Respecteer jij je eigen gebruiksaanwijzing: Wat we kunnen leren van Gremlins!
Last updated on August 12th, 2024 at 08:28 am
- Respecteer jij je eigen gebruiksaanwijzing?
- Dan moet je je gebruiksaanwijzing wel kennen
- Durf jij naar je eigen gebruiksaanwijzing te handelen?
- Ik wil geen Gremlin worden!
- Dit helpt om je eigen gebruiksaanwijzing te respecteren
In de film Gremlins verandert het schattige wezentje Mogwai in een kwaadaardige Gremlin die chaos en ellende veroorzaakt. Maar dat zou allemaal niet gebeurd zijn als de mensen in de film gewoon de gebruiksaanwijzing van Mogwai hadden gerespecteerd! Ik bedoel maar, zo moeilijk zijn de instructies niet:
- Stel hem niet bloot aan fel licht, vooral zonlicht, want dat kan hem doden.
- Laat hem niet nat worden, want dat zal hem doen vermenigvuldigen.
- Voed hem nooit na middernacht, omdat dit verschrikkelijke gevolgen zal hebben.
Maar dat zul je altijd zien: de mensen rondom de lieve Mogwai houden zich dus niet aan deze regels. En door niet op de juiste manier met Mogwai om te gaan, transformeert hij in een agressief, destructief wezen.
Ik zie hier een sterk verband met onze eigen gebruiksaanwijzing als mens!
Respecteer jij je eigen gebruiksaanwijzing?
Zo heb ik over mezelf geleerd dat als ik onvoldoende rust en stilte krijg, ik somber word en prikkelbaar. Bovendien vervaagt mijn persoonlijkheid als een foto die te lang in de zon heeft gelegen. Soms voel ik me dan net een kameleon die de kleur aanneemt van de omgeving waar ze toevallig is. Kortom, ik word er beslist niet leuker van als ik tegen mijn gebruiksaanwijzing in ga.
Het probleem is alleen dat, om er rekening mee te houden, je dan wel je eigen gebruiksaanwijzing moet kennen.
En dat is niet altijd zo simpel.
Dan moet je je gebruiksaanwijzing wel kennen
Lange tijd heb ik namelijk van mezelf gedacht dat ik asociaal was en egoïstisch als ik weer eens niet naar een feestje wilde. Het is pas in de laatste jaren dat er een lichtje bij mij begint op te gaan.
Zo blijken veel van mijn voorkeuren en ideeën naadloos te passen in de omschrijving van een introverte persoonlijkheid. Zoals mijn voorkeur om een-op een met mensen af te spreken, en niet in grote groepen. Of mijn intense afschuw van festivals en drukke pretparken. Of het feit dat ik neerslachtig word als ik geen tijd in mijn eentje kan doorbrengen. En misschien ook wel dat ik de lockdowns tijdens corona eigenlijk aangenaam rustig en bevrijdend vond.
Durf jij naar je eigen gebruiksaanwijzing te handelen?
Maar als je dan je eigen gebruiksaanwijzing kent, dan ben je er nog niet! Vervolgens moet je er ook nog naar durven handelen. En omdat wij voor onze overlevingskansen ooit afhankelijk waren van ‘de groep,’ is het vaak heel lastig en bedreigend om tegen ‘de groep’ in te gaan. Zelfs al wéét ik dat feestjes en ik een slechte combinatie zijn, dan nog vind ik het moeilijk om er ‘Nee,’ tegen te zeggen. Dan voel ik me schuldig en vind ik mezelf ‘flauw’.
Ik wil geen Gremlin worden!
Maar als ik mijn eigen gebruiksaanwijzing teveel negeer, dan zou ik wellicht in een Gremlin kunnen veranderen! Niet in een agressieve soort, maar in een verdrietige, neerslachtige Gremlin.
Dit helpt om je eigen gebruiksaanwijzing te respecteren
Maria van Mierlo is cisterciënzer-leek en leeft al 20 jaar vanuit de regel van Benedictus. In aflevering 25 van de podcast Kloostercast geeft ze raad en tips over nee zeggen, zonder je schuldig te voelen. Heel mooi vond ik deze uitspraak:
‘Als je wilt leven volgens de weg die je ziel te gaan heeft is altijd ‘Ja,’ zeggen niet mogelijk zonder van die weg af te raken. Het brengt je ver van jezelf en verhindert spirituele groei omdat je afhankelijk wordt van externe waardering. Je blijft dan leeg achter omdat je geen contact meer hebt met het diepere doel van je leven.’
