Over alleen willen zijn en een tuinhuisje

tuinhuisje

Zou een tuinhuisje of tuinkantoor een oplossing zijn voor mijn verlangen om alleen thuis te zijn?

Eén van mijn grootste verlangens is namelijk om alleen thuis te zijn.

Maar zeker sinds corona is dat nog maar zelden het geval.

Nou tel ik uiteraard mijn zegeningen, en ben ik dankbaar dat ik omringd wordt door man en kinderen.

Dat neemt echter niet weg dat ik soms wel eens echt alleen zou willen zijn om mijn innerlijke tank als het ware op te laden.

Dan bouw je toch een tuinhuisje!

In de loop van de jaren hebben diverse mensen daarom tegen mij gezegd:

‘Dan bouw je toch een tuinhuisje! Dan heb je een plek voor jezelf.’

En dan dacht ik altijd: ‘Ja doei! Weet je wel wat dat kost, en ons huis is ruim genoeg. Waarom zou ik een tuinhuisje bouwen alleen maar om alleen te kunnen zijn?!’ Maar recent opperde opnieuw de optie van een tuinhuisje. En dit keer dacht ik: ‘Zou dat misschien toch een oplossing zijn dan?’ De ruimte hebben we wel, dat is het probleem niet hier op het platteland. Maar wat moet zoiets wel niet kosten? En geeft het niet veel Gedoe?

Tuinhuisje op marktplaats

En ik begon toch eens op marktplaats te kijken. Daar zag ik allerlei leuke tuinhuisjes voor prijzen die mij te mooi leken om waar te zijn. Zoals dit lieflijke huisje voor nog geen 2.000:

tuinhuisje

Maar dan moet je het natuurlijk nog wel in elkaar zetten, isoleren etc. Hoe mooi het er ook uitziet, ik geloof niet dat ik echt voor 2.000 euro klaar zou zijn.

Op marktplaats vind je ook tweedehands tuinhuisjes. Ik zag er eentje van 500 euro. Wie handig is kan zo’n tuinhuisje bij de verkoper afbreken, meenemen, en dan thuis weer opbouwen. Maar voor mijn man en mij is dat helaas geen optie. We zijn allebei klungels als het gaat om doe het zelven.

Een pipowagen dan?

Ik neusde ook eens rond bij de pipowagens, want die vind ik ook geweldig. En aangezien die op wielen staan heb je dan ook geen gedoe met een fundament of zo. Pipowagens kun je tweedehands kopen, of laten maken heb ik ontdekt. Ook zijn er allerlei bouwketen te koop op marktplaats die je prachtig kunt ombouwen tot pipowagen. Maar net als bij tweedehands tuinhuisjes moet je daarvoor wel handig zijn.

Zal ik een ontwerp maken?

Toevallig liep er net een schilder bij ons rond, die liet vallen dat hij bij een kennis een huisje in de tuin had gebouwd. Toen vroeg ik aarzelend wat zoiets volgens hem dan zou kosten. Enthousiast beloofde hij een ontwerp te maken. Binnenkort komt hij het laten zien.

Ik ben benieuwd naar zijn ontwerp.

Als voorbereiding heb ik een aantal tuinhuisjes ‘gepind’ om voor mezelf een idee te krijgen van de mogelijkheden. Hieronder mijn favoriet:

Ergens lijkt het me wel heel fijn, zo’n plek voor mezelf. Maar ik zie ook op tegen de kosten en het gedoe van zo’n huisje/thuiskantoor laten bouwen.

N.B. Collegablogger Franca heeft zo’n prachtige pipowagen! Haar man bouwde voor haar een keet om. Je vindt haar pipowagen op mijnkeukenraam.blogspot.com

Leestip: Je thuiskantoor inrichten.

Wat zijn jullie ervaringen met een tuinkantoor waar je zowel in de winter als zomer goed kunt zitten en werken? Of is een pipowagen handiger?

Bron foto pipowagen: Uberprutser, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Similar Posts

43 Comments

 1. Zo’n tuinhuisje lijkt me heerlijk! En voor jou lijkt het me een ideale oplossing en bovendien ook lekker dat je dan de boel thuis kunt ‘achterlaten’ en je even echt alleen op het werk kunt richten. Ik ben ook heel benieuwd naar het ontwerp van je schilder!

 2. Die van de foto is wel erg leuk! Daar kun je mooi zitten, net een 2de huisje!
  Ik heb geen tuinhuisje, wel de ruimte maar niet het geld om het helemaal zo te laten pimpen en handig ben ik ook niet.

 3. Dan zal je net zien dat iedereen in je tuinhuisje wil zitten en dan heb jij het huis voor jezelf alleen.
  Precies om deze reden sta ik erg vroeg op…

  1. Om te werken is het inderdaad prima, maar daar gaat dit niet om. Dit gaat om een diep verlangen naar rust en stilte en even echt alleen op mezelf zijn. Maar je hebt een goed punt over verwarmen. Ik zat te denken om dat dan met een airco te doen in combinatie met zonnepanelen. Als ik het hele idee van een tuinhuisje tenminste ga doen.

 4. Wel gaaf hoor! Wij hebben er geen ruimte voor helaas. Mijn man zou ook wel graag een kantoor in de tuin willen. Met uitzicht op een dierenveldje en moestuin… Je moet altijd wat de dromen hebben he;)

 5. Hoe leuk zo’n huisje er ook uit ziet, voor mij zou het niet werken. Als ik alleen (thuis) wil zijn, wil ik namelijk alleen thúis zijn. Niet in de tuin en niet met gezinsleden dan wel in huis.

  Inmiddels zijn mijn kinderen uit huis en werkt man ook af en toe weer op kantoor, dus voor mij is het ook makkelijker te realiseren. Jaren terug nam ik wel eens een dag vrij, gewoon om alleen thuis te kunnen zijn.

 6. Herkenbaar, ik ben ook aan het kijken voor een tuinhuisje. Eerst nog ruimte maken in de tuin en dan eens kijken hoe en wat ik kan neerzetten.

 7. Voor je familieleden vind ik het helemaal niet zo leuk klinken! ‘T lijkt wel of je ze allemaal zat bent en dat kan toch nooit je bedoeling zijn.
  Misschien moet je op de deur van je huidige werkkamer een bordje hangen met “niet storen sussen X en X uur”.
  Vooralsnog zou ik eerst maar eens beginnen met t aanvragen van een vergunning! Voor t zelfde geld gaat je hele “feest” niet door.
  K denk ook niet dat je voor € 2.000,- klaar bent. Ongetwijfeld wil je toch iets van sanitair, een waterleiding, riolering, verwarming en t geheel moet ook nog gemeubileerd worden. En de vergunning kan ook een aardig bedrag zijn.

  1. Grappig, zoiets zei mijn man ook, toen ik alleen op vakantie ging. Hij vertaalde het naar ‘zonder hem’. Dit zegt overigens meer over hem en over jou met je interpretatie, dan over de wens om alleen te zijn.
   Introverte mensen hebben het nodig om even op te laden in stilte en rust. Dat is een lichamelijke en geestelijke behoefte. Extroverte mensen (zoals mijn man en een aantal van mijn vrienden) laden op tijdens bijvoorbeeld sociale interactie, terwijl introverte mensen overprikkeld raken door allerhande externe facturen zoals ook een druk gezin.
   Ideaal is als je de luxe kunt hebben van een rustruimte, eigen plekje of even alleen thuis zijn wanneer je dat nodig hebt. Ik ben er echt een ander mens van geworden voor mezelf en m’n omgeving nu ik weet wanneer ik een stap terug moet doen, maar zij herkennen het ook. Ik laad even op en ben daarna weer helemaal leuk in gezelschap. Dat is toch top!

 8. Ik begrijp dat verlangen heel goed! Ik kan mij het laatste moment dat ik even alleen ben geweest ook niet meer herinneren. Vroeger (voordat we kinderen hadden) ging ik weleens een paar uurtjes werken in een koffietentje. Heerlijk vond ik dat!

