Lou Niestadt: Less is luxe

lou niestadt

Ik lees alleen maar enthousiaste reviews over het boek Less is luxe van Lou Niestadt. Ik ben dus bang dat mijn Less is Luxe review een beetje uit de toon valt.

Zo begon ik in 2014 deze boek review.

Hieronder de review plus nieuwe informatie.

Maar eerst: Wie is Lou Niestadt?

Lou Niestadt reisde als model de wereld rond, toen ze op haar 25ste onverwachts zwanger werd. Haar inkomsten als model waren genoeg om periodes van fulltime moederen en werken af te wisselen. Ze leefde met zo min mogelijk spullen, en had op die manier veel tijd voor haar kinderen.

Wat ik mooi vind aan Lou Niestadt is dat ze heel bewust leeft. Ze pleit ervoor dat we ons bewust worden van bepaalde ideeën en normen die we met de paplepel hebben ingeslikt. Onderzoek of ze nog voor je werken. Is het antwoord ja, prima. Maar soms kun je concluderen dat bepaalde overtuigingen je niet meer dienen.

Over Less is Luxe

Dit boek is geschreven door Lou Niestadt, en is een soort handgeschreven art journal. Het ziet er prachtig uit, en Lou Niestadt heeft overal prachtige illustraties bij gezet. Het boek is echt oogstrelend, en leuk om door te bladeren en te bekijken.

Maar.

Aargh! Ik word gek van al die lettertypes!

Ik vind het een ontzettend lastig boek om te lezen! Ik werd helemaal gek van al die verschillende lettertypes. En dan staan er soms ook nog krabbels aan de zijkant, die je alleen maar kunt lezen door je hoofd of het boek schuin te houden. Ik werd er helemaal onrustig van.

De inhoud van less is luxe is zeer lezenswaardig. Maar wordt overschaduwd door de hectische vormgeving.

Less is luxe: mooie, maar onleesbare boodschap

En dat terwijl ik oprecht geïnteresseerd was in de boodschap die Lou Niestadt heeft in Less is luxe. Want haar boek gaat over blij en tevreden zijn met de kleine dingen van het leven. Over stil staan bij wie je bent, en wat echt belangrijk voor je is. Stuk voor stuk onderwerpen die mij in mijn dagelijks leven bezig houden.

Maar het lukte me dus nauwelijks om de tekst tot me te nemen. Zo onrustig en druk is het.*

Is er een uitgeklede variant van dit boek?

Het liefst zou ik hebben dat er een ‘saaie’ variant van dit boek zou komen. Een soort vertaling als het ware. Hetzelfde boek, maar dan in één doodgewoon, goed leesbaar lettertype. Zodat ik kan lézen wat Lou Niestadt te melden heeft.

Nu werd ik zo afgeleid en geprikkeld door alle verschillende lettertypes dat ik de inhoud niet echt tot me kon nemen. En dat vind ik jammer. Want volgens mij is die de moeite waard.

Less is luxe kopen

Less is luxe is voor 5,99 te koop bij bol.com. Maar als je al overprikkeld bent, of gespannen en onrustig, raad ik het persoonlijk af. Of je moet je puur concentreren op de prachtige tekeningen.

Toch vraag ik me af: ben ik dan heus de enige die door de drukke opmaak niet aan de inhoud kon toekomen?

less is luxe

Lees ook de review van hetzelfde boek op het blog Consuminderen! Consuminderen gaat iets meer op de inhoud in dan ik. Ik had namelijk erg veel moeite met de hectische vormgeving!

Leuk om te zien wat iemand anders van dit boek vindt! En voor jullie leuk om twee verschillende perspectieven te lezen van hetzelfde boek.

Meer Lou Niestadt boeken

Sinds 2014 zijn er meer Lou Niestadt boeken verschenen. Zoals Groots & meeslepend leven, met als ondertitel: Een ode aan dagelijkse sleur. Op basis van de ondertitel wil ik dit boek graag lezen!

lou niestadt boeken

Lou Niestadt schreef ook een boek samen met haar dochter Jipp Heldoorn. Dit gaat over de onverwachte zwangerschap van dochter Jipp.

Screenshot 2022 07 22 at 11.27.09

Andere Lou Niestadt boeken zijn Pockets vol met vrijheid en Pockets vol met joy. Van die laatste kun je een gratis inkijkexemplaar bekijken op Lou’s website.

Leestips

Ik ben trouwens ook benieuwd naar jullie ervaringen met het boek Less is luxe. Wie heeft het gelezen?

* Helaas is Huisvlijt soms ook erg hectisch en druk vanwege de advertenties… Mijn excuses daar maar weer eens voor. Maar het is hoe ik de rekeningen betaal.

Deze post werd voor het eerst gepubliceerd in 2014, en is geupdate.

Similar Posts

15 Comments

 1. Dan heb je mijn mening over haar boeken vast ook gelezen ;-)
  Het is voor mij een veel te drukke vormgeving. Ik word al moe als ik er naar kijk, laat staan dat ik het kan lezen of er iets van opneem. Ik liet het gisteren mijn kunstenaarszoon en hij vond de tekeningetjes erg leuk. Hij vond verder dat je bij het gebruik van zoveel verschillende lettertypes meer ruimte open moet laten om het leesbaar te houden.

 2. Ik had het boek geleend uit de bieb, maar heb het snel teruggebracht.
  Heb een poging gedaan om het boek te lezen maar ben afgehaakt , veel te druk.
  Had ook steeds de neiging om het boek scheef te houden , om die krabbels te lezen, erg vermoeiend.
  Groet Thea

  1. Ja hè?! Dat had ik ook. Je zit steeds met je hoofd scheef, om de zijkanten te lezen en zo. Zeker in onze hectische maatschappij vind ik dit een hectisch boek. Terwijl de inhoud juist oproept tot meer rust.

 3. Ik vond het juist wel heel leuk, omdat het zo persoonlijk is. En zo, zoals zij is, denk ik.
  Dat in bochtjes schrijven is wel een beetje vervelend, ook omdat in het boek dat ik had, de tekst soms bijna was weggevallen. Het was makkelijker, wanneer het niet was geschreven alsof het papier bijna op was.

  Maar ja, als je eigen leven rustig is, in de zin van weinig moeten en weinig spullen, dan kan je best wel een druk boek verdragen. Lees liever drie van zulke boeken dan dat ik drie minuten tv kijk….

  1. De inhoud vond ik ook leuk. Maar ik vond het dus lastig om te er ‘bij’ te komen. Misschien is mijn leven te onrustig, en vond ik het boek daarom te druk….

 4. Vreselijk! Ik zou er met zo’n lay-out al niet eens aan beginnen. Doe mij ook maar gewoon ‘saaie’ boeken wat dat betreft.

 5. Ik ken het boek en het verhaal niet, ik kan er dus ook geen zinnig woord over zeggen. Het ziet er een beetje uit als mijn art journal.

 6. Ik had het geleend uit de bibliotheek en inderdaad ook ongelezen weer teruggebracht. Niet te lezen. Ik vond het heel erg jammer dat de vormgeving zo druk was, het sprak de inhoud compleet tegen.
  Ik zag op Bol dat Groots & meeslepend leven net zo’n vormgeving heeft, jammer.

 7. Ik vind het gek genoeg, want ik hou ook van rustig en duidelijk, wel leuk. Wat Sjoerd zegt ook mijn dagboek/art journal ziet er een beetje zo uit dus het geeft mij inspiratie. Zag alleen dat het boek bij bol bijna 70 euro kost, is van een fout.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.