Wintertijd zomertijd: welke is nou beter voor ons?
Last updated on September 16th, 2024 at 10:29 am
- Ons lichaam wordt bepaald door onze biologische klok
- Wintertijd zomertijd: waarom wintertijd beter is
- Lubach over permanente wintertijd zomertijd
- Conclusie over permanente wintertijd zomertijd
De Europese unie wil het gedoe met de wisseling van wintertijd zomertijd afschaffen. Dus dat we niet langer in maart en september de klok een uur vooruit (voorjaar) of achteruit (herfst) moeten zetten. Het idee is dat dan voortaan elk land helemaal zelf een tijd mag kiezen, zolang ze maar ophouden met de klok te verzetten.
Ik heb de hele discussie wintertijd zomertijd ook wel meegekregen, maar er verder niet zo bij stilgestaan. Ik verzet braaf de klok, moet een week een beetje wennen, en dan gaat het wel weer. Wintertijd zomertijd, het maakte me eigenlijk niet zoveel uit. Ik zeg máákte, want ik las in de Gezondgids van april 2019 dat wetenschappers voor een permanente wintertijd zijn.
Dus nu ben ik dat ook ; ) Want hé, als de wetenschappers het zeggen, zal het wel zo zijn. Toch?
Laten we het artikel er eens bij pakken!
Ons lichaam wordt bepaald door onze biologische klok
In het artikel komt Bert van der Horst, hoogleraar Chronobiologie en gezondheid bij het Erasmus MC in Rotterdam aan het woord. Hij vertelt dat het idee van een biologische klok beslist geen verzinsel is van luie mensen die geen zin hebben om vroeg op te staan. Volgens van der Horst heeft elke cel van ons lichaam een ingebouwde klok die het lichaam voorbereidt. En die biologische klok wordt elke dag opnieuw gelijk gezet door het daglicht. Hij geeft dit als voorbeeld:
- ‘s ochtends vroeg als we nog in bed liggen: hartslag, lichaamstemperatuur en bloeddruk gaan omhoog.
- 8 – 9 Darmwerking komt weer op gang.
- 10 uur ‘s ochtends: we zijn op ons alertst
- 15.30: nu is onze lichamelijke coördinatie optimaal
- 17 uur: Hart en spieren functioneren nu op hun best.
Wintertijd zomertijd: waarom wintertijd beter is
Nu duidelijk is dat ons lichaam bepaald wordt door een biologische klok, kun je je voorstellen dat het voor onze gezondheid het beste is om in overeenstemming te leven met die biologische klok. En nu komen we bij de reden dat volgens wetenschappers, en Bert van der Horst, de wintertijd beter voor ons is:
‘Tijdens zomertijd lopen we een groter risico om uit fase te leven met onze interne klok. Onze natuurlijke tijd is de wintertijd. Dat is de tijd die hoort bij onze geografische locatie.’
Zou je kiezen voor een permanente zomertijd dan raakt onze biologische klok van slag. Het wordt dan bijvoorbeeld pas tussen half negen en half tien licht. Met andere woorden onze biologische klok wordt een stuk later gelijk gezet. Je moet dan je lichaam dus eigenlijk forceren om iets te gaan doen, waar het nog niet klaar voor is. Een heel concreet gevolg van een permanente zomertijd is dat sommige mensen meer en sneller last krijgen van een winterdepressie.
Chronobioloog Marijke Gordijn van de Rijksuniversiteit Groningen is het met Bert van der Horst eens. Ook zij zegt dat een permanente wintertijd beter is dan permanente zomertijd:
‘Als we de zomertijd in de winter zouden aanhouden dan is het in de winter pas rond kwart voor tien licht. De biologische klok schuift dan naar een later tijdstip. Veel mensen zullen hierdoor later in slaap vallen en op willen staan, maar op werkdagen kan dit vaak niet. Daardoor zullen mensen een slaaptekort krijgen. Een slaaptekort heeft negatieve effecten op de gezondheid, zoals bijvoorbeeld hart- en vaatklachten of diabetes type 2.’ (Bron: Gezondheidsnet)
Lubach over permanente wintertijd zomertijd
Lubach is ook voor een permanente wintertijd. In onderstaand filmpje wordt het allemaal heel duidelijk uitgelegd, en komen diverse experts aan het woord over het vraagstuk wintertijd zomertijd. Uitspraak uit het filmpje over de gevolgen van een permanente zomertijd:
‘In Amsterdam komt de zon pas om 10 voor 10 op.’
En:
‘Onze biologische klokjes wil bij Engeland horen.’
Conclusie over permanente wintertijd zomertijd
Ik ben helemaal om! Als je het mij vraagt, dan kies ik nu voor de permanente wintertijd omdat dit beter bij onze biologische klok past. En het is dus belangrijk om je ervan bewust te zijn dat als mensen vragen: Wil je liever zomertijd of wintertijd, ze niet vragen of je het liefst altijd zomerweer hebt….
Wat vind jij: liever een permanente wintertijd of een permanente zomertijd?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik wil vooral van dat hele gedoe met verzetten van de klok af en dan graag op zo’n manier leven dat ik zo lang mogelijk van het licht kan genieten. Wintertijd dus, zo blijkt. Maar…gek genoeg heb ik altijd heel veel moeite met omschakelen in het najaar en heb ik in het voorjaar nergens last van, terwijl je dan toch een uurtje slaap mist. Ik grap altijd dat ‘t komt omdat ik tijdens de zomertijd geboren ben. Daar staat m’n biologische klok op afgesteld.
Dat klinkt als een plausibele verklaring Naomi!
Ik blijf het dus ook zo’n gedoe vinden met die klok. Ik merk ook altijd dat ik een paar dagen gewoon even uit mijn ritme ben. En ik geloof inderdaad ook dat het niet per se goed is, we hebben nou eenmaal een biologische klok en dat is ook niet voor niets denk ik dan maar.
Hoi Nicole,
ik denk aan: wintertijd.
Maar eigenlijk denk ik niet dat het veel uit maakt.
Als ze nou maar gewoon die klok eens met rust laten!
Groetjes van Marlou
.
Dat is inderdaad het idee: een permanente tijd, en dan is de wintertijd dus blijkbaar het beste voor ons.
Permanent dezelfde tijd. Mijn voorkeur is Wintertijd, maar denk inderdaad dat het niet echt veel uitmaakt. Het schijnt dat wij qua geografische ligging het beste passen bij de GMT (De tijd van het UK).
Wintertijd, maar dan wel lekker weer in de zomer. ;-)
Love As Always
Di Mario
lekker doorgaan met wisselen, kan je lang genieten van mooie zomeravonden.En het hoeft van mij ook niet om 4 uur s ochtends licht te worden in de zomer.
Ik ben het niet eens hoor. Noch met jouw artikel, noch met de wetenschappers. Er bestaat niet zoiets als ‘DE’ biologische klok. Ieder mens heeft zijn eigen biologische klok, zijn eigen ritme.
Ik moet er toch niet aan denken dat het (bij altijd wintertijd) in de zomer al om 4u ‘s morgens licht zou zijn. Wat heb je daaraan? Nee, doe mij maar lange zomeravonden. Goed tegen de depressie. Dat het dan in de winter pas om 10u licht is, daar heb ik persoonlijk geen probleem mee. Of gewoon twee keer per jaar de klok verzetten … nog liever dan altijd wintertijd.
Helemaal eens met MiriamC er wordt totaal voorbij gegaan aan ochtend- en avondmensen. Dat verschil is er wel degelijk, dus heeft zeker niet iedereen hetzelfde biologische ritme. Ik ben een avondmens en ril bij de gedachte dat het met wintertijd om 4 uur sochtends al licht is. Ik ga zomers echt niet eerder slapen en dat zou betekenen dat ik hooguit 4 uur slaap zou krijgen.
In de reacties lees ik ook dat mensen een paar dagen moet wennen aan de omschakeling, ik ook. Maar wat is nu een paar dagen? Gewoon de kloktijd aanhouden en er verder niet zo’n drukte over maken is veel beter voor de acceptatie. Ik ben dus voor de wisseling, heeft altijd goed gewerkt.
