Cake bakken en opvoeden

cake bakkenOpvoeden en een cake bakken hebben veel gemeenschappelijk. Bij beide voer je bepaalde handelingen uit met als doel een mooi eindresultaat. Bij een cake hoop je op een lekker gebak, en bij opvoeden op een prettig volwassen mens die goed in het leven staat en een bijdrage levert aan de maatschappij.

Maar als ik één ding heb geleerd in al mijn jaren als moeder dan is het wel dat bij opvoeden 1 + 1 niet altijd 2 is.

En soms ook niet bij een cake bakken!

Twaalf jaar geleden schreef ik onderstaande blogpost over een cake bakken. Ook toen al zag ik parallellen tussen een cake bakken en het moederschap.

Cake bakken en opvoeden

Verleid door de prachtige afbeelding van een roze cake kocht ik een pak o’Lacy cakemix. Maar eenmaal thuis bleek de inhoud van het pak enkel uit ordinair cakemeel te bestaan. In hele kleine lettertjes achter op het pak stond een uitleg hoe je roze glazuur moest maken van poedersuiker.

Lekker dan!

Op basis van de verpakking had ik verwacht de ingrediënten voor die mooie roze laag met charmant streepje in de doos zat.

Eigenlijk was het dus gewoon een mix voor cake bakken.

Dan maar muffins bakken

Ik had eigenlijk geen zin meer, maar de kinderen wel. Dus besloot ik om er dan maar muffins van te maken m.b.v. mijn siliconen muffinvorm van de Action.

Het hele proces van aankoop van de cakemix, de teleurstelling dat de inhoud anders was dan het plaatje, de twijfels of het wel zou gaan lukken en het uiteindelijke resultaat doen me sterk denken aan moederschap en opvoeden.

Ook dat is vaak anders dan verwacht, je vraagt je soms af of het allemaal wel goed komt, maar uiteindelijk is het resultaat verrassend goed.

De belofte

Een prachtige roze cake!

cake

De deceptie

Mooi is anders.

muffins

Toch een goed eindresultaat

muffins

Ik kan alleen maar hopen dat het met de opvoeding van de kinderen ook zo werkt!

Nawoord in 2020

Vier van mijn kinderen zijn inmiddels officieel volwassen, de jongste is 17. Zijn ze uiteindelijk net zo goed uitgepakt als de cake/muffins van hierboven? Heeft mijn opvoeding het gewenste eindresultaat gehad?Laat ik het zo zeggen:

Ze hebben allemaal hun eigen vorm gevonden.

Soms werd die vorm een cake, soms een muffin, soms ineens boerenkool!

En is dat niet waar het uiteindelijk om gaat: dat je als mens kunt worden wie je bent?

Tot slot het woord aan Wim Sonneveld die een opvoeder kort samenvat als ‘een stakker die in het duister tast.’

Lees ook mijn posts over Cakepops, een Sachertorte maken! en mijn post over cake invriezen!

Similar Posts

38 Comments

 1. Prachtig verwoord en dit zou mij ook zo kunnen overkomen met cake mix! En het is waar, je kinderen vormen zich ook, tot een eigen persoontje en jij helpt daar aan mee, maar ze zullen ook een heel groot deel zelf doen. Met een laagje suiker of niet.

 2. Mooie vergelijking tussen het bakken van cakes en van kids. Ik ben erg goed in cakes bakken (lekker bescheiden van me hè?), dus hoop dat ik dat niveau ook kan bereiken met mijn dochtertje! ;)

 3. Ieder mens kiest zijn eigen pad en vorm, het mooi is dat je als ouders het pad kunt wijzen en het kind zijn eigen pad kiest.

 4. Zo is het maar net, je kunt niet meer doen tijdens het opvoeden dan jouw normen en waarden mee geven, en ik heb de mijne dan ook nog eens verteld, ga niet uit van wat ik je geleerd heb, maar leer omgaan met het al, alles om je heen. Lastig uit te leggen hoe ik dat bedoel, omdat ikzelf al, alle normen en waarden en opvoeding heb bekeken hoe ik het gehad heb, het mooie eruit gepakt, en waarvan ik vond dat het anders moest, zo gedaan, en het is nu aan mijn kind, om dat weer door te geven aan mijn kleinzoon inmiddels, of juist niet!

  Het leven geeft dan ook nog eens een boel mee onderweg waar je geen idee van hebt, en trauma’s maken ook een mens, of tegenslagen. En ik? Ik ben super trots op mijn dochter, nu zelf mama is, bijna 2.5 jaar alweer en hoe zij het doet! Ik heb haar zelfs met moederdag een kaartje gestuurd met mijn tekst, dat ik nu al vind dat hij het veel beter doet, dan ik ooit heb kunnen doen. Maar ja, het verschil? zij moest vanaf haar 2de jaar haar vader gedag zeggen, voorgoed, en nog steeds… bijv. Ik moest het alleen doen. Niet altijd leuk!

  X

 5. Haha leuke vergelijking, nooit stil gestaan bij de overeenkomsten..moet wel zeggen dat ik door je blog nu ineens zin in cake heb,hahq

 6. Over de resultaten van cake bakken door mij zijn de meningen verdeeld;-( Ik koop de cake dus liever kant en klaar, scheelt een hoop gekledder en geknoei en het resultaat is sowieso beter.

  Met de resultaten van het opvoeden van mijn kinderen ben ik zeer tevreden, maar ik kan een tikkie bevooroordeeld zijn.

 7. Zo zie je maar weer. Recepten en handleidingen geven niet altijd het resultaat dat je zou mogen verwachten :D
  Buiten dat. Ik ben trots op mijn zoons. Het zijn authentieke prachtmensen geworden.

 8. Mooie vergelijking, van opvoeden en eigen vorm krijgen. Inderdaad wel zeer bedrieglijke verpakking. Ik heb ooit zo eens een pannenkoeken mix gekocht waar je nog eieren en melk moest toevoegen. Gewoon veel geld dus voor bloem met een beetje suiker. :-D

 9. Interessante vergelijking. Als ik die cake verpakking zo zie, dan had ik ook verwacht dat alle spullen voor het roze glazuur er ook bij zouden zitten

 10. Ah, wat een mooi logje. Cake bakken en opvoeden heeft ook voor mij overeenkomsten. In beide gevallen deed ik maar wat. En ik kan concluderen dat mijn kind beter gelukt is dan menig cake die ik gebakken heb.

 11. Haha ja zo is het maar net. Je doet je best en hoopt dat het goedkomt, maar zeker weten dat het goed komt? Vaak is de vorm waarin ze uiteindelijk eindigen nog mooier dan je hoopte, maar nooit wat je vooraf verwacht had…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.