Maismoe

maismoeIk weet niet of het echt een woord is, maar ik ben maismoe.

Begrijp me niet verkeerd: ik vind mais best leuk. Maar inmiddels kijk ik al zo lang tegen die muur van mais aan, dat ik er zin in heb dat hij wordt gemaaid.

‘Van me af kijken’

Zonder mais kan ik namelijk veel meer ‘van me af kijken’ zoals ze dat hier zeggen. Ik snapte vroeger nooit wat mensen er mee bedoelden als ze zeiden: ‘Ik wil graag van me af kunnen kijken!’ Maar sinds ik op het platteland woon, en langdurig tegen een maismuur moet aankijken snap ik het helemaal. Als de mais eenmaal is gemaaid kan ik ineens het pad bij het bos weer zien. En wie daar lopen.

Ik geloof dat de mais ergens in mei werd geplant. Het was leuk om het te zien groeien. Eerst was er een alleen een groenig waas. Toen werden dat kleine plantjes. Vervolgens ging het snel. Volgens mij kon ik er binnen 3 maanden al niet meer overheen kijken.

Dit jaar duurt het ook relatief lang voordat ze de mais weghalen vind ik. Vorig jaar was dat volgens mij eind september al.

Kun jij goed ‘van je af kijken’?

Similar Posts

49 Comments

 1. Wel lekker als je je eigen mais verbouwt hihi. Maar ik snap wat je bedoelt! ;) Ik woon vier hoog in een flat met een super uitzicht, veel groen ook. Dus ja hoor ik kan goed van me af kijken!

  1. Het is niet onze mais Marushi. Het land achter ons huis is ooit door mijn opa verkocht aan iemand die heel ergens anders woont. Mijn opa was boer, maar vond er niet zoveel aan ; )

   Heerlijk dat je zo’n mooi uitzicht hebt. Dat lijkt me een groot voordeel aan een flat!

 2. Haha, sinds de mais vorige week gemaaid is, kan ik weer lekker “van me af kijken”…….
  De mais is wel wat later, maar het is vrij normaal dat het maaien half oktober begint. Vorig jaar waren ze overal vrij vroeg.
  Maar als je er op zit te wachten, duurt het altijd lang!
  Geniet straks maar weer lekker van je prachtige uitzicht!

  1. Ah, dus bij jou is het al weg! Goed om te horen dat half oktober de norm is. Door vorig jaar ben ik denk ik op het verkeerde been gezet. En nu zit ik echt een beetje te wachten tot het eindelijk weg is.

   Ik ben benieuwd wanneer ze komen om het te maaien.

 3. hahaha ik las m verkeerd…ma is moe
  Ik dacht komt vast door de herfstvakantie-alles en iedereen thuis etc etc :-)
  Maar ik hou zelf ook erg van weidse blikken…..

  1. LOL. Ma is moe. Kostelijk dat je dat er in las. En nu je het zo zegt: ik ben ook best moe ; )

   Aan de kust heb je vast ook heel veel weidse uitzichten stel ik me zo voor Sillie.

 4. Dat kan niet lang meer duren! Genoeg is genoeg, ik begrijp je.
  De biologische mais bij ons om de hoek is al een maand geleden geoogst. Maar die zijn vatbaarder voor ziektes en ongedierte. Misschien moet je dat eens voorstellen ;-)

  1. De mais ziet er ook heel gelig uit. Als het groente uit de supermarkt was die ik had gekocht zou ik denken dat ik hem te lang had laten liggen. Maar mijn buurvrouw zei dat de maiskolven die er in zitten nog hartstikke goed zijn en lekker aan het rijpen zijn daarbinnen.

 5. Eventjes geduld nog denk ik. Her en der zijn ze al druk aan het maaien/oogsten hier. Ik kan me voorstellen dat je er op een gegeven moment wel klaar mee bent.
  Helaas kan ik niet zo ver van me af kijken. Het lijkt me heerlijk.

 6. Hini. Ik las ma is moe.
  Maar ma is dus moe van mais….
  Enfin, ik ben mijn utizicht ook wel eens moe, maar mijn buren worden in oktober (of welke maand ook) niet omgemaaid ;-)

 7. Voor stadse begrippen heb ik best een open uitzicht, maar of je een parkeerplaats als ideaal kunt noemen met wat groene heggen als ideaal kunt zien, hahaha dan huizen en flat… ;-) Aan de achterkant dus kort, fietspad en dan al bomen, maar ja park, nu weer meer zichtbaar in de zomer ook helemaal dicht.

  X

  1. jij een maismuur, ik een groene bomenmuur, hahahaha en die bomenmuur duurt langer denk ik ;-) het is maar net hoe warm de lente is en hoe snel alles groeit :P

   X

 8. Ik snap je nu pas. Dit gezegde heb ik nooit eerder gehoord…dus. Ik zit op dit moment in een huis in Twente waar heel veel maisvelden om me heen, gelukkig het is hele lap grond met koeien in het weiland in de achtertuin. Maar daarachter en veel om me heen zijn de maisvelden. Dus ik snap wat je bedoelt. :-)

 9. snap het helemaal, ik houd ook van “van me af kijken’ al wist ik niet dat het zo heette. Die mensen die achter de vitrage willen zitten of een enorme twee meter hoge heg in de tuin zetten op eenmeter afstand van het raam begrijp ik nooit zo goed. (Hoewel ik wel snap dat terugkijken niet altijd leuk is..)

  1. Als mensen steeds bij je naar binnen kijken lijkt me dat inderdaad ook niet prettig. In zo’n geval zou je eigenlijk van dat eenzijdige glas moeten hebben. Dat je wel naar buiten kunt kijken maar andersom niet.

   Maar van inkijk heb ik hier gelukkig geen last.