Volgens mij is onze biologische klok al erg van slag, met wintertijd en zomertijd – maakt denk ik weinig uit. Staat toevallig vandaag een mooi artikel over op nu.nl – over het gebrek aan licht en de gevolgen daarvan.
Voor mij maakt het niet zo uit, zomer of wintertijd. Er is al veel over gezegd en geschreven maar het is hoe je lichaam er op reageert en dat is toch echt wel bij elk mens anders. Mijn klok is constant in de war, maar dat komt door mijn wijzers die steeds anders staan. En ook daar ben ik na jaren wel aan gewend.
De eerste 40 jaar van mijn leven was er gewoon tijd(huidige wintertijd). Niemand stond daar bij stil of had problemen. Die kwamen later pas met die wisselingen. En als energiebesparing, toen een belangrijke reden heeft het weinig geholpen.
Met het verzetten van de klok, daar heb ik echt geen last van.
Zelf zou ik voor de wintertijd zijn, genieten van zoveel en zo lang mogelijk licht.
Ik probeer meer naar mijn biologische klok te luisteren.
Werkuren kan ik daar bijna aan aanpassen.
Stille greot,
Ik vind maar niks aan met gedoe uur achteruit of uur vooruit. Van mij mag vaste tijd zijn. Daar hoor ik niks meer van. Dieren hebben en de mens hebben vaak last van. Maar niet iedereen.
Het uurtje vooruit dan wel achteruit is een dingetje waar je met een paar dagen aan gewend bent, soms nog eerder.
‘s Zomers lekker lang licht om buiten te zitten, heerlijk hoor.
Ik geloof niet dat mijn bioklok e zwaar onder lijdt
Van mij mag dat klok verzetten ook verdwijnen…beter voor mijn rus met een staande klok ;)
Groetjes
Oh een permanente wintertijd lijkt mij ook zeker wel wat, van mij mag het! Lekker vroeg alles donker, slapen de kinderen ook beter!
Ik ben voor een permanente wintertijd. Maar liever nog permanente Greenwich Mean Time. Dat zou volgens mij nog de meest normale tijd voor ons zijn.
Huh? Dan zou het dus nu – 25 september – in combinatie met wintertijd al om 17u33 donker zijn. En op de kortste dag (16 december) om 15u35. Ik moet er toch echt niet aan denken!
Ik stem voor permanente wintertijd.
Van mij mag de wisseling van wintertijd zomertijd worden afgeschaft.
Mijn biologische klok kan er maar slecht aan wennen. Hans
dat gedoe met die klok, gewoon laten staan op de ouwe tijd, de natuur is er bij gebaat dat het zo blijft….
hear hear, en voor de natuur moeten we “alles” over hebben
Het maakt mij helemaal niet uit.
Vind het klassikaal omschakelen van standaardtijd (soms abusievelijk aangeduid met wintertijd) naar zomertijd en terug niet leuk. Laat de mensen die op een ander tijdstip uit bed willen dat gewoon zelf doen. Nu los ik dat op door gewoon in de zomer later uit bed te gaan. Voor de zon sta ik dus op hetzelfde momment op. Veel mensen hebben die keuze door variabele werktijden. Eigenlijk ben ik ook voor de internationale tijd. Als hier water had gelegen, dan hadden we UTS gehad, de tijd wanneer de zon boven Lonen staat. Nu hebben we om 12 uur de zon boven Berlijn en in de zomer zelfs de zon boven Kiev. En Nederland valt nog mee, de Spanjaarden zitten nog veel verder verschoven in onze tijdzone. Heb ook in Taiwan gewerkt, daar gaat de zon op om 06:00 en onder om 18:00. Of in Indiana waar het gebruikelijk is om rond 05:00 op te staan. Daar staat de zon rond 11:30 boven aan de hemel. Mijn bezwaar is vooral tegen het 2-jaarlijkse omschakelen.
Wat leuk dat je ook in Taiwan hebt gewerkt Ximaar! Jij komt nog eens ergens : )
Ehhhmmm. Mij maakt het niet uit, eigenlijk. Kiezen jullie maar; ik wen er uiteindelijk wel aan, wat het ook wordt. :-)
Een echte voorkeur heb ik niet, maar ik zou het zelf wel heel fijn vinden om niet meer twee keer per jaar te moeten wisselen :-)
Grote groepen volwassenen en kinderen met psychische en lichamelijke klachten wordt met een paar woorden of zinnen neergezet als klagers en zeikerts. Onderbouwingen als eerder naar bed, leren klokkijken of de “jetlag heb je toch ook geen last van”. Verder is de veronderstelling dat dit wel meevalt en we het niet groter moeten maken dan dat het is (wat is dat dan?).
Daartegen zijn klachten wel ondersteund door onder meer Universiteiten Groningen, Freiburg, Basel, Munchen, Arhuus, Regensburg, Sleep Medicine (13,3,2012), Epidemiology (3, 28., 2017), Swedish register about Swedish heart intensive care, Australisch onderzoek, Amerikaans onderzoek, winnaars van de Nobelprijs voor Geneeskunde en diverse WHO publicaties om maar ekele bronnen te noemen. De lijst is langer en gaat zo nog wel even door. Kennelijk vooral suggestie, ongefundeerde meningen of prutsonderzoek. Ik zie graag andere bronnen vermeld over hoe het is (hoe dan?) en dat we het groter maken.
Dat natuur er helemaal geen last van heeft is opnieuw een veronderstelling en klopt zeker niet altijd. Bijvoorbeeld dat kunstlicht in omvangrijke bebouwde gebieden directe invloed en een verstorende werking heeft op aangrenzende natuurlijke omgeving.
En de genoemde diergroepen, veeteelt en bioindustrie, die afhankelijk zijn van de mens en gehanteerde tijdschemas en daarom niet hun biologische klok kunnen volgen, ondervinden aantoonbare hinder en gedragsproblemen.
De stelling dat de natuur zich uiteindelijk aanpast is vermoedelijk waar. Interessant is dan wel ook de vraag te stellen wat er dan precies wordt aangepast.
Aanpassen moet niet worden verward met herstellen. Doorgaans ontstaat een nieuwe situatie: een oude situatie is op zijn minst gewijzigd of verdwijnt om plaats te maken voor een andere.
Conclusie is dat het er niet toe doet wie er wel persoonlijk of juist geen last van heeft: wat telt zijn feiten. Wetenschappelijke feiten.
Baby’s, kinderen, psychiatrie patiënten, ouderen met dementie, diabetespatiënten, nachtdienstwerkers, ziekenhuispersoneel, verpleegkundigen, politieagenten, brandweer, landbouw, plantenkwekers, veeteelt, vrachtwagenchauffeurs, treinpersoneel, luchtvaartpersoneel, dierentuin-, circus-, asieldieren, bio-industrie en gloeilampen kunnen gezondheidsproblemen ontwikkelen bij afwijking van normale tijd.
Normale tijd is natuurlijke tijd = wintertijd. Al duizenden generaties over tienduizenden jaren.
De moderne zomertijd is van de laatste 50 jaar en opgelegd ooit door Duitse bezetters on WO II.
Energie besparing is bewijsbaar geen argument; 1 kWh energiebesparing (x 52 weken) = 52 KWh winst per jaar. Gemiddeld gezin gebruikt 4500 KWh per jaar = 86 KWh per week.
52 KWh is dan vier dagen energiewinst (of minder milieubelasting). Dat is aantoonbaar een halve druppel op een gloeiende plaat.
Verder: vlieg niet. Vliegen, bijvoorbeeld twee keer per jaar naar Barcelona, doet elke energiewinst teniet. Naar Barcelona kost omgerekend 4500 KWh milieubelasting. Wil je dus serieus iets aan energiebesparing doen of het milieu minder belasten? Stop dan met vliegen! Dat scheelt vele malen meer dan plus of min een uur kunstlicht: geen 4 dagen winst maar 365 dagen winst. Om maar niet te spreken over CO2, (ultra)fijnstof en stikstof.
Y. B.
MSc (psycholoog)
Amsterdam
Grote groepen volwassenen en kinderen met psychische en lichamelijke klachten worden met een paar woorden of zinnen neergezet als klagers en zeikerts. Onderbouwingen als eerder naar bed, leren klokkijken of de “jetlag heb je toch ook geen last van”. Verder is de veronderstelling dat dit wel meevalt en we het niet groter moeten maken dan dat het is (wat is dat dan?).
Daartegen zijn klachten wel ondersteund door onder meer Universiteiten Groningen, Freiburg, Basel, Munchen, Arhuus, Regensburg, Sleep Medicine (13,3,2012), Epidemiology (3, 28., 2017), Swedish register about Swedish heart intensive care, Australisch onderzoek, Amerikaans onderzoek, winnaars van de Nobelprijs voor Geneeskunde en diverse WHO publicaties om maar ekele bronnen te noemen. De lijst is langer en gaat zo nog wel even door. Kennelijk vooral suggestie, ongefundeerde meningen of prutsonderzoek. Ik zie graag andere bronnen vermeld over hoe het is (hoe dan?) en dat we het groter maken.
Dat natuur er helemaal geen last van heeft is opnieuw een veronderstelling en klopt zeker niet altijd. Bijvoorbeeld dat kunstlicht in omvangrijke bebouwde gebieden directe invloed en een verstorende werking heeft op aangrenzende natuurlijke omgeving.
En de genoemde diergroepen, veeteelt en bioindustrie, die afhankelijk zijn van de mens en gehanteerde tijdschemas en daarom niet hun biologische klok kunnen volgen, ondervinden aantoonbare hinder en gedragsproblemen.
De stelling dat de natuur zich uiteindelijk aanpast is vermoedelijk waar. Interessant is dan wel ook de vraag te stellen wat er dan precies wordt aangepast.
Aanpassen moet niet worden verward met herstellen. Doorgaans ontstaat een nieuwe situatie: een oude situatie is op zijn minst gewijzigd of verdwijnt om plaats te maken voor een andere.
Conclusie is dat het er niet toe doet wie er wel persoonlijk of juist geen last van heeft: wat telt zijn feiten. Wetenschappelijke feiten.
Baby’s, kinderen, psychiatrie patiënten, ouderen met dementie, diabetespatiënten, nachtdienstwerkers, ziekenhuispersoneel, verpleegkundigen, politieagenten, brandweer, landbouw, plantenkwekers, veeteelt, vrachtwagenchauffeurs, treinpersoneel, luchtvaartpersoneel, dierentuin-, circus-, asieldieren, bio-industrie en gloeilampen kunnen gezondheidsproblemen ontwikkelen bij afwijking van normale tijd.
Normale tijd is natuurlijke tijd = wintertijd. Al duizenden generaties over tienduizenden jaren.
De moderne zomertijd is van de laatste 50 jaar en opgelegd ooit door Duitse bezetters on WO II.
Energie besparing is bewijsbaar geen argument; 1 kWh energiebesparing (x 52 weken) = 52 KWh winst per jaar. Gemiddeld gezin gebruikt 4500 KWh per jaar = 86 KWh per week.
52 KWh is dan vier dagen energiewinst (of minder milieubelasting). Dat is aantoonbaar een halve druppel op een gloeiende plaat.
Verder: vlieg niet. Vliegen, bijvoorbeeld twee keer per jaar naar Barcelona, doet elke energiewinst teniet. Naar Barcelona kost omgerekend 4500 KWh milieubelasting. Wil je dus serieus iets aan energiebesparing doen of het milieu minder belasten? Stop dan met vliegen! Dat scheelt vele malen meer dan plus of min een uur kunstlicht: geen 4 dagen winst maar 365 dagen winst. Om maar niet te spreken over CO2, (ultra)fijnstof en stikstof.
Y. B.
MSc (psycholoog)
Amsterdam