Reacties

Lokale winkels helpen? + 4 tips om ze te vinden — 35 reacties

 1. Ik spek niet bewust de plaatselijke middenstand.
  Wel is het zo dat het voor mij eenvoudiger is om eerst lokaal te gaan kijken dan om naar de stad te gaan.
  Scheelt tijd en reisgeld en sjouwen.

  Nu zijn wij een uit de kluitengewassen dorp met een aardig winkelcentrum waar de meeste bekende ketens en zo nog wat wel zitten.

  Een winkelcentrum dat overigens pas voor de helft af is.
  De andere helft is vanwege de crisis uitgesteld.
  Of het er ooit werkelijk komt betwijfel ik, want hoeveel winkels kan een dorp hebben?

  Het leeuwenaandeel van mijn spullen koop ik overigens tweedehands.
  Meubels, kleding, hobbymaterialen.
  Marpktplaats is er goed voor.
  En als het even kan loop ik de kringloop winkel binnen of struin een rommelmarkt af.
  Zelfs met deze crisis zijn er nog steeds mensen die met elke mode mee draaien en is de keus aan goede vaak bijna nieuwe spullen nog groot.

  • Ik let er juist erg op in welke winkel ik mijn geld uitgeef: het gaat me niet alleen op wat ik koop maar ook waar mijn geld terechtkomt. Dus ik koop zoveel mogelijk bij de lokale middenstand, bij goede-doelen winkels.
   Maar vergis je niet: de supermarkt is niet in alles het goedkoopst. Het is handig om alles tegelijk te halen, en daar maken ze gebruik van. De kaasboer is goedkoper dan de supermarkt, dat scheelt enorm. De groenteboer is ook goedkoper, en de markt zeker. En de toko is ook veel goedkoper.

   NB: ik vind je blog leuk, maar het replyen maak je wel lastig. Je nmoet eerst van alles invullen, en dat telkens opnieuw, en daarna van alles aan en uitvinken. Dat weerhoudt me.

  • Je moet elke keer in elk geval je naam en emailadres invullen. Dan aanvinken dat je geen spammer bent en in mijn geval het commentluv weer uitvinken, nog aanvinken of je email wilt ontvangen bij o.a. nieuwe berichten.
   Soms is dat een gedoe.

  • Je hoeft helemaal niet iedere keer notify by email aan te klikken.
   als je dat één keer gedaan hebt gaat het verder vanzelf.

   Als je je cookies uit hebt staan moet je inderdaad je naam, mail en website iedere keer opnieuw intikken, maar dat kan dus ook simpeler.

   En waarom moet comment luv uit?

 2. Ik moet eerlijk zeggen dat ik bol en zulks vaak wel erg makkelijk vind. Afgelopen week heb ik de plaatselijke boekhandel wel een boek dat ik graag wilde hebben laten bestellen. Kleding koop ik niet graag hier meestal, omdat we hier vooral tuttige oude vrouwen winkels hebben voor kleding - oh ja, en een Zeeman. Maar ik bestel dan wel zo af en toe iets bij een kleine webshop. Hobbyspul is lastig locaal kopen; hier in de stad hebben we daar geen winkel voor, die in een plaats verderop kan ik alleen contant betalen en dan moet ik weer een eind extra lopen om te pinnen... verder ken ik wel nog wat winkeltjes in grote steden zo'n 30 tot 50 km verderop, maar daar moet ik dan ook maar net zijn op het moment dat ze open zijn - het ene winkeltje kwam ik vrijdag voor het eerst, terwijl ik anderhalf jaar in die stad gewerkt heb - maar als ik in het centrum kwam in mijn pauze oid waren ze op de een of andere manier altijd dicht, en dan moest ik vrijdag bijna over de thee drinkende medewerkers heen klimmen om bij de wol te komen die ik wilde bekijken. Verder waren ze heel vriendelijk en zo, maar daarmee verbaast het me dan niet dat er steeds meer mensen via internet dingen bestellen.

 3. Hetzelfde hier! Behalve bij de boekwinkel: die stuur ik gewoon een mailtje om te vragen of ze een bepaald boek kunnen bestellen, zodat ik het in de winkel op kan halen en er boekenbonnen voor kan gebruiken. Afgelopen zaterdag kreeg ik er zelfs het christelijke boekenweekgeschenk bij, en die heb ik vanochtend in de trein (reistijd van ouders naar studiestad is vier uur) gelezen. Daar kan internet toch niet tegenop!

 4. Ik probeer zo veel mogelijk lokaal te kopen. Wel snuffel ik op internet rond om zo goed geinformeerd te zijn en prijsbewust. Enige tijd geleden hebben we een vaatwasser aangeschaft. Op internet rond gekeken (samen met mijn man - die heeft er meer verstand van als ik) We zijn ook plaatselijk gaan kijken, wat blijkt de prijs lag erg dicht bij elkaar. Internet was (in 1e instantie) goedkoper maar daar kwam nog bezorgkosten bij of je moest de vw zelf ophalen. Dus prijsverschil was er niet. De plaatselijke ondernemer bracht de vw tot in de keuken en nam alle verpakking mee.

 5. Sinds ik ontdekt heb dat ik bij de plaatselijke boekhandel ook boeken online kan bestellen, koop ik niet meer bij Bol.

  Ik wil graag dat deze boekhandel blijft bestaan, het is een prachtige winkel, heel groot, twee verdiepingen, in een monumentaalpand in hartje Deventer.

  Dus ja, áls ik een boek koop, dan bij hen.

 6. Toen wij nog op een dorpje woonden, deed ik zelden boodschappen in het dorp. Ik reed altijd naar de stad en kocht alleen de vergeten dingen op het dorp.
  Inmiddels wonen wij in diezelfde stad en daar koop ik vrij veel..en dat heeft verschillende redenen.. 1). ik ben vreselijk ongeduldig.. als ik iets wil hebben dan, wil.ik.het.NU! En 2). ik wil vaak zien of de kleuren in het echt er ook zo uitzien (bij wolletjes, stofjes etc), zodat ik geen miskoop doe als ik het ongezien koop. Dus eigenlijk zijn het een beetje egoïstische redenen...maar dat zal de ondernemers een worst wezen... want ik spring zo op mn fietsje naar de boekhandel om een boek te halen. Ietsje duurder dan bol.com.. maar wel vandaag nog in huis! ;)

 7. Brood koop ik altijd bij de plaatselijke bakker, dat smaakt gewoon beter. Voor de rest weet ik niet waar ik terecht kan, een slager, groenteman en melkboer zijn er niet meer en de boerderijwinkels moet ik minimaal 15 km voor rijden en de hoop dat ze hebben wat ik zoek.

 8. Ik (her)ken al je overwegingen. Ook ik baal als ik door lege winkelstraten loop en tegelijkertijd maak ik me schuldig aan online bestellen. Wat betreft die kaasboer enz. kan ik het mezelf gewoon financieel niet veroorloven om daarheen te gaan. Ik kies de goedkoopste optie in de (grote) supermarkt.

 9. Naast onze vaste supermarkt zit een lokale (en heel voordelige) groentezaak, dus alles wat ze daar verkopen haal ik daar als ik het nodig heb. De kaas daar is bijvoorbeeld ook veel lekkerder dan de massaproductie uit de supermarkt, en ze hebben veel meer soorten. Bloemen koop ik ook het liefst bij de lokale bloemist, ik steun graag de lokale hobbyzaak en met computerproblemen gaan we ook altijd naar een lokale winkel. De persoonlijke benadering en het feit dat deze het vaak zelf kan fixen zonder hem op te sturen vind ik sowieso voordelen.

 10. Ik houd eigenlijk niet van online bestellen, ga liever naar een stenen winkel, maar omdat de keuze daar vaak beperkt is, bestel ik toch.

  Waar ik woon zijn helaas ook veel leegstaande panden, heel jammer.

 11. Onlangs was ik in een dierenspeciaalzaak die onderdeel is van een keten. Toen ik vroeg wat ik nodig had antwoordde de dame dat ze het niet meer in de winkel hadden, maar dat het online nog te bestellen was. Waarom dan nog naar de winkel trekken als je het toch online moet bestellen. Geen wonder dat heel wat winkelruimte leeg komt te staan.

 12. Naar de kaaskraam ga ik nog wekelijks. Ook de online-bestelling bij een bioboer uit de regio. Echt leuk is een Zeeuws cadeauwinkeltje met ook kaarten in het dorp.. Daar koop ik alle cadeautjes.

 13. Heel herkenbaar! Ik vind lokale winkels ook fantastisch (maar vaak ook erg duur). Dus ik ben fan op afstand want ik betaal liever minder en daardoor shop ik toch ook vaak online.

 14. Wij hebben in ons dorp ook een buurtsuper maar daar kom ik inderdaad ook amper.
  Is een klein winkeltje maar duur. Wel is onze jumbo (dorp verder) van een ondernemer uit de buurt. Plus in de winkelstraat heb je een winkel waar allerlei ondernemers uit de buurt hun producten verkopen. Daar ga ik altijd heen als ik een cadeautje nodig heb voor een volwassen iemand.

 15. Hier verdwijnen in het stad ook heel wat winkels. Zelf ga ik wel eens naar de lokale boekhandel. Dat vind ik leuker. Voor de rest winkel ik niet in het stad. Kleren zijn er te duur en die heb ik al genoeg. Doucheproducten koop ik in dan weer in Nederland. Vele goedkoper dan bij ons. Iedereen kijkt meer en meer naar zijn portemonnee. Ik doe het zelf ook.

 16. Eerlijk gezegd hou ik niet zo van shoppen. Ik koop makkelijk te veel en het is dus voordeliger om alles gewoon te bestellen. Wat we wel lokaal afnemen zijn eieren (die verkopen ze bij ons aan de deur), we hebben een fantastische speelgoedwinkel in het dorp en een zaak met hele mooie producten waar je altijd slaagt voor een cadeautje. Zo hoop ik de lokale ondernemer te steunen, maar ook mijn portemonnee te vriend te houden.

  In Almere hebben ze trouwens iets slims gedaan. Lege winkels beplakken ze daar met foto's zodat de leegstand minder opvalt. Dat maakt het gezelliger om daar te gaan winkelen.

 17. Ik heb geen klagen. Woon tegen een regionale binnenstad, met 9 supermarkten binnen m'n wandelgebied. Ook wat bakkers, slagers, groentewinkels, turkse en indische winkels. Er is een mediamark, wat Hema's, Xenos, C&A en kruidvaten. Koop in principe alles dichtbij, maar soms hebben ze niet wat ik zoek. Ze kunnen het dan bestellen, maar dat kan ik ook. Per gemiddeld 3 jaar koop ik iets via het internet.

 18. Ik kook alles gewoon bij de supermarkt. Apart nog naar de bakker en slager en groenteboer gaan vind ik te veel moeite maar vooral te duur. De rest van mijn spullen (kleding, dingen voor in huis enzo) koop ik vaak wel in lokale winkels omdat ik een hekel heb aan online shoppen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder