Beroep: kluizenaar

kluizenaar

Kluizenaar worden.

Het lijkt mij wel wat.

Waar andere mensen graag op vakantie gaan, om even vrij te zijn van de dagelijkse verplichtingen zoals koken, huishouden etc. maken mij die niet uit.

Ik hoef helemaal geen vrij van mijn dagelijkse routines.

Verlos mij van de fratsen

Nee, waar ik helemaal niet goed van wordt, zijn de vele fratsen waarmee het leven gepaard gaat, en die de routine verstoren. Zoals feestjes, uitnodigingen, presentaties etc. Stuk voor stuk dingen waarbij je aanwezig hoort te zijn op straffe van asociaal zijn, met bijbehorend schuldgevoel.

Eén van mijn grootste vreugdes is dan ook een afspraak die wordt afgezegd. Dat geeft mij een enorm gevoel van opluchting en bevrijding. Comedian John Mulaney vergeleek een afgezegde afspraak zelfs met heroïne:

‘In terms of instant relief, canceling plans is like heroin … such instant joy.’

Portretten van kluizenaars

Op de Engelse site vind je een aantal mooie portretten van moderne kluizenaars. Mijn favoriet is het verhaal van Jade.

|

Tot slot

Francine Oomen noemde het ‘braak liggen,’ in haar boek Oomen stroomt over. Gewoon even niet meer ‘meedoen’ met alle drukte. Anderen kiezen voor een retraite, een kortere, geaccepteerde vorm van jezelf terugtrekken.

Maar zoals ik zei: ik droom stiekem wel eens van een bestaan als kluizenaar.

Similar Posts

29 Comments

 1. Ik ben introvert en hou van rust en stilte om me heen. Al vind ik een goed feest of een concert zo nu en dan ook best leuk.
  Maar ik ga nooit op vakantie. Ik ben het liefst thuis met mijn bezigheden.

 2. Ja, kluizenaars. Eindeloos fascinerend! Ik heb zelf ook kluizenaarsneigingen en herken me helemaal in jouw vehaal, Nicole.
  Ben zelfs geabonneerd op een blad voor kluizenaars. ‘Raven’s Bread’ heet het. Heel blij mee. Groet, Liesbeth

 3. Jazeker, ik zou kluizenaar kunnen worden, ik neig er nu al naar toe.
  Dank je voor de verwijzing naar de Guardian, die ga ik de komende week eens op mijn gemak lezen!

 4. Kluizenaar zijn is me een stap te ver, maar ik hou er wel van om enigszins sober te leven. En net als jij hou ik niet van feestjes of plekken waar veel lawaai is.

 5. Aan de ene kant lijkt het me geweldig. Maar aan de andere kant ga ik ook denk ik last krijgen van FOMO. En gewoon teveel dingen missen.

 6. Ik denk dat veel mensen me als een soort kluizenaar zien. Ik ga er wel elke dag uit, maar in een stad kan je je dan beter verstoppen dan in een dorp. Ik voel me idd niet eenzaam.

 7. ik ben ook een halve kluizenaar,zeggen mijn kinderen ieder geval,maar ik vind het wel oke,ik heb genoeg ervaringen gehad met mensen en die waren me niet altijd bevallen…altijd maar weer datzelfde dat anderen gaan bepalen en bemoeien met jou leven en dat ben ik zat,dus buiten mijn 4 kinderen zie ik op dit moment vrij weinig mensen,behalve in de supermarkt,en ik vind het heerlijk,en ik mis niets,ik heb besloten wat kieskeuriger te worden,al klinkt dat arrogant,maar het is hard nodig in dit leven,niet zo maar willekeurig met iedereen omgaan. En geloof me ,ik ben er een gelukkiger mens van geworden.

 8. Ik ben het helemaal me je eens. Als ik mijn baan niet zou hebben, zou ik al kluizenaar zijn. Helaas kan ik dat zonder baan niet betalen. Dus…

  1. Ja, ik heb dat niet helemaal goed geregeld…. ; ) Hoewel ik soms ook wel eens denk dat mijn verlangen om kluizenaar te worden juist voortkomt uit de drukte van het grote gezin.

 9. Wij zijn ook ”bijna” kluizenaars hier .We moeten niets en gaan ons eigen gangetje .Ik hoef niet van alles en nog wat om me te vermaken ben graag gewoon lekker thuis .En regelmatig hoop ik dat er een afspraak afgebeld word en dan voornamelijk van het GGZ of zo

 10. Iedereen zou elk jaar een paar weken als kluizenaar moeten leven.
  Even uit de mallemolen van ons dagelijks bestaan stappen en terugkeren naar de basis.
  Tijd om na te denken, om je leven te overzien, om belangrijke beslissingen te kunnen nemen, herbronnen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.