Hoe zorg je voor zoveel mogelijk opbergruimte in de keuken?

 

Hoe zorg je voor zoveel mogelijk opbergruimte in de keuken?

Toen wij van de stad naar het platteland verhuisden wist ik één ding heel zeker: ik zou niet dezelfde fouten maken bij het kiezen voor een keuken als bij ons huis in de stad. Dit keer zou ik het goed doen! In die zin zijn fouten inderdaad leerzaam. Ze vertellen je wat je een volgende keer anders en beter kunt doen. Hieronder lees je 5 tips en tricks om de ruimte in je keuken maximaal te benutten.

Tips voor maximale opbergruimte in je keuken

 1. Eén van mijn beste keuzes voor onze nieuwe keuken was om de plinten onder de keukenkastjes te vervangen met lades! De ruimte onder de keukenkastjes wordt vaak helemaal niet benut, terwijl je er van alles kwijt kunt. Ik heb er mijn vaatdoeken in liggen. Ik ben nog elke dag blij met mijn lades. Heb je nu plinten en zou je de ruimte daarachter willen gebruiken? Bij de meeste keukens is het mogelijk om de plinten te vervangen met een lade. Neem contact op met het bedrijf waar je je keuken kocht en vraag hen naar de mogelijkheden. Weet je niet wie dat zijn? Google dan gewoon ‘keukenplinten vervangen met lades,’ en je vindt diverse bedrijven die dit soort (kleine) keukenrenovaties aanbieden.
 2. Kies voor bovenkastjes. Op dit moment kiezen veel mensen voor keukens zonder bovenkastjes. Dat geeft een ruimtelijker effect, maar het kost je wel bergruimte. Heb je een kleine keuken met weinig bergruimte, dan zijn bovenkastjes toch wel erg handig. Bonustip: leg een paar kranten op je bovenkastjes. Dan zijn ze veel makkelijker schoon te houden. Bovenkanten van keukenkastjes hebben de vervelende gewoonte om vies en vettig te worden. Een paar kranten vangen de viezigheid voor je op, en je legt daarna gewoon weer een paar schone kranten neer. Zo hoef je alleen maar de kranten te vervangen en niet hard te boenen om viezigheid weg te krijgen. Zie ook Bovenkant keukenkastjes schoonmaken.
 3. Hoewel je voorzichtig moet zijn met de aanschaf van handige organizers, kunnen ze wel degelijk een uitkomst zijn om je bergruimte optimaal en netjes te houden. Er zijn allerlei systemen op de markt om je spullen netjes op te ruimen.
 4. Maak gebruik van een bakkersrek voor extra ruimte, zonder dat het massief lijkt.
 5. Wees niet bang om dingen op te hangen. Zo hangen mijn pollepels en schuimspaan te bungelen aan de schouw van mijn afzuigkap*! Op die manier kan ik ze makkelijk pakken, en nemen ze geen plek in mijn keukenkastjes in. Gebruik ook de achterwand van de keuken als een opbergplek voor veelgebruikte keukenspullen. Julia Child, de beroemde kok, staat bekend om het ‘pegboard’ oftewel gaatjesbord in haar keuken. Hieronder een foto van Julia Child in haar keuken. Zie je hoeveel ze heeft opgehangen? Screen Shot 2019 03 13 at 11.44.40Zeker in deze houten keukens past deze look doorgaans erg goed.
 6. Een keukentrolley kan zorgen voor kostbare extra bergruimte, en als je hem niet nodig hebt zet je hem uit het zicht.

Wat voor ‘look’ wil je voor je keuken?

Wil je een rustig ogende keuken met veel bergruimte? Kies dan zeker voor bovenkastjes. Hoe meer je in keukenkastjes kunt doen, hoe rustiger je keuken oogt. Kies voor een rustige, neutrale tint voor je keukenkastjes, en laat eventueel greepjes helemaal weg.

Vind jij een keuken waar keukenspullen zichtbaar zijn juist charmant, dan is de oplossing van dingen ophangen aan muren, haken, schouwen etc. een ideale manier om meer bergruimte in je keuken te creëren.

Maximale bergruimte in je keuken: samenvatting

Wie het budget heeft kan een keuken op maat laten maken tot op de millimeter en zo maximaal alle ruimte benutten. Als je veel bergruimte wilt in de keuken heb je twee opties: Je neemt zoveel mogelijk keukenkastjes. Het voordeel is dat de keukenspullen dan schoon blijven en het oogt rustiger. Optie twee is dat zoveel mogelijk ophangt aan muren, plafonds etc. Nadeel van de tweede methode is dat je spullen sneller vies worden, maar het kan erg leuk en charmant ogen. Ik houd er zelf erg van. Bovendien: spullen die je vaak gebruikt worden automatisch vaker gewassen, dus dan worden ze niet vies en stoffig.

Last but not least: hoe minder spullen je hebt, hoe minder je hoeft op te bergen : ) Wees dus niet bang om je te ontdoen van spullen die je zelden tot nooit gebruikt. Ga eventueel te rade bij Marie Kondo of opruimgoeroe Els Jacobs.

