De Marie Kondo methode: 7 maanden later

Marie kondo keukenlade

‘Ik ben zo vaak opnieuw begonnen
En niet zo’n beetje nieuw, maar radicaal
Ik heb zo vaak iets nieuws verzonnen
Waarvan ik dacht: dit is het helemaal.’ (Paul van Vliet)

Dit wordt het helemaal! Dít ga ik wél volhouden!

Ken je dat? Dat je iets nieuws probeert en opgewonden denkt: ‘Dit is het dus echt helemaal! Vanaf nu wordt alles anders. Dít ga ik voor altijd volhouden!’ En dat een paar weken later je treurig constateert dat het niet is gelukt? Het overkomt mij regelmatig. Zeker als het gaat om opruimmethodes. Vol nieuwe moed omarm ik een nieuw systeem, maar binnen no time verval ik in mijn oude patronen.

In juli ruimde ik mijn keukenlades op volgens de Marie Kondo methode. Ik gooide een heleboel keukentextiel weg, en rolde wat ik over had in keurige rolletjes. Ik maakte zelfs mooie voor en na foto’s van mijn opruimactie. Dat is inmiddels 7 maanden geleden. En het leek me leuk om te laten zien hoe de Marie Kondo methode 7 maanden later heeft uitgepakt.

Marie Kondo methode voor je keukenla: 7 maanden later

Ben je er klaar voor? Dan komt hier de foto van de huidige toestand van mijn keukentextiel en keukenla:

Marie Kondo
Tataaaaaa! Netjes hè?!

Netjes hè? Ik heb het vrijwel moeiteloos zo netjes kunnen houden als het was : ) Laten we eens kijken waarom deze methode wel succesvol was!

Waarom Marie Kondo voor mijn keukenlade goed werkte

 • Ik heb een heleboel keukentextiel weggedaan. Mijn man was er zelfs nog gepikeerd over. Die dacht dat we niet genoeg over hielden. Maar het huidige aantal microvezeldoekjes en theedoeken blijkt echt ruim voldoende.
 • Deze methode past bij mij. Ik vind het prima om niet zoveel keukentextiel te hebben, en vind het rollen leuk.
 • De rolmethode werkt goed in de la. Alles blijft best netjes liggen.
 • Omdat mijn lade er netjes uitziet, ben ik veel gemotiveerder om de Marie Kondo methode te blijven toepassen. Ik vind het leuk dat het zo goed werkt.

Wat betekent dit in het algemeen voor nieuwe gewoontes aanleren?

Een nieuwe gewoonte heeft de grootste kans van slagen als hij bij je past. Heb je wel eens geprobeerd om je voeten in een schoenmaat kleiner te wringen? Misschien kreeg je je voeten er wel in, maar het liep natuurlijk vreselijk. Zo werkt het ook met nieuwe gewoontes: als ze totaal niet bij je passen, gaat het letterlijk en figuurlijk wringen. De truc is om een gewoonte of tactiek te kiezen die aansluit bij jouw voorkeuren en aanleg : )

Nog nooit van Marie Kondo gehoord?

Hieronder de boeken waarmee ze beroemd werd! Ze heeft nu zelfs een Netflix serie, waar ze mensen helpt hun huis te ‘mariekondoën’!

Zijn er hier nog meer Marie Kondo volgelingen in de zaal? Hoe is met jouw huis, na een langere periode?

Similar Posts

46 Comments

  1. Marie Kondo is heel erg van het opruimen en overboord gooien van alles wat overbodig is. Ze is erg populair op het moment. Er is zelfs een Netflix serie met haar.

 1. De grote handdoeken opgerold in de kast vind ik erg handig. Keuken en theedoeken deed ik al zo voor Marie in een bak in de kast, dus niet in de la.
  De sokken vouwen heb ik geprobeerd maar dat beviel me niet, die zitten nu weer in elkaar gefrommeld.
  Probeer alles en behoudt het goede

 2. Wow wat goed! Ik ben zelf nogal van het “weggooien” dus heb niet zoveel met die Marie Kondo methode (heb liever een methode die me aanleert om niet alles weg te gooien en wat meer spullen houden haha)
  Maar de keukenla, wow. Als ik dit zo zie kan die van mij ook wel een Marietje gebruiken ;)

 3. Ik heb een minila in de keuken, ik ken de methode niet. Maar ik heb wel een geprobeerd met opgerolde doeken was hier geen succes

 4. Hier de handdoeken in de badkamerlade opgerold al la Marie Kondo. Blijft nu ook netjes. Voor de rest hanteer ik de stelregel 1 erin 1 eruit. Voor een ladekast van Ikea (Hemnes) heb ik van die opbergsystemen gekocht speciaal voor die kasten (Skubb) en dan past er echt veel meer in een lade. Ondergoed. T-shirts en sokken ook opgerold. Je (ik) denkt inderdaad vaak dat je te weinig van iets hebt maar uiteindelijk blijkt dat niet zo te zijn. Heb drastisch oude en kapotte theedoeken in de kliko gegooid. Nu nog 10 over en blijkt meer dan voldoende……

 5. Mijn man zei gisteren nog dat ik eens de marie kondo methode moest bestuderen… Ik ben echt een sloddervos! Echt top dat je het nog steeds netjes hebt, geeft mij moed ;)

 6. Ik heb ongeveer 2 jaar geleden mijn hele 3 kamer appartement en schuur volgens deze methode opgeruimd. Ben er nog steeds erg tevreden over. Weet precies waar wat ligt en gooi of geef nog steeds spullen of kleding weg als ik het niet meer gebruik. Door deze methode doe je dat ook sneller want je hebt meer overzicht.

 7. Het is wel handig om te doen zo. In de keuken hebben wij niet zolang gelden wat dingen weg gedaan. Toch niet meer gebruiken. Nu hebben meer ruimte. Handdoeken is zeker makkelijk op te rollen. Neem je minder ruimte erin. Wat stuk is gooien wij ook weg.

  ( Jij hebt ook kabouters staan. Wat leuk. )…Onze kabouters is zeker meer dan 60 cm hoog.
  Zie deze linkje.. https://yova.nl/tuin-centrum-haarlem-slot/tuincentrum/ Het was toen. Wij gaan ook veel later bekijken met de andere planten. Nu gaan nog niet doen. Te koud.

 8. Marie gekeken op Netflix.Precies zo gedaan zoals zei het uitlegde en voor mij werkt het heel goed.al heel wat opgeruimd en ook zo thema voor thema.gaat niet snel maar het resultaat mag er wezen.ik vind het top

 9. jep, het lukt me goed :) alleen jammer (en lastig) dat als iemand anders mijn was eens plooit (en dat gebeurt wel regelmatig), ik alles moet herdoen omdat ik liever de nieuwe methode heb :p efficiënt is anders natuurlijk

  De keuken heb ik nog niet onder handen genomen, wel al de kledingkasten, de papieren, de badkamer en voorlopig loopt het vlot. Al geef ik toe dat ik soms wel eens wat nonchalant durf te zijn, maar dat maak ik dan goed met een minimale opruimactie.

 10. Hm. Ik ben van mezelf best heel opgeruimd en netjes. Maar nu ik dit zie, kan Marie me misschien nog wel wat leren. En dat het niet alleen op de korte termijn effect heeft, pleit ook voor Marie.

 11. ik ben mn hele leven al een “marie kondo” alleen zo jammer dat ik er niks mee gedaan heb….boek geschreven ofzo ????????

 12. Ik heb haar boeken gelezen en kan me in veel dingen vinden. Mijn kinderen kennen haar niet :-(
  Ik heb al heel veel opgeruimd en ben nog steeds bezig.
  Wat ik van haar geleerd heb is dat je keuzes moet maken en mijn telefoon ligt s’nachts in mijn schoenenkast :-)

 13. Zo grappig. We hadden het er laatst nog over toch? Ik ben al een fan sinds haar eerste boek. Ik heb ze allebei en ze ook al drie keer gelezen. Iedere keer is er een opruimwoede en gaan er vuilniszakken vol weg. Ook bij de Netflix-serie. Ik hoef maar tien minuutjes te zien en het kriebelt al.
  Alleen dus niet op haar manier. Als ik per categorie aanhoud (en kleding vind ik juist ingewikkeld) dan kunnen we zo een paar weken niet slapen (die bult kleding op je bed). Ik dacht altijd dat je het in een dag moest doen. Nee dus. Maar waar laat je dan alles? Dat laten ze niet zien bij Netflix.
  Alomvattend vind ik het geweldig en kriebelt het alweer dagen om weer door te pakken.
  Oh ja, het boek van Jelle Derckx (Verlangen naar Minder) heeft het ook weer aangezwengeld.

 14. Super leuk dat het werkt! Ik loop ook geregeld mijn huis door om te kijken of ik ook overbodige spullen heb. Heerlijk!
  En als ik naar Marie Kundo kijk bedenk ik me dat ik te weinig lades heb, haha.

 15. Goed volgehouden en wat een fijn rustig overzichtelijk la, heerlijk! Ik ben het helemaal met je eens. Wanneer iets bij je past is de kans van slagen zoveel groter dat het lukt om de gewoonte vol te houden. Ook gewoonte per gewoonte toevoegen heeft voor mij erg geholpen. In plaats van uit enthousiasme 10 tegelijkertijd haha!

 16. Ik heb dat hele Marie kondo gebeuren al zo vaak langs zien komen. Het is zo’n grote hype, dat ik er een soort aversie tegen heb gekregen. ???? Hier geen Marie Kondo dus haha.

 17. Ik heb ook Marie Kondo style opgeruimd maar blijkbaar ben ik een hoarder en moet ik dit elk jaar doen. Overigens zijn mijn pyjama’s ook netjes opgerold volgens MK, haha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.