 10. Haha… ik kijk ook graag van me af! ;-)
  Nee, dan kun je beter tegen een muur van mais aankijken, dan tegen die lelijke muur van bakstenen, waar ik tegenaan kijk.
  Ik ben erg tevreden over mijn huidige woning, maar toen ik moest besluiten of ik deze woning zou accepteren, was die bakstenen muur pal aan de overkant van de straat toch wel een twijfelpuntje.

  Ik houd dan ook erg van een strandwandeling op zijn tijd, zodat ik over een maximale lengte ‘van me af kan kijken’… ;-)

  1. Heerlijk dat je met een strandwandeling even flink van je af kunt kijken! Een stenen muur is inderdaad niet het mooiste uitzicht. Is er niet een kunstenaar die daar met perspectief een mooie bospad op kan schilderen?

 11. Ik had vroeger een vakantievriendin in de Achterhoek en die merkte dat ergens in juni ook op, begreep dat toen niet. Zij wandelde veel met haar honden en had dan het gevoelt in een doolhof te kopen. Toen bezocht ik haar een keer in oktober en begreep ik pas wat ze bedoelde.

  Zelf heb ik voor en achter vrij uitzicht. Na 62 jaar in de stad, met best wel groen en ruim uitzicht over grote speeltuin, een verademing. Ik geniet er elke dag van als ik de gordijnen open doe, want het is ook elke dag anders.

  1. Goed om te horen dat het dus niet aan mij ligt. In juni vond ik de mais nog geen punt, maar nu duurt het toch wel heel lang.

   Ik kan er ook van genieten hoe het uitzicht verandert met de seizoenen.

 12. Hier in Brabant zeggen we weid kijken. Zal idd weer leuk zijn als je weid kunt kijken. Ik kan aan de achterkant redelijk weid kijken.

 13. Ik ben zooooo blij met mijn utzicht! We kijken pal op het water met daarachter groen. In de zomer is het net of je aan de Ourthe zit. In de winter zie je wel de weg erachter. Maar voor in de stad kan het niet beter :-)
  In Delft keken we midden in de woonkamer van de overburen. Die was op dezelfde afstand als waar nu onze tuin ophoudt. Was echt naar!

  1. Dat lijkt me inderdaad niet prettig als je zo in de woonkamer van je overburen kijkt zeg. Konden zij dat bij jullie ook? Dan zit je helemaal niet vrij lijkt me, in je eigen huis…

   Fijn dat je nu zo’n schitterend uitzicht hebt. Het klinkt echt prachtig zoals je het beschrijft.

 14. Ik herken dit wel, die prachtige maisvelden die zo mooi verkleuren naarmate de herfst verstrijkt. Maar als je daar week in week uit tegenaan kijkt dan gaat wil je de horizon weer eens zien.
  Maar ik snap ook de reacties van niet plattelanders, die stinkend jaloers zijn op dit mooie uitzicht.

 15. hahah,ik ben gelukkig niet de enige.aan de rechterkant een wijds uitzicht,aan de linkerkant heel veel mais.vorig jaar was het volgens mij eind aug al dat ze het erafhaalde.

  1. Veel vroeger ook dus! Daardoor lijkt het nu zo lang te duren, vind je ook niet Floor? Wat zal het heerlijk zijn als het er binnenkort af gaat. Want lang kan het toch niet meer duren lijkt me.

 16. Ja, ik ken de uitdrukking van me af kunnen kijken wel !
  Ik kan gelukkig goed van me af kijken voor kijk ik in een straat met aan het eind groene bomen, en achter een lange groene tuin. Toch vind ik jouw uitzicht prachtig ook met mais, maar ik snap ook dat je wat meer van je af wilt kijken!

 17. Nog even geduld hebben, dan is het weg! Ze zijn inderdaad wel erg laat….
  Ik kan me voorstellen dat je het op een gegeven moment zat bent, al zou ik zo met je willen ruilen hoor! Vanuit de woonkamer kijken wij op onze achtertuin en daarachter de achterburen. Vanuit de keuken kijken we ook op huizen…. Toen we nog op een flat woonden konden we echt een heel eind van ons afkijken, daar hadden we alleen maar weilanden en een enkele boerderij. Soms mis ik dat uitzicht wel, maar ik zou toch echt niet meer terug willen naar die flat!

  1. Ja, ik bof wel met het uitzicht hier. Dat is zeker waar Carolien.

   Interessant hoe een flat zo’n prachtig uitzicht kan opleveren! Je levert dan misschien wel in op tuin, maar het uitzicht kan dus juist heel goed zijn.

   Maar met kleine kinderen kan ik me wel voorstellen dat een flat minder handig is.

 18. Wil je ruilen, kijk hier de hele dag naar dealende jongens/mannen.
  Die je ook nog uitschelden als je uit het raam kijkt.
  Daarom heb ik altijd een ander uitzicht, ik ga de straat op.

  Hoe oud ben je?

 19. Kan me voorstellen als je er al zolang tegen kijkt dat het fijn is als je straks weer een lekker uitzicht hebt! Wij wonen in een appartementencomplex dus kunnen lekker wegkijken.

 20. Vorig jaar keken we tegen hennep aan. Dit jaar gelukkig aardappels.
  Het maïs hier in de buurt zijn ze nu aan het hakselen. Maar ik kan niet wachten tot de aardappels er ook af zijn, kan ik weer crossen met mijn paard ????.
  Het is trouwens inderdaad wat later allemaal ivm de vele regen konden de boeren de akkers niet op met hun zware machines.
  Enne…maïs planten ze niet, dat zaaien ze ????.

 21. Wat een luxe om dat uitzocht te hebben, ook al staat er mais :-). Ik woon gewoon in een een woonwijk, daar zijn de uitzichten niet zo mooi :-).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.