Ruzie over geld (+ mijn uitslag v.d. Geld relatie test!)
Last updated on December 12th, 2020 at 03:59 pm
- Ruzie over geld in 2009
- Vrouwen versus mannen
- Ruzie over geld in 2020
- Millennials ruzieën om geldkwesties
- Mijn man en ik: de Nibud Geld en relatie test!
- Ruzie over geld: mogelijke oplossingen
- 1. Je houdt alles strak gescheiden
- 2. Alles op de grote hoop
- 3. Bijdragen naar inkomen
- 4. Fifty-fifty
- 5. Ouderwetse methode: zakgeld
- 6. Ruzie over geld: om de beurt de kar trekken
- 7. Ieders zijn eigen kostenposten
- Meer weten over ruzie over geld? Of hulp nodig?
Ruzie over geld in 2009
Over geld valt veel te twisten, dat blijkt uit onderzoek van het Nibud. Drie van de vijf stellen (60%) heeft ruzie over geld.
- Gedrag: ‘Jij bent een krent!’ versus ‘Jij smijt het geld over balk!’
- Prioriteiten: ‘Ik móét echt die nieuwe laarzen hebben!’
- Macht: wie gaat over de financiën?
- Verdeling: wie brengt er hoeveel in?
Vrouwen versus mannen
Vrouwen liegen vaker over de prijs van een aankoop, houden geld achter, of kopen iets stiekem wat ruzie over geld kan veroorzaken. Eén op de drie vrouwen van de 1400 respondenten zegt een geldgeheim te hebben, tegen 16% van de mannen. Ook zegt 12% van de vrouwen een spaarpotje te hebben waar de partner niets van weet. Van de mannen zegt 7% zo’n geheim potje geld te bezitten.
Mannen hebben meer voor geld over dan vrouwen. Ze vinden dat veel geld hen zelfstandig maakt en vinden merkartikelen belangrijker dan vrouwen. Vrouwen maken zich meer zorgen over geld en doen vaker een aankoop zonder eerst na te denken of ze het echt nodig hebben. Geldzaken kunnen ook ná een relatie voor problemen zorgen.
Ruzie over geld in 2020
Het Nibud heeft niet stilgezeten, en publiceerde in 2019 een nieuw onderzoek over ruzie over geld. Uit dit onderzoek kwam dat 27% van de stellen ruzie maakt over geld. De meeste meningsverschillen gaan over bezuinigen, en dan over deze twee dingen:
- Waarop moeten we bezuinigen?
- Hoe gaan we bezuinigen?
Millennials ruzieën om geldkwesties
In Elsevier staat te lezen dat millennials zich twee keer zoveel bemoeien met de uitgaven van hun partner dan oudere generaties. Ruzie over geld ontstaat omdat de één de uitgaven van de ander ‘onzinnig’ vindt.
‘Koppels boven de 45 jaar maken aanzienlijk minder ruzie over geld, gemiddeld maar 8 procent.’ (Bron: Elsevier)
Dat millennials vaker ruzie over geld hebben (19%) zou komen doordat ze op een leeftijd zijn waar je meer grote uitgaven doet. Denk aan een huis kopen, de komst van een baby en dat soort grote gebeurtenissen. Maar ze hebben ook gedoe over de dagelijkse boodschappen en uitgaven over huis en tuin.
Mijn man en ik: de Nibud Geld en relatie test!
Mijn man en ik hebben eigenlijk nooit ruzie over geld. We zitten denk ik simpelweg behoorlijk op één lijn. Maar om het te testen heb ik de Nibud Geld en relatie test gedaan!
Het resultaat valt me niet tegen. We matchen voor 78%. Kijk maar:
Mijn man en ik hebben een gemeenschappelijke huishoudpot, en allebei een eigen privérekening.
Ik moet wel een beetje glimlachen over dat ‘Nicole gaat meer in discussie dan Floris,’….
Ruzie over geld: mogelijke oplossingen
Hoe kun je nou voorkomen dat geldzaken een probleem worden en je ruzie over geld krijgt?
Hieronder een overzicht van manieren om je geldzaken te regelen en te voorkomen dat je bij een relatietherapeut terecht komt! Hoewel die zeker behulpzaam kunnen zijn als jullie er zelf niet uitkomen.
