10 tips voor een succesvol huwelijk
Last updated on juli 25th, 2024 at 12:42 pm
- 23 jaar getrouwd? Hoe is het mogelijk!
- 10 tips voor een succesvol huwelijk
- 1. Wees mild
- 2. Maak tijd voor elkaar voor een succesvol huwelijk
- 3. Blijf moeite doen voor de ander
- 4. Behoud je gevoel voor humor
- 5. Toon interesse in je partner
- 6. Bedenk waarom je ooit voor je partner viel
- 7. Wees duidelijk
- 8. Neem verantwoordelijkheid voor jouw aandeel
- 9. Herken de liefdestaal van je partner
- 10. In voor- en tegenspoed
- Grappige tips voor een goed huwelijk
Hoewel er graag gegooid wordt met de statistiek dan 1 op de 3 huwelijken stuk loopt, kun je het ook van de andere kant bekijken:
2 op de 3 huwelijken slaagt!
23 jaar getrouwd? Hoe is het mogelijk!
Zelf ben ik inmiddels een verbijsterende 23 jaar getrouwd. Vroeger dacht ik bij dit soort getallen altijd:
‘Als je dan gaat scheiden kan niemand je verwijten dat je het niet geprobeerd hebt!’
Maar toen vond ik ook dat je als veertiger niet mocht klagen als je het loodje legde. Want dan had je toch al een lang leven gehad, leek me zo. Nu ik zelf de veertig gepasseerd ben denk ik daar uiteraard heel anders over.
Laten we eens kijken naar de ingrediënten voor een succesvol huwelijk!
10 tips voor een succesvol huwelijk
1. Wees mild
Een oude tante van mij zei altijd:
‘Voor je gaat trouwen moet je beide ogen goed open houden. En als je eenmaal getrouwd bent, moet je er eentje dichtknijpen.’
Ik moet daar altijd weer om glimlachen. De boodschap is dat, eenmaal getrouwd, een zekere mildheid naar je partner goed is. Het is een advies dat ik vaak toepas in mijn huwelijk.
2. Maak tijd voor elkaar voor een succesvol huwelijk
Tegenwoordig zijn mensen vaak druk, druk, druk. Voor je het weet leven jij en je partner langs elkaar heen. En als je elkaar langdurig niet echt spreekt, kan het zijn dat je uit elkaar groeit. Het is dus zaak dit te voorkomen. Een heel eenvoudige manier is om een vaste afspraak in te plannen waarop jullie met elkaar iets doen. Dat kan zo simpel zijn als samen wandelen, of een heus uitje waarbij je uit eten gaat. Mijn man en ik zitten sinds september op dansles. Dat verzekert ons van een wekelijks moment samen zijn. En het is goedkoper dan therapie : )
3. Blijf moeite doen voor de ander
Soms maken mensen er een grapje over na het jawoord:
‘Zo, de buit is binnen!’
Met andere woorden: nu hoef ik geen moeite meer te doen. Maar dat je getrouwd bent, wil niet zeggen dat je lekker achterover kunt leunen. Het is belangrijk om je best voor elkaar te blijven doen voor een succesvol huwelijk.
4. Behoud je gevoel voor humor
Erger je je groen en geel aan je partner? Laat hij stinkwinden, en ruimt hij zijn sokken nóóóit op? Laat hij remsporen achter in de wc, terwijl het toch heus een kleine moeite is om er even met de wc-borstel doorheen te gaan? Probeer je gevoel voor humor te bewaren. Humor kan de spanning uit een situatie halen. Als je allebei boos en geërgerd bent, kan lachen als het ware de denkbeeldige bom onschadelijk maken.
5. Toon interesse in je partner
Toen je je partner net leerde kennen was je ongetwijfeld nieuwsgierig naar zijn of haar zieleroerselen. Het is belangrijk om die interesse in de ander te bewaren. Ja ook als je partner hartstochtelijk fan van Star Trek is en daar uitgebreid over kan bomen…
6. Bedenk waarom je ooit voor je partner viel
Soms kan het goed zijn om even terug te kijken, en te bedenken waarom je ooit voor je partner viel. Wat maakte hem aantrekkelijk? En voordat je zegt: ‘Ja, maar dat heeft hij nu niet meer!’ probeer te kijken of je er toch iets van terug kunt vinden. Benoem het desnoods naar je partner toe: ‘Toen we elkaar net kenden vond ik het zo fijn dat je altijd bloemen voor me meenam. Ik zou het fijn vinden als je dat nog weer eens deed.’ En dat brengt me op punt 7:
7. Wees duidelijk
Verwacht niet dat je partner aan je kan zien wat je graag wilt. Zelfs al is dat volgens jou nog zo duidelijk en logisch. Spel het desnoods uit.
8. Neem verantwoordelijkheid voor jouw aandeel
Geef ruiterlijk toe als je zelf fout zat. Niemand is perfect, en ongetwijfeld ben je zelf ook wel eens spuugvervelend. Als je dat kunt toegeven creëer je ruimte. En wie weet geeft je partner dan ook toe dat hij de zaken anders had kunnen aanpakken. Of hij geeft je nog een trap na. Dat kan natuurlijk ook.
9. Herken de liefdestaal van je partner
De één laat de ander merken dat hij hem waardeert met complimentjes. Een ander met een massage. Wees je er van bewust dat mensen een verschillende liefdestaal kunnen hebben. Zelf ben ik erg van het praten. Maar mijn man laat zijn liefde bijvoorbeeld blijken door me te verrassen met een heleboel Paashazen van de Aldi. Vroeger baalde ik dat hij nooit eens zei: ‘Meid wat doe je alles toch geweldig hier in huis.’ Maar nu besef ik dat hij dat zegt met… paashazen : )
10. In voor- en tegenspoed
Herinner jezelf in barre tijden aan de trouwbelofte: ‘In voor- en tegenspoed, in goede en in slechte tijden.’ En bedenk: Ook dit gaat voorbij. Niets blijft ooit hetzelfde. Na slechte tijden volgen vanzelf weer goede tijden.
Grappige tips voor een goed huwelijk
Er zijn allerlei memes met grappige tips voor een goed huwelijk. Hieronder een aantal tips waarom ik moet lachen.
En deze
En deze tip voor een succesvol huwelijk vind ik ook leuk:
En tot slot deze grappige tip voor een succesvol huwelijk:
Vooruit nog eentje uit de serie Downton Abbey:
Welke tip voor een succesvol huwelijk spreekt jouw het meest aan? En meer tips voor een succesvol huwelijk zijn welkom! Geef ze in de comments.
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Wat je oud tante zei vind ik echt een goede tip! Ik moet er ook bij glimlachen….
Het is geven en nemen en soms moet je dingen gewoon doen.
En verder vind ik tip 6 goed. Dan denk je weer terug en ben je zo weer verliefd!
Ja, om die van mijn oudtante moet ik ook glimlachen : )
Mijn man en ik hebben afgesproken dat we elkaar nooit afvallen als er andere mensen bij zijn. In een gesprek hoeven we het niet met elkaar eens te zijn, maar dat bedoel ik niet. Sommige mensen maken rotopmerkingen naar de ander. Nou zijn we sowieso niet van de rotopmerkingen, maar die afspraak geeft toch een heel sterke band in gezelschap van anderen.
En respect vinden we allebei heel belangrijk in onze relatie. We zijn nu 29 jaar getrouwd en al 33 jaar samen. Ik leerde mijn man kennen toen ik 16 was.
Dat zijn al heel wat jaren VeggieMo. Ik vind het een mooie afspraak!
Heel leuke BLOG! Mijn man en ik zijn 50 jaar getrouwd! En ik zeg steeds: het belangrijkste is dat je door gaat met adem halen. Dat is momenteel heel toepasselijk, mijn man kreeg onlangs een herseninfarct. Je begrijpt: sterk blijven in goede en slechte tijden!
o wat naar zeg! Heel veel sterkte!
Groet Wilma
Wauw, 50 jaar! Wat mooi dat jullie al zo lang samen zijn. Ik wens jou en je man sterkte en een spoedig herstel voor je man.
Blijf naar m kijken met open hart. Mijn man kan mij na 27 jaar nog steeds verbazen door in moeilijke, emotionele tijden zo lief en begripvol naar mij, de kinderen, mijn moedertje, enz te zijn. In moeilijke tijden, denk ik daar aan terug!
Mooie post!
Dat vind ik ook een hele mooie G: op slechte momenten kijken naar wat je partner wel allemaal heel goed en fijn doet.
Heel mooi! Ik zal ze ter harte nemen. Dat vind ik belangrijk. Mooie woorden van je tante.
Mildheid spreekt mij het meeste aan.
De tip van veggiemo vind ik een hele goeie!
En gefeliciteerd met jullie 23 jaar.
Het zinnetje ‘dat vind ik belangrijk’ hoorde achter mildheid te staan.
De tip van je tante is een hele goede en ik vind loyaliteit heel belangrijk, Ook al vecht je elkaar bij wijze van spreken thuis de tent uit, naar de buitenwereld val je elkaar niet af.
Wij zijn 38 jaar getrouwd.
Die loyaliteit noemde VeggieMo ook. Mooi dat jij die ook noemt.
Wat mooi om te lezen en wat geweldig van die paashazen ????
Tip 10 lijkt soms wel vergeten. Inderdaad, het gaat niet altijd even lekker, maar het komt altijd weer goed. Daar helpen de andere tips goed bij. En wij moeten inderdaad vaker samen tijd inplannen. In onze agenda’s staat de afspraak om samen te gaan wandelen, maar dat schiet er de laatste tijd vaak bij in.
Dat herken ik Aukje. Het is wonderlijk hoe snel dergelijke afspraken verstoffen in de waan van de dag!
Ik vind dat je in elke relatie, of je nu getrouwd bent, samenwoont of nog verkering hebt, elkaar een beetje vrijheid moet gunnen. Het is niet omdat je voor elkaar kiest, dat je alles samen moet doen. Elkaar wat vrijheid geven, impliceert ook dat je de ander vertrouwt. Vertrouwen is, volgens mij, één van de belangrijkste grondbeginselen van een goede relatie.
Onze jongste heeft al drie jaar een relatie. Zijn vriendin verwacht dat hij om de paar uur eventjes belt of smst of ze maakt zich al ongerust dat er ‘iets gebeurd zou kunnen zijn’. Als hij werkt, kan hij niet reageren maar na werktijd verwacht zijn vriendin direct een reactie op haar berichten. Reageert hij niet binnen het uur, dan belt ze alle bekenden in de dichte familie- en vriendenkring op om te informeren of hij daar is. Zoonlief vindt dat natuurlijk niet leuk en voelt het aan alsof vriendin hem ‘controleert’ in zijn doen en laten en dat is voor hem verstikkend. Er is totaal geen reden om hem te controleren want hij ziet haar doodgraag, is hondstrouw en gaat voor haar door een vuur.
Hem een beetje vrijheid geven, minder ongerust zijn zou heel positief zijn voor de relatie. Ik stel me de vraag of hun relatie eigenlijk een toekomst heeft als vriendin haar houding niet een beetje verandert….
Veel met elkaar praten, frustraties proberen uitpraten vooraleer ze escaleren. Niet altijd even makkelijk als je, zoals ik, een partner hebt die vrij gesloten is en heel moeilijk voor zijn gevoelens uitkomt. Bij mijn man moet ik vaak tussen de woorden door lezen.
