Lokale winkels helpen? + 4 tips om ze te vinden
Last updated on juni 22nd, 2024 at 09:13 am
- Veel lokale winkels uit mijn jeugd zijn verdwenen
- Lokale winkels: buurtsuper te duur
- Lokale winkels: Het gaat slecht met de detailhandel
- Winkels moeten hun spullen online gaan aanbieden
- Vroeger tijden, in een nieuw jasje?
- Lokale winkels helpen tot slot
- Lokale winkels 2023
- Lokaal winkelen: een kwestie van tijd en moeite?
- Eenmalige tijdsinvestering
- Boerderijwinkels vinden
Ik zie het hier in de Achterhoek in diverse dorpjes: lege winkelpanden. Die lege lokale winkels bieden een wat trieste aanblik.
Veel lokale winkels uit mijn jeugd zijn verdwenen
Toen ik als kind hier opgroeide had het dorpje Westendorp twee supermarkten, een postkantoortje, een fietsenmaker annex soort Blokker avant la lettre, en een schoenenwinkel. Alleen de fietsenmaker is nog over… Superjammer, want het maakt kleine dorpjes minder leefbaar, en Westendorp vooral een dorp waar ik doorheen moet om naar Varsseveld te rijden, waar ze wél een supermarkt hebben.
Lokale winkels: buurtsuper te duur
Maar tegelijkertijd ging ik, toen we nog in de stad woonden, ook niet naar de buurtsuper voor mijn grote boodschappen want die vond ik te duur. Ik bezocht de buurtsuper vooral voor dingen die ik vergeten was. Weliswaar vind ik het jammer als buurtsupers verdwijnen, maar als consument ben ik van weinig nut. Ik vind het jammer als zulke winkels verdwijnen, maar als mensen mij vragen of ik er zelf veel kocht, dan zwijg ik beschaamd.
Lokale winkels: Het gaat slecht met de detailhandel
Volgens het CBS nam het aantal faillisementen in 2012 met 21,7% toe ten opzichte van 2011. Vooral kledingwinkels, meubelzaken, lampenwinkels en doe-het-zelf winkels waren het haasje. Een belangrijke rol bij teloorgang van de detailhandel is het internet: steeds meer mensen kopen online. Dat is lekker makkelijk, en vaak ook nog goedkoper.
Ook hier maak ik me schuldig aan: ik koop denk ik vaker een boek via internet dan in de plaatselijke boekhandel. In mijn verdediging: als ik er kom hebben ze een boek vaak niet. Dan kunnen ze het gratis voor me bestellen, maar ja dat kan ik dan zelf ook wel eventjes doen.
Daar komt nog bij dat ik in het kader van consuminderen zo min mogelijk geld wil uitgeven. En als ik al wat koop dan doe ik dat bij voorkeur via eBay. Daar schieten lokale winkels natuurlijk ook niet mee op.
Winkels moeten hun spullen online gaan aanbieden
Gelukkig is er wel een oplossing voor al die zielige winkeliers: vrienden worden met de vijand! Dat zegt hoogleraar e-commerce Cor Molenaar (60) in zijn boek Het einde van de winkels? Winkeliers moeten hun producten gewoon online gaan aanbieden. Stel dat je online een jurk bestelt, dan moet die dezelfde dag gewoon even bezorgd worden. Als het kan met een pizza, dan moet het toch ook met een jurk kunnen?!
Vroeger tijden, in een nieuw jasje?
Op een bepaalde manier doet het me een beetje denken aan de boeken van Cissy van Marxveldt en Sanne van Havelte. Daar kwam de detailhandel ook bij de mensen aan de deur, met hun producten. Het is geloof ik nog niet eens zo lang geleden dat melkboer een eerbiedwaardig beroep was, en dat de melkboer elke dag verse melk kwam brengen.
