Ben jij slachtoffer van de Het Moet Leuk Zijn Cultus?

het moet leuk zijnToen mijn jongste zoon Piet voor de zomervakantie kennis ging maken op zijn toekomstige middelbare school, hoopte ik dat hij helemaal blij thuis zou komen. Met verhalen als: ‘Ik heb nu al 4 goede vrienden gemaakt, en we gaan dit weekend samen spelen.’

In plaats daarvan verklaarde hij bij thuiskomst: ‘Alle kinderen in mijn klas zijn stom, en de school is ook stom.’ Ik sprak geruststellende woorden, maar volgens mij overtuigde ik noch Piet, noch mezelf. Handenwringend deelde ik die avond dan ook mijn zorgen met mijn man. Hadden we dan toch een andere school moeten kiezen? En wat als hij zich daar helemaal niet thuis voelt. Of nog erger: ‘Dat hij het niet Leuk vindt?’

De Het Moet Leuk Zijn Cultus #genieten

Maar toen besefte ik ineens iets:

Ik was ten prooi gevallen aan de Het Moet Leuk Zijn Cultus!

Want anno 2015 moet alles Leuk zijn. En daar moet je dan van genieten. #genieten. Kijk maar eens op Facebook. Daar wemelt het van de blije foto’s. Maar het leven is helemaal niet altijd leuk. Dus waarom maak ik me toch zo druk of mijn zoon het op de middelbare school wel Leuk zoul hebben. Het is heus niet het einde van de wereld als hij het niet zo leuk vindt. Sterker nog, ik herinner me ineens mijn eigen middelbare schooltijd. Pas aan het eind van de derde klas kreeg ik 3 goede vriendinnen. En pas vanaf toen voelde ik me daar wat prettiger.

Het varken van Lotte

Wat dat betreft ben ik echt dol op kinderprentenboek Het varken van Lotte van David McKee (bekend van de Elmer boeken).

In dit boek belooft een varken aan het meisje Lotte dat ze een wens mag doen als ze genoeg gespaard heeft. Hier onder de verrassende afloop:

‘Hoera, ik mag een wens doen’ riep Lotte.
‘Ja’, zei het varken, ‘en ik ben blij dat je die wens gedaan hebt’.
‘Welke wens’ vroeg Lotte. ‘
Dat je wilde dat ik een vliegend varken was’.
Lotte wist niet wat haar overkwam. ‘Dat heb ik nooit gezegd!’
‘Wat heb je nooit gezegd’, vroeg het varken.
‘Dat ik wou dat je een vliegend varken was’, antwoordde Lotte.
‘Dat is hem’, zei het varken.
Lotte zag een lichtflits, en daar stond het varken. Maar nu een stuk groter en met vleugels. Lotte werd woedend. ‘Dat is niet eerlijk, wat een rotstreek!’ schreeuwde ze.

‘Het leven is soms geen pretje’ zei het varken terwijl hij het raam uitvloog.

En ik ben het helemaal met het varken eens.

Conclusie: het leven is soms geen pretje

Dus als mijn zoon aanstaande dinsdag op de middelbare school begintt, dan zal ik dat ongetwijfeld spannend vinden. En ik hoop nog steeds dat hij het fijn zal vinden. Want ik ben zijn moeder! En ik gun het hem dat het allemaal goed gaat.

Maar zo niet, dan is er ook geen man overboord. Want zo is het leven. En het hoeft niet altijd Leuk te zijn.

#Hetlevenissomsgeenpretje

Ben jij gevoelig voor de druk dat het leven permanent Leuk moet zijn? En hoe kijk jij terug op je middelbare schooltijd?

23 Comments

  1. "Hanneke"
  2. VeggieMo
  3. Janneke

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh