Terug in de tijd met Frontier House: leven als in 1883

Terug in de tijd

Terug in de tijd gaan, en leven zoals mensen in 1883?

In de serie Frontier House proberen 3 moderne gezinnen het uit!

Terug in de tijd met Frontier House

Frontier House is reality tv. Het werd uitgezonden door PBS in de VS in 2002. Gedurende vijf maanden werden 3 gezinnen gevolgd die terug in de tijd gaan.
Ze werden gefilmd terwijl ze een boerderij opzetten, en zich voorbereiden op de strenge winters van Montana.

Eén gezin kreeg een kant en klare hut, een ander gezin een hut die al gedeeltelijk stond, en een derde moest zelfs de bomen eerst nog hakken voordat ze de hut konden bouwen! Aan het eind van de serie werd ieder gezin beoordeeld op hun prestaties, met als criterium: 'Zouden ze het overleefd hebben in 1883?'

Hoewel iedereen zich goed had voorbereid wat betreft voedselvoorraad, had niet één gezin genoeg hout om de winter door te komen.

Afgezien van het feit dat het heel interessant was om te zien hoe moderne gezinnen terug in de tijd gaan, en zich redden zonder alle voorzieningen en snufjes anno 2001, waren ook de onderlinge relaties boeiend. Zo kregen twee gezinnen al snel ruzie met elkaar, en werd er stevig geroddeld.

De mannen huilden aan het eind van het project, de vrouwen waren blij

Maar het meest opvallend vond ik toch wel dat de mannen hun tranen niet konden bedwingen toen het project afliep! Terwijl bij de vrouwen tomeloze vreugde overheerste!

Je kan bijna niet anders dan concluderen dat het bestaan in Amerika anno 1883 voor vrouwen dus zwaarder was dan voor mannen.

Zelf denk ik dat het soort werk dat de mannen en vrouwen destijds moesten doen veel verklaart van de verschillende reacties. Terwijl de mannen lekker buiten waren, om dingen te bouwen, waren de vrouwen vooral binnenshuis aan het sloven.

Eindeloos aan het afwassen, de was aan het doen en maaltijden aan het bereiden. En als ze aan het eind van de dag uitgeput in bed vielen, dan deden ze dat in de wetenschap dat ze het de volgende dag allemaal weer opnieuw moesten doen.

Terug in de tijd met Frontier House?

Je kunt terug in de tijd gaan, en Frontier House gratis bekijken op Youtube. Veel kijkplezier gewenst!

N.B. er zijn diverse varianten op Frontier House waaronder Texas Ranch House, 1900 House en 1940 House. Ook deze vind je o.a. op youtube.

Terug in de tijd: andere varianten

En zo zijn er nog veel meer varianten, in tijd en in verschillende landen. Dus als je dit genre leuk vind, kun je een hele tijd vooruit met kijken.

Houd je van series die zich afspelen in vroeger tijden? Lees dan ook mijn posts over Downton Abbey en Bridgerton en The Gilded Age.

Zou jij willen meedoen aan zo'n programma, en terug in de tijd gaan?

Vergelijkbare berichten

22 reacties

 1. Oh wat leuk, zo eerst even de stofzuiger door het huis trekken en dan ga ik lekker onder het genot van een kopje thee even kijken. Vcor zulke programma's kun je mij wakker maken.

  Groetjes Isabelle

 2. Bedankt, echt iets voor mij. Ik lees ook graag boeken die zich in het verleden afspelen, en ben altijd heel benieuwd hoe de mensen toen leefden.

 3. Ik denk dat ik ook een heel eind zou komen. Terug naar de oertijd en met een knuppel achter vrouwen en voedsel aan... Haha, en dat zegt een oude man die de halve dag achter zijn PC zit...

 4. Geweldig mooi om naar dit soort films te kijken. Recentelijk heb ik ontdekt dat men in Rusland ook dit soort films maakt. Persoonlijk zie ik ze liever dan de Amerikaanse versies. Hier een voorbeeld van een tv serie genaamd ancestral land wat zeker een aanrader is. https://youtu.be/JBq7XaJylHE?list=PLodLWOdVmDsdsHJKc1JLe8ep6pzozhQg5
  De kwaliteit is zeer goed en de Engelse ondertiteling is beknopt en goed te volgen.

  De moderne mens plaatsen in een woest ruraal gebied ruim honderd jaar geleden lijkt me niet zo'n goed idee. De hang naar nostalgie kan ik wel begrijpen, maar de realiteit is anders. Zeker als je met niets moet beginnen. De kennis van toen groeide men mee op en werd van vader op zoon en van moeder op dochter doorgegeven. Ook toen besefte men goed dat men afhankelijk was van elkaar. Vandaar dat er nederzettingen ontstonden met een sterke gemeenschapszin waar iedereen zijn eigen vakkennis binnen bracht. Net zoals het nu nog gebeurt bij o.a. de Mormonen.
  Om dat allemaal alleen, als moderne mens te ondernemen met je gezin zie ik duister in. Als het je al lukt om een stabiele blokhut te bouwen met primitieve gereedschappen ben je er nog lang niet.

 5. Leuk eens weer van vroeger terug te zien. Vroeger was het anders. Het klopt. Stofzuiger bestond helemaal niet. Wasmachine ook niet. En zijn vele dingen ook. Vaak gebruiken huifkaren. Dit zie in Nederland ook wel eens. Maar stuk minder. Misschien in Drenthe nog? Fijne dag veder.

 6. Bijzonder dat die serie online staat maar het is niet zo mijn smaak. Ik denk dat in de huidige tijd vrouwen nog veel moeten doen. Zeker in mijn hoek is het heel vreemd dat Vriendjelief kookt.

  1. In de reacties op mijn post over huishoudelijk taken viel het me juist op dat de taken heel goed verdeeld zijn bij de meesten. Zowel man als vrouw helpen allebei veel mee in het huishouden.

 7. Da’s natuurlijk niet helemaal eerlijk. Terug in de tijd gaan, betekent van wasmachine, riolering, internet en thuisbezorgd.nl naar helemaal niks. Lijkt me toch anders dan geboren zijn in die tijd en niet beter weten. Ik zou overigens niet terug willen in de tijd én niet aan een tv-programma mee willen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.