Pas met de opkomst van de supermarkten en de winkelcentra werd het gewoon dat je er als consument op uit moest om je boodschappen te halen. Wat dat betreft lijkt de cirkel rond: wellicht krijgen we onze spullen in de nabije toekomst weer thuisbezorgd. Nadat we het eerst besteld hebben vanaf onze tablet of smartphone.
Die hadden ze natuurlijk nog niet in de tijd van Cissy van Marxveldt!
Lokale winkels helpen tot slot
Ik kan het me simpelweg niet veroorloven om bijvoorbeeld die gezellige kaasboer proberen te redden door bij hem kaas te kopen, als het bij de Jumbo veel goedkoper is…. Weet je wel hoeveel kaas mijn kinderen (vr)eten?!
Lokale winkels 2023
Bovenstaande schreef ik in 2013. Nu denk ik:
‘Je kunt natuurlijk ook op andere dingen bezuinigen, en dan wel die duurdere kaas kopen zodat de kaasboer kan blijven.’
Inmiddels is de lokale supermarkt in het dorpje Halle 6 kilometer verderop ook verdwenen. Ook daar kwam ik echter zelden. Onder andere door de verhalen over verlepte groenten. De teloorgang van lokale winkels heeft zich sinds 2013 enerzijds doorgezet, anderzijds heb ik wel het gevoel dat er steeds meer lokale initiatieven ontstaan.
Lokaal winkelen: een kwestie van tijd en moeite?
Ondanks het feit dat ik lokale winkels een warm hart toedraag, merk ik dat ik in de praktijk toch vaak kies voor het praktische van een supermarkt…. Het is zo handig om alle boodschappen in 1 keer te doen. Een veel mooier beeld vind ik, dat ik op de fiets langs een lokale slager, bakker en groenteboer ga en daar mijn boodschappen doe. Maar dat kost veel meer tijd en moeite.
Eenmalige tijdsinvestering
Op dit moment in mijn leven zie ik mezelf dat helaas toch niet doen. En ik denk dat dit voor veel mensen geldt gezien onze haastige maatschappij. Modeontwerper Monique van Heist is hier overigens niet mee eens! In de Genoeg van de zomer van 2022 zegt ze dat een goede lokale winkel vinden een kwestie is van eenmalige tijdsinvestering. Ze verhuisde in 2016 naar een dorp in West Brabant. Monique:
‘Toen we hier net woonden heb ik uitgezocht waar ik goede kaas kan kopen en waar het lekkerste brood. Dat was een eenmalige tijdsinvestering. Online word je voortdurend afgeleid door het enorme aanbod. Dat kost veel meer tijd.’
Ze voegt eraan toe dat als je bij een lokale winkel aangeeft dat je een bepaald product graag wilt kopen, de eigenaar dat vast wel gaat aanbieden.
Boerderijwinkels vinden
Zo zie je steeds meer zogenoemde boerderijwinkels, waar je direct producten kunt kopen bij de boer. Dus zonder dat er een supermarkt tussen zit. Je kunt die vinden via onder andere:
N.B. Wist je dat je eenvoudig lokale ondernemers kunt ondersteunen via bijvoorbeeld Etsy Nederland?
Doe jij bewust boodschappen om lokale winkels te helpen? En hoe combineer je dat met je eigen financiële huishouding?
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Ik spek niet bewust de plaatselijke middenstand.
Wel is het zo dat het voor mij eenvoudiger is om eerst lokaal te gaan kijken dan om naar de stad te gaan.
Scheelt tijd en reisgeld en sjouwen.
Nu zijn wij een uit de kluitengewassen dorp met een aardig winkelcentrum waar de meeste bekende ketens en zo nog wat wel zitten.
Een winkelcentrum dat overigens pas voor de helft af is.
De andere helft is vanwege de crisis uitgesteld.
Of het er ooit werkelijk komt betwijfel ik, want hoeveel winkels kan een dorp hebben?
Het leeuwenaandeel van mijn spullen koop ik overigens tweedehands.
Meubels, kleding, hobbymaterialen.
Marpktplaats is er goed voor.
En als het even kan loop ik de kringloop winkel binnen of struin een rommelmarkt af.
Zelfs met deze crisis zijn er nog steeds mensen die met elke mode mee draaien en is de keus aan goede vaak bijna nieuwe spullen nog groot.
Ik let er juist erg op in welke winkel ik mijn geld uitgeef: het gaat me niet alleen op wat ik koop maar ook waar mijn geld terechtkomt. Dus ik koop zoveel mogelijk bij de lokale middenstand, bij goede-doelen winkels.
Maar vergis je niet: de supermarkt is niet in alles het goedkoopst. Het is handig om alles tegelijk te halen, en daar maken ze gebruik van. De kaasboer is goedkoper dan de supermarkt, dat scheelt enorm. De groenteboer is ook goedkoper, en de markt zeker. En de toko is ook veel goedkoper.
NB: ik vind je blog leuk, maar het replyen maak je wel lastig. Je nmoet eerst van alles invullen, en dat telkens opnieuw, en daarna van alles aan en uitvinken. Dat weerhoudt me.
Hoi Mathilde, dat klinkt ook irritant inderdaad. Maar wat moet je allemaal invullen? Ik heb op zich geen moeilijke dingen ingesteld.
Je moet elke keer in elk geval je naam en emailadres invullen. Dan aanvinken dat je geen spammer bent en in mijn geval het commentluv weer uitvinken, nog aanvinken of je email wilt ontvangen bij o.a. nieuwe berichten.
Soms is dat een gedoe.
Je hoeft helemaal niet iedere keer notify by email aan te klikken.
als je dat één keer gedaan hebt gaat het verder vanzelf.
Als je je cookies uit hebt staan moet je inderdaad je naam, mail en website iedere keer opnieuw intikken, maar dat kan dus ook simpeler.
En waarom moet comment luv uit?
Ik moet eerlijk zeggen dat ik bol en zulks vaak wel erg makkelijk vind. Afgelopen week heb ik de plaatselijke boekhandel wel een boek dat ik graag wilde hebben laten bestellen. Kleding koop ik niet graag hier meestal, omdat we hier vooral tuttige oude vrouwen winkels hebben voor kleding – oh ja, en een Zeeman. Maar ik bestel dan wel zo af en toe iets bij een kleine webshop. Hobbyspul is lastig locaal kopen; hier in de stad hebben we daar geen winkel voor, die in een plaats verderop kan ik alleen contant betalen en dan moet ik weer een eind extra lopen om te pinnen… verder ken ik wel nog wat winkeltjes in grote steden zo’n 30 tot 50 km verderop, maar daar moet ik dan ook maar net zijn op het moment dat ze open zijn – het ene winkeltje kwam ik vrijdag voor het eerst, terwijl ik anderhalf jaar in die stad gewerkt heb – maar als ik in het centrum kwam in mijn pauze oid waren ze op de een of andere manier altijd dicht, en dan moest ik vrijdag bijna over de thee drinkende medewerkers heen klimmen om bij de wol te komen die ik wilde bekijken. Verder waren ze heel vriendelijk en zo, maar daarmee verbaast het me dan niet dat er steeds meer mensen via internet dingen bestellen.
Hetzelfde hier! Behalve bij de boekwinkel: die stuur ik gewoon een mailtje om te vragen of ze een bepaald boek kunnen bestellen, zodat ik het in de winkel op kan halen en er boekenbonnen voor kan gebruiken. Afgelopen zaterdag kreeg ik er zelfs het christelijke boekenweekgeschenk bij, en die heb ik vanochtend in de trein (reistijd van ouders naar studiestad is vier uur) gelezen. Daar kan internet toch niet tegenop!
Dat is een flinke reis zeg Maggie! Ik kan me voorstellen dat het dan fijn is om een boek bij je te hebben.
