Kun jij alleen met jezelf zijn? Of krijg je liever een schok?

Alleen zijn met jezelf

In Nooit meer een zelfhulpboek van Dominique Haijtema las ik iets dat mij trof. Het gaat over de onrust die veel mensen voelen als ze alleen zijn met zichzelf. Het viel me op, omdat ik juist graag alleen ben met mezelf. Sterker nog, ik staar en mijmer elke dag 30 minuten voor me uit terwijl ik een kopje koffie soldaat maak. En ik gebruik dagelijks Headspace om tot ‘mezelf te komen’.

Liever een elektrische schok, dan alleen met mezelf zijn?

Dominique citeert de zeventiende-eeuwse filosoof Blaise Pascal:

‘All men’s misery derives from not being able to sit in a quiet room alone.’

En ze vervolgt met een onderzoek van psycholoog Timothy Wilson. Daarbij moesten proefpersonen 10 minuten alleen in een kamer zitten, en niets doen behalve denken. De meesten vonden dat zo erg, dat ze liever een milde elektrische schok kregen!

Ik ben altijd blij als er een probleem is dat ik níét heb, want ik heb best wat issues. Zoals dat ik bang voor de tandarts ben. Maar deze gelukkig niet : )

Kun jij alleen zijn met jezelf?

Similar Posts

33 Comments

 1. Ja heerlijk! Mijn man is sinds een jaar met pensioen en gaat soms zelf in zijn eentje een weekje weg. Ben dan alleen thuis heerlijk geen prikkels alleen rekening houden met mezelf (nou ja de kat mag er ook zijn)….

  1. Het voelt ook echt anders vind ik altijd, als er ook echt niemand anders in huis is. Fijn dat je man er soms een weekje in zijn eentje op uittrekt.

 2. Soms wel, soms niet. De ene keer maar het me inderdaad rusteloos, maar op andere momenten gaat het goed en heb ik er ook nood aan. Misschien heb ik er juist nood aan op de momenten dat ik me rusteloos voel, want dat wil meestal zeggen dat ik bepaalde gevoelens heb weggeduwd waarmee ik zou moeten dealen…

 3. Het maakt natuurlijk wel verschil of het een gekozen alleen zijn is of dat het door omstandigheden komt. Of het voor korte tijd is of voor jaren. Zo ben ik alleen omdat ik ruim 20 jaar geleden gescheiden ben, niet door eigen keus , maar omdat mijn ex er met een ander vandoor ging. Nu kan ik best goed alleen zijn , maar er zijn ook mensen die er moeite mee hebben. Sinds kort heb ik een soort van latrelatie en merk ik dat ik toch liever met iemand samen ben dan alleen. Zo is het heerlijk als er iemand thuis is als je van je werk komt. Iemand die al het eten klaar heeft of lekker voor je aan het klussen is. Als hij na een paar dagen weer naar huis gaat vind ik het best wel stil in huis. En ook al heb ik er geen moeite mee om weer alleen te zijn , ben ik ook altijd weer heel blij als hij laat weten dat hij weer een paar dagen komt.

  1. Dat is niet niks J.M. de Groot. In zo’n geval is alleen zijn inderdaad niet je keus, en zal gepaard gaan met een boel verdriet. Een goed teken dat je je nieuwe partner mist als hij er niet is.

 4. Ik ben al meer dan 12 jaar alleen en dat bevalt me uitstekend. Ik heb mijn hondjes en mijn bezigheden waardoor mijn dagen gevuld zijn. Een kennissenkring zonder dat we elkaar overlopen. Mijn kinderen en kleinkinderen zie ik ook regelmatig. Ik ben een tevreden mens en dat wil ik graag zo houden. Zeker geen relatie meer want dan moet ik weer van alles en daar heb ik geen zin meer in. Zelfs een storend element als een televisie heb ik jaren geleden al de deur uit gedaan. Ik houd van rust en stilte om mij heen en ben graag alleen. Nee, eenzaam ben ik niet. Daar zorgt mijn poetsvrouw wel voor want die praat voor twee. Gelukkig komt ze maar twee ochtenden per week. Nog een ochtend erbij zie ik niet zitten, dat zou catastrofaal zijn voor mijn gemoedsrust.

