Hoe ik de helft goedkoper uit ben bij de tandarts

mondhygiënist

Recent is mijn tandartspraktijk gefuseerd met een andere praktijk. In deze nieuwe praktijk kwam ik bij een mondhygiëniste terecht. Zij deed de controle en het schoonmaken. Alleen vond zij dat het schoonmaken moest met wat ik noem ‘het boortje’. En aangezien ik best gevoelige tanden heb, betekende dit automatisch een stuk of 5 venijnige verdovingen.

Ik heb nog wel wat gesputterd en gezegd dat als ze het schoonmaken handmatig zou doen ik geen verdoving nodig had, maar dat hielp niet. Deze mondhygiëniste is een kordate tante. Eerlijk gezegd vond ik haar een beetje eng…

Maar ze was wel deskundig, dus nou ja.

Twee behandelingen heb ik bij haar gehad

Twee behandelingen heb ik bij haar gehad, en ik vond ze erg akelig. Ondanks de verdovingen deed het namelijk nog steeds pijn. Ook vond ik de verdovingen zélf erg pijnlijk. Zo kon het gebeuren dat ik in januari al begon te stressen over de volgende afspraak in mei…

Met als gevolg dat ik op Google ging zoeken naar mondhygiënisten die handmatig werken. Zo kwam ik terecht bij een mondhygiëniste in ‘s Heerenberg. Inmiddels ben ik daar geweest, en wat een verademing! Ook zij maakte mijn tanden vakkundig schoon, maar dan gewoon met de hand. Geen verdovingen nodig.

De helft goedkoper uit

En in een leuke bijkomstigheid, betaalde ik in plaats van 104,28 ineens maar 58,30 voor het schoonmaken van mijn tanden. Ik ben dus ongeveer de helft goedkoper uit bij een andere mondhygiënist, en als kers op de taart zie ik nu niet op tegen de volgende afspraak.

Een mondhygiënist ≠ jaarlijkse controle bij de tandarts

Ik heb gevraagd of ik haar behandeling ook als controle mag laten tellen, maar dat blijkt niet het geval. Hoewel ze eventuele problemen wel zou noemen, gaf ze aan dat ik nog steeds wel voor een controle naar de tandarts moet. Dus heb ik nu een afspraak gemaakt bij haar om mijn tanden schoon te laten maken om 8 uur ‘s ochtends, en rijd dan daarna naar mijn tandarts voor de controle rond 9.30. Dan heb ik alle narigheid op 1 ochtend, en kom ik bij de tandarts met schone tanden. De afspraak met de mondhygiënist bij die praktijk heb ik afgezegd, want de controle wil ik dan ook graag echt door een tandarts laten doen.

Tot slot

Het kan soms de moeite waard zijn om te kijken of je bij een andere tandarts of mondhygiënist prettiger wordt geholpen, en goedkoper uit bent.

Zie ook mijn post Bang voor de tandarts.

Similar Posts

54 Comments

  1. Goed idee, om alle narigheid op één ochtend te doen. Ik ben blij dat mijn tandarts altijd zelf mijn tanden reinigt. En ja, ik hoorde pas van iemand dat ze ineens ging verwijzen naar de mondhygiënist. Bleek dat die mondhygiënist nieuw was daar in dat dorp. Daar trap ik dus niet in hè. Dat is je collega’s aan klantjes helpen.

    1. Ja, vervelend is dat hè? Mijn tandarts deed het schoonmaken ineens heel laks en kort, waardoor ik de keer daarna enorm lang moest liggen bij zijn collega mondhygieniste vanwege achterstallig onderhoud….

  2. Mijn mondhygiënist wilde het ook met het boortje doen maar ik weiger het. Ten eerste ben ik te gevoelig voor dat geluid en ten tweede ben ik dan zo gespannen voor de pijn die komt dat ik er naar van word.Ook ik heb gevoelige tanden door terug trekkend tandvlees. Ik heb het een keer zo laten doen en wil het nooit weer.