1. Je houdt alles strak gescheiden
Met deze methode heeft elke partner zijn eigen rekening(en). Je zou het kunnen zien als twee bedrijven die hetzelfde pand huren, maar elk hun eigen bedrijfsvoering doen. Dus als je partner er dan een potje van maakt, moet hij of zij dat zelf weten. Jij hebt je zaken wel op orde. Ruzie over geld wordt dan als het ware overbodig.
2. Alles op de grote hoop
Lijnrecht tegenover bovenstaande methode is gewoon al jullie geld op één grote hoop gooien. In zo’n geval stort je je salaris op één algemene rekening, waar jullie allebei aan bijdragen én toegang tot hebben. Er is dan geen ‘mijn en dijn’ alleen maar ‘ons’.
3. Bijdragen naar inkomen
Als de één elke maand 3000,- euro binnenharkt en de ander 1500,- dan kun je ervoor kiezen om bij te dragen naar inkomen. Dus dat je bijvoorbeeld allebei 20% van je inkomen bijdraagt aan huishoudelijke kosten.
4. Fifty-fifty
Je kunt er ook voor kiezen om simpelweg ieders de helft van de kosten te dragen. Dus als de hypotheekkosten maandelijks 1100,- zijn draagt ieder 550,- bij. Ongeacht het inkomen. Ruzie over geld ontstaat dan alleen als één van beide zich hier niet aan houdt.
5. Ouderwetse methode: zakgeld
Als je een partner hebt die geen kaas heeft gegeten van geldzaken, en het ook niet interesseert kun je kiezen voor de zakgeldconstructie. Een van de partners doet alles financieel, en geeft de financiële nitwit gewoon zakgeld. Toen vrouwen nog verplicht huisvrouw werden als ze trouwden, leverde menig man zijn salaris bij haar in, en kreeg dan zakgeld! Hoezo financiëel afhankelijk?!
6. Ruzie over geld: om de beurt de kar trekken
Toen ik mijn man leerde kennen studeerde ik nog. Hij zat er dus financieel beter bij dan ik. Vervolgens was ik een hele periode thuisblijfmoeder. Inmiddels zijn de kinderen ouder en werk ik als blogger vanuit huis. Hierdoor kan ik nu helpen de financiële kar te trekken. Mocht ik ooit genoeg verdienen, dan zou mijn man graag huisman worden.
Je ziet soms ook dat één van beide partners werkt, terwijl de ander studeert. En als de student een baan heeft gevonden, worden de rollen omgedraaid en is de andere partner aan de beurt om te studeren.
7. Ieders zijn eigen kostenposten
Mijn man betaalt bij ons de hypotheek kosten, en ik betaal het water, gas en licht. Bij deze methode verdeel je de kostenposten, en is iedere partner verantwoordelijk voor de betalingen van díe kosten. Dit verkleint de kans op ruzie over geld, omdat er een duidelijke verdeling is.
Meer weten over ruzie over geld? Of hulp nodig?
- Download dan hier het rapport van het Nibud.
- Het Nibud geeft een fijne stappenplan om met je partner op 1 lijn te komen wat betreft geld!
Ook interessant:
Ben je geïnteresseerd in hoe anderen hun geldzaken regelen? Dan is de serie Waar doen ze het van? ook echt iets voor jou! En lees ook Gedoe om geld.
Hoe hebben jullie de financiën thuis geregeld? Wie doet wat?
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Leuk die test. Ik ben benieuwd hoe anderen met geld omgaan ik kijk zeker naar je aanbevolen programma.
Interessant! Hier is alles gewoon op de grote hoop. Althans… Van het inkomen van mijn man betalen we de vaste lasten, van mijn inkomsten zwemlessen etc. En wat overblijft, zetten we op een spaarrekening. Het voelt daardoor in elk geval heel erg als ‘ons’ en daar ben ik blij om.
Dat klinkt ook mooi en evenwichtig Merel!
Sneu als je daar ruzie over moet maken. Mijn man is meestal degene die de administratie doet. Daar heb ik zo’n hekel aan.