Boek afknappers

boekenAls ik in de bibliotheek of boekhandel ben, dan trekken bepaalde boeken me aan. De eerste factoren die mijn aandacht trekken zijn:

 • Schrijver
 • Titel
 • Cover

Boeken die ik weer terug leg

Vervolgens pak ik zo’n boek en kijk op de achterkant waar het boek over gaat. Boeken die ik dan meteen weer weg leg zijn:

 • Boeken waarin een detective de hoofdrol in speelt. Zeker als het boek onderdeel van een reeks is over die detective haak ik af. Dat is ook waarom ik zo baal dat Nicci French momenteel alleen nog maar boeken heeft met één of andere Frieda in de hoofdrol. Elk boek beslaat een dag van de week, en ze zijn pas bij donderdag! N.B. een uitzondering hierop zijn de boeken van Agatha Christie. Die lees ik wel. De sfeer vind ik daarin zo mooi.
 • Boeken van Zweedse schrijvers. Ik weet dat Zweedse schrijvers heel populair zijn, maar ik vind er meestal niks aan…
 • Boeken over bruiden die weg rennen, en dat ze dan een nieuw leven beginnen. Blegh.
 • Historische romans

Ondanks al deze criteria vertrek ik meestal met een hele stapel boeken weer naar huis. Begin ik eenmaal met lezen dan heb ik nog de volgende afknappers:

Afknappers in boeken

 • Een kort hoofdstuk in het nu. En vervolgens de rest van het boek een flasback over hoe de hoofdpersoon in dat nu kwam. Ik lees niet graag in het verleden. Bovendien weet je dan toch al hoe het afloopt…
 • Elk hoofdstuk een perspectief van een andere persoon. Zit ik er net lekker in, moet ik weer omschakelen.
 • Tevéél hoofdpersonen. Eigenlijk zit ik bij 1 hoofdpersoon al aan mijn tax! Twee is op het randje. Ik kan ook absoluut geen namen onthouden, en weet dan de helft van de tijd niet met wie ik te maken heb.
 • Slecht geschreven boeken.
 • Als ik als lezer niet alle informatie heb gekregen, en er aan het eind een twist komt die ik dus nooit had kunnen weten omdat de schrijver me ‘in het ootje’ heeft genomen. Ik ervaar dat alsof iemand je uitnodigt voor een leuke wandeling, en je vervolgens meeneemt naar een druk feestje.

N.b Op mijn blog Momlit vind je mijn reviews van veel van de boeken die ik heb gelezen.

Welke boeken trekken jou aan? En wat zijn voor jou afknappers als het om boeken gaat?

Similar Posts

17 Comments

  1. Meestal is het boek dan heel langdradig geschreven daar kom ik echt niet doorheen,of het onderwerp staat me gewoon niet aan. Maar ik moet zeggen dat er maar weinig boeken zijn die ik niet uitlees

 1. Ik ben momenteel helemaal into Tess Gerritsen. Heerlijke boeken. Als ik eenmaal begin in een boek van haar lees ik het ‘t liefst in één ruk uit

 2. De boeken van Nicci French met Frieda Klein in de hoofdrol, beslaan niet maar één dag hoor, maar een langere periode… De titel slaat op de dag waarop het verhaal begint… Moet je toch eens lezen, want ze zijn super hoor…
  En een paar Zweedse schrijvers, zoals Henning Mankel en Camilla Lackberg vind ik super…
  Liefs,
  Mirjam

  1. Ik weet dat elk boek over een langere tijdsperiode gaat. Maar omdat ze alle dagen van de week gebruiken vind ik het zo balen dat ze pas bij donderdag zijn. Ik vind hun ‘gewone’ boeken leuker.

 3. De boeken van Dorothy L. Sayers zijn geweldig! Detectives, met twee hoofdrolspelers door de hele reeks, en jaren 20-45 Engeland. Bij het eerste boek beginnen :-)

  1. Doroty L. Sayers heb ik wel eens geprobeerd in een ver verleden. Zoals je ze omschrijft klinken ze wel een beetje als Agatha Christie boeken. Dus misschien moet ik het nog eens proberen! Bedankt voor de tip Siebrie.

  1. Oh Jodi Picoult vind ik vreselijk. Ik heb geloof ik 4 van haar boeken gelezen. En er gebeuren altijd de vreselijkste dingen vind ik. En iedereen krijgt aan het eind gelijk. Maar als ik haar achterflaps lees dan lijkt het boek me altijd leuk…

   Ik vind het altijd weer leuk om te zien hoe smaken kunnen verschillen!

 4. Ik lees duidelijk heel andere boeken dan jij :-)
  Boeken die voor mij afknappers zijn: boeken die naar rook ruiken, thrillers, detectives, horror, chicklits.
  Hoewel ik een heel boeiende ecothriller heb gelezen. Dat was ‘Graan’.

  1. Boeken die naar rook ruiken ben ik eigenlijk nog nooit tegen gekomen! Zelfs niet in de bieb.

   Thrillers, horror en sómmige chicklists vind ik wel leuk.

   Die ecothriller ga ik eens opzoeken!

 5. Hoi Nicole,

  Zie nu deze post, vandaar een late reactie. Een boek dat je misschien wel zou interesseren, is Het Stenen Oordeel van Ruth Rendell. Ik kan me niet herinneren dat daar een vaste detective de hoofdrol in speelt. Wel weet je vanaf de eerst pagina welke misdaad er is gepleegd en door wie. Maar hoe die persoon daar toe gekomen is, is zo’n spannend verhaal dat je toch door blijft lezen. Nou ja, ik althans. Psychologisch steekt het zo goed in elkaar, de karakters zijn mooi uitgewerkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.