ik had het niet echt nodig.

Voddentapijt

Het grijze kleed van de Xenos was van dat materiaal waarvan ze ook ‘voddentapijten’ maken. Het voordeel is dat zo’n kleed dus in de wasmachine kan. Maar het nadeel vind ik dat het een beetje iel kan lijken op de grond. En dat het makkelijk verschuift.

Miskoop

Een vloerkleed kopen vind ik best lastig. En ik doe dan ook best eens miskopen. Zo kocht ik op een tweedehands markt ooit eens een vrij bont, rond vloerkleed. Toen ik het thuis neerlegde was het echt veel te druk. Gelukkig had ik er maar 3,50 voor betaald, maar toch vond ik dat jammer.

Hoe kies je het juiste vloerkleed?

Voor de woonkamer is er een handige vuistregel:

Zorg dat het vloerkleed zo groot is dat in ieder geval de vóórpoten van alle meubels op het kleed staan. De functie van een vloerkleed is meubels tot één geheel maken. Het is dus belangrijk dat de meubels ook echt op het kleed staan.

Aldus de vuistregel. Maar deze regel gaat bij ons helemaal mis. Want mijn vloerkleed is echt veels te klein om alle voorpoten er op te zetten. Of het wordt wel een héél klein knus kringetje van meubels…

Vloerkleed onder eettafel

Wil je een vloerkleed onder de eettafel?

Zorg dan dat als de tafel in het midden van het vloerkleed staat je overal nog 91 centimeter over houdt.

Dan heb je namelijk genoeg plek over voor de stoelen, zodat die ook nog op het kleed staan als er iemand op zit.

Vloerkleed onder bed

Voor een vloerkleed onder je bed geldt hetzelfde: zorg dat er aan weerszijden nog een stuk vloerkleed zichtbaar blijft. Als je dan uit bed stapt, worden je voeten verwelkomd door het vloerkleed. En niet door een koude vloer.

Hier onder zie je een vloerkleed met een fraai plaatje, maar wel erg druk!

vloerkleed
Mooi plaatje, maar veels te druk lijkt me!

Overige aandachtspunten bij het kiezen van een vloerkleed

Daarnaast kun je nog op de volgende punten letten als je een vloerkleed wilt kopen:

 1. Het materiaal: is het makkelijk schoon te houden? Dit is zeker belangrijk als je kinderen en/of huisdieren in huis hebt. Zelf ben ik dan ook dol op vloerkleden die in de wasmachine kunnen. Helaas zijn er daar niet veel van. En stomen is best duur. Ik kreeg van de stomerij ooit zelfs het advies dat ik goedkoper uit was als ik gewoon een nieuw kleed kocht!
 2. Heb je mensen in huis met allergieën?
 3. Het oppervlak van het kleed. Je hebt van die heerlijke pluizige kleden waar je zo wel op wilt gaan liggen. Maar die laten zich wel lastig stofzuigen.
 4. De prijs.
 5. De afbeelding.
 6. De kleuren. Passen de kleuren bij de rest van je interieur? Is het niet te druk? Of juist te rust?

Conclusie over vloerkleden

Persoonlijk zou ik niet zo gauw een vloerkleed onder een eettafel leggen! Zeker niet als je kleine kinderen hebt. Ook op onze slaapkamer hoef ik geen vloerkleed, want het is daar al stoffig genoeg. Maar in de woonkamer zou ik mijn vloerkleden echt niet willen missen. Want ze bieden een stuk warmte en gezelligheid vind ik.

Heb jij vloerkleden? Waar let je op bij aankoop, en wat voor soorten heb je?

Similar Posts

30 Comments

 1. 1 vloerkleed in de zithoek. Een kleed onder de eettafel vind ik ook niks. Wij hebben al jaren een sisal/jute vloerkleed van de blauw/gele woonwinkel. Neutraal, sterk en gezellig (vinden wij dan). Ik hou erg van natureltinten en vind het al snel te druk.
  Kleed lelijk of vies geworden? Dan maar vervangen, wassen kan niet. Ik ben het met je eens: een vloerkleed wat je zelf kunt wassen is te flodderig (bij een beetje grotere afmeting)

 2. Wij hadden een vloerkleed in de woonkamer van ons vorige huis. Dat was handig toen de kinderen klein waren. Dat speelde een stuk fijner dan op het harde parket.
  Later legden we het kleed bij de computerhoek. Dan beschadigde het parket niet zo.
  Nu hebben we geen kleed meer liggen. Ik vind dit veel makkelijker. Zo kan ik met de vloerwisser heel gemakkelijk en zonder elektriciteit de woonkamer vegen. En we zijn hier gevoelig voor stof, dus ik ben al niet zo weg van kleden. Daar gaat het ook makkelijk onder verzamelen. Wij eten bijna altijd in de zithoek. Dus met knoeien ook niet handig. Na het koken ben ik vaak te moe om op een rechte stoel te zitten, dus eten we altijd in de zithoek. Straks als het weer zomer wordt wil ik proberen vaker in de eethoek te eten.
  Die is nu zo mooi geworden en eindelijk af :-) In de warme maanden heb ik meestal veel meer energie dan in de wintermaanden.

 3. Een juist vloerkleed is net zoiets al het uitzoeken van de perfecte lamp. Daar hebben we in ons huis nog steeds een spaarlamp boven de eettafel en een vloerkleed dat we eigenlijk willen vervangen ;-).

  1. Ik snap dat helemaal! Er is ook zoveel keus! En het is behoorlijk sfeerbepalend wat je kiest. Ik kan daar ook helemaal van dichtklappen en tot niets komen.

   Niet voor niets duurde het vier jaar voordat ik gordijnen kocht.

 4. Ha! Wij hebben juist een dik vloerkleed nodig onder de eettafel. Anders krijg ik kouwe voeten :) De keukenvloer is echt heel koud en op dit moment zie ik niet veel in het aanleggen van vloerverwarming.
  Persoonlijk hou ik dan ook echt meer van tapijt-vloerkleden: dus dik. Kan niet in de wasmachine. Al helemaal niet vanwege de grootte. We gebruiken de eettafel in de keuken nu heel intensief, omdat ik liever aan tafel eet én omdat we vaker aan tafel een bordspel spelen. Daarbij, aan tafel heb je minder kans om te knoeien met eten.
  In de woonkamer hebben we ook een dikker kleed liggen. Maar dat is ook meer tegen het geluid. Kleden maken dat je kamer minder hol klinkt, en dat vind ik dan weer prettig.
  Alleen in de logeerkamer hebben we een klein wasbaar kleedje liggen, en in de badkamer natuurlijk. Want uit de douche stappen op een koude of glibberige vloer.. brrr.

  1. Leuk om iemand tegen te komen die wél een vloerkleed onder de tafel heeft. Het kan dus blijkbaar wel. Heb je dan geen last van eten dat op het kleed valt Daenelia? Dat is wat mij zo lastig lijkt aan een kleed onder de eettafel namelijk.

   1. Nee, maar wij hebben ook geen kleine kinderen in huis. Wel een pup, natuurlijk, en er zijn zat mogelijkheden om vlekjes weg te werken. Als je er maar snel genoeg bij bent!
    Met de pup moet je er ook op letten dat de geurtjes verdwijnen, voor de hondenneus. Daar hebben we dus een speciale enzymen-afbreker voor.
    Hoe vaak moet jij dan echt plakkerig eten onder de tafel vandaan halen? Zo vaak komt dat toch niet voor?

 5. Wij hebben sinds vorig jaar een groot vloerkleed in de woonkamer. Een donkerbruin, hoogpolig kleed. Het staat heel mooi op onze lichte vinyl vloer en bij de camelkleurige banken. Eigenlijk wilden we heel graag vloerbedekking in de kamer laten leggen maar omdat dit best prijzig is hebben we gekozen voor een alternatief: een vloerkleed! En we zijn er heel blij mee. Het staat veel warmer en knusser. En die vloerbedekking…? Die komt er vast ooit nog wel eens! Voorlopig zijn we hier heel tevreden mee!

 6. Ik heb alleen maar een klein vloerkleed dat boven ligt op mijn bureaukamer. Het andere kleed heeft de hond ingepalmd. Zo een vloerkleed is prachtig maar niet als je honden hebt. :)

 7. Voor de gezelligheid zou ik graag een kleed in de zithoek willen, maar dat zou dan zo’n groot kleed worden dat het niet meer uit te kloppen en uit te wassen valt. Dus dat gaat hem niet worden. We hebben wel een aantal wollen kleedjes die door schoonmoeder zelf zijn gemaakt. Ze zijn prachtig van kleur maar ook daar is de afmeting net te klein. Ze liggen dan ook niet in de woonkamer. We hebben vanwege longklachten vrijwel uitsluitend gladde vloeren. De pantoffels staan naast het bed dus last van koude voeten hebben we s ochtends niet!

 8. Hier een groot vloerkleed onder de salontafeltjes, bij de zithoek, het is eigenlijk een zeer groot hondenkleed;)de hond ligt er graag op, krabt erop, als die jeuk aan zijn neus heeft gaat die het hele kleed rond;)
  We hebben het bij de kwantum gekocht, de grootste maat, donker grijs en heerlijk zacht, hiervoor in het oude huis hadden we geen kleed.
  Verder geen vloerkleden, behalve in de badkamer, daar liggen er 3!Ik kan niet tegen die koude tegels, moet wat onder mijn voeten hebben.

 9. Alleen in de wintermaanden een vloerkleed in de zithoek, gewoon een simpel kleed van de xenon, en bij mijn bed heb ik altijd sloffen staan zodat ik niet met mijn blote voeten op het koude linoleum hoef te staan als ik er snachts uitdoet, aan een kleed heb daar niet veel omdat er in de gang ook linoleum ligt, in de badkamer ligt een badjas. Wassen doe ik de kleden niet, ik gebruik mijn stoomreiniger en in de zomer haal ik het vloerkleed uit de woonkamer.

 10. We hebben een vloerkleed (pers) in de zithoek van 6 1/2 bij 4 meter! Heerlijk en zo lekker warm, ook van kleur! We wonen in een boerderijtje van 1856 en de vloer is op zand gestort dus geen kruipruimte. Isoleren is mieilijk fus we hebben ondertapijttegels, een gladde wollen vloerbedekking en daarop de pers. Goede stofzuiger hebben we en us ook nodig!

 11. Een vloerkleed kan je huiskamer of slaapkamer zoveel meer uitstraling geven. Wij willen ook graag een vloerkleed, maar zitten met plavuizen met heel veel tinten erin en je wil niet net de verkeerde tint benadrukken. We krijgen nu binnenkort een hoogpolig kleed van mijn ouders, die zij niet meer gebruiken, om te kijken hoe het bevalt.

 12. Leuk artikel! Ik houd enorm van kleden! Soms wil ik wel 1 voor elk seizoen????in de woonkamer. Maar met kleine kinderen niet zo handig, wel superknuf. Bedankt voor de tips!

 13. Ik vind een vloerkleed wel altijd warm aan de voeten. Of sfeer in huis geven, warmte. Wij hebben nu een vloerkleed in 1 kleur, maar ik zou stiekem graag een ander kleed willen… met bollen of meerdere kleuren of… Wie weet komt dit wel in 2016 ;)

 14. Ik hou alleen nog van dierenhuiden ipv een vloerkleed.
  Bij ons onder de salontafel ligt een koeienhuid en naast ons bed liggen 2 geitenhuiden. Op ons lederen bankstel liggen 2 schapenvachten.
  Heel makkelijk in onderhoud, regelmatig uitkloppen en de koeienhuis stofzuigen. Het is een 100% natuurproduct en vuilafstotend.
  Stylistisch gezien is het erg mooi in ons landelijke interieur.

  Vriendelijke groet, Yvonne

 15. Vloerkleden kunnen heel gezellig en sfeervol staan. Ik zelf vind met huisdieren een kleed niet altijd een succes. Die gaan daar toch steeds op liggen en dan blijft je haren plukken. Onder de eettafel heb ik zelf nooit gehad onder de salontafel wel. Lekker knus bij de bank .Je hebt inderdaad prachtige kleden van heel goedkoop tot heel duur.

 16. Ik ben er het helemaal mee eens dat als je kinderen hebt het beter is om een tapijt te kiezen dat makkelijk is om schoon te houden. Ik heb een paar kinderen, en volgend jaar ga ik mijn huis renoveren, dus een nieuw tapijt hoort erbij. Ik zal ervoor zorgen dat mijn nieuwe tapijt makkelijk is om schoon te maken. Maar zelfs als ik het niet kan schoonmaken, zijn er veel specialisten die het wel kunnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.