Reacties

9 jaar in een klooster: rust en stilte — 13 reacties

  1. Sommige mensen hebben gewoon een stevig ontwikkelde spirituele knobbel in hun hoofd en kunnen zichzelf heel mooi wijsmaken dat ze vanalles “voelen” wat er niet echt is. Het is bijna schizofrenie, maar meestal kunnen die mensen nog net iets beter functioneren dan iemand die echt schizofreen is. (Er zijn ook wel eens mensen die echt godsdienstwaanzinnig worden). Die overgevoeligheid voor emotionele manipulatie is heel handig voor religies. Vaak is het voor de mensen zelf en hun eigen leven wat minder goed. Naar mijn idee is het onstaan en verspreiden van religies een stevige fout in onze evolutie als mensheid. Misschien evolueert het er ooit nog uit, ik hoop het maar.

  2. Ik hou van dit soort ervaringsverhalen. Het kloosterleven heb ik altijd al mooi gevonden.
    Ik ben opgegroeid met de Bijbel, maar ik heb het Godswezen pas op veel latere leeftijd leren begrijpen. Het is inderdaad lastig uit te leggen; iets beschrijven wat onzichtbaar is. Ik zeg altijd; het Godswezen is overal, maar ja, dat kan voor sommigen weer eng zijn, want dan stel je je misschien voor dat hij achter de bosjes zit :-)

  3. Toen ik 18 was, was mijn moeder overspannen. Terugkijkend denk ik dat ze zwaar in de overgang zat, maar dat werd in die tijd nog niet zo erkend. Ze is toen 3 maanden naar een klooster in Tegelen gegaan om tot rust te komen. Mijn ouders gingen daarvoor er al eens samen een paar dagen heen. Ze heeft toen ze daar alleen zat veel gesprekken gehad met een monnik. Eigenlijk wilde ze niet naar huis, maar de monnik zei dat ze thuis nodig was, en toen is ze toch uiteindelijk naar huis gegaan. Mijn vader was rolstoel gebonden en ik woonde met mijn jongere zus nog thuis.

    • Wat fijn dat je moeder het daar zo goed had Mar. Kon ze daarna thuis wel weer haar draai vinden als ze eigenlijk liever in het klooster was gebleven?

  4. WIj gingen daarna al snel het huis uit, de 2 oudste waren al uit huis. Ik heb eerlijk gezegd geen idee, als tiener ben je niet zo met je ouders bezig.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>