Cake bakken en opvoeden

cake bakkenOpvoeden en een cake bakken hebben veel gemeenschappelijk. Bij beide voer je bepaalde handelingen uit met als doel een mooi eindresultaat. Bij een cake hoop je op een lekker gebak, en bij opvoeden op een prettig volwassen mens die goed in het leven staat en een bijdrage levert aan de maatschappij.

Maar als ik één ding heb geleerd in al mijn jaren als moeder dan is het wel dat bij opvoeden 1 + 1 niet altijd 2 is.

En soms ook niet bij een cake bakken!

Twaalf jaar geleden schreef ik onderstaande blogpost over een cake bakken. Ook toen al zag ik parallellen tussen een cake bakken en het moederschap.

Cake bakken en opvoeden

Verleid door de prachtige afbeelding van een roze cake kocht ik een pak o’Lacy cakemix. Maar eenmaal thuis bleek de inhoud van het pak enkel uit ordinair cakemeel te bestaan. In hele kleine lettertjes achter op het pak stond een uitleg hoe je roze glazuur moest maken van poedersuiker.

Lekker dan!

Op basis van de verpakking had ik verwacht de ingrediënten voor die mooie roze laag met charmant streepje in de doos zat.

Eigenlijk was het dus gewoon een mix voor cake bakken.

Dan maar muffins bakken

Ik had eigenlijk geen zin meer, maar de kinderen wel. Dus besloot ik om er dan maar muffins van te maken m.b.v. mijn siliconen muffinvorm van de Action.

Het hele proces van aankoop van de cakemix, de teleurstelling dat de inhoud anders was dan het plaatje, de twijfels of het wel zou gaan lukken en het uiteindelijke resultaat doen me sterk denken aan moederschap en opvoeden.

Ook dat is vaak anders dan verwacht, je vraagt je soms af of het allemaal wel goed komt, maar uiteindelijk is het resultaat verrassend goed.

De belofte

Een prachtige roze cake!

cake

De deceptie

Mooi is anders.

muffins

Toch een goed eindresultaat

muffins

Ik kan alleen maar hopen dat het met de opvoeding van de kinderen ook zo werkt!

Nawoord in 2020

Vier van mijn kinderen zijn inmiddels officieel volwassen, de jongste is 17. Zijn ze uiteindelijk net zo goed uitgepakt als de cake/muffins van hierboven? Heeft mijn opvoeding het gewenste eindresultaat gehad?Laat ik het zo zeggen:

Ze hebben allemaal hun eigen vorm gevonden.

Soms werd die vorm een cake, soms een muffin, soms ineens boerenkool!

En is dat niet waar het uiteindelijk om gaat: dat je als mens kunt worden wie je bent?

Tot slot het woord aan Wim Sonneveld die een opvoeder kort samenvat als ‘een stakker die in het duister tast.’

Lees ook mijn posts over Cakepops, een Sachertorte maken! en mijn post over cake invriezen!

Ben je niet zo van het bakken? Dan is een monchou taart misschien iets voor jou. Dat is namelijk supermakkelijk.

38 Comments

  1. Caroline
  2. jasmina
  3. Rietepietz
  4. Tania
  5. VeggieMo

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh