Strijken: 1,5 uur per week

strijken

Zelf strijk ik eigenlijk zelden tot nooit.

Mijn kleding is allemaal van rekbare stoffen. Als ik iets was, sla ik het eens flink uit en hang het aan de waslijn. Daar droogt het dan op, en strijken is niet nodig.

De kracht van strijken!

Maar dat wil niet zeggen dat strijken niet belangrijk is.

Een goede strijkbeurt kan het verschil maken tussen een slordig uiterlijk, en een keurig, gestreken look!

Behalve dat, zijn er vele mensen die strijken als bezigheid therapeutisch ervaren. Zoals de burgermeester van Limburg, Daniël Prevoo las ik in de zaterdagkrant.

‘Dag en nacht was in de weer voor zin bewoners, zijn kale kop was amper uit het nieuws weg te slaan.’

Ik moest even glimlachen om die ‘kale kop….’

Anderhalf uur strijken per week

In zijn vrije tijd staat Daniël Prevoo in de tuin, of staat hij graag te strijken. Hij zegt daarover:

‘Meditatief? Nee, contemplatief, dat is wat anders. Het geeft tijd om even rustig na te denken. Ook ben ik niet van steen, niet van staal. Alles wat mij verteld wordt, wat ik zie moet ik een plekje geven.’

Ik vond het verrassend en bovenal mooi, dat zoiets alledaags als strijken wordt beoefend door een burgemeester.

Leestip

Wat vind jij van strijken als methode om je gedachten te ordenen, en letterlijk en figuurlijk stoom af te blazen?

Similar Posts

21 Comments

  1. Ben altijd zo klaar, hooguit een kwartiertje per week. Voorheen kon ik tijdens het werk uren bij een kopieermachine staan. Dat was ook heel rustgevend. Helaas kregen die dingen later een automatische invoer en daarachter een sorteerdeel en had je er niets meer te zoeken zolang ie bezig was.

    1. Wat grappig Ximaar dat bij de kopieermachine staan zo rustgevend was. Ik kan me er ook wel wat bij voorstellen, het hynotisch effect van al die kopiëen die eruit rollen : )

  2. Was bijna 10 jaar getrouwd met een beroepsmilitair en dat betekende strijken , veel strijken. Na onze scheiding hoefde ik nog maar zelden te strijken en toen mijn dochter oud genoeg was streek zij zelf haar kleding en zelf heb ik eigenlijk nooit kleding die gestreken hoeft te worden. En toen mijn dochter uit huis ging ging de strijkplank en strijkijzer met haar mee. Heerlijk nooit meer strijken.

  3. Hier wordt nooit gestreken. Kleding die dat vereist komt er niet in! Heb het ook nooit begrepen, na tien minuten dragen is de kleding bij mij weer kreukelig.

  4. Ik vond het een prachtig interview met deze burgervader….hij maakt van zijn hart geen moordkuil, dat mag ik wel. Zelf heb ik zijn apparaat voor overhemden dat zich opblaast en dan hete lucht afgeeft, de overhemden gaan er zo uit de wasmachine op en worden dan behoorlijk strak. Daarna hang ik ze op een hangertje om te drogen. Ik vind het prima zo, verder strijk ik helemaal niks. Zou het misschien wel doen als de strijkplank ergens kon blijven staan, maar telkens alles weer tevoorschijn halen vind ik niks. En dit bevalt prima. Blouses e.d. gaan ook uit de wasmachine op een hanger te drogen, de rest in de droger.

  5. Wat grappig. Ik had het er toevallig zaterdag nog over dat ik strijken één van de fijnste huishoudelijke klusjes vind. Inderdaad, lekker rustig en gelijk de tijd om eens heerlijk te filosoferen. Ik strijk wel het liefst beddengoed hoor, want van ingewikkeld gedoe met plooien in rokken enzo houd ik dan weer minder.

  6. Ik heb niet echt een hekel aan strijken. Heb nooit veel strijkgoed. Alleen theedoeken en zakdoeken. En af en toe een net overhemd of eens een rok of blouse die een keer kreukelig uit de was is gekomen . De werkoverhemden van mijn man zijn strijkvrij. Beddengoed strijk ik heel soms. Alleen als het voor gasten is. Maar dan maak ik het bed eerst op en ga er dan met de strijkbout overheen. Werkt ideaal. En het toont net wat netter dan het zo vanaf de waslijn erop leggen. Voor ons zelf strijk ik beddengoed niet.Vind het zulke lastige grote lappen op de strijkplank.

  7. Vroeger had ik een achter buurvrouw die bij mooi weer de strijkplank buitenzette en werkelijk alles streek zelfs onderbroeken en sokken heb de eerste keer dat ik dat zag met open mond staan kijken . Wat een verspilling van je tijd en energie. Toen ik haar vroeg waarom ze het deed, zei ze, dat staat zo mooi in je kledingkast. Mijn volgende vraag was toen en hoe vaak kijkt u daar dan in ? Nou ,wanneer ik de was opruim en schone kleding pak. Ieder zijn ding, maar ik hou me toch liever met andere dingen bezig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.