  3. Nou, die van mij doet het met lucht. Heerlijk. Alleen de laatste keer was mijn vaste er niet en had ik een invalster. Dat was net een beul die met een haakje en krabbertje aan de slag ging.

  4. Nou jaaa, zeg, ik vind het echt bziar dat die vorige mondhygieniste gewoon niet naar je luisterde! Ik vind het handmatige ook fijner, maar ik heb gehoord dat dat wel minder zorgvuldig schoon zou maken. Daarom kies ik eens in de zoveel tijd voor de “machinale” versie.

  5. Wat een gedoe en dan de narigheden daar ook nog bij.ik had vroeger ook zo een persoon die helemaal niet naar mij luisterde maar kon helaas toen niet bij een ander terecht.Ik vind wel dat men naar de patiënt moet luisteren want je betaald er tenslotte voor. Nu heb ik ook een kunstgebit en geen last meer maar ik had net als jij een angst als ik weer eens moest gaan.

  6. Tandarts is hier in DK en waarschijnlijk ook in NL een vrij beroep. Ergo: ze kunnen vragen wat ze willen! Ik ben lang geleden naar een andere tandarts gegaan en heb bergen geld verdiend.

  7. We gaan sinds 2011 naar de Universiteit in Nijmegen. Studenten laatste jaar mondzorg doen de behandelingen. Nacontrole door tandarts of docent mondzorg. Kosten 20 tot maximaal 50 voor een normale behandeling en controle. Ons tandvlees wordt 2 of 3 keer per jaar zeer zorgvuldig gereinigd en pockets zijn bij mijn man en mijzelf echt verminderd. Nooit verdoofd en nooit pijn gehad. Studenten doen er alles aan om het je naar de zin te maken en het goed te doen. Bieke

  8. nou ik zal nooit goedkoper uit zijn want ik zit gemiddeld 2 a 3 keer per maand bij de tandarts!! dat heeft allemaal met mijn medische issues te maken maar prettig is het niet voor mij bankpas haha.

  9. He get zeg, verdovingen en wat naar dat ze het perse met een boordje wilde doen. Ik ga ook twee keer per jaar naar de mondhygiëniste ( gisteren nog geweest) en ben hier erg blij mee. Ik heb veel ellende gehad met mijn tanden ( een fiets ongeluk gehad op mijn 11de) dat deze aandacht wel goed is.

    1. Met je tanden kun je veel gedoe hebben hè? Ik ben als kind ooit gevallen en heb daardoor aan de voorkant twee kronen. Dus ook altijd veel gedoe gehad met de tanden.

  10. Ha Nicole,

    goed van je!
    Het is al vervelend genoeg en om nou te moeten pijnlijden als je tanden schoongemaakt worden…
    No way!
    Goed gegoogeld dus!

    Prettig weekend!
    Marlou

    .

  11. Heb ook slechte relatie met de mondhygiëniste. Bitch die me telkens vertelt dat ik niet nauwkeurig poets, zit te hakken in m’n tandvlees. Als resultaat telkens een week of twee ontstoken tandvlees na bezoek aan haar. Ben van plan om die bezoeken voortaan over te slaan.

  12. Fijn dat je deze oplossing hebt gevonden!
    Toevallig ben ik vanochtend bij de mondhygiëniste geweest. Zij maakt mijn gebit ook wel schoon met een boortje, inderdaad wel heel erg pijnlijk (vooral op een zwakke plek waar mijn tandvlees regelmatig geïrriteerd is, als ze op dat punt komt springen te tranen in mijn ogen en gil ik het nog net niet uit), maar ja, ik denk altijd maar zo, het doet even een paar minuten goed zeer en dan ben ik er weer vanaf. Hier geen verdovingen dus, maar even op de tanden bijten (haha!). Verder ben ik namelijk wel echt heel blij met haar! De kosten weet ik eigenlijk niet, die zal ik binnenkort eens bekijken, haha!

