Waarom wij geen kleedgeld geven. Hoewel ik het wel nuttig vind.

kleedgeldZak- en kleedgeld zijn goede manieren om kinderen te leren omgaan met geld. Niets helpt zo goed om de waarde van geld te ervaren, als wanneer het je eigen geld is. Veel kinderen worden er spontaan een stuk zuiniger van. Maar hoewel ik zeker het nut van kleedgeld inzie, hebben wij het niet ingevoerd in ons gezin.

Kleedgeld: gemiddeld 50,- per maand

Toen het vraagstuk van het kleedgeld zich voordeed ging ik te rade bij het Nibud. Volgens het Nibud is 50,- per maand een goed bedrag voor kleedgeld. Met 5 kinderen zou dit voor ons  250,- per maand zijn. Dat vind ik best veel. Daarom krijgen onze kinderen geen kleedgeld. In plaats daarvan ga ik met ze naar de stad voor nieuwe kleding ‘als het nodig is’. Dat bevalt prima. Mijn jongste zoon is bovendien heel redelijk in zijn wensen. Hij kon altijd vrij goed slagen in de uitverkoop bij Cool Cat voor spijkerbroeken, maar sinds een paar maanden verschuift zijn smaak wat meer naar de kleding van de WE. Zelf vind ik de kleding van de WE een stuk stijlvoller en mooier dan de toch wat schreeuwerige, en soms zelfs ordinaire look van Cool Cat. Het nadeel is alleen wel dat de WE relatief wat duurdere kleding heeft. Maar goed, als je goed oplet in de opruiming is het best te doen. En ik houd wel van die nette kledingstijl : )

Geen zin om te passen

Wat ik wel merk als ik ga winkelen voor kleding met mijn jongste zoon, is dat dat hij er vrij snel genoeg van krijgt. Dan vertikt hij het om nog verder te passen, en mompelt iets over ‘online kopen’. De meeste ‘gewone’ winkels hebben tegenwoordig ook een online versie. Maar er zijn ook webshops zonder een ‘stenen versie,’ zoals het Deense 2trendy Nederland. Je vindt daar herenkleding vanaf maat S. Mijn favoriete pagina’s zijn de rubrieken ‘Twee voor 55,-‘ en ‘Drie voor 45,-‘. Hieronder een voorbeeld van een broek die ik erg leuk vind voor mijn zoon:

Kleedgeld

Houd ik mezelf niet voor de gek?

Houd ik mezelf niet voor de gek? Is het wel écht financieel voordeliger om de kleding voor de kinderen te betalen in plaats van ze kleedgeld te geven? Ik besloot het eens kritisch na te rekenen. Mijn jongste zoon draagt bijvoorbeeld Dr.Martens veterschoenen van Schuurman Schoenen. Die kosten 150,-. Dat is goed voor 3 maanden kleedgeld. De spijkerbroeken die ik per 2 tegelijk voor hem koop bij de Cool Cat zijn gemiddeld 60,-. Dat is 1 maand kleedgeld. Verder draagt hij graag simpele witte en zwarte shirts die we kopen bij de Hema. Die kosten 4,50 per stuk. Laatst kocht ik 3 nieuwe. Laten we de bedragen eens optellen:kleedgeld

Ik kom uit op zo’n 223,50. Dat is ongeveer 4,5 maanden aan kleedgeld. Hiermee doet mijn zoon ongeveer een jaar. Als ik hem elke maand 50,- gaf als kleedgeld was ik 600,- kwijt. Ha! Dus ik houd mezelf NIET voor de gek. Het is in het geval van mijn 15-jarige zoon inderdaad voordeliger om kleding te kopen indien nodig, dan om hem kleedgeld te geven.

Tot slot

Onze kinderen krijgen geen kleedgeld, omdat 5 x 50,- per maand een erg hoge kostenpost is. Het is voor mij voordeliger om kleding voor de kinderen te kopen op het moment dat het nodig is. Om ze te leren met geld om gaan krijgen ze zakgeld.

Wat vind jij van kleedgeld?

Met dank aan 2Trendy Nederland voor het voorzien van de inspiratie voor deze post : )

Zie ook Zakgeld veertien jaar en Waar doen ze het van?

Similar Posts

26 Comments

 1. Ja ik geef kleed en zakgeld.
  Op een gegeven moment vinden ze het ook leuk om zelf te gaan shoppen en leren hier veel van.
  Ik mis toch wel veel kleding in dit rijtje, zoals jassen, truien,extra paar schoenen, onderkleding, sokken en dergelijke.
  Dit zit allemaal inbegrepen in het kleedgeld van mijn dochter.

 2. Bijhouden, eerst op papier in een schriftje, zo begon ik met de kinderen als ze twaalf waren. Ook kleine dingen noteren, ondergoed, sokken, bikini,ook grote dingen, nieuwe winterjas.Na een jaartje kregen ze zelf het kleedgeld,maar eerst nog samen uitgeven, en nog steeds dat schriftje, en af en toe een reminder van mij, bv eind van de zomervakantie even zeggen dat het in oktober weer koud wordt en vragen of hun winterkleding nog okee is. Als het allemaal redelijk liep, liet ik het los.
  Het kleedgeld kwam van de kinderbijslag, die werd gebruikt voor zakgeld en kleedgeld, het ging dus niet van het huishoudbudget af.Ik geloof bij de laatste dat het 240 euro per kwartaal was, dus 50 euro kleedgeld en 30 euro zakgeld per maand. Daarmee moesten ze zien uit te komen. Zo leerden ze plannen, uitkomen met wat ze hadden(de tweedehandswinkel werd ook bezocht)en bijhouden wat er uitgegeven was en wat er nog over was.

 3. Een jaar met 2 spijkerbroeken en 3 t shirts is toch te weinig vaak groeien kinderen uit schoenen dus dat zal 2 paar schoenen per jaar worden.
  Een jas en truien of vest en ondergoed en sokken komen er dan nog bij.
  Wij hebben ook 5 kinderen en ze kregen allemaal kleedgeld geen onvoorziene uitgaven meer.
  Ze kwamen er goed mee uit en kwamen met tasjes van Zeeman thuis want sokken bij die speciale winkel vonden ze ineens te duur;)

 4. Leuk onderwerp maar ik vind de post niet realistisch. Een puber die in een jaar slechts.1 paar schoenen, 2 spijkerbroeken en 3 eenvoudige t-shirts nodig heeft? Nee, dat lijkt me geen realistisch beeld.

 5. Ik denk dat als ik mijn jongens later kleedgeld ga geven dat het niks wordt. Zie ze niet de stad in gaan om te passen en lekker te shoppen, nee ik koop zelf wel wat voor ze

 6. Leuk stukje. Zelf ben ik ook geen voorstander van kleedgeld, ze mogen het wel is ze willen. Zelf en door het leren van klasgenoten hebben ze het idee dat het winkelen met mama voordeliger is voor hunzelf :)

 7. Ik kocht voor mijn 4 kinderen wat ze nodig hadden terwijl ze ze nog mee naar de winkel kwamen. Naarmate ze weekend baantjes vonden kochten ze vaak kleding voor zichzelf en toen ze gingen studeren kocht ik niets meer, tenzij het een cadeau was voor bv een verjaardag. Met mijn zonen had ik echter het probleem dat er veel verloren/gestolen werd. Als ze bv gingen kamperen dan eiste ik een redelijke voorbetaling en van dat bedrag werden verloren spullen vervangen. Er ging nog maar zelden iets kwijt of kapot!

 8. Na lang aandringen kregen de twee oudste zonen ook kleedgeld. Na enkele maanden werd er gevraagd wat ze allemaal gekocht hadden. De een had een onderbroek van de Hema en de andere een paar sokken. Kleedgeld zijn we dus per direct mee gestopt.

 9. De oudste krijgt al jaren kleedgeld en gaat daar prima mee om. Wel betalen wij nog de winterjas en sportkleding. De jongste gaat nog gezellig shoppen met mama.

 10. onze kinderen zijn nog wat jong voor kleedgeld. zakgeld krijgen ze wel,maar dat vergeten wij en zij vaak. komt nog wel

 11. Maar is je zoon geen ondergoed, sokken, jassen, sportkleding etc nodig en kan hij het hele jaar op zijn schoenen looen? Nooit geen slippers of sneekers? Vind je lijstje erg karig en 50 euro van het nibud erg krap. Onze zoon krijgt 80 euro per maand. Daar moet hij de kapper ook van betalen. Hij is 17 jaar.

  1. De kapper betaal ik nu altijd voor hem. En die schoenen, ja, op zich kan hij daar vrij lang meedoen. Eventjes lieten de zolen los, maar die zijn vakkundig geplakt door de schoenmaker.

 12. Hier kreeg dochter eerst € 40 kleedgeld, dat hebben we in overleg met haar verlaagd naar € 30 terwijl ze er ook meer van moest gaan kopen.
  Dat red ze prima. Maar ik denk dat je voor een jongen minder kwijt bent als voor een meisje in de groei. BH’s zijn niet goedkoop als je wil dat ze goed zitten en goed blijven zitten.
  Ze is de afgelopen 2 maanden bijna 7 cm gegroeid, dan zit alles in eens weer op hoogwater.

 13. Ik ben een voorstander (altijd geweest) van kleedgeld. Mijn kinderen kregen vanaf hun 12E jaar kleedgeld. De eerste jaren onder begeleiding en vanaf hun 16E jaar regelden ze alles zelf. Bij de oudste ging het wel eens mis maar daar heeft ze van geleerd; de jongste heeft nooit orobkemen met kleedgeld gehad.
  Jouw kinderen zijn toch niet even oud? De eerste jaren krijgt een kind kleedgeld en tegen de tijd dat de jongste kleedgeld krijgt zal de oudste zichzelf bedruipen (bijbaan, studiefinanciering, baan)

 14. Op 29 maart 2011 schreef je trouwens dat je oudste dochter €30 euro kleedgeld krijgt en je dochter van 12 ook graag kleedgeld wil………..

  1. Wat wonderlijk. In mijn herinnering hebben we ze nooit kleedgeld gegeven. Maar misschien is er een periode geweest dat we het hebben geprobeerd. Dat heeft dan denk ik niet lang geduurd, want ik herinner me dit niet eens.

 15. Hier zijn ze ook nog te jong maar ga ook geen kleedgeld geven. Uit ervaring van vroeger weet ik dat dat voor een deel ook opgaat aan andere dingen dan kleding

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.