Leesschaamte: heb jij er last van?

Leesschaamte

Leesschaamte.

Heb jij er wel eens last van?

Ik soms wel een beetje.

Want naast diepzinnige filosofische boeken zoals Het goede leven en de vrije markt, lees ik ook wel eens zogenoemde trashy romance novels...

Romantiek met aliens

Recent ontdekte ik binnen dat genre zelfs een compleet nieuw subgenre, namelijk romantiek met aliens! Vrouwen worden midden in de nacht pardoes ontvoerd, en overgebracht naar een andere planeet. Daar ontmoeten ze steevast een sterke, vastberaden maar eenzame alien en worden heel gelukkig.

Hoogstaande literatuur is het niet, maar ontspannend wel.

En soms zijn ze ook gewoon erg grappig. Zoals onderstaand citaat uit Choosing Theo van Victoria Aveline.

Leesschaamte

Uit: Choosing Theo

'Zikas had explained she’d be viewing a group of males, but she hadn’t thought he’d meant that hunky aliens would be paraded in front of her like beauty pageant contestants. Apparently, on this planet women chose their partners by anonymously ogling them.

After a second’s deliberation, Jade found that she was for it.

Just because she didn’t intend on becoming anyone’s bride didn’t mean she couldn’t objectify a few fine aliens. When in Rome!'

Overigens raad ik dit boek verder niet aan, maar dit terzijde.

Leesschaamte

Maar trashy romance novels zijn helaas niet een genre waarvan je op feesten en partijen trots kunt zeggen: 'Ja ik lees graag trashy romance met aliens! Recent las ik nog Choosing Theo!' Veel beter scoor je als je nonchalant opmerkt: 'Recent las ik James Joyce’s Ulysses.'

Het fenomeen dat je liever niet zegt welke boeken je leest heet Leesschaamte. Nienke Posthuma schreef er op haar blog een artikel over. Haar conclusie vond ik treffend:

'Lezen is gewoon goed voor je. Het maakt niet uit wat je leest en het maakt eigenlijk ook niet uit of je boeken leest of boeken luistert. Als je maar leest. Dus gooi je schaamte overboord en lees wat je wil, waar je wil en wanneer je maar wil. Laten we stoppen met elkaar en onszelf te veroordelen om wat we lezen, en blij zijn dat we lezen.'

Leestip: Action shaming

Zijn er boeken waarvan jij liever niet wilt dat anderen weten dat je ze leest?

P.S. Op de site van het NRC staat een interessant artikel over wat een boek nou goed maakt. (Kijk, dat is dan weer een naam waarmee je wel goed voor de dag kunt komen ; )

Similar Posts

41 Comments

 1. Nee, hoor. En mensen mogen gerust onze boekenkast zien. Al zullen mijn boeken over tarot vast niet ieders goedkeuring hebben :-)
  Voor de Havo moest ik destijds zoveel droge, saaie Nederlandse literatuur lezen. Plus nog boeken voor andere talen dat ik het plezier in lezen lang kwijt was. Dat schijnt vaker voor te komen.
  Is gelukkig goedgekomen. Voor ontspanning lees ik nu het zesde deel van De Zeven Zussen.

 2. Nope, geen last van, als je maar leest is het devies bij ons in de familie, al lees je de bouquet reeks... Zelf ben ik vooral fan van de historische romans van Simone van der Vlugt momenteel, en Susan Smit, en de Zeven Zussen, ik wacht op zus nummer 7....

  Ik heb eerder last van tv schaamte, vertellen dat je graag tv kijkt ook, buiten netflix of videoland om, lijkt erger te zijn. Maar zelfs dat, lees ik vaak, ik heb geen tv, geen tijd voor, of wat dan ook... via Netflix kijken... je moet tegenwoordig schijnbaar youtube kijken of zo, zo zag ik gisteren een scapino reclame op tv, over ene Bibi.. net als Bibi, ik dacht wie? een meisje geboren in 2008 die al vanaf haar 7de jaar op youtube zit? En infuluencer is dus al? Uhhh daar kan ik niet zo goed mee eerlijk gezegd.

  X

 3. Ach ja, leesschaamte. Héél af en toe dreigt het de kop op te steken, maar over het algemeen vind ik het wel best en lees ik gewoon waar ik zin in heb.

 4. Ik hou erg van lezen, maar als mensen dan vragen wat ik zoal lees, vind ik het toch altijd lastig om veel specifieker te zijn dan 'van alles', haha. Ik lees gewoon nogal wat verschillende soorten boeken. En sommigen zijn misschien een beetje beschamend.

 5. Nee, gelukkig geen last (meer) van. Heel af en toe dreigt het de kop op te steken, maar eigenlijk vind ik het prima. Ik lees wat ik wil en als een ander daar iets van vindt dan eh... ook goed.

 6. Nee, lees alles wat los en vast zit, maar mijn voorkeur gaat wel uit naar literatuur, spannende thrillers of in ieder geval boeken die me aan het denken zetten. Bouquetreeks heb ik eigenlijk nooit interesse in gehad. Ook vroeger niet.
  Leuke term; Leesschaamte.

 7. Ik ken het van mijn schoonouders. In de huiskamer stond de boekenkast met literatuur en boven een kastje met boeken die ze echt lazen haha. Mijn schoonmoeder las graag Agatha Christie en dergelijke, maar dat mocht niemand weten...
  Ik lees sinds jaren weer graag literatuur. Net als een andere reageerder is mijn leeszin ernstig verpest door de middelbare school. Heeft tientallen jaren geduurd tot dat weer terugkwam. Verder lees ik graag fanfiction op AO3, nivo Theo de Alien dus. Ik schaam me er niet voor, maar word soms wel raar aangekeken...

