Matras tips van de expert

leenbakkerIedereen moet ‘s nachts de nodige energie bijtanken. Het matras heeft daarbij grote invloed op een goede nachtrust. Er zijn veel verschillende soorten, maar hoe kun je het juiste matras kiezen? Hieronder staan de populairste soorten beschreven.

Polyether

Polyeter matrassen bestaan uit één geheel van Polyetherschuim. Dit materiaal varieert van zacht en soepel tot stevig en veerkrachtig. Ga daarom bij een eerste aankoop altijd even proefliggen. Het voordeel van polyeter is dat deze matrassen doorgaans erg goed betaalbaar zijn.

Binnenvering

Matrassen met binnenvering bestaan uit een kern van metalen veren gecombineerd met een afdeklaag. Dit wordt Bonnell binnenvering genoemd en is erg duurzaam. Pocketvering is een andere vorm van binnenvering, waarbij de spiralen in tonvormige cilinders zijn geplaatst. Daardoor wordt de tegendruk gelijkmatig verdeeld. Bovendien is de pocketvering ook geschikt voor verstelbare bedbodems. De dikte van de vering bepaalt de hardheid, dus voor binnenvering geldt ook dat je de eerste keer zal moeten testen of het comfortabel ligt.

Koudschuim

Wat is een koudschuim matras? De officiële naam van koudschuim is High Resilience (HR-schuim) en staat voor hoge veerkracht. De Nederlandse naam is afkomstig van het productieproces waarbij koude mallen worden gebruikt. Koudschuim heeft een open celstructuur, waardoor het goed ademt en snel vocht afvoert. Bovendien voorkomt dit materiaal eventuele kuilvorming. Zie ook mijn post Kuil in matras.

Traagschuim

Traagschuim wordt vaak geheugenschuim genoemd. Dit materiaal is ontwikkeld door NASA om ruimteschepen te beschermen tijdens de lancering. Een traagschuimmatras vormt zich perfect naar de contouren van het lichaam. Zo wordt je gewicht optimaal verdeeld. Traagschuim wordt vaak aanbevolen aan mensen met een gevoelige nek of rug.

Een goed matras kiezen

Ieder matras moet om de 8-10 jaar vervangen worden. Na deze periode heeft een matras onvoldoende veerkracht om het lichaam goed te ondersteunen. Dat leidt tot slechte nachtrust en vermoeidheid overdag. Ook vanuit hygiënisch oogpunt is het vervangen na 10 jaar noodzakelijk. Het ideale matras bestaat helaas niet. Iedereen heeft andere behoeftes. Zoek je het beste matras? Koudschuim, traagschuim, polyether of een matras met binnenvering? Bij Leen Bakker zijn alle mogelijkheden in een overzichtelijk schema weergegeven.

Onderhoud je matras goed zodat hij langer meegaat. Gebruik dit stappenplan voor je matras schoonmaken met baking soda!

Lees ook mijn ervaringen met het Emma matras en mijn Hypnia matras review.

Ben jij al aan vervanging toe?

matras leenbakker

Similar Posts

5 Comments

  1. Ik kan me niet eens meer goed herinneren wanneer wij onze matras kochten… Maar de laatste tijd heb ik soms wel het gevoel alsof er een kuil in zit in het midden. Tijd voor een nieuwe matras?!

  2. Dank je, dit kan ik goed gebruiken, want schrik niet wij liggen op een totaal versleten matras…we stellen maar uit omdat we eigenlijk een nieuw bed willen…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.