Ik probeer zo veel mogelijk lokaal te kopen. Wel snuffel ik op internet rond om zo goed geinformeerd te zijn en prijsbewust. Enige tijd geleden hebben we een vaatwasser aangeschaft. Op internet rond gekeken (samen met mijn man – die heeft er meer verstand van als ik) We zijn ook plaatselijk gaan kijken, wat blijkt de prijs lag erg dicht bij elkaar. Internet was (in 1e instantie) goedkoper maar daar kwam nog bezorgkosten bij of je moest de vw zelf ophalen. Dus prijsverschil was er niet. De plaatselijke ondernemer bracht de vw tot in de keuken en nam alle verpakking mee.
Sinds ik ontdekt heb dat ik bij de plaatselijke boekhandel ook boeken online kan bestellen, koop ik niet meer bij Bol.
Ik wil graag dat deze boekhandel blijft bestaan, het is een prachtige winkel, heel groot, twee verdiepingen, in een monumentaalpand in hartje Deventer.
Dus ja, áls ik een boek koop, dan bij hen.
Dat kan ik me goed voorstellen Liesbeth! Zo’n boekwinkel wil je graag behouden.
Toen wij nog op een dorpje woonden, deed ik zelden boodschappen in het dorp. Ik reed altijd naar de stad en kocht alleen de vergeten dingen op het dorp.
Inmiddels wonen wij in diezelfde stad en daar koop ik vrij veel..en dat heeft verschillende redenen.. 1). ik ben vreselijk ongeduldig.. als ik iets wil hebben dan, wil.ik.het.NU! En 2). ik wil vaak zien of de kleuren in het echt er ook zo uitzien (bij wolletjes, stofjes etc), zodat ik geen miskoop doe als ik het ongezien koop. Dus eigenlijk zijn het een beetje egoïstische redenen…maar dat zal de ondernemers een worst wezen… want ik spring zo op mn fietsje naar de boekhandel om een boek te halen. Ietsje duurder dan bol.com.. maar wel vandaag nog in huis! ;)
Brood koop ik altijd bij de plaatselijke bakker, dat smaakt gewoon beter. Voor de rest weet ik niet waar ik terecht kan, een slager, groenteman en melkboer zijn er niet meer en de boerderijwinkels moet ik minimaal 15 km voor rijden en de hoop dat ze hebben wat ik zoek.
Best jammer dat die allemaal uit het straatbeeld zijn verdwenen. Vijftien kilometer is inderdaad best een eindje.
Ik (her)ken al je overwegingen. Ook ik baal als ik door lege winkelstraten loop en tegelijkertijd maak ik me schuldig aan online bestellen. Wat betreft die kaasboer enz. kan ik het mezelf gewoon financieel niet veroorloven om daarheen te gaan. Ik kies de goedkoopste optie in de (grote) supermarkt.
Waar mogelijk koop ik lokaal, al ben ik nu ook niet de grote consument…
Lie(f)s.
Naast onze vaste supermarkt zit een lokale (en heel voordelige) groentezaak, dus alles wat ze daar verkopen haal ik daar als ik het nodig heb. De kaas daar is bijvoorbeeld ook veel lekkerder dan de massaproductie uit de supermarkt, en ze hebben veel meer soorten. Bloemen koop ik ook het liefst bij de lokale bloemist, ik steun graag de lokale hobbyzaak en met computerproblemen gaan we ook altijd naar een lokale winkel. De persoonlijke benadering en het feit dat deze het vaak zelf kan fixen zonder hem op te sturen vind ik sowieso voordelen.
Ik houd eigenlijk niet van online bestellen, ga liever naar een stenen winkel, maar omdat de keuze daar vaak beperkt is, bestel ik toch.
Waar ik woon zijn helaas ook veel leegstaande panden, heel jammer.
Ja, dat herken ik Krystle. Online zijn er vaak veel meer opties…. En die kun je dan ook nog handig filteren.
Onlangs was ik in een dierenspeciaalzaak die onderdeel is van een keten. Toen ik vroeg wat ik nodig had antwoordde de dame dat ze het niet meer in de winkel hadden, maar dat het online nog te bestellen was. Waarom dan nog naar de winkel trekken als je het toch online moet bestellen. Geen wonder dat heel wat winkelruimte leeg komt te staan.
