Reacties

Koken met pakjes en zakjes 'ideale zijwieltjes?' — 30 reacties

 1. Ik heb ze nog nooit gebruikt. Ik ken zelfs niemand die er gebruik van maakt. Ik heb de indruk dat het in Nederland veel meer ingeburgerd is dan in België. Ik vraag mij af wat zit er dan in die zakjes, toch alleen maar kruiden en specerijen. Is het dan niet veel duurder dan je eigen kruiden te gebruiken?

  • Zeker het is niet meer dan veel te veel zout en kruiden. Beter zelf zorgen voor een goed kruidenkastje

  • Wat de pakjes en zakjes aantrekkelijk maakt is dat je alle kruiden kant en klaar bij elkaar hebt in een handig zakje. Maar de kritiek is dat er teveel suiker en zout in zit.

 2. Hoewel ik niet een geweldige kok ben, kook ik altijd zonder zijwieltjes.
  Fietsen heb ik waarschijnlijk wel met zijwieltjes geleerd.
  Maar bij het koken heb ik nog nooit zakjes gebruikt.
  Wat een ander in de keuken doet en/of gebruikt vind ik verder prima.

  Stille groet,

 3. Als ik er tijd voor heb, maak ik dingen from scratch, maar zakjes en pakjes zijn niet altijd slecht, als halve indo, leerde ik juist ook soms boemboe's te gebruiken, als je in de Indische keuken wilt koken, heb je zoveeeeeeeeeeeeeeeeeel specerijen in je kast nodig, dan mag je er nog wel een extra kastje bij hangen. Kortom, mijn oma maakte de pindasaus altijd al van pindakaas... pcd is dan wel het merk. ;-)

  De Italiaanse kruidensaus van Honig is erg lekker, wat ik dan doe, is heel veel extra groenten zelf snijde, dus ook niet uit zo'n zak voorgesneden, maar zelf extra knoflook, ui, paprika, courgette, aubergine, wat je maar wilt! ipv gehakt, met salami, extra pittig en extra zout :P whahaha

  Maar, in de tomatentijd, nu nog net, haal ik net zo lief 3 kg tomaten en maak mijn eigen tomatensaus, ook goed in te vriezen, wat zout, peper, oregano, thijm, azijn... suiker... maar dan heb je er wel zelf de hand in, inderdaad, en dan.. voeg ik er ten alle tijde ook nog wat verse gember bij. Dat houdt het nog langer goed, en de smaak is ook nog eens lekker.

  Toch als halve Indische, gaat mijn voorkeur wel het liefste uit naar alles vers... en trekken maar, maar dat zeg ik al jaren, daar is geen tijd meer voor zoals de economie nu draait, vroeger was er 1 die ging verdienen, de ander bleef thuis en had de tijd om de hele dag op het suddervlees te letten... bijv. en zo is het in de Indische keuken ook... het kost tijd!

  X

 4. Het ligt er maar aan hoe je het bekijkt. Er is niets mis om af en toe eens iets te kopen wat al klaar is, zoals een kant en klaar kruidenmengsel of een boemboe. En als je weinig tijd hebt is een kant en klare macaronisaus ook wel eens handig. Zelfs de Italiaan gebruikt tomatensaus uit blik... Ik ga met Eva in zee.

 5. Het is altijd zo zwart wit. Sommigen leven erop, sommigen walgen ervan en altijd elkaar de maat nemen.

  Ik vind het soms heel handig om een kruidenpasta kan en klaar te kopen omdat ik het toch net niet zo smaakvol krijg met eigen losse kruiden. Vooral bij Marokkaanse of Indische gerechten zijn ze erg thuis in kruidenmixen die je op lokale markten daar ook gewoon als mix koopt. Dus niets geks aan.

  Een pastasaus maak ik meestal wel from scratch, maar ik ben dan ook wat bedrevener in Italiaans koken.

  Kook vooral met bewustzijn en plezier, dan kan het alleen maar leuker worden.

 6. Die column van Eva Hoeke heb ik gelezen. Ondanks dat ik ook afgestapt ben van pakjes en zakjes, snapte ik haar invalshoek wel. Want als het niet voor de Knorr Wereldgerechten was geweest dan had de goegemeente nooit gehoord van Kip Tandoori of Boboti. Mijn persoonlijke favoriet was Burrito's, die ik nu maak zónder het Knorr pak te gebruiken. Dus als ik de gedachtengang van Eva Hoeke volg, dan mag ik juist Knorr dankbaar zijn, dat zij mij hebben laten kennismaken met Burrito's. Mmm....misschien moet ik als waardering daarvoor toch weer iets van knorr gaan kopen.