Toegeven van eigen fouten vind ik ook heel belangrijk in een relatie. Mijn man is iemand die eigen fouten verzwijgt of ze probeert goed te praten. Dat vind ik enorm frustrerend maar ik weet dat dat een karaktertrekje is. Ik breng zijn fouten wel ter sprake maar ga daar verder niet op in. Ik heb totaal geen problemen met het toegeven van eigen fouten en tekortkomingen (en ik maak en heb er veel) Eigen fouten en zwakheden toegeven, vind ik een vorm van vertrouwen aangezien je dan eigenlijk jezelf en je tekortkomingen prijsgeeft maar toch weet en vertrouwt dat de ander, die je graag ziet je neemt zoals je bent met fouten en tekortkomingen.
Het klinkt als de vriendin van je zoon het best moeilijk heeft en worstelt met zichzelf. Als ik het zo lees ligt het niet aan je zoon, maar is ze erg bezorgd en onzeker. Hopelijk kan ze daar een weg in vinden.
Mijn man vindt het ook erg lastig om toe te geven als hij zich vergist of fout zit. Ik kan het zelf wel ; )
Leuke post!
Wij zijn nu 17 jaar getrouwd. Wij hebben elkaar 22 jaar geleden leren kennen.
Het zijn goede tips. Mijn schoonvader zegt ook altijd: voor het huwelijk je ogen open en in het huwelijk je ogen dicht. Maar 1 oog open laten vind ik ook wel een goede ;-)
Onafhankelijk van elkaar iets ondernemen vind ik zelf ook een hele goede. Wij gaan niet zonder elkaar op vakantie ofzo, maar je hoeft echt niet alles samen te doen. Een vrouw zei mij eens: Dan heb je mekaar tenminste echt iets te vertellen. En dat is zeker waar. Maar vergeet dan niet om ook echt naar elkaar te luisteren.
Goed naar elkaar luisteren vind ik ook erg belangrijk. Hoewel mijn man daar weer minder behoefte heeft dan ik.
En je hoeft inderdaad niet alles samen te doen. Ik drink bijvoorbeeld heel graag op maandagochtend koffie met mijn twee koffievriendinnen, en daar hoeft mijn man echt niet bij te zijn.
Tijd maken voor elkaar vind ik persoonlijk op dit moment heel belangrijk. Wij zijn ook 23 jaar getrouwd en de tijd dat de kinderen rond de klok van zeven op bed liggen, ligt al ver achter ons. Eigenlijk zijn we nog maar heel weinig samen. Juist dan is het belangrijk om eens samen iets te ondernemen. Niet dat je altijd grote dingen moet bespreken hoor. Gewoon niets zeggen en samen zijn kan ook heerlijk zijn. Wij pakken af en toe echt onze agenda erbij om eens een dagje samen weg te gaan.
De andere tips zijn ook heel waardevol. Het is echt geven en nemen.
Ik snap wat je bedoelt Marjolein. Bij ons lopen de kinderen ’s avonds ook nog rond. En dan kun je toch niet zo rustig praten. In de zomer gaan we dan gewoon even wandelen!
Ik ben pas 16 jaar getrouwd dus hier kan ik wel wat leren. Ik zelf vind ook dat het besluit om bij elkaar te blijven en voor elkaar te vechten belangrijk.
Wij zijn niet getrouwd en hebben dus ook geen ‘beloftes’ hoeven te doen bij onze partnerregistratie. En dat kenmerkt misschien ook onze relatie wel :)
Wij delen veel interesses. Onder andere Star Trek. Dus ik hoef gelukkig helemaal niks ‘aan te horen’ waar ik niks mee heb. Want het lijkt mij dan weer vreselijk om geen interesses samen te delen, anders dan het huis en de dieren en de kinderen.
Wij hebben elkaar dan gelukkig ook nog steeds veel te vertellen. Het is echt niet zo dat als je dingen samen doet, je dan niet meer praat of zo.
Mijn belangrijkste tip is: seks. Het is niet het belangrijkste, maar als de seks lekker gaat, versterkt dat je relatie. Op het moment dat je met tegenzin het bed in stapt en niet meer weet waar je dit voor doet is denk ik het einde zoek.
