Bruidsmode: fit and flare en jaren 80 trouwjurk

fit and flare trouwjurk
Dit is zo'n fit and flare trouwjurk

Ik kijk graag naar programma's als Say yes to the dress op TLC.

Daarin kiezen bruiden jurken maar ze hebben ook een versie voor bruidsmeisjes.

Fit and flare bruidsmode

Daardoor ben ik aardig op de hoogte van bruidsmode anno 2015! En wat ik veel zie is het model 'fit and flare'. Dat is een strakke jurk, die onderaan de knieën wijd uitloopt. Toen ik die jurken voor het eerst zag, vond ik het net alsof de rok was afgezakt tot kniehoogte. Maar als je een model maar vaak genoeg ziet, wen je er aan.

Bruidsmode uit de jaren 80

En dat bruidsmode tijdgevoelig is, blijkt wel uit het programma Something Old, Something New. Daarin komen moeder en dochter met de trouwjurk van de moeder. En het idee is om die oude trouwjurk om te bouwen tot een jurk die de dochter ook mooi vindt. Vooral de trouwjurken uit de jaren 80 vind ik opvallend! Ze hebben vaak enórme pofmouwen, en zitten vol tierlantijntjes.

Als ik die programma's zo kijk dan vraag ik me altijd af: 'Zouden we over 25 jaar ook zo lachen om de trouwjurken van 2015 met rokken die pas beginnen bij de knieën?'

80s trouwjurk
Typisch jaren 80 trouwjurk

Daar komt de bruid

In de bibliotheek kwam ik het boek Daar komt de bruid! tegen. Dit boek geeft een overzicht van 100 jaar trouwerijen! Daar in las ik dat 100 jaar geleden bruiden nog in het zwart trouwden! Want hun zondagse kleren waren deftig zwart.

Pas in 1800 kwam wit in de mode. En dat kwam omdat de klassieke oudheid in de belangstelling kwam, en iedereen dacht dat de kleding uit die tijd wit was. De witte marmeren beelden hadden immers witte kleren aan? Een gevalletje 'beetje dom'. Maar dat is waar we de witte trouwjurk aan te danken hebben!

In het boek zie je echt heel verschillende trouwjurken tot ongeveer de jaren 60.

Trouwjurk jaren 80

Hieronder een mooi voorbeeld van een trouwjurk uit de jaren 80. Deze jurk heeft het kenmerkende pompeuze en pofferige van de jaren tachtig.

trouwjurk jaren 80

Ik ben vind de Zeeman trouwjurk ook bijzonder mooi.

Wat is jouw favoriete model trouwjurk? Kort of lang? Fit and flare, of met de taille op taille hoogte? Veel bling, of juist heel eenvoudig?

Similar Posts

8 Comments

 1. Wat moeilijk! ooit hoop ik nog te trouwen en dat wil ik ook een echt trouwjurk. Welke, ik heb serieus echt geen idee. In ieder geval geen zeemeerminnenmodel dat vind ik echt niks.

 2. Mijn favoriete model is de trompetstijl. Verder vind ik vintage mooi met kant.
  In de serie 'say yes to the dress' vind ik de jurken heel duur. En in 'Something, borrowed something new' zijn ze een stuk betaalbaarder en ik vind ze mooier.
  In die laatste was een keer een jurk gemaakt in sari stijl. Die vind ik tot nu toe de mooiste van dat programma.
  Ik ben toevallig ook in de jaren '80 getrouwd en die jurk was niet zo eighties. Hij was heel bescheiden. Beetje Griekse stijl en een mix van romantiek. Dus geen grote, uitbundige mouwen en een enorme rok. Dat wilde ik toen ook beslist niet. Ik had eerst een jurk helemaal in Griekse stijl in gedachten, maar daar was ik te slank voor. Dat stond gewoon niet.

 3. Ik ben heel ouderwets in het zwart getrouwd. Heb ik altijd gezegd, al vanaf dat ik een klein meisje was: ik trouw in het zwart!

  Maar toen ik jurken ging passen heb ik toch eerst een hele rij witte gepast, omdat ik het gevoel had dat het van me werd verwacht. Maar ik voelde me totaal niet happy in die jurken. We hadden het eigenlijk al opgegeven voor die dag, toen ik de verkoopster vroeg of ik misschien ook een zwarte jurk kon passen, omdat dit vroeger altijd een droom van mij was om in het zwart te trouwen. Zodra ik die jurk aan had wist ik gewoon gelijk: dit is hem!!

  Mijn moeder moest wel even slikken geloof ik, maar uiteindelijk was ze er op mijn trouwdag helemaal aan gewend en was ze een trotse moeder van de bruid :D

 4. Ik wilde graag een witte jurk, niet strapless en absoluut geen vetersluiting. Ik had geen witte jurk, wel strapless en vetersluiting. En ik ben nog steeds blij met mijn keuze, nu bijna 5 jaar geleden. :-)

  Ik kijk ook graag naar Say yes to the dress. En ik vind het ook heerlijk om te kijken naar de bruidsjurken van vroeger. Ik kon eindeloos staren naar de jurk van mijn moeder ( 1981 ) en naar die van mijn tante ( 1991 ) Ik had zelfs met mijn tante afgesproken dat ik in haar jurk zou trouwen, want hij was zo mooi! ( Vond ik toen )

  Als ik nu zou trouwen, dan zou ik denk ik wel voor een ander model kiezen. De jurk die ik heel erg graag wilde hebben, viel buiten mijn budget. Dat is echt jammer, dat de jurken zo duur moeten zijn. Ik zou ook hele andere modellen passen.

 5. Ik ben in een a-lijn jurk met sleep getrouwd, en met een lange sluier. Best klassiek en romantisch. Taille in v-vorm geloof ik want dat kleedde slank af. Nu was ik toen ook slank maar vond ik zelf van niet. Ik vind het nog steeds mooi! Wat ik niet echt mooi vind zijn ruches en tierelantijntjes, ik houd wel van strak. En het hangt van de persoon af, maar meestal vind ik wijder aan de onderkant mooier. Verder weet ik niets van bruidsmode en vind ik het ook niet zo boeiend ;-) maar ik ben ook nooit een meisje geweest dat zich vergaapte bij bruidswinkels.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.