 5. Geef mij die schok maar :)

  Dat is niemand die deze optie kiest denk ik. Want echt alleen (en eenzaam) is toch iets anders dan een weekje alleen zijn of even een uurtje als je ega de hort op is.

  I sit in a quiet room en vind dat soms heel prettig en soms geheel niet.

 6. Ik ben graag alleen op zelfgekozen momenten! Weekje alleen op stap, dag(jes) alleen thuis of uit, heerlijk!
  Maar gedwongen alleen zijn omdat je geen partner, familie, goede vrienden hebt…….dan ga ik wel voor het schrikdraad!

 7. Ik hou veel van mensen om me heen! Ik hou van het geroezemoes en de gezelligheid. Maar af en toe vind ik het heerlijk om alleen te zijn; en ik kan het ook best goed!

 8. Tegenwoordig lukt het me weer een beetje om alleen thuis te kunnen zijn, maar het heeft wel eventjes geduurd voordat ik daarin mijn draai weer vond. En het ligt eraan hoe ik me voel, want het gebeurt ook wel dat ik echt tegen de muren opvlieg als ik alleen thuis ben. Het beste kan ik gewoon op mijn werk zijn, of met familie of vrienden zijn en daardoor afgeleid zijn. Dat verkies ik dan boven die elektrische schok. Praten en afleiding zoeken helpen in mijn geval beter, denk ik.

  1. Het is inderdaad heel persoonlijk denk ik. Soms kun je je in eentje ook als het ware ‘vastdraaien’ in je gedachten en gevoelens. Dan kan gezelschap juist helpen om je daaruit te trekken.

 9. Ik vind alleen zijn heerlijk en zorg dat ik het ook veel ben.
  Ik verveel me nooit daarvoor is het veel te druk in mijn hoofd.
  Ik hou zo van rust en stilte.

 10. Ik vind het heerlijk om alleen te zijn, maar dat komt ook omdat dit met een man en drie kinderen niet zo heel veel gebeurd.

  Helemaal alleen wonen lijkt me dan weer niet prettig, ik kan mij goed voorstellen dat dit eenzaam kan zijn.

  1. Ja, dat vraag ik me inderdaad ook wel eens af: zou ik alleen zijn minder fijn vinden als ik niet meestal omringd zou zijn door man en kinderen?

 11. ik vind het héérlijk om alleen te zijn, het woord vervelen ken ik niet,
  gezellig als er mensen zijn, maar alleen heeft ook heel veel te bieden :-)

 12. Hoi Nicole,

  ik vind het heel erg lekker alleen!
  Ik woon in de stad, dus het is altijd wel ergens druk.
  Maar mijn tuin is een paradijsje!
  En ik heb een verloofde, die ik elk weekend zie, dus ik geniet van alles!

  Groetjes en prettig weekend van Marlou

 13. Ik heb zelfs behoefte aan alleen tijd. Het geeft rust, tijd om over dingen na te denken en zorgt ervoor dat ik dichter bij mezelf blijf.

 14. Ik kan heel goed tegen alleen zijn en verveel mij nooit, maar als ik mijn man zal verliezen zal ik zeker wel een schok ontvangen. Wat je bent veel jaren al samen en doen nu ook veel dingen samen sinds hij thuis is. En dan zoek ik ook soms wel de rust op om dan alleen met mijzelf te wezen. We laten elkaar hier vrij in want soms is de rust dan ook wel nodig. Maar ik vermoed dat er heel veel mensen zijn die wel erg eenzaam zijn en die verdienen zeker wel wat aandacht van buitenaf.

 15. Hoewel ik het heerlijk vind om met mijn vriend, ouders of een vriendin op pad te gaan, heb ik er ook vaak genoeg behoefte aan om alleen te zijn. Gewoon thuis op de bank of lekker alleen ergens wandelen en op die manier je gedachten de vrije loop te laten gaan. Ik heb daar gelukkig totaal geen moeite mee.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.