Winterblues

winterblues

In deze tijd van het jaar zijn er mensen die er last van hebben: de winterblues. Een minder bekende variant is de zomerdepressie.

Winterblues versus winterdepressie

In de onschuldige vorm zijn de winterblues een gevoel van neerslachtigheid. Van balen van de koude dagen, de kale bomen en de korte dagen. Bij het opstaan niet begroet worden door een vrolijk zonnetje, maar door het donker.

Maar sommige mensen hebben zoveel last van de winterblues dat het hun functioneren echt beïnvloedt. Als de klachten heel ernstig zijn spreek je van een winterdepressie.

In Nederland heeft 1,2 miljoen mensen wel eens last van de winterblues. Maar bij mensen die zich langdurig depressief voelen is dit veel heviger.

Symptomen van de winterblues

 • Vermoeidheid
 • Je snel geprikkeld voelen
 • Problemen om je te concentreren
 • Je voelt je slaperig en slaapt relatief veel
 • Je zit veel te snoepen
 • Daardoor kom je aan
 • Je lusteloos voelen
 • Nergens zin in
 • Blegh gevoel
 • Je hebt zin om een winterslaap te gaan houden, en pas wakker te worden in de lente

Winterblues: waarom?

Wat de winterblues of een winterdepressie veroorzaakt is nog niet helemaal duidelijk. Maar de hoeveelheid daglicht speelt een rol! Daglicht beïnvloedt namelijk je melatoninespiegel. Melatonine is een hormoon dat je lichaam ‘s avonds aanmaakt en dat je slaperig maakt. Maar in de winter, als er overdag weinig daglicht is, raakt je lichaam soms in de war. Het maakt dan overdag ook melatonine aan! En daardoor voel je je dan slaperig en moe.

Lees ook mijn post over wat nu beter is: wintertijd zomertijd.

Winterblues: eerste hulp!

 1. Zorg voor voldoende beweging! Ook al is dat het laatste waar je zin in hebt. Zorg dat je minstens een half uur per dag naar buiten gaat. Zo pak je ook meteen gezond daglicht mee.
 2. Ook al zou je het liefst de hele dag in bed liggen: geef daar niet aan toe. Mik op 8 uur slaap, en kom verder gewoon je bed uit.
 3. Eet gezond en geef niet toe aan eventuele snoepdrang. Zorg dat je gewoon geen snacks in huis hebt. Dan hoef je ook niet sterk genoeg te zijn om er af te blijven.
 4. Zoek contact. Spreek af met mensen waarvan je vrolijk wordt.
 5. Probeer de positieve dingen van de winter zien. Het is ook een tijd van gezelligheid en je terug trekken in je huis. Om lekker weg te kruipen met een boek.
 6. Als je de financiën hebt kun je natuurlijk ook een paar weken op vakantie gaan naar een zonnig land. Daar kun je even flink bijtanken.
 7. Bedenk: ‘Ook dit gaat voorbij!’ Nu is het misschien niet zo leuk, maar het vooruitzicht is geweldig: want na de winter komt altijd de lente. En de zomer!
 8. Er zijn speciale lampen die je kunt gebruiken als lichttherapie.
 9. Schijnt de zon? Zorg dan dat je de zonnestralen meepakt. Ga desnoods met een tuinstoel voor je raam zitten, en laat jezelf warmen door de zon.
 10. Sommige mensen vinden verlichting door yoga te doen.
 11. Zoek eventueel hulp, dat kan bijvoorbeeld in de vorm van online therapie.

Test of je last hebt van winterblues

Er is een handige online test die je kunt doen om te kijken of je last hebt van winterblues. Je beantwoord 10 vragen. En als op 7 vragen ‘Ja’ antwoordt, dan zou je wel eens kunnen lijden aan winterblues.

Ik scoorde maar 2! Maar ik houd dan ook wel van de gezelligheid van de winter.

Je vindt de test hier.

Heb jij last van de winterblues? En wat zijn je tips om er wat aan te doen?

Similar Posts

7 Comments

 1. ja ik heb enorm last van winterblues. Ik heb om die reden ook een lichttherapielamp. Wat bij mij enorm scheelt is dat ik tegenwoordig in augustus al vitamine D begin te slikken. Sinds ik dat doe kom ik veel beter de winter door.

 2. Goeie tips hooor! Vooral voldoende beweging en lekker zo veel mogelijk buiten zijn heeft mij altijd goed geholpen… Dus lopend naar het dorp voor de boodschappen en af en toe een extra wandelingetje van een half uurtje… Dan heb ik er verder niet veel last van gelukkig…!
  Ik wens je een heel fijne dag,
  Liefs, Mirjam

 3. Ja, best wel. Ik heb sinds kort ook een daglichtlamp en ik voel er nu al veel baat bij! Het is zo frustrerend om weinig energie te hebben. Je link doet het niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.