 7. Ik begrijp best dat het beter is om zonder zakjes en pakjes te koken. Maar met drie zonen die lastig eten (ook door autisme) heb ik de Knorr Wereldgerechten omarmt. Zo proberen we van alles (met extra veel toegevoegde groenten) en uiteindelijk maak ik ze zonder mixen!

 8. Ik kan me goed voorstellen als je een druk leven hebt en niet van koken houdt dat ze ideaal zijn. Ik kook zonder pakjes en zakjes. Alleen bouillonblokjes gebruik ik af en toe, maar ook die vervang ik liefst door zout en kruiden. Hoofdbestanddeel ervan is tenslotte zout.
  Vanwege mijn dieet moet ik zo puur mogelijk koken. Gelukkig vind ik koken (meestal) leuk om te doen.

 9. Kookschaamte? :-D
  Pakjes en zakjes hebben me begin 90er jaren wel op ideeen gebracht, maar vanwege smaak en gezondheid maak ik er geen gebruik meer van. Veel zout, en verborgen suikers. En alles smaakt soort van hetzelfde. We hebben een paar leuke kookboeken, gebaseerd op een reeks krantenartikelen: Koken zonder pakjes en zakjes. Dezelfde inspiratie, maar dan lekkerder en gezonder en in de meeste gevallen ook nog goedkoper! Zoek maar eens op Koken met Karin. De meeste kookboeken hebben bij mij een beperkte shelf-date, maar dit zijn blijvertjes.

 10. Ik maak veel zelf, maar heb niks tegen pakjes en zakjes. Er zijn tegenwoordig ook veel zonder toegevoegd zout. Door Knorr heb ik wereldgerechten leren kennen en daar ben ik blij mee. Inmiddels kan ik er veel zelf maken, maar de Hokkien mie en de bobotie lukken me niet, dus die blijf ik gewoon kopen 😀 Mooi gezegd, koken met zijwieltjes.

 11. Heb die column ook gelezen en snapte haar helemaal. Als je fulltime werkt en kinderen hebt is het fijn om te weten dat je alles in huis hebt en het altijd lukt. Later ben ik meer uit de losse pols gaan koken en nu gebruik ik nooit meer zakjes en pakjes. Behalve boemboe's dan. Nu scheelt het wel dat je veel ingredienten uit die mixen die toen exotisch waren, nu gewoon in de supermarkt kan halen.

 12. De laatste keer dat ik een pakje of zakje gebruikte, kan ik me niet meer herinneren. Langzaam maar zeker gingen ze mijn keuken uit, omdat ik vond dat alles met pakjes en zakjes een beetje hetzelfde smaakte. Ben ik dus tegen? Absoluut niet. Ik vind het zien als zijwieltjes een prachtig beeld.

 13. Ik gebruik eigenlijk geen pakjes en zakjes meer, maar deed dit voorheen wel, veel zelfs, tot we tegen elkaar zeiden, er zich eigenlijk maar weinig smaak aan dat kunnen we zelf toch beter. Nu kook ik met heel veel groente en kruiden en dat bevalt me erg goed.

 14. Ik haal wel kruidenmixen in doosjes (ook poeder, dus zal wel onder de z/p-akjes vallen), maar dan bij de Turkse super. Die heeft circa 50 soorten zonder zout.

  Die knorr wereldgerechten zie ik totaal niet zitten. Je koopt een grote lege doos en daar staat op 'alles toevoegen'. Dan kan ik net zo goed zelf gaan koken. Haal wel diepvrieszakken van de Jumbo met zalm, tomaten, pasta en spinazi. Tijdens 10 minuten roerbakken snipper ik er nog een ui door. Hun Marokkanse zak is ook prima.

 15. Ik heb er vroeger, als werkende moeder, heel wat pakjes en zakjes doorheen gedraaid. Zoveel dat we altijd grappen dat mijn dochter waarschijnlijk licht geeft in het donker van al die E-nummers. Maar na een dag werken, kind ophalen en maar een uurtje de tijd voor ze weer naar een of andere turntraining moest, was het heel handig. Inmiddels gebruik ik ze nog maar af en toe. Omdat we een beetje op ons zoutgebruik letten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder