Ruzie over geld (en mijn uitslag v.d. Geld relatie test!)

Gepost May 6, 2016 in Financiën / 29 Comments

Ruzie over geld
Geld is een gevoelig onderwerp. En ruzie over geld komt dan ook regelmatig voor.
Elf jaar geleden schreef ik onderstaande blogpost over Ruzie over geld. Dat was naar aanleiding van een onderzoek van het Nibud.
Hieronder de post van destijds, en daarna een follow-up!

Ruzie over geld in 2009

Over geld valt veel te twisten, dat blijkt uit onderzoek van het Nibud. Drie van de vijf stellen (60%) heeft ruzie over geld.

 1. Gedrag: ‘Jij bent een krent!’ versus ‘Jij smijt het geld over balk!’
 2. Prioriteiten: ‘Ik móét echt die nieuwe laarzen hebben!’
 3. Macht: wie gaat over de financiën?
 4. Verdeling: wie brengt er hoeveel in?

Vrouwen versus mannen

Vrouwen liegen vaker over de prijs van een aankoop, houden geld achter, of kopen iets stiekem wat ruzie over geld kan veroorzaken. Eén op de drie vrouwen van de 1400 respondenten zegt een geldgeheim te hebben, tegen 16% van de mannen. Ook zegt 12% van de vrouwen een spaarpotje te hebben waar de partner niets van weet. Van de mannen zegt 7% zo’n geheim potje geld te bezitten.

Mannen hebben meer voor geld over dan vrouwen. Ze vinden dat veel geld hen zelfstandig maakt en vinden merkartikelen belangrijker dan vrouwen. Vrouwen maken zich meer zorgen over geld en doen vaker een aankoop zonder eerst na te denken of ze het echt nodig hebben. Geldzaken kunnen ook ná een relatie voor problemen zorgen.

Ruzie over geld in 2020

Het Nibud heeft niet stilgezeten, en publiceerde in 2019  een nieuw onderzoek over ruzie over geld. Uit dit onderzoek kwam dat 27% van de stellen ruzie maakt over geld. De meeste meningsverschillen gaan over bezuinigen, en dan over deze twee dingen:

 • Waarop moeten we bezuinigen?
 • Hoe gaan we bezuinigen?

Mijn man en ik: de Nibud Geld en relatie test!

Mijn man en ik hebben eigenlijk nooit ruzie over geld. We zitten denk ik simpelweg behoorlijk op één lijn. Maar om het te testen heb ik de Nibud Geld en relatie test gedaan!

Het resultaat valt me niet tegen. We matchen voor 78%. Kijk maar:

ruzie over geld

Mijn man en ik hebben een gemeenschappelijke huishoudpot, en allebei een eigen privérekening.

Ik moet wel een beetje glimlachen over dat ‘Nicole gaat meer in discussie dan Floris,’….

Ruzie over geld: mogelijke oplossingen

Hoe kun je nou voorkomen dat geldzaken een probleem worden en je ruzie over geld krijgt?

Hieronder een overzicht van manieren om je geldzaken te regelen en te voorkomen dat je bij een relatietherapeut terecht komt! Hoewel die zeker behulpzaam kunnen zijn als jullie er zelf niet uitkomen.

1. Je houdt alles strak gescheiden

Met deze methode heeft elke partner zijn eigen rekening(en). Je zou het kunnen zien als twee bedrijven die hetzelfde pand huren, maar elk hun eigen bedrijfsvoering doen. Dus als je partner er dan een potje van maakt, moet hij of zij dat zelf weten. Jij hebt je zaken wel op orde. Ruzie over geld wordt dan als het ware overbodig.

2. Alles op de grote hoop

Lijnrecht tegenover bovenstaande methode is gewoon al jullie geld op één grote hoop gooien. In zo’n geval stort je je salaris op één algemene rekening, waar jullie allebei aan bijdragen én toegang tot hebben. Er is dan geen ‘mijn en dijn’ alleen maar ‘ons’.

3. Bijdragen naar inkomen

Als de één elke maand 3000,- euro binnenharkt en de ander 1500,- dan kun je ervoor kiezen om bij te dragen naar inkomen. Dus dat je bijvoorbeeld allebei 20% van je inkomen bijdraagt aan huishoudelijke kosten.

4. Fifty-fifty

Je kunt er ook voor kiezen om simpelweg ieders de helft van de kosten te dragen. Dus als de hypotheekkosten maandelijks 1100,- zijn draagt ieder 550,- bij. Ongeacht het inkomen. Ruzie over geld ontstaat dan alleen als één van beide zich hier niet aan houdt.

5. Ouderwetse methode: zakgeld

Als je een partner hebt die geen kaas heeft gegeten van geldzaken, en het ook niet interesseert kun je kiezen voor de zakgeldconstructie. Een van de partners doet alles financieel, en geeft de financiële nitwit gewoon zakgeld. Toen vrouwen nog verplicht huisvrouw werden als ze trouwden, leverde menig man zijn salaris bij haar in, en kreeg dan zakgeld! Hoezo financiëel afhankelijk?!

6. Om de beurt de kar trekken

Toen ik mijn man leerde kennen studeerde ik nog. Hij zat er dus financieel beter bij dan ik. Vervolgens was ik een hele periode thuisblijfmoeder. Inmiddels zijn de kinderen ouder en werk ik als blogger vanuit huis. Hierdoor kan ik nu helpen de financiële kar te trekken. Mocht ik ooit genoeg verdienen, dan zou mijn man graag huisman worden.

Je ziet soms ook dat één van beide partners werkt, terwijl de ander studeert. En als de student een baan heeft gevonden, worden de rollen omgedraaid en is de andere partner aan de beurt om te studeren.

7. Ieders zijn eigen kostenposten

Mijn man betaalt bij ons de hypotheek kosten, en ik betaal het water, gas en licht. Bij deze methode verdeel je de kostenposten, en is iedere partner verantwoordelijk voor de betalingen van díe kosten. Dit verkleint de kans op ruzie over geld, omdat er een duidelijke verdeling is.

Meer weten over ruzie over geld? Of hulp nodig?

Ook interessant:

Ben je geïnteresseerd in hoe anderen hun geldzaken regelen? Dan is de serie Waar doen ze het van? ook echt iets voor jou! En lees ook Gedoe om geld.

Hoe hebben jullie de financiën thuis geregeld? Wie doet wat?


29 responses to “Ruzie over geld (en mijn uitslag v.d. Geld relatie test!)

 1. Ik ben meewerkend partner in het bedrijf van mijn vriend. Ik ontvang daar geen salaris voor, maar ik leef net zo goed van de winst als hij. Bij ons is er zeker geen sprake van mijn of dijn. Ook toen we nog geen bedrijf hadden en beiden fulltime in loondienst werkten, ging alles op de grote hoop. Dat gaat eigenlijk al 17 jaar zo en dat gaat goed. Wij denken ook allebei hetzelfde over het doen van uitgaven en zijn beiden geen big spenders. Dat scheelt. Als de één geld verbrast en de ander niet, dan is het misschien handiger om naar rato geld te storten op een gezamenlijke rekening voor de vaste lasten en de boodschappen en de rest voor jezelf te houden voor de andere uitgaven. Of om te sparen.

 2. Hier regel ik alles van financiële zaken, we bespreken alle aankopen altijd samen. Mijn partner heeft zelf geen bankkaart (is het ding al 3maal kwijt geraakt) en ik haal dus ook geld af voor hem als hij het vraagt. En dat loopt goed. We kunnen ons beide vinden in deze regeling dus.

 3. nicole

  Wij gooien alles op een grote hoop. In het begin voor de kinderen hadden we beiden zakgeld maar dat werd maar zelden gebruikt dus daar zijn we mee gestopt. Man heeft nog wel een oude eigen rekening waar een paar honderd euro op staat. Daar koopt hij soms wat van als hij me wil verrassen.
  Aan het begin van elk jaar maken we een financieel plan voor het hele jaar. We maken ook een wensenlijstje en dat zijn niet alleen dingen voor het huis oid maar ook persoonlijke wensen. We kijken of, hoe en wanneer het kan. Man heeft een motor en dat kost geld. We reserveren iedere maand een bedrag voor onderhoud en vervanging. Verzekering en wegenbelasting zijn gewone vaste lasten. De benzine betaalt hij uit de huishoudpot. Ik ga af en toe wat eten of naar de film met vriendinnen en zo hebben we elk ons ding. We zijn het eigenlijk altijd eens over geld. Ik hou ook geen budget bij verder, ook niet voor de boodschappen. Omdat we beiden een goed inkomen hebben en een lage hypotheek voel ik niet de noodzaak. We sparen en leven goed. Er blijft aan het eind van de maand altijd een stukje geld over.