 9. Om die reden heb ik een eigen zolderkamer. Wij hebben een vrij groot huis (280m2) en op zolder zijn twee ‘onbewoonde’ kamers. Deze is helemaal voor mij ingericht met bureau, loungebank, verzamelde persoonlijke spullen, TV (ik doe er soms ook yoga ofzo, of ik kijk een film).
  Ik word er niet gestoord, die afspraak hebben we gemaakt. Ik vind het heerlijk om daar af en toe een paar uur te zijn. Het is ook een stukje opvoeden van het gezin om je dan echt even te laten. Tenzij het huis in de fik staat kan de rest best even wachten.

  Ik zou zeggen: DOEN! in welke vorm dan ook. Als je denkt daar behoefte aan te hebben, dan zal dat je zeker helpen.

 10. Zo droom ik van een studiootje, hoeft niet groot te zijn.
  Met veel licht, uitzicht over zee, op Kijkduin of zo, waar ik mij dan terug kan trekken.
  En ook waar ik kan schilderen.

 11. Uit ervaring kan ik je niet helpen maar zo’n pipowagen lijkt me geweldig. Vrienden hadden vroeger een oude camper als logeerkamer in de tuin, daar heb ik ooit in geslapen, vond het wel heel gezellig. En toch had je dus wel je privacy.

 12. Oh ik snap dat zo! Even alleen! Sinds jaar en dag hebben we een pipowagen in de tuin, gewoon een omgebouwde bouwkeet, ooit aangeschaft als speelhuisje voor de kinderen. Ik zal je vertellen de kinderen waren allang uit huis voordat het ding af was. Nu zit ik er vaak even tijdens drukke tuidagen, schaften in de oude schaftkeet. Af en toe logeren er anderen in. Ik vind het heerlijk, alleen al het idee dat er een plekje is waar je je even terug kunt trekken.

  lekker over dromen dan komt ie er vanzelf.

 13. Ik heb helaas geen tuin, maar ik zou een dergelijke werkruimte ook gewoon binnenshuis maken. Nu zit ik altijd aan de eettafel te werken.

 14. Ik denk dat je gezin gewoon aan je deur komt rammelen. Maar, niet lachen, toen ik net samenwoonde en daar nog erg aan moest wennen, ging ik wel eens logeren in de studentenkamer van mijn kind als ik wist dat zij niet thuis was. Ik heb ook wel eens voor een nachtje een goedkoop hotelletje geboekt. Met bad!!! Misschien is dat een optie voor je. Of een leuke b&b waar je een dagje/avond/nacht naar toe kan in je eentje. Ik vond het altijd heerlijk maar ik was ook altijd weer heel blij als ik de volgende dag weer naar huis kon.

 15. Helaas geen ervaring mee, mijn moeder is op dit moment ook aan het nadenken om zo een tuinhuisje te zetten. Alleen vind ze het ook veel geld, ze was al meer dan 4000€ kwijt met plaatsing en al.

 16. Ik herken de behoefte om alleen te zijn en me even terug te trekken. Gelukkig hebben we een relatief klein gezin, waarbij we allemaal op z’n tijd die drang voelen. Dus die ruimte en tijd hebben we samen. En een verbouwing is daarom gelukkig niet nodig. ;)

 17. Nou! Er bestaat geen toeval. Vanochtend moest ik een klasgenootje van mijn dochter ophalen om ze samen naar school te brengen. Liet de moeder mij haar – je raadt het al – tuinhuisje zien wat ze hebben gebouwd vorig jaar. Deels schuurtje, maar grotendeels een soort van woonkamer met televisie, hoekbank, kleed en al. Verwarmd met heaters. Kinderen slapen daar weleens. Nu ze aan het verbouwen zijn is het ideaal om daar in de warmte te kunnen zitten. Klinkt ideaal moet ik zeggen.

 18. Ik begrijp het gevoel voor een plekje voor jezelf te willen hebben. In ons huis heb ik gelukkig een eigen kamer voor mijn boeken en daar heb ik ook lekker een lees en werk plekje heerlijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.