*Zie ook mijn posts over je afzuigkap schoonmaken en Wat is een open keuken?

Ben jij tevreden met de opbergruimte in je keuken? En heb je nog aanvullende tips?

Similar Posts

38 Comments

 1. Mijn keuken is nogal klein. Ik ben blij dat ik ook bovenkastjes heb, zodat ik wel alles kwijt kan. Maar dat van die plint vervangen door lades vind ik een briljant plan!

  1. Ja hè?! Dat vond ik destijds ook toen ik er over hoorde. En we hadden het toen niet in die keuken. Dus toen we verhuisden naar het platteland wist ik wat me te doen stond dit keer!

 2. Wat een goed idee, de lades op de plaats van de plinten! Wij hebben een standaard woningbouwvereningkeuken (scrabble!), en gelukkig wel bovenkastjes. Maar ergens wel jammer dat ze daarbij niet standaard aan deze oplossing denken … Helemaal als ik denk aan mijn eerste appartementje, dat mini was en een minikeukentje had. Die extra ruimte die nu gewoon weg was, was zo fijn geweest!

 3. Hoi Nicole,

  fijne tips!
  Ik heb ook een kleine keuken, dus ik denk erover om maar eens wat op te ruimen!
  Eens las ik (was het bij jou???) bij twijfel: als je het voor minder dan €20,- en minder dan 20 minuten opnieuw kunt hebben, dan… wegdoen! Dat vind ik best wel moeilijk nog.

  Groetjes en dank voor de tips!
  Marlou

  .

  1. Zorgen voor minder spullen in de keuken is altijd verstandig, zeker als je een kleinere keuken hebt. Als je het lastig vind om ze definitief weg te doen, kun je ze misschien eerst op zolder/kelder/schuurtje zetten. Heb je dan na 1 maand niet gemist, dan kun je ze vaak makkelijker wegdoen.

 4. handige tips; vooral die van de keukenplinten. is eigenlijk een verloren ruimte, en tussen de poten deur kan er heel goed een extra lade. slimme tip!

 5. Mijn tip is nog steeds kijk of je spullen multifunctioneel kunt gebruiken. Dat zorgde voor ruimte is mijn mini keuken. Daar heb ik meer plezier van dan wanneer ik meer ruimte moet creeren. Vooral omdat ik in een woningbouwvereniging huurhuis woon en ik dus niet al te veel geld wil investeren. Zo gebruik ik mijn soepkommen ook als dessertschaaltje en snackschaaltjes. Is mijn mengkom ook saladeschaal. Mijn dikke limonade glazen zijn ook geschikt als theebeker. Dit soort oplossingen zorgen er niet alleen voor dat ik minder ruimte nodig heb, maar ook dat ik minder hoef te kopen.

 6. Momenteel wordt er bij mij een nieuwe keuken geinstalleerd and daar heb ik heel lang over nagedacht. Ik doe moeilijk afstand van spullen en was bang om ruimte tekort tekomen. Kwam toen op het idee om een van de ramen in te vullen zodat er nu plaats is voor twee lange planken op die muur boven het aanrecht. Er is nog ruim genoeg licht in dat vertrek.

 7. Handige tip van de plinten! Wij hebben een keuken uit … 2001 inmiddels en hij ziet er nog als nieuw uit. We zijn vrij zuinig op onze spullen en dat zie je ook. Destijds hebben we wel gekozen voor bovenkastjes (dat was toen nog heel normaal) en hebben we overigens ook nog een teakhouten servieskast waar behoorlijk wat glaswerk en servies in staat. Dat gezegd hebbende: er mag weleens wat weg.

  1. Een keuken die 18 jaar oud is en er nog als nieuw uitziet! Dat is nog eens een goede kwaliteit. Die van ons ziet er niet uit en is pas 9 jaar oud. Hij is wel leuk om te zien, maar achteraf hebben we verkeerde materialen gekozen : ( Snif. Maar goed, ik heb wel laden in plaats van plinten : )

 8. Ik heb een kleine keuken, die straks nog kleiner wordt want de bovenkastjes gaan het veld ruimen. Die zijn nu toch praktisch leeg, net als een deel van de onderkastjes (of ze zijn gevuld met meuk die ik toch nooit gebruik) dus…
  Gewoon van een groot huis naar een kleine flat verhuizen en de hand op de knip houden. Dan houd je ruimte over.

  En misschien denk ik over een paar jaar, had ik nu toch maar naar Huisvlijt geluisterd. ;-)

 9. Die plinten vervangen door lades is een goeie tip. Ik zou ook niet zonder bovenkastjes in mijn keuken kunnen!

 10. Ik heb gekozen voor een hele grote witte wandkast waar ik echt heel veel spul in kwijt kan. Maar een keertje goed marie kondo’n in de keuken zou ook geen kwaad kunnen, hahah. Jeetje wat verzameld een mensen in de loop der jaren zeg.

 11. Wij hebben hele grote lades in de keuken aan beide kanten, dus ook aan de achterkant van het eiland en hier staat de eettafel, ideaal omdat ik hier al mijn ontbijt spullen en voorraad heb staan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.