Zelf een creatieve planning maken: 4 tips

planning maken

Blue Monday oftewel, de somberheid mislukte voornemens hebben we alweer achter de rug. Zoals een goede planning maken. Maar dat sommige voornemens mislukt zijn is natuurlijk geen reden om geen nieuwe te maken! Onderstaand artikel stuurde Janna mij toe, en gaat over je leven makkelijker maken met een goede planning.

Zelf een creatieve planning maken

Het nieuwe jaar brengt goede voornemens met zich mee. Soms zou je willen dat alles wat meer op rolletjes loopt, en daar zijn enkele eenvoudige tools voor. De kleine taken die vaak frustraties oproepen wanneer ze niet gebeuren, kun je zo keurig verdelen en bijhouden. Hieronder een overzicht om samen creatief aan de slag te gaan en tegelijkertijd op een leuke manier afspraken te maken.

1. Plan je week

Een planning maken is misschien niet meteen jouw favoriete bezigheid. Toch kan een planning super efficiënt zijn een heel wat discussies vermijden. Om de huishoudelijke taken in het gezin eerlijk te verdelen, is een weekplanner een handige tool. Op het internet kun je gemakkelijk sjablonen voor een weekplanning vinden. Druk ze af en ga samen met je gezin aan tafel zitten om ze in te vullen. Zorg dat je op voorhand een lijstje maakt met alle vaste taken per week. Vraag daarna wie wat wil doen, en noteer het op de weekplanning. Om de vaste weekplanning schoon en netjes te houden, mag je zeker niet vergeten om hem te lamineren. Zo kan er gerust met vuile vingers gekeken worden welke taak achter zijn of haar naam staat.

2. Gedeelde agenda’s

Misschien zijn gedeelde agenda’s al helemaal je ding, maar als je ze nog niet gebruikt kan het zeker een aanrader zijn. Je externaliseert zo je afspraken en dergelijke. Zo blijven jij en je partner op de hoogte van alle geplande activiteiten en zorgt het ervoor dat je rekening kunt houden met de gezinsplanning. Liever op de oude, vertrouwde manier? Leg dan een gezamenlijke bullet journal aan en leef je creatief helemaal uit!

3. Memobord

Liever een actieve aanpak om je planning te maken? Verf dan een muur of het vlak van een kast met bordverf. Zorg voor krijtjes in leuke kleuren. Het kan wel een nadeel zijn dat de taakjes kunnen vervagen of weggevaagd worden, dus hou daar zeker rekening mee. Gebruik je het bovendien graag als memobord, dan kun je aan de slag gaan met magnetische verf. Koop zeker enkele magneten om je foto’s of uitnodigingen op te hangen. Zo creëer je een muur boordevol leuke herinneringen en feestjes en afspraken in de nabije toekomst. Ze zorgen voor een glimlach bij het ontbijt en geven de ruimte een huiselijke en speelse sfeer.

4. Verjaardagen

Wil je in het nieuwe jaar geen enkele verjaardag meer vergeten? Dan is een verjaardagskalender geen overbodige luxe. Je kunt er eentje kant-en-klaar kopen maar het is veel meer fun om er zelf één te maken. Online zijn er heel wat sjablonen beschikbaar maar je kan ook aan de slag met schaar en papier. Zorg voor gekleurd papier, stickers en andere decoratie om op een hippe manier de verjaardagen bij te houden. Noteer de namen van familie en vrienden met enkele sierlijke pennentrekken van fineliners. Zo creëer je een unieke kalender die bovendien helemaal past bij wie jij bent. Deze kalender kan je vervolgens lamineren zodat hij extra lang meegaat.

Nawoord: Waarom planning maken? 5 x waarom!

Veel mensen gruwen van het idee een planning te maken. Niet iedereen houdt van rust, reinheid en regelmaat. Mensen die niet van een planning houden voelen zich er prettiger bij om zich te laten leiden door wat zich aandient. Het is een meer ‘go with the flow’ manier van in het leven staan. Dat vind ik ook wel iets hebben, ook al kan ik dat zelf niet zo goed.

Hieronder een aantal goede argumenten voor een planning maken!

 1. Minder stress. Wie plant wordt minder snel en vaak verrast door onverwachte gebeurtenissen.
 2. Een goede planning biedt meer ruimte voor andere dingen.
 3. Je huishouden gaat er beter van lopen.
 4. Een goede planning geeft rust in je hoofd.
 5. Je loopt niet steeds achter de feiten aan, en dat zorgt ervoor dat je meer plezier kunt beleven aan wat je doet.

Jaarplanning maken of een week- of dagplanning?

Een planning maken voor een dag, week of jaar is heel verschillend. Het voordeel van een jaarplanning maken is dat je er een bredere blik door krijgt, een soort helicopter view! Op basis van die jaarplanning is het vervolgens eenvoudiger om een week of dagplanning te maken. die stem je dan namelijk af op je jaarplanning.

Jaarplanning maken in 4 stappen

 • Stap 1: Pak een pen en papier en schrijf gewoon alles op wat in je opkomt. Maakt niet uit hoe onzinnig het lijkt. Gewoon opschrijven.
 • Stap 2: Lees nu na wat je allemaal hebt opgeschreven en maak een selectie van wat je dat jaar wilt plannen.
 • Stap 3: een planning maken is leuk, maar het is zaak het ook uit te voeren. Hiervoor stel je in stap 3 doelen op. Een bekende succesvolle manier van doelen stellen is de SMART methode. Dat wil zeggen dat je je doelen scherp formuleert. Dat doe je als volgt: maak ze specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden.
 • Stap 4: op basis van je doelen ga je een planning maken per maand.