Dat vind ik ook altijd jammer, want dan bestel ik het net zo makkelijk zelf even.
Naar de kaaskraam ga ik nog wekelijks. Ook de online-bestelling bij een bioboer uit de regio. Echt leuk is een Zeeuws cadeauwinkeltje met ook kaarten in het dorp.. Daar koop ik alle cadeautjes.
Wat leuk Izerina! Zo heb je ook echt een uniek cadeautje.
Heel herkenbaar! Ik vind lokale winkels ook fantastisch (maar vaak ook erg duur). Dus ik ben fan op afstand want ik betaal liever minder en daardoor shop ik toch ook vaak online.
moet met de tijd meegaan,en dus ook online vindbaar zijn.
Wij hebben in ons dorp ook een buurtsuper maar daar kom ik inderdaad ook amper.
Is een klein winkeltje maar duur. Wel is onze jumbo (dorp verder) van een ondernemer uit de buurt. Plus in de winkelstraat heb je een winkel waar allerlei ondernemers uit de buurt hun producten verkopen. Daar ga ik altijd heen als ik een cadeautje nodig heb voor een volwassen iemand.
Oh, dat vind ik altijd zo leuk: zo’n overkoepelende plek waar lokale winkels hun waren kunnen aanbieden.
Ik heb liever de kwaliteit van de speciaalzaak dan de kwantiteit van de supermarkt.
Love As always
Dimario
Hier verdwijnen in het stad ook heel wat winkels. Zelf ga ik wel eens naar de lokale boekhandel. Dat vind ik leuker. Voor de rest winkel ik niet in het stad. Kleren zijn er te duur en die heb ik al genoeg. Doucheproducten koop ik in dan weer in Nederland. Vele goedkoper dan bij ons. Iedereen kijkt meer en meer naar zijn portemonnee. Ik doe het zelf ook.
Eerlijk gezegd hou ik niet zo van shoppen. Ik koop makkelijk te veel en het is dus voordeliger om alles gewoon te bestellen. Wat we wel lokaal afnemen zijn eieren (die verkopen ze bij ons aan de deur), we hebben een fantastische speelgoedwinkel in het dorp en een zaak met hele mooie producten waar je altijd slaagt voor een cadeautje. Zo hoop ik de lokale ondernemer te steunen, maar ook mijn portemonnee te vriend te houden.
In Almere hebben ze trouwens iets slims gedaan. Lege winkels beplakken ze daar met foto’s zodat de leegstand minder opvalt. Dat maakt het gezelliger om daar te gaan winkelen.
Ik heb geen klagen. Woon tegen een regionale binnenstad, met 9 supermarkten binnen m’n wandelgebied. Ook wat bakkers, slagers, groentewinkels, turkse en indische winkels. Er is een mediamark, wat Hema’s, Xenos, C&A en kruidvaten. Koop in principe alles dichtbij, maar soms hebben ze niet wat ik zoek. Ze kunnen het dan bestellen, maar dat kan ik ook. Per gemiddeld 3 jaar koop ik iets via het internet.
Wauw maar liefst 9 supermarkten Ximaar! Dat is echt enorm veel.
Ik kook alles gewoon bij de supermarkt. Apart nog naar de bakker en slager en groenteboer gaan vind ik te veel moeite maar vooral te duur. De rest van mijn spullen (kleding, dingen voor in huis enzo) koop ik vaak wel in lokale winkels omdat ik een hekel heb aan online shoppen.
Heel eerlijk? Ik probeer momenteel toch vooral op de centen te letten en niet of de lokale kaasboer rond gaat komen deze maand.
Ik shop vaak lokaal! Heel eerlijk dat zijn vaak mooie winkels. Echter hebben we niet alles meer in de buurt en moet ik helaas ook wel eens online bestellen.