  • Wat goed dat jullie een financieel plan maken voor het hele jaar! Jullie hebben jullie financiën keurig op orde als ik dat zo lees!

   En heerlijk om een lage hypotheek te hebben stel ik me zo voor.

 4. Hier een combinatie van 2 en 5. Alles is één pot nat, maar ik heb de touwtjes in handen. Vriendlief heeft er gewoon geen interesse in, die gelooft het wel. Dus die heeft een rekening waar ik geld op stort. In overleg wordt die op pijl gehouden.

 5. anoniem

  Wij hebben een gezamenlijke rekening en we bespreken wat daaraf gaat. Verder hebben we onze eigen rekeningen met ons eigen geld en daar gaan ook onze persoonlijke uitgaven vanaf. We hebben beiden (vanuit onszelf) onze hand op de knip, al geef ik wel iets meer uit dan mijn man.

 6. De ouderwetse manier van zakgeld spreekt mij nog het meest aan. Dan is duidelijk waar de grens ligt en dan heb je daar al geen discussies over. Verder ben ik ook voor bijdragen naar rato en voor om de beurt de kar trekken. Alles op één hoop is een goede oplossing als je allebei grotendeels op dezelfde lijn zit, wat de financiën betreft.

 7. Ik wil nog wel even aangeven dat het zeker niet ‘gebruikelijk’ was vroeger, dat huisvrouwen het financiele gedeelte deden. Het kwam volgens mij veel vaker voor dat vrouwen van hun man een huishoudbudget kregen en het daar maar mee moesten doen. Niks geen ‘loonzakje afgeven’. Dat gebeurde alleen in ge-emancipeerde huishoudens, en daar waren er bar weinig van. Ik ken zelfs voorbeelden van huwelijken waarbij de vrouw een inkomen had en dat man verwachtte dat zij daarvan het huishouden bekostigde terwijl hij zijn eigen salaris voor zichzelf uitgaf. (Een beetje vrouw stapte dan ook al snel uit zo’n huwelijk.)
  Bij ons gaat het z’n gangetje. Hij verdiend, ik verdien, we betalen allebei de hypotheek en andere kosten. Toen ik een paar maanden geen inkomen had, leefden we op zijn inkomen; en toen hij een paar maanden geen inkomen hadden, leefden we op mijn inkomen. Geven en nemen 🙂
  Toch vind ik dat beide partners een eigen spaarpotje moeten hebben, waar ze zonder overleg uit mogen uitgeven. Beetje onafhankelijkheid moet er wel zijn.

 8. “….en geeft de financiële nitwit gewoon zakgeld” hahaha! Juist!
  Maarja gelukkig heb ik dat probleem niet. Mijn man heeft er wel degelijk kaas van gegeten. Gelukkig! Scheelt me weer wat kopzorgen 😉

 9. Ik ben thuisblijfmoeder, dus mijn vriend doet de financiële rompslomp. Zelf verdien ik een beetje waarvan ik de boodschappen e.d. doe, maar de rekeningen betaald hij. Mijn vriend heeft ook een goede baan, dat er genoeg overblijft en zo hebben wij het ook duidelijk afgesproken.

  • Een vriendin van mij is ook thuisblijfmoeder, en bij haar zitten de financiën juist in haar takenpakket. Haar man interesseert het niet, en zij werkte vroeger bij een bank.

   Het is leuk om te lezen hoe verschillend iedereen het invult.

 10. De man brengt het geld binnen en ik doe de financiële dingen. Hij geeft amper geld uit, maar zou ook vergeten om rekeningen te betalen.

 11. Op dit moment heb ik geen relatie, maar ik zou een aparte rekening voor het huishouden openen en daar elke maand voldoende geld op knallen en de rest lekker gescheiden houden! Liefs.x

 12. Mijn vriend is kostwinner, ik verdien daarnaast wat als freelancer. We gooien het op de grote hoop, van wat overblijft sparen we een deel en de rest krijgen we voor onszelf om uit te geven.

 13. VeggieMo

  Sinds ons trouwen (en we bij elkaar gingen wonen) gaat ons geld op de grote hoop. We doen niet aan zakgeld. Als we iets willen kopen doen we dat en als het om een groter bedrag gaat overleggen we altijd. Manlief werkt denk ik vijftig uur per week en ik doe het huishouden en heb verder geen inkomen.
  Mijn man is van het grote economische plaatje en elke maand kijken we hoe we er financieel voorstaan. Ik doe de boekhouding van de uitgaven.
  We zijn allebei niet van die uitgevers en daarom werkt deze manier ook goed. Het lijkt me heel lastig als de ene heel royaal is en de andere spaarzaam.

 14. Vita mientje

  Ik woon alleen ennalles goed geregeld.
  Maandlasten automatische afschrijvingen.
  Zorgkosten 1 keer per jaar overmaken .
  Andere kosten optellen ler jaar delen door12 en reserveren .
  Dan wat over blift 300 pm sparen ,zo je zo.
  Verder kunst zo creatief mogelijk te leven en genieten .
  En je niet te spiegelen aan andere mensen dat is de kunst .m.i.

  genoeg is immers. Genoeg.
  En pluk de dag????☕️????

 15. Wij hebben allebei een inkomen. Hiervan betalen we allebei ongeveer een gelijk deel aan de kosten voor het huishouden / huis ed. Eens per jaar / twee jaar berekenen we de boel weer eens en trekken we het zonodig wat rechter.

  Verder hebben we allebei onze eigen rekening en een huishoudpot waar geld op gestort wordt.

  Ik vind het een fijne regeling: de man is meer bourgondisch en ik ben meer een spaarder. Zo doen we allebei met ons eigen geld wat we willen. Over echt grote bedragen overleggen we altijd. Over uitgaven van 200 euro of minder overleggen we eigenlijk zelden. Alleen als we zelf twijfelen over de aankoop 😉

 16. Maartje

  Mijn vriend en ik hebben sinds we in ons nieuwe huurhuis wonen een gezamenlijke rekening. Op deze rekening maken we iedere maand hetzelfde bedrag over, het geld dat we over houden sparen we op voor onvoorziene uitgaven en voor een vakantie.
  De boodschappen en andere gezamenlijke uitgaven, noteren we en aan het eind van de maand verrekenen we dit. Alles voor ons zelf (kleding ed.) betalen we dus zelf.
  We hebben nu beide geen vaste inkomsten, we zijn beide student met bijbaantje(s). Ik denk dat zodra we afgestudeerd zijn en we werk vinden we meer op een hoop gaan gooien. We zijn hetzelfde in de manier van geld uitgeven dus daar zal denk ik niet snel ruzie over ontstaan. Tot dusver nog nooit gebeurd 😉

 17. Zoveel verschillende mogelijkheden! Poeh! Mijn man en ik zijn al 15 jaar samen dus het echte grote sparen begon deden we samen en dus ging en gaat alles op de grote hoop. Wel hebben we verschillende rekeningen voor verschillende doelen (sparen, lopende rekeningen, kindjes en een rekening voor mijn freelance werk) en dat is gelukkig altijd goed gegaan. We hebben werkelijk nog nooit een discussie of onenigheid over geld gehad. Ik kan me wel goed voorstellen dat als je op een “latere” leeftijd bij elkaar komt en al een baan, huis, inkomen en spaargeld hebt dat je het gescheiden houd. Als het maar werkt!

  • Het is inderdaad een kwestie van wat goed voor je werkt. Als je langer alleen bent geweest kan ik me goed voorstellen dat je wat meer zou willen vasthouden aan je eigen rekeningen en gewoontes.

 18. Ik geloof dat het bij ons op geen van de beschreven manieren gaat 😉
  Wij hebben twee rekeningen, één waar de incasso’s van af gaan en één waar we de handmatige betalingen af doen en alles voor het huishouden.

  Die laatste gebruiken we ook voor alle andere zaken, als we iets willen, gezamenlijk of voor ons alleen overleggen we gewoon of dat wel of niet kan. Wij delen het dus allemaal!

 19. Voorlopig storten we beide een gelijk bedrag op onze gezamenlijke rekening en daar worden de huishoudelijke uitgaven van gedaan. MAAR we zijn nu nog beide student. Als we straks gaan werken gaan we opnieuw kijken hoe we het doen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.