Menstruatiecup in het basispakket? Is dat een goed plan?

Hoort de menstruatiecup in het

Zelf gebruik ik ze niet maar mijn oudste dochter zweert erbij: een menstruatiecup ook wel mooncup genoemd. En er is ook veel voor te zeggen: het is milieuvriendelijk, geeft geen berg afval en je doet er lang mee.

Studentes Janneke Wijman (20), Lotte Geukes (20), Lisa Janssen (21) en Anna Herter (24) vinden zelfs dat de menstruatiecup in het basispakket behoort. Letterlijk. Hij wordt dus niet zozeer vergoed als dat je er eentje gratis krijgt. En om dat voor elkaar te krijgen startten ze een petitie die inmiddels 7329* keer ondertekend is.

Hoe kwamen ze op het idee van de petitie voor de cup?

Het idee werd geboren naar aanleiding van een college over de Women’s March in Engeland dat over gratis menstruatieproducten ging. De vraag kwam op waarom er in Nederland ‘zo weinig’ over menstruatie wordt gepraat. Het viertal deed research en ontdekte dat er een ‘serieus probleem’ is. Ze zeggen dat:

 • Er een taboe rust op ongesteld zijn.
 • Menstruatiemiddelen kosten geld: als vrouw word je dus belast omdat je vrouw bent. Met een menstruatiecup gaan die kosten omlaag: nu betalen vrouwen zo’n 1.800 euro in hun leven aan maandverband en tampons. Bij een menstruatie cup zou dat zo’n 225 euro zijn. Je hebt alleen even de eenmalige aanschafkosten tussen de 20 en 30 euro.
 • Een menstruatiecup is beter voor het milieu.

*Om iets op de politieke agenda te krijgen zijn er 40.000 handtekeningen nodig. Dit aantal hebben ze niet gehaald.

Waarom gebruiken weinig vrouwen zo’n cup?

In Kijk Magazine staat een artikel waarin ze zeggen dat er relatief weinig vrouwen een menstruatiecup gebruiken, terwijl de cups toch heus een aantal voordelen hebben:

 • Een cup kost gemiddeld maar 5% van wat je in de tien jaar dat een menstruatiecup meegaat kwijt zou zijn aan maandverband of tampons.
 • Ze werken goed. Je hoeft niet bang te zijn voor doorlekken.
 • Ze zijn veilig.

Hieronder een instructiefilmpje voor de menstruatiecup inbrengen

Ik haak al af als ze beginnen over glijmiddel om de menstruatiecup in te brengen….


De reden dat ik een menstruatiecup niet blief is dezelfde als waarom ik geen tampons gebruik: ik vind het niet prettig om iets in mijn lichaam te moeten stoppen. Maar dat neemt niet weg dat ik best de voordelen van zo’n cup zie.

Menstruatiecup bij Etos en Kruidvat

Een menstruatiecup kopen is niet moeilijk! Je vindt een menstruatiecup bij Etos en bij Kruidvat om eens een paar winkels te noemen. Bij de Etos en Kruidvat verkopen ze de OrganiCup. Let op: bij Etos is hij dezelfde cup iets duurder dan bij Kruidvat: de menstruatiecup bij Etos kost 23,79 en bij Kruidvat kost hij 22,69.

menstruatiecup Etos

Menstruatiecup ervaringen

Hieronder een aantal bloggers die een cup gebruikten tijdens hun menstruatie en schreven over hun menstruatiecup ervaringen.

Een andere duurzame optie is een menstruatie onderbroek.

Tip

Op de site cupkiezer.nl kun je een quiz doen om je te helpen de juiste cup voor jou te kiezen. Naar aanleiding van je antwoorden op een stuk of 5 vragen krijg je een advies wat voor jou de beste cup is. Wel vond ik vraag 2 erg lastig: hoe hoog zit je baarmoedermond?

Wat vind jij van het idee van de menstruatiecup in het basispakket?

Lees ook mijn posts over overgangsklachten en het uitstrijkje.

Bronnen: Metronieuws, Kijkmagazine, ProDemos, Petities.nl, Youtube

Similar Posts

44 Comments

 1. Ik heb ook de MeLuna gebruikt en schreef naar aanleiding daarvan ook een negatievere review. Idd voor de zwaardere dagen vond ik hem destijds niet fijn.
  En eerlijk gezegd vind ik het verder ook een hoop gepriegel, maar misschien moet ik een andere cup de kans geven. In het basispakket? Dat weet ik niet zo goed. Uiteindelijk vind ik dat we dat geld liever kunnen gebruiken voor andere zaken. Bovendien kan het even duren voor je een cup hebt gevonden die bij je past – in hoeverre wordt dat dan vergoed? Veel haken en ogen dus.

 2. Lastige vraag, of de cup in het basispakket zou moeten. Ik heb er zelf geen, maar het is wel opvallend hoe duur inderdaad tampons en maandverband zijn. Eigenlijk slaat dat natuurlijk nergens op, want ik vind ‘t toch een basisbehoefte. Dus ja, als de cup in het basispakket zou komen, waarom dan geen andere producten? Kortom, beetje lastig.

 3. Ik weet het niet omdat er massa’s vrouwen zijn die, net als jij, liever maandverband gebruiken! Dan maar ‘n ‘“vruchtbarevrouwenkorting” op de maandelijkse premie van de zorgverzekering!

 4. Ik denk niet dat zoiets in het basispakket hoort want dan zou je ook tampons en maandverband moeten vergoeden. Ik zou er wel voor zijn om bijvoorbeeld je eigen persoonlijke basispakket samen te stellen.Net zoals je in je aanvullende pakket diverse keuzes hebt.

 5. mhh, dit is nu echt niet mijn cup of tea zullen we maar zeggen :-)

  Misschien dat weinig vrouwen het gebruiken omdat het nog weinig bekend is?

 6. Dit heb ik nooit gezien. En ik heb dit ook nooit van gehoord. Ik weet niet of wel vrouwen dit gaat gebruiken? Wel handig om te weten. Fijne dag.

 7. Brrrr, ik krijg alleen al de kriebels als ik ernaar kijk en ook de informatie bij anderen lees. Ook ik heb wat jij hebt. Ik wil niets in mijn lichaam moeten stoppen. Ook tampons gebruik ik niet. Ok, het is balen als je ongesteld bent en je gaat met vakantie of zwemmen, maar dan zijn er weer andere oplossingen. En dat stukje bij Larissa waarin ze vertelde dat ze ‘m even ‘kwijt’ was. Kippenvel. Niets voor mij.

 8. Een menstruatiecup lijkt me een goed product, als je het durft te gebruiken. Ik ben niet zo’n durfal. Gelukkig ben ik nooit zo heftig ongesteld.
  Liefs,
  Elles

 9. Wat een gezellig artikel ;) Ik denk dat maandverband en tampons nog gemakkelijker te verkrijgen zijn in de super. Online de cups bestellen heeft ook haar voordelen. Ik ben benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen voor de vrouw :)

 10. Nog nooit v gehoord, zelfs. WoW! Nu ik menstrueer niet meer dus vr mij is het niet, maar toch eens meegeven aan vriendinnen.

  Liefs Eva

 11. Zelf heb ik geen ervaring met de menstruatiecup, maar ik ben wel van mening dat menstruatieproducten gratis beschikbaar zouden moeten zijn voor vrouwen.

 12. n Engeland werd ontdekt dat menige meisjes maandelijks enkele dagen niet naar school gingen omdat ze ongesteld waren en geen geld hadden voor maandverband of tampons. Nu is het zo ver dat die dingen gratis op school verstrekt kunnen worden op verzoek. Een van mijn dochters gebruikt al jaren een cup en het zou goedkoper zou zijn om die eventueel ook op school te verstrekken. Maar gratis menstruatieproducten voor iedere vrouw, wel 35 jaren lang? En wie gaat dat betalen?

 13. Ik heb het filmpje gekeken en ik zie de voordelen wel. Eerlijk gezegd, ik heb er wel eens van gehoord maar nooit wat mee gedaan. Wist niet hoe je zo’n ding precies gebruikt maar niks voor mij! Ik ben zelf aan de prikpil en dat vind ik ideaal

 14. Ik heb er geen bezwaar tegen als het in het basispakket komt, alleen maar makkelijk voor degene die er gebruik van willen maken

 15. Interessant, ik wist hier eigenlijk niets over. En ja er rust een taboe op, dat is toch heel raar eigenlijk?!

 16. ik gebruik het niet. Maar waarom in hte basispakket. Tampons en maandverband zitten daar toch ook niet in? Dan moeten ze alles in het basispakket doen

 17. Ik vind het lastig. Waarom dit wel en andere dingen niet? Misschien om er zo voor te zorgen dat meer vrouwen het gaan gebruiken en we minder afval hebben? Ik zou ‘m niet gebruiken. Ook niet als-ie in het basispakket zou zitten.

 18. In het basispakket stoppen vind ik een beetje onzin, het is namelijk maatwerk. Niet bij iedereen is het fijn. Beter dat ze anticonceptie in het basispakket doen.

 19. Blijft een lastig punt, op zich zie ik het wel zitten om het in het basis pakket toe te voegen, maar er zitten inderdaad haken en ogen aan. En mensen die de cup niet willen/kunnen gebruiken en iets anders willen/moeten gebruiken, hoe zit het dan daar mee. Zouden er dan meer producten in het basispakket moeten?

 20. Geen ervaring mee, ik ben ook geen voorstander van tampons. Dus de cup komt er bij mij helaas ook niet in.

  Maar op zich is het een prima idee om het in het basispakket te doen. Maar wat Tatiana ook zegt inderdaad: wat moet je er dan voor mensen in doen wanneer ze de cup niet kunnn/willen gebruiken. Een single man heeft niks aan de vergoeding namelijk ;)

 21. Zou het niet erg vinden als het in het basispakket zou zitten, ook al denk ik niet dat er gebruik van zal maken. Voor het milieu zal het misschien wel veel schelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.