Nele Colle: Jomo oftewel The joy of missing out

Jomo: the joy of missing out

Ik denk dat de meeste mensen het (vreselijke) begrip Fomo wel kennen, oftewel Fear Of Missing Out. Door de vele, vele mogelijkheden anno 2019 zijn een heleboel mensen bang geworden om ‘iets te missen’. Daarom doen ze voor de zekerheid gewoon maar overal aan mee. Maar er zitten nu eenmaal maar 24 uur in een dag… en sommige mensen krijgen daardoor stress van overal aan meedoen. Zo iemand is de Belgische Nele Colle.

Jomo: het resultaat van een burn-out

Nele Colle rende ook mee in het moderne drukke leven, totdat ze op een dag niet meer mee kón rennen oftewel ze kreeg een burn-out. En naar goed gebruik, schreef ze vervolgens een boek over de dingen die ze daarvan leerde. En dat is haar boek Jomo. Ik wilde dit boek lezen vanwege de titel, want ik had zin in een tekst met de boodschap dat het prima is om NIET overal aan mee te doen. Een verhaal over tevreden zijn met wat je hebt, dat het allemaal niet zo groots hoeft en dat je heus geen bucket list hoef te hebben. Gewoon een boek over een eenvoudiger leven dus. In die zin viel het boek me helaas tegen. Want het boek heet dan wel Jomo, maar veel stukken zijn geschreven op Fomo-toon.

Na mijn aanvankelijke teleurstelling, omdat het boek niet voldeed aan mijn verwachtingen, ontdekte ik er toch wel een aantal interessante dingen in, en die deel ik graag met jullie in deze post.

Jomo: wat kun je van dit boek verwachten?

Jomo is dus het resultaat van de burnout van Nele Colle. Het gaat over wat zij leerde van haar burn-out en hoe ze deze overwon. Voor Nele bleek opruimen de weg naar herstel! Want door op te ruimen kreeg ze in eerste instantie weer een gevoel van controle over de onrustige wereld om haar heen, hoewel ze uiteindelijk predikt dat je controle vooral moet loslaten. Belangrijker nog, is dat Nele door haar huis op te ruimen leerde wat echt belangrijk voor haar was. En die les paste ze vervolgens toe op haar leven in het algemeen. Ze begon keuzes te maken, durfde dingen los te laten en te ‘verliezen’ en kreeg daardoor meer rust en balans in haar leven. Met andere woorden: ze ontdekte de joy of missing out.

Het boek is een combinatie van Nele’s inzichten over het leven en praktische tips om je huis op te ruimen. Vooral van dat laatste werd ik een beetje moe, want we hebben Marie Kondo toch al?! Ik heb niet zo’n zin in weer een methode om mijn huis op te ruimen.

De belangrijkste les van Nele Colle

Nele Colle constateert dat mindfulmomenten, reizen, retraites, op vakantie gaan en yogalessen meestal maar een tijdelijk effect hebben. Dat zie je ook terug bij zelfhulpboeken: ze werken maar kort. De kunst is dus om een permanente verandering in je leven aan te brengen, zodat het effect blijvend is. En dat doe je volgens Nele dus door keuzes te maken:

Je hoeft niet alles te hebben, je hoeft niet alles te kunnen en je hoeft niet alles te doen. Je mag tevreden zijn met wie je bent.

Het is de kunst om meer dingen in je leven te hebben waarvan je energie kríjgt, dan dingen die energie kosten.

Mijn conclusie over Jomo van Nele Colle

Jomo is een combinatie van het (zoveelste verhaal) van iemand die een burn-out overwon en praktische tactieken om je huis op te ruimen in 8 stappen. Ik vond het boek wel aardig, maar niet geweldig. Als ik het een cijfer moest geven dan zou het denk ik een 7 zijn.

Ik denk dat het boek voor moeders wellicht nog wel interessant kan zijn, omdat die vaak kampen met veel verschillende eisen en verwachtingen en Nele daar veel over schrijft. Verder is het boek leuk als je nog nooit van Marie Kondo of andere opruimtechnieken hebt gehoord, want dan is de informatie wellicht nieuw voor je.

Praktische informatie over Jomo

Jomo van Nele Colle is voor 22,95 te koop bij bol.com.

Nele Colle blog

Nele houdt ook een blog bij. Dat vind je op Mama ruimt op.

Jomo van Nele Colle

Leestips

Wat vind jij van het idee Fomo, the joy of missing out versus Fomo: the fear of missing out? Ben je wel eens bang dat je iets misloopt?

Similar Posts

5 Comments

  1. Ik had de term altijd vooral toegepast op sociale media. Daar kun je namelijk best af en toe eens wat missen. Blijkt het boek daar niet eens echt over te gaan:). Opruimen kan ik heel goed zelf, dus ik ga ‘m niet lezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.