Bruidsmode

Ik kijk graag naar programma’s als Say yes to the dress op TLC.

Daarin kiezen bruiden jurken maar ze hebben ook een versie voor bruidsmeisjes.

Fit and flare

Daardoor ben ik aardig op de hoogte van bruidsmode anno 2015! En wat ik veel zie is het model ‘fit and flare‘. Dat is een strakke jurk, die onderaan de knieën wijd uitloopt. Toen ik die jurken voor het eerst zag, vond ik het net alsof de rok was afgezakt tot kniehoogte. Maar als je een model maar vaak genoeg ziet, wen je er aan.

Bruidsmode uit de jaren 80

En dat bruidsmode tijdgevoelig is, blijkt wel uit het programma Something Old, Something New. Daarin komen moeder en dochter met de trouwjurk van de moeder. En het idee is om die oude trouwjurk om te bouwen tot een jurk die de dochter ook mooi vindt. Vooral de trouwjurken uit de jaren 80 vind ik opvallend! Ze hebben vaak enórme pofmouwen, en zitten vol tierlantijntjes.

Als ik die programma’s zo kijk dan vraag ik me altijd af: ‘Zouden we over 25 jaar ook zo lachen om de trouwjurken van 2015 met rokken die pas beginnen bij de knieën?’

80s trouwjurk

Typisch jaren 80 trouwjurk

Daar komt de bruid

In de bibliotheek kwam ik het boek Daar komt de bruid! tegen. Dit boek geeft een overzicht van 100 jaar trouwerijen! Daar in las ik dat 100 jaar geleden bruiden nog in het zwart trouwden! Want hun zondagse kleren waren deftig zwart.

Pas in 1800 kwam wit in de mode. En dat kwam omdat de klassieke oudheid in de belangstelling kwam, en iedereen dacht dat de kleding uit die tijd wit was. De witte marmeren beelden hadden immers witte kleren aan? Een gevalletje ‘beetje dom’. Maar dat is waar we de witte trouwjurk aan te danken hebben!

In het boek zie je echt heel verschillende trouwjurken tot ongeveer de jaren 60.

Ik ben vind de Zeeman trouwjurk ook bijzonder mooi.

Wat is jouw favoriete model trouwjurk? Kort of lang? Fit and flare, of met de taille op taille hoogte? Veel bling, of juist heel eenvoudig?

8 Comments

  1. Els
  2. VeggieMo
  3. Suzanna
  4. VeggieMo
    • VeggieMo

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh