Reacties

10 tips voor een succesvol huwelijk — 36 reacties

 1. Wat je oud tante zei vind ik echt een goede tip! Ik moet er ook bij glimlachen....
  Het is geven en nemen en soms moet je dingen gewoon doen.
  En verder vind ik tip 6 goed. Dan denk je weer terug en ben je zo weer verliefd!

 2. Mijn man en ik hebben afgesproken dat we elkaar nooit afvallen als er andere mensen bij zijn. In een gesprek hoeven we het niet met elkaar eens te zijn, maar dat bedoel ik niet. Sommige mensen maken rotopmerkingen naar de ander. Nou zijn we sowieso niet van de rotopmerkingen, maar die afspraak geeft toch een heel sterke band in gezelschap van anderen.
  En respect vinden we allebei heel belangrijk in onze relatie. We zijn nu 29 jaar getrouwd en al 33 jaar samen. Ik leerde mijn man kennen toen ik 16 was.

 3. Heel leuke BLOG! Mijn man en ik zijn 50 jaar getrouwd! En ik zeg steeds: het belangrijkste is dat je door gaat met adem halen. Dat is momenteel heel toepasselijk, mijn man kreeg onlangs een herseninfarct. Je begrijpt: sterk blijven in goede en slechte tijden!

 4. Blijf naar m kijken met open hart. Mijn man kan mij na 27 jaar nog steeds verbazen door in moeilijke, emotionele tijden zo lief en begripvol naar mij, de kinderen, mijn moedertje, enz te zijn. In moeilijke tijden, denk ik daar aan terug!
  Mooie post!

 5. Heel mooi! Ik zal ze ter harte nemen. Dat vind ik belangrijk. Mooie woorden van je tante.
  Mildheid spreekt mij het meeste aan.
  De tip van veggiemo vind ik een hele goeie!
  En gefeliciteerd met jullie 23 jaar.

 6. De tip van je tante is een hele goede en ik vind loyaliteit heel belangrijk, Ook al vecht je elkaar bij wijze van spreken thuis de tent uit, naar de buitenwereld val je elkaar niet af.
  Wij zijn 38 jaar getrouwd.

 7. Wat mooi om te lezen en wat geweldig van die paashazen ????
  Tip 10 lijkt soms wel vergeten. Inderdaad, het gaat niet altijd even lekker, maar het komt altijd weer goed. Daar helpen de andere tips goed bij. En wij moeten inderdaad vaker samen tijd inplannen. In onze agenda's staat de afspraak om samen te gaan wandelen, maar dat schiet er de laatste tijd vaak bij in.

 8. Ik vind dat je in elke relatie, of je nu getrouwd bent, samenwoont of nog verkering hebt, elkaar een beetje vrijheid moet gunnen. Het is niet omdat je voor elkaar kiest, dat je alles samen moet doen. Elkaar wat vrijheid geven, impliceert ook dat je de ander vertrouwt. Vertrouwen is, volgens mij, één van de belangrijkste grondbeginselen van een goede relatie.
  Onze jongste heeft al drie jaar een relatie. Zijn vriendin verwacht dat hij om de paar uur eventjes belt of smst of ze maakt zich al ongerust dat er 'iets gebeurd zou kunnen zijn'. Als hij werkt, kan hij niet reageren maar na werktijd verwacht zijn vriendin direct een reactie op haar berichten. Reageert hij niet binnen het uur, dan belt ze alle bekenden in de dichte familie- en vriendenkring op om te informeren of hij daar is. Zoonlief vindt dat natuurlijk niet leuk en voelt het aan alsof vriendin hem 'controleert' in zijn doen en laten en dat is voor hem verstikkend. Er is totaal geen reden om hem te controleren want hij ziet haar doodgraag, is hondstrouw en gaat voor haar door een vuur.
  Hem een beetje vrijheid geven, minder ongerust zijn zou heel positief zijn voor de relatie. Ik stel me de vraag of hun relatie eigenlijk een toekomst heeft als vriendin haar houding niet een beetje verandert....

  Veel met elkaar praten, frustraties proberen uitpraten vooraleer ze escaleren. Niet altijd even makkelijk als je, zoals ik, een partner hebt die vrij gesloten is en heel moeilijk voor zijn gevoelens uitkomt. Bij mijn man moet ik vaak tussen de woorden door lezen.

  Toegeven van eigen fouten vind ik ook heel belangrijk in een relatie. Mijn man is iemand die eigen fouten verzwijgt of ze probeert goed te praten. Dat vind ik enorm frustrerend maar ik weet dat dat een karaktertrekje is. Ik breng zijn fouten wel ter sprake maar ga daar verder niet op in. Ik heb totaal geen problemen met het toegeven van eigen fouten en tekortkomingen (en ik maak en heb er veel) Eigen fouten en zwakheden toegeven, vind ik een vorm van vertrouwen aangezien je dan eigenlijk jezelf en je tekortkomingen prijsgeeft maar toch weet en vertrouwt dat de ander, die je graag ziet je neemt zoals je bent met fouten en tekortkomingen.

  • Het klinkt als de vriendin van je zoon het best moeilijk heeft en worstelt met zichzelf. Als ik het zo lees ligt het niet aan je zoon, maar is ze erg bezorgd en onzeker. Hopelijk kan ze daar een weg in vinden.

   Mijn man vindt het ook erg lastig om toe te geven als hij zich vergist of fout zit. Ik kan het zelf wel ; )

 9. Leuke post!
  Wij zijn nu 17 jaar getrouwd. Wij hebben elkaar 22 jaar geleden leren kennen.
  Het zijn goede tips. Mijn schoonvader zegt ook altijd: voor het huwelijk je ogen open en in het huwelijk je ogen dicht. Maar 1 oog open laten vind ik ook wel een goede ;-)
  Onafhankelijk van elkaar iets ondernemen vind ik zelf ook een hele goede. Wij gaan niet zonder elkaar op vakantie ofzo, maar je hoeft echt niet alles samen te doen. Een vrouw zei mij eens: Dan heb je mekaar tenminste echt iets te vertellen. En dat is zeker waar. Maar vergeet dan niet om ook echt naar elkaar te luisteren.

  • Goed naar elkaar luisteren vind ik ook erg belangrijk. Hoewel mijn man daar weer minder behoefte heeft dan ik.

   En je hoeft inderdaad niet alles samen te doen. Ik drink bijvoorbeeld heel graag op maandagochtend koffie met mijn twee koffievriendinnen, en daar hoeft mijn man echt niet bij te zijn.

 10. Tijd maken voor elkaar vind ik persoonlijk op dit moment heel belangrijk. Wij zijn ook 23 jaar getrouwd en de tijd dat de kinderen rond de klok van zeven op bed liggen, ligt al ver achter ons. Eigenlijk zijn we nog maar heel weinig samen. Juist dan is het belangrijk om eens samen iets te ondernemen. Niet dat je altijd grote dingen moet bespreken hoor. Gewoon niets zeggen en samen zijn kan ook heerlijk zijn. Wij pakken af en toe echt onze agenda erbij om eens een dagje samen weg te gaan.
  De andere tips zijn ook heel waardevol. Het is echt geven en nemen.

  • Ik snap wat je bedoelt Marjolein. Bij ons lopen de kinderen 's avonds ook nog rond. En dan kun je toch niet zo rustig praten. In de zomer gaan we dan gewoon even wandelen!