 8. Ik weiger mij te schamen, lukt niet altijd, voor wat dan ook. Wat ik lees, kijk, denk en voel.
  Ik dans en zing in de tuin, praat tegen dieren die ik tijdens mij wandeling tegenkom, zing tijdens uitlaten hond en doe vast wel meer dingen waar je je voor rot moeten "schamen".
  Grote onzin dat je je moet schamen voor wat dan ook, tenminste als je er een ander niet mee lastig valt.

 9. Ik las vroeger ook alles wat los en vast zat, westerns zoals Conny Coll en dergelijke gingen erin als broodjes koek. Daarna zijn het vooral historische romans en SF geworden.

 10. Wat een onzin, laat iedereen lekker lezen waar hij of zij zin in heeft. Wij kregen op school eens cadeau, de plaatselijke boekhandel had een boekentafel neergezet waaruit alle collega's konden kiezen. Een collega wilde dat niet omdat wij allemaal zouden kunnen zien waar zij van hield. Ik was perplex. En er lag niet eens porno op tafel

 11. In tegenstelling tot mijn broers ben ik de enige die graag leest. Dit had tot gevolg dat ik van twee leesgrage generaties de boeken geërfd heb. Ik heb ze nooit geteld, maar met de boeken die ik door de jaren heen zelf gekocht heb zijn het er wel heel erg veel. Mijn kinderen zijn geen lezers en vrees dan ook met grote vreze dat als ik er geen bestemming voor vind, ze op termijn allemaal bij het oud papier zullen belanden. Een aantal vroege Statenbijbels in uitzonderlijk goed staat zullen nog wel ergens een plaatsje kunnen krijgen. Dat hoop ik ook voor een aantal "foute" boeken zoals o.a. de Neurenbergse rassenwetten en het boek over de omstreden eugenetica, bijna honderd jaar geleden geschreven door Professor Marianne van Herwerden. Uit historisch oogpunt dienen deze bewaard te blijven voor het nageslacht. We zullen wel zien, komt tijd komt raad.
  Streekromans lees ik graag. Afgelopen winter heb ik een aantal boeken gelezen over het leven in de voormalige veenkoloniën. Heel indrukwekkend, doch gelet op de maatschappelijke ontwikkelingen zou het me niet verbazen als de geschiedenis zich zal herhalen. Ik zal het echter niet meer meemaken.
  Maar om bij je vraag te blijven, nee, leesschaamte heb ik niet.

  1. Dat zou jammer zijn van die boeken. Mocht je boeken weg willen doen, zijn er wellicht exemplaren waarin ik geinteresseerd ben. Niet de statenbijbels, daar maak je iemand anders blijer mee.

  2. Ff voor de duidelijkheid. Die ‘foute’ boeken over bv eugenetica kunnen mogelijk het best naar een museum. Maar misschien heb je boeken over kruiden, kookboeken, huishoudboeken. Ja, idd kan het best gebeuren dat onze welvaart naar de gallemiezen gaat en mensen waren vroeger veel beter in staat om voor zichzelf te zorgen. Veel wijsheid is al verloren gegaan.

 12. Romantiek met aliens, er zijn mensen die beweren dat het ze is overkomen.
  Maar ze komen weer terug op aarde, weet niet of ze er volop gelukkig van zijn geworden.
  Ach lees schaamte, is niet nodig lijkt mij.
  Meestal worden de meest prikkelend boeken een lezers hit. Hans

 13. Ik heb 50 tinten op mn ereader gelezen omdat ik na 20 bladzijdes niet wilde dat de mens dacht dat ik zulke slechte boeken las. Dat is het enige boek waar ik mee gehad heb ook. Ik wilde vooral voorkomen dat mensen kwamen praten over dat boek. Boeken zijn persoonlijk en ik vind dat ieder lekker voor zich moet weten wat 'ie leest, ik vorm graag mijn eigen mening over een boek en hoef die van een ander niet o te weten.

 14. Nee, geen leesschaamte hier. Leuk woord trouwens.
  Ik lees nu Ons Huis (volgens mij was dat via jouw boekenblog, nog bedankt voor de tip :) ) en daarvoor heb ik De Geesten van Hill House van Shirley Jackson gelezen. Later de eerste twee afleveringen van de serie gezien op Netflix. Doodeng.. niet in de avond naar kijken.. geen goed idee...
  Eigenlijk lees ik alles wat interessant lijkt, van fanfiction tot detective en literaire thrillers.

  1. Oh leuk dat je Ons Huis leest Monique! Die is erg leuk, ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Hill House heb ik ook gezien via Netflix. Die is inderdaad best eng.

 15. Leesschaamte, geen last van. Al zijn de recensies nog zo goed ik lees een boek niet uit als het me niet bevalt.
  Als vrijwilliger bij de bieb aan huis probeer ik wel eens te lezen wat ik mijn cliënten op verzoek breng. De streekroman blijkt niet mijn genre.

 16. Haha! Leesschaamte! Ik had er nooit van gehoord en ik heb er ook geen last van. Ik lees op mij ereader trouwens, dus niemand ziet wat ik lees.

 17. Jazeker heb ik hier ook last van. Naast historische en fantasy lees ik zo heel af en toe romatische maar boeken maar dan wel op een psycho manier geschreven sommige vrouwen hebben een affaire met de duivel echt apart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.