Intimiteit dus. En wat seks dan voor iedereen inhoudt mag best verschillen.
Het is zo moeilijk alles te vergeten als je door een rot periode gaat, maar wel belangrijk
Ik ben nog niet getrouwd, maar ook in een serieuze relatie kun je wat aan deze tips hebben. Punt 7 is wel een dingetje bij mij. Ik verwacht weleens dat hij aan een half woord genoeg heeft. Soms is dat ook zo, maar vaak ook niet. De aanvulling van VeggieMo vind ik ook een hele goede. In gezelschap val je elkaar niet af.
Ja, soms zou je willen dat je partner je gewoon vanzelf meteen begreep!
Het is toch eigenlijk wonderbaarlijk dat er zo veel huwelijken goed gaan! Hoe jong ben je tenslotte vaak wanneer je de belangrijke stap van een huwelijk neemt. Een heel leven voor je waarin je je allebei ontwikkelt, er allerlei goede en minder goede situaties voorbij komen. Het is dan toch maar afwachten hoe je je samen door het leven slaat, of niet.
Ja mooi is dat eigenlijk hè?! Mensen blijven toch heel vaak trouw aan elkaar.
Elkaar niet afvallen met andere erbij.
Vind ik heel mooi.
Als alleengaande kom ik nogal eens in contact met stelletjes.
Dan vallen ze met mij erbij elkaar af,zo genaamd humor.
Ondertussen blijven ze wel bijeen.
Ik ga er vanaf nu gewoon wat van zeggen .
Laat me niet als buffer meer gebruiken.
Leuke tips! Wij zijn volgende maand 2 jaar getrouwd, dus nog niet zo lang vergeleken bij alle andere reacties ;) vooral tijd voor elkaar maken vinden we nu erg lastig, maar dat komt natuurlijk vooral door de drie kleine kinderen, als zij groter worden gaat dat weer makkelijker, denk ik.
Toen onze kinderen nog echt klein waren, hadden we 1 keer per maand een oppas en dan gingen mijn man en ik even samen de stad in of zo. Dat is dan weer het voordeel van kleine kinderen : )
Daar kun je oppas voor regelen.
hier 29 jaar getrouwd en nog steeds gelukkig. Hij is regelmatig(om de andere week) een aantal dagen weg voor werk. Bellen elkaar elke ochtend zodra de kinders naar school zijn en ’s avonds. Als ik hem nodig heb bel ik en als hij niet oppakt belt hij snel terug zodra mogelijk. Na zijn autoongeluk 2 dagen voor de Kerst doen we het zeker, bellen als we elkaar gemist hebben na belletje. Had hem nl aan de telefoon toen het gebeurde en daarna stilte…… Dus niet uit paniek,maar gewoon alles is okay. En elke avond wandelen samen, voor gezondheid en even bij praten. Als je grote kinders hebt kan niet alles besproken worden als ze erbij zijn. En anders praten we nog op bed.
Groet, Wilma
Ik snap heel goed dat je het fijn vindt om hem even te horen en te weten dat alles goed is. Leuk dat jullie ook gaan wandelen om even privé te kunnen praten!
Wat een prachtige gezegde van je tante!
Ja, ik vind ‘m ook erg leuk.
Ik denk dat het advies om moeite voor de ander te blijven doen een van de belangrijkste voorwaarden voor een succesvol huwelijk is! Mijn zus gaat trouwen in een paar maanden, en ik hoop dat ze dit advies zal opvolgen. Nu zijn we aan het organiseren van een bruiloft, en ik hoop dat we deze bruiloft perfect zullen maken — van een trouwlocatie tot spelletjes na de receptie!
Hele goede tips! Bij het laten slagen van een huwelijk komt veel kijken. Het moeite blijven doen voor elkaar is zeker een thema bij veel stellen die tegen moeilijkheden in hun relatie aanlopen.