 11. Wij zijn niet getrouwd en hebben dus ook geen 'beloftes' hoeven te doen bij onze partnerregistratie. En dat kenmerkt misschien ook onze relatie wel :)
  Wij delen veel interesses. Onder andere Star Trek. Dus ik hoef gelukkig helemaal niks 'aan te horen' waar ik niks mee heb. Want het lijkt mij dan weer vreselijk om geen interesses samen te delen, anders dan het huis en de dieren en de kinderen.
  Wij hebben elkaar dan gelukkig ook nog steeds veel te vertellen. Het is echt niet zo dat als je dingen samen doet, je dan niet meer praat of zo.
  Mijn belangrijkste tip is: seks. Het is niet het belangrijkste, maar als de seks lekker gaat, versterkt dat je relatie. Op het moment dat je met tegenzin het bed in stapt en niet meer weet waar je dit voor doet is denk ik het einde zoek.
  Intimiteit dus. En wat seks dan voor iedereen inhoudt mag best verschillen.

 12. Ik ben nog niet getrouwd, maar ook in een serieuze relatie kun je wat aan deze tips hebben. Punt 7 is wel een dingetje bij mij. Ik verwacht weleens dat hij aan een half woord genoeg heeft. Soms is dat ook zo, maar vaak ook niet. De aanvulling van VeggieMo vind ik ook een hele goede. In gezelschap val je elkaar niet af.

 13. Het is toch eigenlijk wonderbaarlijk dat er zo veel huwelijken goed gaan! Hoe jong ben je tenslotte vaak wanneer je de belangrijke stap van een huwelijk neemt. Een heel leven voor je waarin je je allebei ontwikkelt, er allerlei goede en minder goede situaties voorbij komen. Het is dan toch maar afwachten hoe je je samen door het leven slaat, of niet.

 14. Elkaar niet afvallen met andere erbij.
  Vind ik heel mooi.

  Als alleengaande kom ik nogal eens in contact met stelletjes.

  Dan vallen ze met mij erbij elkaar af,zo genaamd humor.

  Ondertussen blijven ze wel bijeen.

  Ik ga er vanaf nu gewoon wat van zeggen .

  Laat me niet als buffer meer gebruiken.

 15. Leuke tips! Wij zijn volgende maand 2 jaar getrouwd, dus nog niet zo lang vergeleken bij alle andere reacties ;) vooral tijd voor elkaar maken vinden we nu erg lastig, maar dat komt natuurlijk vooral door de drie kleine kinderen, als zij groter worden gaat dat weer makkelijker, denk ik.

  • Toen onze kinderen nog echt klein waren, hadden we 1 keer per maand een oppas en dan gingen mijn man en ik even samen de stad in of zo. Dat is dan weer het voordeel van kleine kinderen : )
   Daar kun je oppas voor regelen.

 16. hier 29 jaar getrouwd en nog steeds gelukkig. Hij is regelmatig(om de andere week) een aantal dagen weg voor werk. Bellen elkaar elke ochtend zodra de kinders naar school zijn en 's avonds. Als ik hem nodig heb bel ik en als hij niet oppakt belt hij snel terug zodra mogelijk. Na zijn autoongeluk 2 dagen voor de Kerst doen we het zeker, bellen als we elkaar gemist hebben na belletje. Had hem nl aan de telefoon toen het gebeurde en daarna stilte...... Dus niet uit paniek,maar gewoon alles is okay. En elke avond wandelen samen, voor gezondheid en even bij praten. Als je grote kinders hebt kan niet alles besproken worden als ze erbij zijn. En anders praten we nog op bed.
  Groet, Wilma

  • Ik snap heel goed dat je het fijn vindt om hem even te horen en te weten dat alles goed is. Leuk dat jullie ook gaan wandelen om even privé te kunnen praten!

 17. Ik denk dat het advies om moeite voor de ander te blijven doen een van de belangrijkste voorwaarden voor een succesvol huwelijk is! Mijn zus gaat trouwen in een paar maanden, en ik hoop dat ze dit advies zal opvolgen. Nu zijn we aan het organiseren van een bruiloft, en ik hoop dat we deze bruiloft perfect zullen maken — van een trouwlocatie tot spelletjes na de receptie!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder