Karbonade slow cooker #fail! Wat ging er mis?!

karbonade slow cooker

Sinds het mij een paar gelukt is om Boeuff Bourguignon te maken in de slow cooker, bedacht ik dat ik wel eens karbonade in de slow cooker kon klaarmaken.

Ik dacht precies te weten hoe dat moest.

Gewoon even de karbonades aan beide kanten mooi bruin braden in een koekenpan, en dan huppekee, de karbonade in de slow cooker.

Maar ik denk dat ik iets verkeerd heb gedaan, want de karbonade in de slow cooker was geen succes…

Karbonade slow cooker: zo ging ik te werk

Zoals ik hierboven schreef ben ik heel basic te werk gegaan. Ik heb simpelweg de karbonades even bruin gebraden, en vervolgens heb ik ze met braadvocht en al in de slow cooker gedaan. Ik deed dat ‘s ochtends vroeg rond een uur of negen.

Het fijne aan de slow cooker vind ik dat  je de hele dag lekkere en veelbelovende etensgeuren in de keuken hebt. Ik vind het altijd net alsof er een lief oma-tje voor mij aan het zorgen is. En de wetenschap dat ik er niets meer aan hoef te doen, vind ik ook heerlijk.

Karbonade slow cooker: wat ging er mis?

Ik deed de karbonade in de slow cooker om een uur of negen ‘s ochtends. Wij eten om 17 uur. Dat betekent dat de karbonades 8 uur in de slow cooker zaten. Ik dacht namelijk:

‘Hoe langer, hoe zachter het vlees wordt.’

Maar dat had ik fout gedacht!

karbonade in de slow cooker

De karbonades waren totaal uitgedroogd en ik had 10 minuten per hap nodig om ze weg te kauwen. Kortom: ze waren niet lekker, en ik heb duidelijk iets niet goed gedaan.

Ik denk dat ik ze er gewoon veel te lang in heb laten zitten, en dat mijn theorie ‘Hoe langer, hoe beter,’ toch niet opgaat bij koken met een slow cooker.

Karbonade slow cooker: wat heb ik nou geleerd?

 • Dat ik Boeuff Bourguignon in de slow cooker kan klaarmaken wil niet zeggen dat ik dus ook karbonade kan klaarmaken.
 • Langer is niet altijd beter in een slow cooker.
 • Waarom zocht ik ook niet een recept?! De belangrijkste les van allemaal voor mij: zoek een recept!

Omdat ik weliswaar niet zo’n goede kok ben, maar wel gewillig heb ik meteen een recept gezocht voor karbonades in de slow cooker!

Recept voor karbonade met aardappelen in de slow cooker

Op Lekker Tafelen vond ik een recept voor karbonade met aardappelen in de slow cooker. Dit recept beantwoordt aan mijn eisen: makkelijk, niet teveel ingrediënten, en ik wil gewoon alles in 1 keer in de slow cooker kunnen kwakken en dan achterover leunen.

Binnenkort ga ik dit maken! Ik hoop dat het een succes wordt.

Leestips

Dus, zijn er hier ervaren slow cookers in de zaal? Was mijn fout inderdaad dat ik de karbonade veel te lang in de slow cooker heb laten zitten? Of had ik misschien iets van vocht moeten toevoegen?

Similar Posts

22 Comments

  1. Ik had hem keurig op ‘low’ staan. Een bedje van uien en minder lang was denk ik inderdaad veel beter geweest. Het probleem was dat ik niet een simpel recept kon vinden voor karbonades in de slow cooker. Ik vond alleen maar recepten met allerlei toevoegingen, en ik wilde eigenlijk niet meer dan simpelweg die karbonades in de slow cooker klaarmken.

 1. Balen! Ik zou denk ik hetzelfde gedacht hebben als jij. En dan heb je dus de hele dag die heerlijke geur gehad en valt het eten tegen. Dubbel balen…

 2. Het oliestel met daarop de braadpan met draadjes vlees, heerlijke geur door het huis.
  Maar toen stond het vlees wel helemaal in zijn eigen vet te sudderen. Hans

  1. Ik dacht dat het met de slow cooker precies zo werkte Hans. Vandaar ook dat ik verder niets had toegevoegd: ik meende dat het vlees in de eigen sappen gaar zou worden.

 3. Volgens mij moet net zoals bij andere producten in de slow cooker het vlees altijd onder de vloeistof staan. Dus waarschijnlijk was wat extra water nodig geweest. Karbonade in erwtensoep kan ook uren in de slow cooker zonder taai of droog te worden.

 4. Jammer. Maar als ik het goed zie, heb je rib- of haaskarbonade. Die worden droog als je ze te lang laat sudderen. Bij schouderkarbonades zal het ongetwijfeld lukken. Maar dan moeten ze inderdaad wel wat vocht hebben. Bij het recept wat je opgezocht hebt, staat het er niet bij, maar ik zou dus voor schouderkarbonades gaan. Succes!

 5. Sorry, Nicole, maar de uitdrukking “humblebragging” schiet me te binnen wanneer ik lees over je zoveelste mislukking op culinair gebied. Zoek eerst een recept op, heb de ingredienten bij de hand en doe precies wat er staat geschreven . Alleen vlees en een beetje water erbij is een recept voor mislukking. Mijn Oma placht te zeggen: “Aangebrand en niet gaar, hou je mond en eet het maar”. Ik hoop dat je dit niet tegen je huisgenoten zegt! In een slow cooker horen bij varkensvlees dingen zoals een gesnipperde ui, knoflook, een zure appel (Bramley), bouillon en een scheut witte wijn. Wat nieuwe aardappelen kunnen er ook bij.
  Succes gewenst!

  1. Ik moet glimlachen om je oma : )

   En ik zou dit niet mijn zoveelste culinaire mislukking willen noemen Anna. Ik vind het fijn om bij te leren, en hiervan heb ik ook weer veel geleerd.

 6. Het kan wel, karbonade, en ook wel zo lang, zolang je hierop let:

  – Gebruik inderdaad schouderkarbonades, geen ribkarbonades. Liefst lekker dikke, wat kan betekenen dat je aan twee karbonades genoeg hebt voor vier personen.

  – Voeg voldoende vocht toe. Dat wil niet altijd zeggen dat het vlees aan het begin al helemaal onder moet staan, maar het moet in die pan wel echt goed vochtig zijn. En liefst natuurlijk niet alleen vocht dat uit je vlees is gelekt.

  – Het scheelt enorm om iets van zuur toe te voegen. Bijvoorbeeld wijn, tomatenblokjes, of zelfs gewoon een scheutje azijn.

 7. En zo’n apparaat staat dan de hele dag stroom te eten? Zonde van je energie! Om en om en om en om in de koekenpan en je had geld bespaard.

  1. Wat een zure reactie. Verbruik van een slowcooker is extreem laag, en die vannVlijtig Liesje draait ook nog op haar eigen zonnepanelen… de Groningers zullen haar dankbaar zijn ;-)

 8. Ik maak regelmatig karbonade in de slowcooker om er pulled pork (variant op dan) van te maken. Ik braad ze van tevoren nooit aan en doe ze inderdaad zeker geen 8 uur in de slowcooker. Bij mij is 5/6 uur op laag meer dan genoeg :D Hoop dat je er wat aan hebt!

 9. Bij ons is karbonade uit de slowcooker een hit!
  Ik maak het ongeveer zo:
  Schouderkarbonades kruiden met speklapjeskruiden. Rondom aanbakken en in de slowcooker leggen. In het achtergebleven braadvet een flinke, in stukjes gesneden ui aanfruiten. Daarna uitgeperst teentje knoflook erbij. Dan een klein blikje tomaten puree meebakken. Wat water en een maggi blokje erbij zodat het een soort jus wordt. Dat bij karbonades in de slowcooker. Ik doe er zoveel vocht bij dat ze net niet onderstaan. Ik doe er dan nog een laurierblaadje bij. Een uur of 4-5 op low is genoeg, maar langer kan ook. Hoop dat ‘t lukt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.