  13. Onze mondhygiëniste werkt op mijn verzoek ook handmatig, met een vlijmscherp haakje waarmee ze naar eigen zeggen secuurder kan werken dan met een apparaat. Ik ben ook opgelucht, omdat ik bij het apparaat altijd stress kreeg van het geluid. Om die reden zit ik ook niet bij de tandartscontriles van mijn man want die laat zijn tandsteen wel met een boortje verwijderen door de tandarts zelf. Ik wacht dan in de wachtkamer tot ik aan de beurt ben,
    Ik ben niet iemand die overgevoelig is voor geluiden, maar boorgeluiden bij de tandarts gaan door mijn hele schedel heen.

  14. Ik ga nooit naar de mondhygiënist. Wel 1x per jaar controle bij de tandarts en hij maakt het dan ook schoon. De laatste 10 jaar nooit gaatjes.

  15. Mijn tandarts doet alles zelf. Het beroep ‘mondhygiëniste’ bestaat in België nog maar een half jaar. Mijn vorige tandarts reinigde ook met een boortje, maar zonder verdoving. Wat had ik daar een hekel aan. Mijn nieuwe tandarts doet het handmatig en ik heb niet de indruk dat het slechter gedaan is. Ik ben in ieder geval niet meer zo benauwd als ik voor mijn halfjaarlijkse controle moet.

  16. Inderdaad merkwaardig. Bij onze tandarts praktijk wordt er goed geluisterd en wordt alles pas na goed overleg gedaan.

  17. Mijn ouders zijn allebei tandarts in Duitsland en daardoor ben ik gelukkig nooit bang geweest. Maar ik snap wel dat je er tegenop ziet te kijken als het elke keer pijn doet!

  18. Hier in België zit het toch weer anders, denk ik.
    We moeten 1 keer per jaar op controle bij de tandarts om terugbetaald te krijgen. Van een mondhygiënist had ik nog nooit gehoord eerlijk gezegd. Oeps….

  19. De bedragen die je noemt, zijn dat de bedragen die je uit eigen zak moet betalen? Dat is erg veel, zelfs het laagste bedrag! In B wordt zo goed als alles terugbetaald, maar dan moet je minimaal 1 keer per jaar naar de tandarts, als je dat niet doet, krijg je het jaar erna minder terugbetaald.

    1. Ja, ik moet dat gewoon zelf betalen. Of ik moet een aanvullende tandartsverzekering nemen, maar dan ben ik duurder uit met die verzekering. Voor mij is het doorgaans goedkoper om het zelf te betalen.

  20. Hier in B bestaat geen mondhygiëniste, wel een tandartsassistente, en dat ook nog maar enkele jaren. Ik ga altijd naar de tandarts (ze heeft geen assistente), en ze is geconventioneerd wat wil zeggen dat ze zich houdt aan minimumtarieven die vastgelegd zijn door de ziekenfondsen, zodat de eigen kosten minimaal zijn, behalve voor “luxe” behandelingen als implantaten. Je kan aan elke tandarts vragen of hij / zij geconventioneerd is zodat je vooraf weet waar je aan toe bent. Dat geldt ook voor andere medische specialisten. Ik kies altijd voor geconventioneerde artsen! En er is een handige tool van het RIZIV om op te zoeken welke artsen geconventioneerd zijn.

  21. Wat gek dat er zo’n verschil zit in de kosten bij verschillende mondhygiënisten, dat is niet niks.. dan loont het zeker om eens rond te kijken.

  22. Goede oplossing. Zelf 7 jaar als tandartsassistente gewerkt en vond het nooit erg om zelf in de stoel te liggen. Ging altijd even tussendoor als er tijd over was.

  23. Dat scheelt een hoop.
    Ik doe gaatjes boren en vullen altijd zonder verdoving. Bespaart kosten en die 3 tellen een naar gevoel vind ik geen probleem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.