Planning maken tools: Word, Excel, Office en Canva!

Er zijn allerlei gratis! tools beschikbaar waarmee je een goede planning kunt maken. Denk aan Word, Excel en Office. Je vindt daar onder andere gratis templates voor een planning maken. Ook op Canva waar ik altijd mijn blog afbeeldingen maak vind je gratis planner tools! Deze van Canva vind ik bijvoorbeeld erg mooi:

planning maken

Kant en klare planners kopen voor planning maken

Veel mensen gebruiken kant en klare planners om een planning te maken. Dat zijn een soort voorgekookte agenda’s die je helpen om je leven te structureren. Je wordt bijvoorbeeld aangemoedigd om doelen te stellen en bij te houden hoe ver je ermee bent. Eén van de meeste populaire planners zijn de Purpuz planner, de Mascha planner en natuurlijk de Happy Planner.

Planning maken leestip

Huishoudschema

Maak jij een planning? En zo ja hoe? Welke tools gebruik je?

Similar Posts

17 Comments

 1. Ik maak zeker een planning van al mijn werkzaamheden. Dat doe ik in Google Agenda. Dat is gratis in tegen stelling tot het Office pakket van Microsoft. We doen dat in een gezamenlijke agenda zodat je rekening met elkaar kunt houden.

 2. Een jaarplanning waag ik me niet aan, omdat ik geen idee heb hoe een jaar gaat lopen en hoe ik me voel over bijvoorbeeld een half jaar.
  Ik maak wel altijd een weekplanning en dat doe ik op papier, in een format dat ik zelf gemaakt heb in een bullet journal.

 3. De dochter maakt wekelijks een planning op het bord in de keuken. Ikzelf houd alles bij op de smartphone. Zo wordt het een beetje overzichtelijk.

 4. Jaaaa, ik hou van een weekplanning maken. Vooral op papier, ik heb dan ook een papieren agenda. Ook hebben mijn man en ik een gedeelde Outlook agenda voor onze gezamenlijke afspraken. Een jaarplanning maken doe ik eigenlijk niet, maar is misschien wel een goed idee. En jij, plan jij digitaal of op papier? Liefs!

 5. Mijn man en ik hebben een memobord in de keuken hangen. Hierop staan de dagen van de week en elke week maak ik een weekplanning wat we die week eten. Ook zet ik er klusjes per dag bij die ik wil doen in die week en op welke dag.

  Verder houden wij samen afspraken bij op een papieren kalender die ook in de keuken hangt. Afspraken bijvoorbeeld van de oogarts, tandarts etc. worden daar op geschreven. Ook staan er op deze kalender vermeld wanneer ik de badkamer schoonmaak, matras roteer en nog meer van dit soort klusjes wat 1x in de maand of 1x in de 2 maanden gebeurd.

  Op het memobord is ook ruimte voor boodschappen op te schrijven. Is er iets op gaat het op het bord.

 6. Ik maak altijd een weekmenu/weekplanning in mijn agenda. In de keuken hangt een week-whiteboard met daarop wat we eten + belangrijke dingen van die dag erop.

 7. Weet je, je hebt helemaal gelijk: een planning is super handig en belangrijk. Enkel pfffffff wat kijk er tegenop om dat te maken zeg :D Stukje vrijheid afnemen om later meer vrijheid te krijgen, maar toch blijft het moeilijk om er aan te beginnen.

 8. Ik vind een planning maken altijd wel prettig. Zorgt voor veel minder stress momenten, als ik voor mezelf praat. Ik heb een agenda en schrijf daar veel in. Daarnaast maak ik ook gebruik van een kalender

 9. In mijn bullet journal maak ik altijd een week planning met afspraken, maar ook dingen die ik moet doen. Op sommige dagen maak ik ook een dagplanning. Ben echt een planner/lijstjesmaker

  1. Wij hebben een kalender in de keuken waar we bijzonderheden opschrijven. De huishoudelijke klusjes zitten in m’n hoofd; werk onregelmatig dus dat kan ik niet per dag of week plannen. Elke week iets extra’s doen als het even lukt en verder de boel bijhouden. Ik heb ook geen hekel aan schoonmaken en heb het graag aan de kant

 10. Ik heb een familie weekplanning waar ik globaal onze planning op zet. Deze hangt op de muur in het toilet. En dan nog een grote familieplanner agenda waar ik alles uitgebreid in op schrijf (ook voor mijn werk). En dan maak ik nog dagelijks een to do lijst. En dan nog is het dagelijks best chaotisch. Haha!

 11. Wij proberen toch ook altijd een beetje te plannen wat we in de komende week gaan doen. Vroeger niet, maar nu ik 3 keer per week de kleindochter van school haal is het wel nodig

 12. Ik maak wel een planning, ja. Maar eigenlijk heb ik die niet nodig omdat ik uit mijn hoofd wel weet wat ik moet doen. Maar ik vind het zo fijn om dingen door te strepen of af te vinken! Ik schrijf alles gewoon in mijn agenda, trouwens.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.