Hieronder nog een aantal behulpzame dingen die ze zegt over Nee zeggen.
- Als jouw ‘Ja,’ tegen een ander een ‘Nee,’ is tegen jezelf, kies dan regelmatig voor ‘Nee.’
- Waar liefde is zijn geen eisen. Mensen die van je houden zullen je niet laten vallen als je ‘Nee,’ zegt.
- Nee zeggen is een daad van je innerlijk kompas durven volgen.
Hoe zit dat bij jou? Heb je het gevoel dat je je eigen gebruiksaanwijzing kent? Durf jij te handelen naar je eigen gebruiksaanwijzing?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Mooi en herkenbaar artikel dit. Ik heb de laatste jaren mijn gebruiksaanwijzing leren kennen, maar heb ‘m daarvoor jaren genegeerd, met grote gevolgen. Ik heb net als jij veel rust en stilte nodig. Waar ik dat eerst nooit nam, neem ik het nu wel en ik word er echt een ander (leuker;)) mens van.
Je eigen gebruiksaanwijzing negeren levert uiteindelijk problemen op is ook mijn ervaring Naomi. Wat fijn dat jij nu meer ruimte hebt om te zijn wie je bent.
Altijd genegeerd en uiteindelijk heel ziek geworden. Nu luister ik wel maar beter worden is geen garantie helaas
Consequent zijn is een van mijn eigenschappen, recalcitrant zijn ook. Dat vindt niet iedereen leuk, maar ik kan er mee leven.
Hee, wat leuk dat je Maria van Mierlo noemt, ik ken haar heel goed! En wat betreft die gebruiksaanwijzing: wat een mooie vergelijking met die Gremlins. Soms is het wat dat betreft ook fijn om bevestiging van buitenaf te krijgen: ik houd mij bijvoorbeeld bezig met de Gene Keys (soort van Human Design), en in mijn profiel staat o.a. Gene Key nummer 61. Ik citeer een stukje: What keeps me healthy: one of the great needs of your inner being is to honour the sacredness of life. To ensure this, you need periods of isolation and silence for quiet reflection and meditation. This is actually a genetic need coming from the cells of your body. Yesss!!
Mocht het je interesseren: je kunt gratis een profiel laten maken op de Gene Keys website, je hoeft alleen maar je geboortegegevens in te voeren. Deze methode is ontwikkeld door Richard Rudd.
Dat klinkt heel interessant Liesbeth! Dankjewel voor de tip; daar ga ik zeker naar kijken.
Valt inderdaad niet altijd mee naar je eigen gebruiksaanwijzing te leven… Soms moet je toch naar een receptie of familiedag om andere mensen niet teleur te stellen en het accepteren dat je daarna afgepeigerd bent. Ik ga wel zo weinig mogelijk nu ik eind 50 ben. Ik ben ook nog nooit mee geweest op een personeelsdag van de hele afdeling. Daar voel ik me dan wel ongemakkelijk over. Een etentje met de directe collega’s kan ik dan wel weer waarderen. Het luistert nauw met mij! Ik vind het wel jammer dat ik niet zomaar overal aan kan meedoen maar als ik over mijn grenzen ga kan ik ook echt paniekaanvallen krijgen.
Op dit moment zit ik heerlijk te genieten. Alleen in de woonkamer op mijn lievelingsstoel, mijn lievelingsblog lezen, hond en kat op de achtergrond, ventilator aan, kopje koffie, lievelingsmuziek aan, uitzicht op roze bloemen in de tuin…. Daar leef ik helemaal van op…
Fijne dag!
groetjes, Alice K.
Ik kan me je helemaal voorstellen in je woonkamer Alice. En dat je daar helemaal van opleeft snap ik heel goed.
Het is moeilijk,om je gebruiksaanwijzing toch te volgen,als die veel afwijkt van “het gemiddelde”. Men begrijpt je ook niet en oordeelt soms snel.Maar langzamerhand lukt het me steeds beter
Interessant.
Ooit las ik eens: Nee zeggen tegen een ander is ja zeggen tegen jezelf.
Maar eigenlijk schrijf jij dat ook al.
Met mijn hooggevoelig zijn, ben ik altijd al ‘anders’ geweest. Nu ik ouder word, merk ik dat ik steeds meer naar binnen keer. Daarbij puzzel om tijd voor mezelf. Steeds meer naar mezelf ga luisteren. Een heel fijn gevoel. Als je wat ouder wordt, is het ook makkelijker om tegen de stroom in te gaan. Al had ik daar in mijn puberteit helemaal geen last van…