Reacties

Dit proefwerk telt 6x mee! — 19 reacties

 1. Bij ons was inderdaad een repetitie 2x en een schriftelijke overhoring 1x. Raar hoor, iets dat 6 keer meetelt. Voor mij zou dat vroeger juist demotiverend zijn geweest. Ik zou dan minder hard leren voor iets wat 1x telt, omdat je het toch wel kan ophalen met die toets die 6x meetelt.

 2. Onze kinderen zitten nog op de basisschool, dus recente ervaring heb ik niet. Maar 6 keer lijkt me absurd veel voor een cijfer. Ik ben benieuwd wat hier de reden achter is!

 3. Zoon zit in drie mavo op een school (kleine) met leerwegondersteuning. Hij heeft PTA's (periode toets afsluiting 4 rondes van alle vakken dit schooljaar) en die tellen oneindig vaak mee en ook nog voor het examen volgend jaar. Bij de info bijeenkomst stampte de directrice erin dat het echt heel belangrijk was om goed te leren want zo belangrijk bladiebladiebla. Er zitten best veel kwetsbare kids op die school. Zoon is er ook gespannen van. Ging ook niet zo goed de eerste ronde de tweede gelukkig wat beter. Gelukkig mag hij op deze school ook een jaar langer over de laatste twee klassen doen. Welke sukkel dit ooit heeft bedacht.
  Nic

  • Dat is wel heftig inderdaad. En dan ook nog dat het meetelt voor het eindexamen. Mijn jongste dochter zit in de vierde, en alles wat ze nu haalt telt over 2 jaar ook mee voor haar examen. Daar wordt ze ook niet blij van.

 4. Herkenbaar! Bij mijn zoons was het heel gewoon: idd 1, 2 of 3 keer. Maar ik hoorde een verhaal deze week van iemand die op dezelfde school zit, maar een lager niveau, en daar telden ze nog veel absurder. Ik weet het aantal niet meer, maar volgens mij had ze het zelfs over een cijfer met twee getallen! Belachelijk dus!

 5. Bij mijn zoons werkte het niet zo. Gelukkig maar. Je zult maar een slechte dag hebben. Ik vind het trouwens geen goed idee. Beter repetities 2 keer en schriftelijke overhoring 1 keer. Zo doen ze tussen de toetsen door ook beter hun best lijkt me.

 6. Ik ken dit van de middelbare school van mijn dochters. In de laatste schoolperiode telden daar de toetsen 6 x mee. Dit om 2 redenen.
  Je hebt dan de mogelijkheid nog om je cijfers ( positief) te beinvloeden want gezien het hele jaar staat bijna je gemiddelde vast en zorgt de laatste peiode niet meer voor verschuivingen als de cijfer maar 1x mee telt.
  De tweede reden is dat middelbare scholieren op de komma af weten wat ze voor een toets moeten halen om bijv. voldoende te staan of het schooljaar te halen ( over het algemeen kunnen ze erg berekenend zijn). Wanneer ze merken dat ze ruim voldoende staan en ze de indruk hebben niet meer te hoeven leren om over te gaan kon het nog wel eens zo zijn dat ze niet leren. Gevolg het jaar er op achterstand en door de leraar veel bij te spijkeren al in begin van het jaar. Zeker met vakken als wiskunde is het goed om wel 'bij te blijven'.

 7. Herkenbaar, bij ons kind op school zijn er 1 toetsen, 2 toetsen en 4 toetsen. Het verschil zit hem in de complexiteit van de stof. Een 1 toets is simpel leerwerk zeg maar, gewoon la maison betekent het huis. Reproduceren dus. Een 2 toets betekent dat je het geleerde in nieuwe onbekende situaties kunt toepassen en een 4 toets dat je vooral verbanden kunt leggen en blijk geeft van inzicht.
  Dat is aan het begin van het schooljaar heel duidelijk uitgelegd. Het mooie is dat als een kind in de problemen komt er vrij makkelijk aan te tonen is waar het probleem ligt: in stampwerk of in kennis toepassen. Dus weten ze ook op welke manier een kind moet worden geholpen.
  Maar lullig is het wel natuurlijk als er voor een 4 toets een lager cijfer wordt gehaald.

 8. Ja, ik ken het dat cijfers 6 x meetellen, van de school van mijn jongste dochter.
  Zij zit op het Ulenhof College, ik weet niet of jouw zoon daar ook zit ?
  Ik hoorde dat de laatste cijfers zelfs 9 x meetellen. Het zou volgens een docent een landelijke maatregel zijn om te voorkomen dat kinderen op het eind van het schooljaar niet meerr leren omdat ze toch voldoende staan. Ik vind het niet zo'n fijne regel en twijfel er ook aan of dit een landelijke regel is.
  Groet Thea

 9. jemig zeg ik vond de # keer mee tellen voor een SE al veel bij mijn dochter. een SO telt trouwens 1x mee.
  Stel dat je je toets verpest dan heb je met 6x mee tellen echt een probleem.
  Dat kan je bijna niet meer ophalen lijkt mij.

  • Dat lijkt mij ook niet makkelijk. Tenzij de rest ook weer 6 x meetelt natuurlijk... Maar ja, dan kun je het net zo goed weer gewoon 1 keer laten meetellen lijkt me.

 10. Ik zir nu op de middelbare school in de 1e vwo tto
  Ik heb toetsweek nu en alle toetsen tellen in de toetsweek tellen 6 keer mee.
  De rest van de toetsen buiten de tw die telt maar 1 keer of 3 mee.

  En er word inderdaad best veel druk op je gelegd dan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder